Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Από την πολυεθνική στην Κομισιόν

Ο Τιερί Μπρετόν προσέρχεται, καλεσμένος σε γεύμα, στο μέγαρο των Ηλυσίων

AP PHOTO / MICHEL EULER
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Από την πολυεθνική στην Κομισιόν

  • A-
  • A+

Της «περιστρεφόμενης πόρτας» το... καρούλι. Αφού είδε την πρώτη επιλογή του για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Σιλβί Γκουλάρ, να απορρίπτεται από το Ευρωκοινοβούλιο, ο Γάλλος πρόεδρος Μανουέλ Μακρόν προχώρησε πρόσφατα σε μια ακόμη πιο προκλητική πρόταση προτείνοντας για επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς τον μέχρι πριν από λίγες ημέρες διευθύνοντα σύμβουλο της Atos, Τιερί Μπρετόν. Εάν η πρότασή του περάσει, τότε θα είναι πιθανότατα η πρώτη φορά που ο διευθύνων σύμβουλος μιας μεγάλης εταιρείας αναλαμβάνει Ευρωπαίος επίτροπος.

Η επιλογή Μπρετόν εγείρει καραμπινάτο ζήτημα αλληλεπικάλυψης των συμφερόντων της Atos και της αποστολής του χαρτοφυλακίου Εσωτερικής Αγοράς (που ο Μακρόν έχει διαπραγματευτεί γι’ αυτόν), συμπεριλαμβανομένων της βιομηχανικής πολιτικής, της άμυνας, της τεχνολογίας και του Διαστήματος. Αυτή η επικάλυψη δημιουργεί έναν κυκεώνα πιθανών συγκρούσεων συμφερόντων.

H Atos ειδικεύεται σε υπηρεσίες τεχνολογίας της πληροφορικής και δραστηριοποιείται σε ένα ευρύ πεδίο - από την ασφάλεια του κυβερνοχώρου, τις τηλεπικοινωνίες και τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες ώς την υγειονομική περίθαλψη, την αεροδιαστημική και την ηλεκτρονική άμυνα.

Εχει άμεσο συμφέρον από τις πολιτικές της Ε.Ε. και των θεσμικών της οργάνων. Μόνο πέρυσι εισέπραξε 107 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις υπηρεσίες της για συμβάσεις που, μεταξύ άλλων, αφορούσαν δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς, τεχνητή νοημοσύνη, ασφάλεια κυβερνοχώρου, big data, υπολογισμούς υψηλής απόδοσης και οικονομική ασφάλεια.

Από το 2014 η Atos έχει λάβει 67 εκατομμύρια ευρώ μόνο από το Ταμείο Ερευνας Horizon 2020 κυρίως για έργα υψηλής τεχνολογίας (5G και big data) και ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας του κυβερνοχώρου και των συνοριακών ελέγχων.

Κατέχει εξέχοντα ρόλο στον τομέα της ασφάλειας και της διαχείρισης των συνόρων και υπήρξε ένας από τους κύριους αποδέκτες της κοινοτικής χρηματοδότησης για την κατασκευή των λεγόμενων «εικονικών τοίχων», δηλαδή συστημάτων πληροφορικής που ελέγχουν και παρακολουθούν ανθρώπους στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. με βάση βιομετρικά στοιχεία και χαρακτηριστικά. Τα συστήματα αυτά αποτελούν «πιλότο» για πιθανή μεταγενέστερη ανάπτυξη στον πληθυσμό της Ε.Ε. Ολα αυτά τα έργα δεν είναι βέβαια τυχαία.

Χρόνια τώρα η Atos ασκεί πιέσεις ενεργά (λόμπι) στην Ε.Ε. προκειμένου να κερδίζει δουλειές. Από τον Νοέμβριο του 2014, υψηλόβαθμοι υπάλληλοι της Επιτροπής έχουν συναντηθεί 24 φορές με στελέχη της Atos - κυρίως για να συζητήσουν ζητήματα ψηφιακής οικονομίας, βιομηχανικής στρατηγικής και ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.

Η Atos είναι επίσης μέλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια (EOS), ενός πανίσχυρου λόμπι που συνδιαμορφώνει την πολιτική της Ε.Ε. για την ασφάλεια και τα σύνορα.

Ο Μπρετόν ηγήθηκε της Atos από το 2008 έως τα τέλη Οκτωβρίου 2019, μία εβδομάδα δηλαδή μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του για το χαρτοφυλάκιο Εσωτερικής Αγοράς. Εάν η επιλογή του εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τότε ο Μπρετόν θα είναι υπεύθυνος για την καθοδήγηση της πολιτικής της Ε.Ε. στους παραπάνω τομείς.

Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Atos θα αναλάβει μεταξύ άλλων και την εφαρμογή και εποπτεία του περιβόητου Ευρωπαϊκού Ταμείου Αμυνας από το οποίο αναμένεται το μελλοντικό μεγάλο φαγοπότι για Atos και ομόλογες εταιρείες.

Ο ίδιος είναι σαφής σε παλαιότερες συνεντεύξεις του για το πιστεύω του: μικρότερη φορολόγηση του κεφαλαίου, χαλάρωση των πολιτικών τήρησης του ανταγωνισμού, ανάδειξη πρωταθλητριών επιχειρήσεων της Ευρώπης.

Ολα αυτά υποδεικνύουν ότι ως επίτροπος ο Μπρετόν μάλλον θα σταθεί πολέμιος της ήδη αδύναμης ευρωπαϊκής πολιτικής κατά των επιχειρηματικών ολιγοπωλίων εις βάρος καταναλωτών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Ακόμη ότι θα υπερασπιστεί άμεσες επιδοτήσεις προς τις ήδη μεγάλες επιχειρήσεις της Ευρώπης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μπρετόν διαβαίνει τη διαβόητη «περιστρεφόμενη πόρτα» μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα ή αλλιώς μεταξύ ρυθμιζόμενου και ρυθμιστή. Το 2005 έφυγε από τη France Telecom για να γίνει επί μία διετία υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας.

Αμέσως μετά την αποχώρησή του από την κυβέρνηση έπιασε δουλειά στη Rothschild Bank και μετά από ένα χρόνο έγινε διευθύνων σύμβουλος της Atos. O Μπρετόν, που εκτός της Atos ήταν έως πρόσφατα και μέλος των διοικητικών συμβουλίων της Carrefour, της Bank of America και της αφρικανικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών Sonatel, αποτελεί τυπικό μέλος της γαλλικής οικονομικής και πολιτικής ελίτ.

Σπούδασε στην École Polytechnique, ένα από τα δύο κορυφαία Πανεπιστήμια της Γαλλίας στα οποία εκπαιδεύεται η πλειονότητα των πολιτικών και ανώτερων στελεχών της χώρας. Ο Μακρόν σπούδασε στο άλλο, την Ecole Nationale d’ Administration.


 

 

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φορολόγηση επιχειρήσεων, αλλά οι πολυεθνικές αδιαφορούν
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε στη χθεσινή σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. τη στρατηγική της για τη φορολόγηση των επιχειρήσεων στον 21ο αιώνα, όμως ελάχιστη ανταπόκριση φαίνεται να είχε
Φορολόγηση επιχειρήσεων, αλλά οι πολυεθνικές αδιαφορούν
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επίτροπος Προϋπολογισμού, ο «αγαπημένος» των λόμπι!
Στις συγγνώμες και τις απολογίες το ‘ριξε τις τελευταίες ημέρες ο Γκίντερ Ετινγκερ καθώς πλησιάζει η ώρα για την αναβάθμισή του στη θέση του επιτρόπου Προϋπολογισμού και Ανθρωπίνων Πόρων. Ο Γερμανός επίτροπος...
Επίτροπος Προϋπολογισμού, ο «αγαπημένος» των λόμπι!
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πρόταση-πρόκληση από το Λαϊκό Κόμμα
Θέλει να γίνει πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου ο επίτροπος Αntonio Tajani που έκανε τα «στραβά μάτια» στις απάτες της Volkswagen με τους ελέγχους ρύπων. Πάντως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή γνώριζε για τις συσκευές...
Πρόταση-πρόκληση από το Λαϊκό Κόμμα
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Καπνός» ο βασικός ύποπτος για τη Wirecard
Μία ημέρα μετά την υποβολή αίτησης πτώχευσης, οι αγωγές των επενδυτών άρχισαν να πέφτουν κατά ριπάς εναντίον των λογιστών της εταιρείας, οι οποίοι που δεν πήραν χαμπάρι –ή έκαναν τα στραβά μάτια.
«Καπνός» ο βασικός ύποπτος για τη Wirecard
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά πακέτο ανάκαμψης 2 τρισ. μετά την πανδημία
Κοινό ψήφισμα για τεράστιο πακέτο βοήθειας για την αντιμετώπιση της πανδημίας ετοιμάζονται να περάσουν τα πέντε μεγάλα κόμματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά πακέτο ανάκαμψης 2 τρισ. μετά την πανδημία
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ταχύτατη «μετάλλαξη» των εκτιμήσεων του ΔΝΤ
Μετά τον ΟΟΣΑ το ΔNT προειδοποιεί για σημαντική υποχώρηση της οικονομικής ανάπτυξης, εξαιτίας του κορονoϊού, ενώ η Ε.E. χτύπησε καμπανάκι για τον κίνδυνο άμεσης ύφεσης σε Γαλλία και Ιταλία.
Ταχύτατη «μετάλλαξη» των εκτιμήσεων του ΔΝΤ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας