• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.6°C / 25.2°C
  0 BF
  55%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.5°C / 24.4°C
  2 BF
  64%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.2°C / 24.2°C
  2 BF
  62%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.9°C / 17.5°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.5°C / 20.5°C
  4 BF
  65%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.0°C / 23.2°C
  1 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.5°C / 17.5°C
  1 BF
  58%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.6°C / 24.6°C
  2 BF
  59%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.6°C / 23.6°C
  5 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  4 BF
  70%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.5°C / 24.6°C
  7 BF
  71%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  4 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  1 BF
  73%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  1 BF
  56%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.5°C / 21.8°C
  1 BF
  58%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.1°C / 25.1°C
  3 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.9°C / 25.4°C
  2 BF
  55%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.4°C / 20.4°C
  2 BF
  53%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  1 BF
  56%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  1 BF
  57%
Κατά της 48ωρης απεργίας των πλοηγών προσέφυγαν ΟΛΠ και ΣΕΠ
Eurokinissi

Κατά της 48ωρης απεργίας των πλοηγών προσέφυγαν ΟΛΠ και ΣΕΠ

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Κατά της 48ωρης απεργίας των πλοηγών που έχει ξεκινήσει από σήμερα στις 6 το πρωί προσέφυγε ο ΟΛΠ και η ΣΕΠ (θυγατρική της Cosco).

Την απεργία προκήρυξε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ μετά από αίτημα της ΠΟΥΕΝ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Υπαλλήλων Εμπορικής Ναυτιλίας) από σήμερα στις 6 το πρωί έως την Παρασκευή το πρωί.

Βασικό αίτημα να αποσυρθεί το άρθρο 22 από το νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας το οποίο ψηφίζεται σήμερα. Σύμφωνα με αυτό, αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Ναυτιλίας θα εκδίδουν στους πλοιάρχους κάποιων πλοίων Πιστοποιητικό Εξαίρεσης από την Πλοήγηση (Pilot Exemption Certificate) και με αυτό οι πλοίαρχοι θα μπορούν να μπαινοβγαίνουν στα λιμάνια χωρίς τη συνδρομή πλοηγού. Με τη χορήγηση του πιστοποιητικού τα πλοία θα απαλλάσσονται από την καταβολή των πλοηγικών δικαιωμάτων.

Ο ΟΛΠ και η ΣΕΠ έχει προσφύγει στο Πρωτοδικείο Πειραιά, προκειμένου η απεργία να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική . Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται μέσα στην ημέρα. Η απεργία των πλοηγών πάντως συνεχίζεται κανονικά με απόλυτη επιτυχία.

Ανακοίνωση για την απεργία των πλοηγών εξέδωσε η ΠΟΥΕΝ, στην οποία τα μέλη του ΔΣ αναφέρουν την έκπληξή τους από το γεγονός ότι δύο επιχειρήσεις, οι οποίες δεν συνδέονται εργοδοτικά με τα Σωματεία της Πλοηγικής Υπηρεσίας, επιχείρησαν να προσβάλλουν την απεργία ως παράνομη, ενώ τονίζουν την τεράστια επιτυχία που σημειώνει από το πρωί η απεργία με συμμετοχή που σχεδόν αγγίζει το 100%. 

Η ανακοίνωση της ΠΟΥΕΝ

Σήμερα 27/1/2021 και ώρα 06.00 ξεκίνησε η 48ωρη Πανελλαδική Απεργία που προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ για το Ναυτικό Προσωπικό της Πλοηγικής Υπηρεσίας σημειώνοντας τεράστια επιτυχία με συμμετοχή που σχεδόν αγγίζει το 100%. 

Τον δυναμικό αγώνα μας για απόσυρση από τον Υπουργό Ναυτιλίας του επιμάχου άρθρου 22 του νομοσχεδίου που αιφνιδιαστικά συζητείται και ψηφίζεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, επιχείρησαν να ανακόψουν η ΟΛΠ ΑΕ και η Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά ΑΕ καταθέτοντας σήμερα το πρωί Αγωγή στο Πρωτοδικείο Πειραιά.

Έκπληκτοι από το γεγονός ότι δύο επιχειρήσεις, οι οποίες δεν συνδέονται εργοδοτικά με τα Σωματεία της Πλοηγικής Υπηρεσίας, επιχείρησαν να προσβάλλουν την απεργία μας ως παράνομη, στις 12.30 παρουσιαστήκαμε συλλογικά και δυναμικά στις αίθουσες των δικαστηρίων Πειραιά.

Στο πλευρό μας βρέθηκε πλήθος εκπροσώπων συνδικαλιστικών φορέων και κομμάτων στηρίζοντας τα δίκαια αιτήματά μας. Συγκεκριμένα ευχαριστούμε για την δια εκπροσώπων παρουσία τους το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, την ΟΜΥΛΕ, την Ένωση Λιμενεργατών ΟΛΠ, την ΠΕΜΕΝ, τη ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, την ΠΕΕΜΑΓΕΝ, την ΠΕΠΡ ,την ΠΕΝΕΝ, το Βουλευτή Πειραιά και πρώην Υπουργό Ναυτιλίας κ. Δρίτσα, τους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ.

Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται και η 48ωρη Απεργία της ΑΔΕΔΥ για το Ναυτικό Προσωπικό της Πλοηγικής Υπηρεσίας συνεχίζεται κανονικά.

Συνεχίζουμε δυναμικά την απεργία με τη στήριξη πλήθους συνδικαλιστικών σωματείων από όλους τους επαγγελματικούς χώρους της ναυτιλίας και ζητάμε από τον κ. ΥΝΑΝΠ να αποσύρει το απαράδεκτο άρθρο 22, το οποίο θέτει άμεσους και ανυπολόγιστους κινδύνους για την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, για το θαλάσσιο περιβάλλον, τις λιμενικές εγκαταστάσεις και την εν γένει δημόσια και ιδιωτική περιουσία στη θάλασσα.

Ανακοίνωση εξέδωσε και το Τμήμα Εργατικής Πολιτικής και Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ. 

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

Στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας με το άρθρο 25 υποβαθμίζεται η Δημόσια Πλοηγική Υπηρεσία και δημιουργούνται σοβαροί κίνδυνοι για την ναυσιπλοΐα καθώς δίνεται η δυνατότητα σε πλοία να πραγματοποιούν απόπλου και κατάπλου στα λιμάνια χωρίς την παρουσία πλοηγού στο πλοίο.

Αρκεί βεβαίως να υπάρχει έμπειρος πλοίαρχος, του οποίου η εμπειρία θα πιστοποιείται αυθαιρέτως από τον εκάστοτε υπουργό. Η κυβέρνηση δείχνει έμπρακτα την αδιαφορία της για την ασφάλεια των πλοίων, με δεδομένη την επικινδυνότητα πολλών λιμανιών. Παράλληλα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τον μαρασμό και σε κοντινό ορίζοντα την κατάργηση της δημόσιας πλοηγικής υπηρεσίας. Ποιοι ωφελούνται από αυτή τη ρύθμιση;

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
48ωρη απεργία των πλοηγών στα λιμάνια
Την προκήρυξη 48ωρης προειδοποιητικής πανελλαδικής απεργίας για το ναυτικό προσωπικό της Πλοηγικής Υπηρεσίας του υπουργείου Ναυτιλίας προκήρυξε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ μετά από αίτημα της ΠΟΥΕΝ...
48ωρη απεργία των πλοηγών στα λιμάνια
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στον Πειραιά η νέα γερανογέφυρα του ΟΛΠ
Η νέα γερανογέφυρα φορτοεκφόρτωσης πλοίων Super Post Panamax, η οποία μπορεί να εξυπηρετεί mega container πλοία 20.000 TEU και προορίζεται να εγκατασταθεί στην προβλήτα Ι έφτασε στον Πειραιά.
Στον Πειραιά η νέα γερανογέφυρα του ΟΛΠ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προς συμβιβασμό Cosco - Δημόσιο
Ο ΟΛΠ-Cosco συνεχίζει να αυξάνει τα έσοδά του, καθώς -σύμφωνα με δικές του επίσημες ανακοινώσεις- το 2020 και παρά την πανδημία έκλεισε για την εταιρεία με κέρδη 26,4 εκατ. ευρώ, ενώ το 2019 είχαν αγγίξει τα...
Προς συμβιβασμό Cosco - Δημόσιο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εκτός πλοίων 2.500 ταξιδιώτες μετά τους ελέγχους των λιμενικών
Γ. Πλακιωτάκης: «Διαπιστώσαμε ελλείψεις στους ελέγχους στα πλοία και γι’ αυτό αποφασίσαμε να αναλάβει το Λιμενικό Σώμα τον έλεγχο πριν από την επιβίβαση».
Εκτός πλοίων 2.500 ταξιδιώτες μετά τους ελέγχους των λιμενικών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Ναι» στους πράσινους στόχους της Ε.Ε. από την Κρουαζιέρα
Η CLIA Europe στηρίζει την πρωτοβουλία «Fit for 55» για απεξάρτηση της ναυτιλίας από τον άνθρακα, επισημαίνοντας πάντως ότι θα χρειαστούν κι άλλα μέτρα.
«Ναι» στους πράσινους στόχους της Ε.Ε. από την Κρουαζιέρα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διαφωνία Ελλήνων εφοπλιστών-Κομισιόν για τα καύσιμα
Μη εφαρμόσιμες και άδικες χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της ΕΕΕ Θ. Βενιάμης τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για απεξάρτηση της ναυτιλίας από τον άνθρακα.
Διαφωνία Ελλήνων εφοπλιστών-Κομισιόν για τα καύσιμα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας