Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Πιέσεις να προχωρήσει σε «σκληρό Brexit» δέχεται η Τερέζα Μέι, καθώς μέλη των Συντηρητικών, οικονομολόγοι και επιχειρηματίες επιμένουν ότι το Λονδίνο πρέπει να διακρατήσει τα 55 δισ. ευρώ που καλείται να πληρώσει στην Ε.Ε. με το διαζύγιο. Και όλα αυτά ενώ μεγάλες επιχειρήσεις προειδοποιούν ότι αν προχωρήσει το Brexit, θα φύγουν από τη χώρα.

Με ανοιχτή επιστολή τους, 60 βουλευτές, οικονομολόγοι και επιχειρηματίες, μεταξύ των οποίων ο πρώην υπουργός Οικονομικών Νάιτζελ Λόσον, ζητούν από τις βρετανικές αρχές «να επιταχύνουν τις προετοιμασίες για “μη συμφωνία” και να προχωρήσουν σε μια παγκόσμια εμπορική συμφωνία βάσει των κανόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου».

Αυτό σημαίνει ότι θα επιβληθούν δασμοί και άλλοι εμπορικοί περιορισμοί μεταξύ Βρετανίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πολλές επιχειρήσεις, κυρίως οικονομικοί κολοσσοί όπως η Airbus, η Siemens και η BMW, θα ζημιωθούν από την αύξηση του κόστους εισαγωγής πρώτων υλών και ανταλλακτικών, άρα θα επηρεάσουν και τις θέσεις εργασίας.

Οι Airbus, Siemens και BMW έχουν ήδη προειδοποιήσει ότι αν δεν επιτευχθεί σύντομα μια συμφωνία για τις εμπορικές σχέσεις Ε.Ε.-Βρετανίας στη μετά το Brexit εποχή, τότε θα πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Μόνο η Airbus απασχολεί στις εγκαταστάσεις της, που είναι διάσπαρτες στη Βρετανία περίπου 14.000 εργαζομένους.

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι το Σάββατο, περίπου 100.000 Βρετανοί διαδήλωσαν κατά του Brexit στο Λονδίνο, διεκδικώντας ένα ακόμη δημοψήφισμα επί της συμφωνίας που θα επιτευχθεί μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών για το διαζύγιο. Ταυτόχρονα υπάρχει πολλά στελέχη των Συντηρητικών που διαφωνούν με το Brexit αλλά και με την τακτική της Βρετανίδας πρωθυπουργού να αγνοεί το Κοινοβούλιο στη διαδικασία εξόδου από την Ε.Ε.