Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αναμένοντας το χρησμό της ΕΚΤ
AP Photo/Michael Probst
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αναμένοντας το χρησμό της ΕΚΤ

  • A-
  • A+
Δεν αποκλείεται στην παρούσα φάση η Φρανκφούρτη να κρατήσει στάση αναμονής.

Eπέκταση του πανδημικού προγράμματος αγοράς χρέους (PEPP) κατά περίπου 500 δισ. ευρώ ή επανεπένδυση στα ομόλογα που λήγουν είναι τα νέα που προσδοκούν να ακούσουν σήμερα οι αγορές από την Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία συνεχίζει να έχει... γερμανικό πονοκέφαλο.

Το ενδεχόμενο πάντως να απογοητευθούν οι αγορές –που έχουν καλομάθει τους τελευταίους μήνες από την πολιτική της ΕΚΤ– είναι ανοιχτό καθώς δεν αποκλείεται στην παρούσα φάση η Φρανκφούρτη να κρατήσει στάση αναμονής, αν και τα στοιχεία για την πορεία της ευρωζώνης το τελευταίο δίμηνο κάθε άλλο παρά ρόδινα είναι.

Δεν αποκλείεται η ΕΚΤ να κρίνει ότι πρέπει να προηγηθεί η υιοθέτηση της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ταμείο Ανάκαμψης και την αύξηση του κοινοτικού προϋπολογισμού –ιδεατά μέχρι τις αρχές Ιουλίου– και αναλόγως να αποφασίσει αν θα οπλίσει και πάλι το μπαζούκας.

Πάντως αρκετά μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ έχουν ήδη δηλώσει ότι αναμένουν επέκταση του προγράμματος αυτή την εβδομάδα. Ο François Villeroy de Galhau, κυβερνήτης της Banque de France, δήλωσε πρόσφατα: «Πιθανότατα θα πρέπει να προχωρήσουμε ακόμη περισσότερο».

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι, όπως ανέφεραν σε πρόσφατο δημοσίευμά τους οι F.T., είναι πεπεισμένοι ότι η ΕΚΤ θα επεκτείνει το Πρόγραμμα Επείγουσας Αγοράς Πανδημίας (PEPP) 750 δισεκατομμυρίων ευρώ. Εχοντας ήδη ξοδέψει περισσότερα από 234 δισεκατομμύρια ευρώ, το πρόγραμμα βρίσκεται σε καλό δρόμο για να εξαντληθεί μέχρι τον Οκτώβριο. Αυτό ωστόσο δεν προδικάζει ότι οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν σήμερα και μάλιστα στο σύνολό τους. «Είναι σαφές ότι το PEPP των 750 δισ. ευρώ δεν θα είναι αρκετό», δήλωσε ο Erik Nielsen, επικεφαλής οικονομολόγος της UniCredit.

Σε ό,τι μας αφορά, ενδεχόμενη επέκταση του προγράμματος θα μπορούσε να συμβάλει στον δανεισμό της χώρας σε μια περίοδο αποκλιμάκωσης των επιτοκίων και με δεδομένο ότι το υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζεται για νέα έκδοση δεκαετούς ομολόγου 1-2 δισ. ευρώ. Οι σχετικές ανακοινώσεις πιθανότατα θα γίνουν εντός της επόμενης εβδομάδας.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα αυτό έχει ήδη απορροφήσει κατ' εξαίρεση ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου ύψους 4 δισ. ευρώ και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει μιλήσει για τη δυνατότητα 12 δισ. ευρώ εν τω συνόλω. Επισημαίνεται ότι η χώρα δικαιούται το 2,47% του προγράμματος που σημαίνει 18,5 δισ. ευρώ αν και η Ελλάδα δεν διαθέτει επενδυτική βαθμίδα. Αν το πρόγραμμα επεκταθεί κατά 500 δισ. ευρώ, το ποσοστό μας παραμένει και συνεπώς μιλάμε για επιπλέον 12 δισ. ευρώ.

Με 0,25% το ελληνικό εξαμηνιαίο έντοκο

Με απόδοση 0,25% έναντι 0,36% της προηγούμενης δημοπρασίας εξάμηνων έντοκων γραμματίων άντλησε χθες το ελληνικό Δημόσιο 1,3 δισ. Οι προσφορές, μάλιστα, ανήλθαν σε 2,3 δισ. έναντι 1 δισ. που ζητήθηκε. Η μείωση αποτυπώνει τη γενικότερη αποκλιμάκωση στις αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης.

Η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου έπεσε στο 1,51%, ισοφαρίζοντας σχεδόν το αντίστοιχο ιταλικό (1,57%), ενώ το δεκαετές γερμανικό ομόλογο εξακολουθεί να απολαμβάνει αρνητική απόδοση (-040%). Αρνητικές αποδόσεις κρατούν επίσης τα αυστριακά, γαλλικά, δανέζικα, ολλανδικά και φινλανδικά ομόλογα.

Τη μείωση των αποδόσεων των ομολόγων της ευρωζώνης, παρά τη μεγάλη αύξηση των δημόσιων χρεών, τροφοδοτούν τα στοιχεία για τις αγορές κρατικών τίτλων που έχει πραγματοποιήσει μέχρι στιγμής η ΕΚΤ στο πλαίσιο του «πανδημικού» προγράμματος, δηλαδή 186 δισ. μέχρι το τέλος Μαΐου εκ των οποίων 4,7 δισ. ελληνικά ομόλογα, 46 δισ. γερμανικά, 37 δισ. ιταλικά, 23 δισ. γαλλικά και 22 δισ. ισπανικά. Γ.Κ.

3.000 αιτήσεις στο Ταμείο Εγγυοδοσίας μέσα σε λίγες ώρες

Η ανάγκη για κεφάλαια κίνησης με ευνοϊκούς όρους, χωρίς τη δέσμευση διατήρησης θέσεων εργασίας, επιβεβαίωσε τις προβλέψεις για τη μεγάλη ανταπόκριση των επιχειρήσεων στο πρόγραμμα του Ταμείου Εγγυοδοσίας της Αναπτυξιακής Τράπεζας. Μέσα σε λίγες ώρες υποβλήθηκαν περισσότερες από 3.000 αιτήσεις για δάνεια πενταετούς διάρκειας, που ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ και θα έχουν την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου ώς 80%.

Το αρχικό κεφάλαιο κάθε δανείου δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το διπλάσιο του ετήσιου μισθολογικού κόστους μιας επιχείρησης ή το 25% του συνολικού κύκλου εργασιών της το 2019.

Τα τραπεζικά επιτελεία είχαν προχωρήσει το προηγούμενο διάστημα σε «σκανάρισμα» του πελατολογίου τους ώστε να είναι προετοιμασμένα, καθώς αποτελεί στοίχημα η γρήγορη έγκριση των αιτημάτων και η εκταμίευση των δανείων που συνολικά θα φτάσουν τα 7 δισ. ευρώ φέτος.

Η Eurobank για παράδειγμα, που θα χορηγήσει μέσω του προγράμματος δάνεια συνολικού ύψους 800 εκατ. ευρώ, είναι σε θέση να ολοκληρώσει την εγκριτική διαδικασία εντός τριών ημερών, υπό την προϋπόθεση υποβολής πλήρους φακέλου, ενώ θα λάβει τις απολύτως αναγκαίες εξασφαλίσεις, με ανώτατο ποσοστό για τις εμπράγματες εξασφαλίσεις 40% επί του ποσού της χρηματοδότησης όπου αυτό απαιτείται και για 9 στα 10 νέα δάνεια δεν θα απαιτηθεί προσημείωση.

Η Alpha έχει ήδη ενισχύσει με προσωπικό τη διεύθυνση που είναι επιφορτισμένη με την εξέταση των αιτημάτων για χορήγηση ρευστότητας μέσω των προγραμμάτων της Αναπτυξιακής Τράπεζας –καθώς είχε πολύ μεγάλο όγκο αιτήσεων για το πρόγραμμα ΤΕΠΙΧ ΙΙ- ώστε να είναι συνεπής στην αποστολή της για επιστροφή στην ομαλή επιχειρηματική δραστηριότητα.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αυξάνει «δύναμη πυρός» η ΕΚΤ
Με αύξηση κατά 600 δισ. ευρώ του κονδυλίου για τις έκτακτες αγορές ενεργητικού λόγω πανδημίας (PEPP), απάντησε η ΕΚΤ στην επί τα χείρω αναθεώρηση των εκτιμήσεων για τον πληθωρισμό και για το ΑΕΠ.
Αυξάνει «δύναμη πυρός» η ΕΚΤ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ενέσεις ρευστότητας στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις
Μήνυμα προς τις τράπεζες τους ευρωσυστήματος να στηρίξουν τις πιο ευάλωτες επιχειρήσεις έστειλε η Κριστίν Λαγκάρντ γνωστοποιώντας ότι η ΕΚΤ θα χρηματοδοτήσει, μέσω των ευρωπαϊκών τραπεζών, με 3 τρισ. ευρώ τις...
Ενέσεις ρευστότητας στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παρουσίαση του «Ηρακλή» στις ΗΠΑ
Το σχέδιο «Ηρακλής», που προβλέπει την τιτλοποίηση προβληματικών δανείων με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, θα παρουσιάσουν σε οίκους όπως την Black Rock, την Credit Suisse αλλά και τον οίκο αξιολόγησης...
Παρουσίαση του «Ηρακλή» στις ΗΠΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Δίχτυ» προστασίας των τραπεζών στα 10 δισ. ευρώ ζητά το ΔΝΤ
Τη διατήρηση «μαξιλαριού» ασφαλείας 10 δισ. ευρώ για ενδεχόμενη νέα ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών ζητά το ΔΝΤ επισημαίνοντας το υπερβολικά υψηλό επίπεδο «κόκκινων» δανείων αλλά και τη χαμηλή...
«Δίχτυ» προστασίας των τραπεζών στα 10 δισ. ευρώ ζητά το ΔΝΤ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Bad banks κατά «κόκκινων» δανείων
Υπό τον φόβο ενός «τσουνάμι» προβληματικών δανείων λόγω πανδημίας, η Ευρ. Επιτροπή εισηγείται δημιουργία ευρωπαϊκού δικτύου «κακών τραπεζών», περισσότερη διαφάνεια στη δευτερογενή αγορά δανείων, αλλαγές στην...
Bad banks κατά «κόκκινων» δανείων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας