ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Το Χρηματιστήριο Αθηνών ουδόλως ενθουσιάστηκε από τις φιλο-επιχειρηματικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, παρά τη θερμή τους υποδοχή σχεδόν από το σύνολο των επιχειρηματικών ενώσεων και συνδέσμων.

O γενικός δείκτης τιμών έκλεισε στις 858,80 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 1,22%. Πτώση κατέγραψαν οι περισσότερες μετοχές, παρά τον χαμηλό τζίρο, μόλις 42,6 εκατ.

Στο επίκεντρο των πωλήσεων βρέθηκαν η ΔΕΗ και οι τραπεζικές μετοχές. Η ΔΕΗ κατέγραψε πτώση 5,23%, γεγονός που συνδέεται με τη συνεχιζόμενη απαξίωσή της από την κυβέρνηση – και σε αυτό είχαν τη συμβολή τους και οι σχετικές αναφορές του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη. Αξιοσημείωτη, ωστόσο, ήταν η πτώση των τραπεζικών μετοχών, ιδιαίτερα της Eurobank και της Alpha Bank, που παρουσίασαν και τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών.

Η πτώση του τραπεζικού δείκτη και των μετοχών του κλάδου συνδέεται κυρίως με την έκθεση της Deutsche Bank για την πορεία μείωσης των «κόκκινων» δανείων των ευρωπαϊκών τραπεζών, στην οποία επισημαίνεται ότι οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να επιταχύνουν τις πωλήσεις χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων έτσι ώστε να μπορέσουν να πετύχουν τους στόχους. Οπως αναφέρει η Deutsche Bank, οι ελληνικές τράπεζες μείωσαν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) κατά 16% σε ετήσια βάση, ωστόσο η μείωση θεωρείται ανεπαρκής και συστήνεται να προχωρήσουν σε πιο επιθετικές πωλήσεις.