• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 18.6°C / 23.1°C
  1 BF
  67%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.7°C / 21.4°C
  2 BF
  69%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 17.0°C / 20.5°C
  1 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 13.9°C / 16.6°C
  1 BF
  86%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  3 BF
  72%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.0°C / 19.3°C
  1 BF
  67%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 15.6°C
  2 BF
  82%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  1 BF
  72%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.1°C / 19.9°C
  2 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  2 BF
  80%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.4°C / 22.2°C
  1 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.1°C / 20.1°C
  2 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  2 BF
  75%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 17.3°C
  0 BF
  77%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 14.5°C / 14.5°C
  1 BF
  72%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 21.8°C
  3 BF
  92%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 22.7°C
  0 BF
  60%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  1 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.7°C / 20.0°C
  2 BF
  97%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 14.1°C / 14.1°C
  1 BF
  84%

O αρθρογράφος της «Guardian» Λάρι Ελιοτ υποστήριξε ότι «το πέταγμα της πετσέτας» από τους Ελβετούς επιβεβαιώνει ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, έχει πείσει τους Γερμανούς για την αναγκαιότητα της ποσοτικής χαλάρωσης

To γοερό κλάμα των κερδοσκόπων

 • A-
 • A+

Ράγισε... καρδιές χθες το γοερό κλάμα των κερδοσκόπων και των άλλων επαγγελματιών του χρηματοπιστωτικού συστήματος, που πιάστηκαν στον ύπνο από την κίνηση της ελβετικής κεντρικής τράπεζας. Η αιφνιδιαστική κατάργηση του ανώτατου ορίου διακύμανσης στην ισοτιμία του φράγκου με το ευρώ και η μεγάλη ανατίμηση του ελβετικού νομίσματος που ακολούθησε βρήκε πλειάδα κερδοσκοπικών επενδυτικών κεφαλαίων και hedge funds εκτεθειμένα σε τεράστιες θέσεις short έναντι του φράγκου.

Οι θέσεις αυτές -που είχαν χτιστεί με στόχο να φέρουν κέρδη στους κατόχους τους από την επιδιωκόμενη πτώση του φράγκου- αποτιμήθηκαν στα 3,5 δισ. δολάρια. Ηταν το υψηλότερο ποσό που είχε παιχτεί στην πτώση του ελβετικού νομίσματος εδώ και ενάμιση χρόνο από επενδυτικά κεφάλαια των αγορών συναλλάγματος, γι' αυτό και οι ζημιές για αρκετά από αυτά ήταν μεγάλες.

Μια χρηματομεσιτική εταιρεία από τη Νέα Ζηλανδία, η Global Brokers, ανακοίνωσε ότι διακόπτει τη λειτουργία της καθώς, όπως είπε, δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις κανονιστικές απαιτήσεις ελάχιστης κεφαλαιοποίησης 1 εκατ. δολαρίων που ισχύουν στη χώρα της. Η αμερικανική FXCM, που στο τελευταίο τρίμηνο του 2014 διαχειρίστηκε συναλλαγές ρεκόρ 1,4 τρισ. δολαρίων για λογαριασμό ανεξάρτητων επενδυτών, ανακοίνωσε ότι οι οφειλές των πελατών της μετά την προχθεσινή κίνηση της ελβετικής κεντρικής τράπεζας ανέρχονται σε 225 εκατ. δολάρια. H μετοχή της FXMC στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης βούτηξε την Πέμπτη 15% και η Citigroup υποτριπλασίασε την τιμή-στόχο γι' αυτήν. Ομοίως η IG Group Holdings του Λονδίνου, που αποτίμησε τον αρνητικό αντίκτυπο στα 45,5 εκατ. δολάρια, είδε τον τίτλο της να υποχωρεί κατά 4,4%. Η Swissquote Group Holdings από την πλευρά της αποτίμησε τις προβλέψεις για ζημιές στα 28,4 εκατ. δολάρια, ενώ ο βρετανικός μπρόκερ συναλλάγματος στο διαδίκτυο Alpari δήλωσε επίσημα ότι χρεοκόπησε λόγων των τεράστιων ζημιών που συσσώρευσαν από τις τοποθετήσεις τους στο ελβετικό φράγκο οι πελάτες του.

Το ζλότι

Οι χρηματιστηριακές εταιρείες όμως δεν ήταν τα μοναδικά θύματα της ελβετικής βόμβας. Το ζλότι, το εθνικό νόμισμα της Πολωνίας, υποχώρησε περισσότερο από 20% έναντι του ελβετικού φράγκου και αυτό σημαίνει τεράστιες απώλειες για τους δανειολήπτες στεγαστικών δανείων που αποτιμώνται σε αυτό. Η συνολική αξία των εν λόγω στεγαστικών δανείων τον Νοέμβριο ήταν 131 δισ. ζλότι. Πάντως το ελβετικό φράγκο υποχώρησε κάπως χθες. Μετά την προχθεσινή εκρηκτική άνοδο, που κάποια στιγμή έφτασε το 41%, η ισοτιμία του με το ευρώ υποχωρούσε χθες το μεσημέρι κατά 2,7% στα 1,0175 φράγκα.

Πέρα από το κλάμα των αγορών όμως, αρκετά δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου επιχείρησαν να ερμηνεύσουν την προχθεσινή κίνηση της ελβετικής τράπεζας και να δουν τις προοπτικές. Από τις πλέον ενδιαφέρουσες αναλύσεις που διατυπώθηκαν αυτή του αρθρογράφου της «Guardian», Λάρι Ελιοτ, που υποστήριξε ότι «το πέταγμα της πετσέτας» από τους Ελβετούς επιβεβαιώνει ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, έχει πείσει τους Γερμανούς για την αναγκαιότητα της ποσοτικής χαλάρωσης, ώστε να αποτραπεί η διολίσθηση της ευρωζώνης σε μια επίπονη περίοδο αποπληθωρισμού. Ο Ελιοτ συμφωνεί με αρκετούς ακόμη αναλυτές ότι η ΕΚΤ ενδεχομένως θα ανακοινώσει τα σχέδιά της για αγορές κρατικών ομολόγων την επόμενη εβδομάδα. Υποστηρίζει μάλιστα ότι αυτές θα είναι πιθανότατα πολύ υψηλότερες από τα 500 δισ. ευρώ που προβλέπουν οι αγορές. Αυτό όπως σημειώνει το πληροφορήθηκε έγκαιρα από την ΕΚΤ η ελβετική κεντρική τράπεζα και προέβη στην προχθεσινή κίνηση που αιφνιδίασε τις αγορές.

Το ευρώ

Θεωρεί, τέλος, ότι το κανάλι μέσα από το οποίο η ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ θα λειτουργήσει τροφοδοτώντας με πληθωρισμό και αναπτυξιακή τόνωση την οικονομία της ευρωζώνης θα είναι πιθανότατα η υποτίμηση του ευρώ και όχι ενδεχόμενη αύξηση του δανεισμού στην πραγματική οικονομία από τις τράπεζες που θα ξεφορτωθούν τα ομόλογά τους στην ΕΚΤ ή ο φτηνότερος μακροχρόνιος δανεισμός που θα προκαλέσει η αύξηση της αξίας των κρατικών ομολόγων.

Και μάλλον έχει δίκιο, αφού η υποτίμηση του ευρώ είναι αυτό που βλέπουμε για την ώρα να συμβαίνει. Χθες το κοινό νόμισμα υποχωρούσε σε χαμηλό 11ετίας έναντι του δολαρίου, στα 1,158 δολάρια.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πηδάνε από τον... πύραυλο τα μεγαλοστελέχη
Αναλυτές φοβούνται το ενδεχόμενο ενός νέου κραχ και ως μια από τις πιθανές αιτίες θεωρούν τις γεωπολιτικές εντάσεις. Ωστόσο η πραγματικότητα είναι ότι οι τιμές των μετοχών έχουν εκτιναχθεί στη στρατόσφαιρα και...
Πηδάνε από τον... πύραυλο τα μεγαλοστελέχη
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γερμανικό βέτο σε αναμόρφωση των κανόνων κεφαλαιακής επάρκειας
Η Επιτροπή της Βασιλείας, ανέβαλε σημαντικές μεταρρυθμίσεις για την ασφάλεια του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος λόγω της σθεναρής αντίστασης των Γερμανών τραπεζιτών κυρίως. Οι διοικητές των κεντρικών...
Γερμανικό βέτο σε αναμόρφωση των κανόνων κεφαλαιακής επάρκειας
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι Γερμανοί... ξανάρχονται
Η γερμανική Bundesbank ήταν πάλι η μοναδική εκ των κεντρικών τραπεζών του χωρών-μελών της ευρωζώνης που αντέδρασε άμεσα πριν από λίγες ημέρες όταν διέρρευσε σχέδιο «προληπτικής ανακεφαλαιοποίησης» για τη...
Οι Γερμανοί... ξανάρχονται
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Βloomberg: Αγορές ομολόγων 500 δισ. εξετάζει η ΕΚΤ
Μοντέλα ποσοτικής χαλάρωσης συζητούσαν οι κεντρικοί τραπεζίτες της ευρωζώνης στην περιβόητη συνάντηση του Δ.Σ. της ΕΚΤ στη Φρανκ- φούρτη την περασμένη Τετάρτη. Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται χθεσινό δημοσίευμα...
Βloomberg: Αγορές ομολόγων 500 δισ. εξετάζει η ΕΚΤ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Έπιασαν δουλειά τα γεράκια
Εκστρατεία προκειμένου να «νερώσει» η πολυαναμενόμενη απάντηση της ΕΚΤ στην οικονομική επιβράδυνση που ταλανίζει την ευρωζώνη φαίνεται ότι έχουν ξεκινήσει το Βερολίνο και οι «δορυφόροι» του.
Έπιασαν δουλειά τα γεράκια
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προσωρινή διοίκηση στην Banca Carige διόρισε η ΕΚΤ
Προσωρινούς διαχειριστές στη δέκατη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας, Banca Carige, διόρισε χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μετά την παραίτηση των περισσότερων μελών του διοικητικού συμβουλίου της και την...
Προσωρινή διοίκηση στην Banca Carige διόρισε η ΕΚΤ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας