• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.9°C / 24.5°C
  1 BF
  71%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 20.2°C / 24.1°C
  2 BF
  62%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.4°C / 22.7°C
  3 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 13.9°C / 15.5°C
  1 BF
  92%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 19.1°C
  0 BF
  77%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.0°C / 20.5°C
  3 BF
  58%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.1°C / 15.4°C
  2 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  1 BF
  89%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.0°C / 24.8°C
  1 BF
  83%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.5°C / 23.5°C
  3 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.8°C
  5 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  3 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.0°C / 22.0°C
  3 BF
  77%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  2 BF
  63%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 22.8°C
  2 BF
  75%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 22.8°C
  1 BF
  88%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.6°C / 24.3°C
  1 BF
  53%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.1°C / 22.1°C
  1 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 20.3°C / 23.9°C
  3 BF
  72%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.5°C / 13.5°C
  1 BF
  77%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στην παγίδα της τηλεργασίας...

 • A-
 • A+
Η γενιά του ίντερνετ και της υψηλής τεχνολογίας πίστεψε ότι η εξ αποστάσεως απασχόληση εξασφαλίζει ιδεώδη ευελιξία, αλλά είναι αντιμέτωπη με εντατικοποίηση, μειωμένη ασφάλεια και απομόνωση.

Σε ποντικοπαγίδα των «λευκών κολάρων» εξελίσσεται η εργασία από το σπίτι, την οποία τα μέτρα κοινωνικής απομόνωσης και η πανδημία του κορονοϊού εδραιώνουν στην παραγωγική διαδικασία. Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο εργάζονται πλέον μέσα από τις οθόνες των υπολογιστών τους. Στις ΗΠΑ, στις αρχές Απριλίου, πάνω από το 60% των εργαζόμενων δούλευε από το σπίτι, ενώ σήμερα τουλάχιστον το 40%.

Οι δημοσκοπήσεις στις τάξεις των εργαζομένων δείχνουν ότι η πλειονότητά τους επικροτεί για την ώρα αυτό το ευέλικτο σχήμα εργασίας που οι millennials, δηλαδή η γενιά όσων γεννήθηκαν μεταξύ του 1980 και του 2000, απαιτούσε επί χρόνια. Ομως, καθώς η πανδημία συνεχίζεται, καθώς αρκετοί ειδικοί μιλούν για το τέλος του ωραρίου «9 με 5» και την εδραίωση της εξ αποστάσεως εργασίας, καθώς η υψηλή τεχνολογία εξελίσσεται σε καθοριστικό παράγοντα της παραγωγικής διαδικασίας που αναπληρώνει τη φυσική παρουσία, μια ευρύτερη θέαση και ο απολογισμός των επιπτώσεων που είχε αυτό το μοντέλο εργασίας στη γενιά των millennials είναι αναγκαία.

Η γενιά αυτή, επονομαζόμενη και Υ, πιο εξοικειωμένη από τις προηγούμενες με το ίντερνετ και την υψηλή τεχνολογία, η πρώτη με smart phones και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αγκάλιασε (είτε από ανάγκη είτε από επιλογή) τις ευέλικτες μορφές εργασίας και τις επιχειρήσεις που της τις προσέφεραν. Αρκετοί millennials πίστεψαν ότι μέσω της εξ αποστάσεως απασχόλησης και της υψηλής τεχνολογίας θα μπορούσαν να φέρουν την εργασία στις διακοπές και να έχουν τη ζωή που επιθυμούν.

Για τους περισσότερους όμως η πραγματικότητα αποδείχτηκε διαφορετική, αφού το κόστος ήταν πολύ υψηλό. Οι millennials εισήλθαν στην αγορά εργασίας ενώ η οικονομία βυθιζόταν στη χειρότερη ύφεση από τη δεκαετία του 1930. Εκτοτε οι μισθοί τους μειώθηκαν. Σήμερα κερδίζουν κατά μέσο όρο 20% λιγότερα από τη δουλειά τους σε σχέση με αυτά που λάμβανε η μεταπολεμική γενιά στις ΗΠΑ.

Η εργασιακή ασφάλεια είναι άγνωστό γράμμα για τους περισσότερους. Σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές είναι λιγότερο πιθανό να έχουν δουλειές που θα τους εξασφαλίζουν σύνταξη. Η ικανότητα τους να εργάζονται εξ αποστάσεως και η ευχέρειά τους με την υψηλή τεχνολογία γύρισε σε μεγάλο βαθμό μπούμερανγκ, αφού οι χαμηλότερες αμοιβές τούς ανάγκασαν σε περισσότερες ώρες εντατικής εργασίας προκειμένου να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες.

Αντίθετα, η εξ αποστάσεως εργασίας αποδείχτηκε -και στο παρελθόν και τώρα- μάννα εξ ουρανού για τους εργοδότες. Γλίτωσαν ενοίκια, γλίτωσαν εξοπλισμό και έπιπλα ενώ αρκετοί κέρδισαν σχεδόν μία μέρα εργασίας την εβδομάδα από την υπερεργασία των εξ αποστάσεως υπαλλήλων τους. Υπό τον έλεγχο των ηλεκτρονικών συστημάτων τους -που παρακολουθούν την πληκτρολόγηση, τη χρήση των κοινωνικών μέσων δικτύωσης και ενημέρωσης και βαθμολογούν την παραγωγικότητα-, οι εργαζόμενοί τους ξεκινούν δουλειά νωρίτερα, κάνουν μικρότερα διαλείμματα και εργάζονται ώς το τέλος της ημέρας.

Δεν έχουν καμία μετακίνηση, ενώ οι ημέρες απουσίας λόγω ασθενείας έχουν μειωθεί κατακόρυφα. Απ’ όλα αυτά οι εργαζόμενοι δεν κερδίζουν δεκάρα επιπλέον. Αντίθετα, οι περισσότερες ώρες στην οθόνη τούς οδηγούν σε ακόμη μεγαλύτερη απομόνωση και αποξένωση. Μόνο τυχαία δεν είναι τα συμπεράσματα έρευνας ότι οι millennials είναι η πιο μοναχική γενιά. Ενας στους τρεις εξ αυτών δηλώνει ότι νιώθει πάντα μόνος, ενώ ένας στους πέντε ότι εξαιρουμένης της οικογένειας και των συντρόφων τους δεν έχει κανένα φίλο.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πρώτα η διασταύρωση, μετά τα πρόστιμα
Το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ του Υπουργείου Εργασίας εντόπισε περίπου 21.000 ανεμβολίαστους εργαζομένους να εργάζονται χωρίς τα προβλεπόμενα rapid tests που υποχρεούνται να κάνουν.
Πρώτα η διασταύρωση, μετά τα πρόστιμα
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
80 εκατομμύρια νεόπτωχοι στην Ασία λόγω πανδημίας
Ο περιορισμός των μετακινήσεων είχε αποτέλεσμα να χαθεί σχεδόν το 8% των εργάσιμων ωρών και να εκτοξευτεί η ανεργία, γεγονός που επηρέασε περισσότερο τα φτωχότερα νοικοκυριά και τους εργαζόμενους της...
80 εκατομμύρια νεόπτωχοι στην Ασία λόγω πανδημίας
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Μέχρι την Παρασκευή η προαναγγελία των τηλεργαζομένων στο ΕΡΓΑΝΗ
Το Υπουργείο Εργασίας υπενθυμίζει ότι το ποσοστό της τηλεργασίας στον ιδιωτικό τομέα διαμορφώνεται στο 20%  για τον μήνα Ιούνιο,
Μέχρι την Παρασκευή η προαναγγελία των τηλεργαζομένων στο ΕΡΓΑΝΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παγώνει το δικαίωμα αποσύνδεσης
Παραμένουν «καλωδιωμένοι», χωρίς ωράριο, χωρίς δικαιώματα οι τηλεργαζόμενοι ● Πυρά ΣΥΡΙΖΑ κατά ευρωβουλευτών Ν.Δ. που υπερψήφισαν την τροπολογία, η οποία απαγορεύει στους τηλεργαζόμενους να έχουν ελεύθερο...
Παγώνει το δικαίωμα αποσύνδεσης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τρεις αλλαγές σε τηλεργασία και αναστολές
Τρεις αλλαγές κάνουν τη διαφορά ανάμεσα στα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών για την εργασία τον Νοέμβριο και εκείνα του πρώτου κύματος τον Μάρτιο.
Τρεις αλλαγές σε τηλεργασία και αναστολές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας