Η Ευρωπαϊκή Ένωση Καταναλωτών (BEUC) με 12 οργανισμούς – μέλη από 11 χώρες υπέβαλε σήμερα καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στις ευρωπαϊκές αρχές προστασίας των καταναλωτών κατά των ENGIE, Eni Plenitude, Shell και TotalEnergies για παραπλανητικούς πράσινους ισχυρισμούς.
Αυτοί οι παραπλανητικοί ισχυρισμοί μπορεί να είναι παράνομοι βάσει του δικαίου της ΕΕ για τους καταναλωτές, λένε οι οργανώσεις που μιλούν για «πράσινο ξέπλυμα» που «επιβραδύνει την ενεργειακή μετάβαση, κρατώντας τους καταναλωτές δεσμευμένους σε ασταθείς τιμές ορυκτών καυσίμων, με τους καταναλωτές να αγωνίζονται ήδη να αντιμετωπίσουν μια ακόμη ενεργειακή κρίση».
Επιτρέπει επίσης στις εταιρείες να χρεώνουν στους καταναλωτές ένα επιπλέον ποσό για «πράσινα» προϊόντα, κοστίζοντας στους καταναλωτές και θέτοντας άδικα σε μειονεκτική θέση τις εταιρείες που καταβάλλουν γνήσιες προσπάθειες βιωσιμότητας!
Οι ισχυρισμοί περιλαμβάνουν:
Γενικούς πράσινους ισχυρισμούς και ισχυρισμούς «φωτοστέφανο» βιωσιμότητας που χρησιμοποιούν οι στοχευμένες εταιρείες για την προώθηση «πράσινων» ενεργειακών προϊόντων που περιλαμβάνουν ορυκτό αέριο. Οι εταιρείες τονίζουν επίσης την «πράσινη» εικόνα τους με βάση τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, παρά το γεγονός ότι αυτές είναι περιθωριακές για τη συνολική τους δραστηριότητα και δεν καταργούν σταδιακά τα ορυκτά καύσιμα.
Ισχυρισμοί για μελλοντικές περιβαλλοντικές επιδόσεις σχετικά με στόχους όπως οι μηδενικές καθαρές εκπομπές, παρά το γεγονός ότι συνεχίζουν να επενδύουν σημαντικά στην επέκταση των ορυκτών καυσίμων. Ισχυρισμοί αντιστάθμισης άνθρακα, όπου εταιρείες (π.χ. ENGIE) υποστηρίζουν ότι οι εκπομπές από το φυσικό αέριο αντισταθμίζονται με επενδύσεις σε έργα που σχετίζονται με το κλίμα αλλού (π.χ. δασικές φυτείες), οι οποίοι είναι επιστημονικά άκυροι.
Παραπλανητικοί συγκριτικοί ισχυρισμοί (π.χ. από την TotalEnergies) που διαφημίζουν το ορυκτό αέριο ως πράσινο ή με χαμηλότερες εκπομπές CO2 από άλλα ορυκτά καύσιμα. Αυτό παραλείπει να αναφέρει ότι το ορυκτό αέριο εξακολουθεί να εκπέμπει πολύ CO2 όταν καίγεται και ότι η παραγωγή και η μεταφορά του οδηγεί σε διαρροές μεθανίου, ένα πολύ ισχυρό αέριο του θερμοκηπίου. Συνολικά, αυτό μπορεί να έχει παρόμοιο ή μεγαλύτερο αντίκτυπο στο κλίμα από τον άνθρακα ή το πετρέλαιο.
Ο Γενικός Διευθυντής της BEUC, Agustín Reyna, δήλωσε: «Ορισμένες από τις κορυφαίες εταιρείες ενέργειας της Ευρώπης παραπλανούν τους καταναλωτές σχετικά με τον πραγματικό αντίκτυπο στο κλίμα. Αυτό το greenwashing δυσκολεύει τους καταναλωτές να διακρίνουν ποιοι πάροχοι ενέργειας απομακρύνονται πραγματικά από τα ορυκτά καύσιμα και ποιοι δεν απομακρύνονται ή το κάνουν πολύ αργά. Οι καταναλωτές πληρώνουν επίσης ένα ασφάλιστρο για προσφορές πράσινης ενέργειας που είναι πράσινες μόνο κατ’ όνομα».
«Αυτό βλάπτει το περιβάλλον, αλλά δημιουργεί επίσης αβεβαιότητα που αποθαρρύνει τους καταναλωτές από τη μετάβαση σε καθαρές τεχνολογίες, όπως αντλίες θερμότητας ή ηλιακούς συλλέκτες. Τελικά, το greenwashing καθυστερεί την ενεργειακή μετάβαση, παγιδεύοντας τους καταναλωτές σε ακριβές και ασταθείς τιμές ορυκτών καυσίμων. Αυτό συμβαίνει όταν οι καταναλωτές πληρώνουν τον λογαριασμό για μια ακόμη κρίση ορυκτών καυσίμων. Αναμένουμε από τις αρχές να παρέμβουν για να σταματήσουν αυτές τις παραπλανητικές πρακτικές και να ξεκινήσουν μια έρευνα σε ολόκληρο τον τομέα. Αυτές οι εταιρείες θα πρέπει επίσης να αποζημιώσουν τους καταναλωτές στους οποίους χρεώθηκε «πράσινη» πριμοδότηση ή τους πουλήθηκαν προϊόντα ορυκτών καυσίμων με βάση παραπλανητικούς ισχυρισμούς».
Η Ευρωπαϊκή Ένωση Καταναλωτών καλεί τις αρχές να: Απαιτήσουν από τους στοχευμένους εμπόρους να σταματήσουν να χρησιμοποιούν παραπλανητικούς ισχυρισμούς πράσινου μάρκετινγκ. Θα πρέπει να παρακολουθούν τη χρήση αυτών των ισχυρισμών και να επιβάλλουν πρόστιμα στις εταιρείες εάν συνεχίσουν να τους χρησιμοποιούν.
Ζητήσουν από τις στοχευμένες εταιρείες να αποζημιώσουν τους καταναλωτές για την χρέωση υψηλότερων τιμών για «πράσινες» ενεργειακές συμβάσεις ή προϊόντα ορυκτών καυσίμων με βάση παραπλανητικούς πράσινους ισχυρισμούς.
Ενημερώσουν τους καταναλωτές ότι, παρά τις επενδύσεις των εταιρειών σε έργα προστασίας του κλίματος, αυτές δεν πρέπει να παρουσιάζονται ως αντιστάθμιση ή αποζημίωση των εκπομπών της εταιρείας ή των προϊόντων της που βασίζονται σε ορυκτά καύσιμα.
Η έρευνά μας αποκαλύπτει ότι το «πράσινο ξέπλυμα» αποτελεί ζήτημα που αφορά ολόκληρο τον κλάδο, γι’ αυτό και τα μέλη μας έχουν υποβάλει παράλληλα καταγγελίες που στοχεύουν εμπόρους ενέργειας που δραστηριοποιούνται σε εθνικό επίπεδο.
