Οι απερχόμενοι κορυφαίοι αξιωματούχοι της Ε.Ε. και της ευρωζώνης, λίγες μέρες πριν από την τυπική απόσυρσή τους από τα πόστα που μέχρι σήμερα κατέχουν, συνεχίζουν την προσπάθεια αποκατάστασης της υστεροφημίας τους, τουλάχιστον ως προς την αμφιλεγόμενη εμπλοκή τους στην ελληνική κρίση.
Ετσι, μετά τον Μάριο Ντράγκι, που σχεδόν σε όλες τις συνεντεύξεις και ομιλίες του τις τελευταίες εβδομάδες υποστηρίζει με ζήλο ότι η ΕΚΤ ουδέποτε είχε σχέδιο Β για την Ελλάδα, δηλαδή Grexit, ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Kurier, επανέλαβε το κλισέ: «Η Ελλάδα έπρεπε να παραμείνει στην ευρωζώνη κατά τρόπο αδιαμφισβήτητο και μη αναστρέψιμο προς το γενικό συμφέρον της Ευρωπαϊκής Ενωσης, πράγμα που αποδείχθηκε πως ήταν σωστό», ανέφερε και υποστήριξε ότι ο ίδιος έπρεπε να επιβάλει τη διατήρησή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, ενάντια στη βούληση ορισμένων κυβερνήσεων, κυρίως γερμανόφωνων.
Το προφανές καρφί αφορά εκτός από τη γερμανική κυβέρνηση και την αυστριακή. Ο Γιούνκερ, σημείωσε επίσης ότι εκείνο που ενδιέφερε τον ίδιο ήταν η θέση της Ελλάδας στην ευρωζώνη και η αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού, ενώ επικαλέστηκε παλαιότερη ρήση του πρώην προέδρου της Γαλλίας, Ζισκάρ Ντ’Εστέν, κατά τον οποίο «ο Πλάτων δεν παίζει ποτέ στη δεύτερη κατηγορία».
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ετοιμάσει λεπτομερέστατη μελέτη για το Grexit», ανακοίνωνε ο Γιούνκερ στις 12 Ιουλίου 2015, με σκαιό ύφος, κορυφώνοντας τον εκβιασμό των δανειστών προς την ελληνική κυβέρνηση μετά το δημοψήφισμα. Σε ποια κατηγορία, άραγε, έπαιζε τότε ο Πλάτων;
