• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  42°C 40.0°C / 44.1°C
  0 BF
  17%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  39°C 37.5°C / 41.0°C
  1 BF
  20%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  41°C 36.0°C / 43.7°C
  2 BF
  34%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  36°C 35.9°C / 39.2°C
  1 BF
  23%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.9°C / 38.0°C
  2 BF
  29%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  40°C 36.9°C / 40.2°C
  2 BF
  10%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  36°C 36.1°C / 36.4°C
  3 BF
  9%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  40°C 33.6°C / 40.7°C
  3 BF
  10%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  36°C 34.8°C / 38.8°C
  3 BF
  46%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.9°C / 34.9°C
  1 BF
  48%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  37°C 31.9°C / 37.4°C
  3 BF
  28%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  36°C 35.6°C / 35.7°C
  2 BF
  49%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  35°C 34.9°C / 35.9°C
  2 BF
  43%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  41°C 37.5°C / 40.9°C
  0 BF
  14%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  42°C 37.5°C / 43.3°C
  1 BF
  11%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  37°C 36.8°C / 42.8°C
  3 BF
  39%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  43°C 40.2°C / 44.3°C
  3 BF
  9%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  39°C 35.3°C / 38.8°C
  1 BF
  21%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  39°C 37.6°C / 41.2°C
  3 BF
  13%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  37°C 36.8°C / 36.8°C
  3 BF
  11%
© Sunju1004 | Dreamstime.com

Ε.Ε. και Βρετανία ερευνούν το Facebook για μονοπωλιακές πρακτικές στη διαφήμιση

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Επίσημη αντιμονοπωλιακή έρευνα ξεκινάει η Κομισιόν για να εκτιμήσει κατά πόσον το Facebook παραβίασε τους κανόνες ανταγωνισμού της Ε.Ε. χρησιμοποιώντας διαφημιστικά δεδομένα που συλλέγονται ιδίως από διαφημιζόμενους, προκειμένου να τους ανταγωνιστεί σε αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται το Facebook, όπως οι μικρές αγγελίες.
 
Η επίσημη έρευνα θα αξιολογήσει επίσης κατά πόσον το Facebook συνδέει την υπηρεσία online αγγελιών «Facebook Marketplace» με το κοινωνικό του δίκτυο, κατά παράβαση των κανόνων ανταγωνισμού της Ε.Ε. Την ίδια στιγμή, και η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών του Ηνωμένου Βασιλείου (CMA) ξεκίνησε σήμερα τη δική της έρευνα σχετικά με τη χρήση δεδομένων από το Facebook. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επιδιώξει να συνεργαστεί στενά με την CMA καθώς εξελίσσονται οι ανεξάρτητες έρευνες.

«Το Facebook χρησιμοποιείται από σχεδόν 3 δισεκατομμύρια ανθρώπους σε μηνιαία βάση και σχεδόν 7 εκατομμύρια επιχειρήσεις διαφημίζονται στο Facebook συνολικά. Το Facebook συλλέγει τεράστιους όγκους δεδομένων σχετικά με τις δραστηριότητες των χρηστών του κοινωνικού του δικτύου και όχι μόνο, επιτρέποντάς του να στοχεύει σε συγκεκριμένες ομάδες πελατών. Θα εξετάσουμε λεπτομερώς κατά πόσον τα δεδομένα αυτά παρέχουν στο Facebook αδικαιολόγητο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα ιδίως στον τομέα των διαδικτυακών αγγελιών, όπου οι άνθρωποι αγοράζουν και πωλούν αγαθά καθημερινά και όπου το Facebook ανταγωνίζεται επίσης εταιρείες από τις οποίες συλλέγει δεδομένα. Στη σημερινή ψηφιακή οικονομία, τα δεδομένα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται με τρόπους που στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό», εξήγησε η εκτελεστική αντιπρόεδρος της Κομισιόν και υπεύθυνη της πολιτικής ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

Στο πλαίσιο της εμπεριστατωμένης έρευνάς της, η Επιτροπή θα εξετάσει λεπτομερώς κατά πόσον η θέση του Facebook στα κοινωνικά δίκτυα και στην ηλεκτρονική διαφήμισή του επιτρέπει να βλάψει τον ανταγωνισμό σε γειτονικές αγορές, όπου το Facebook δραστηριοποιείται επίσης χάρη στο κοινωνικό του δίκτυο, και ιδίως στις ηλεκτρονικές αγγελίες.

Όταν διαφημίζουν τις υπηρεσίες τους στο Facebook, οι εταιρείες, οι οποίες επίσης ανταγωνίζονται άμεσα το Facebook, ενδέχεται να του παρέχουν εμπορικά πολύτιμα δεδομένα. Το Facebook μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιήσει τα δεδομένα αυτά για να ανταγωνιστεί τις εταιρείες που τα παρείχαν.

Αυτό ισχύει ιδίως για τους παρόχους ηλεκτρονικών αγγελιών, τις πλατφόρμες στις οποίες πολλοί Ευρωπαίοι καταναλωτές αγοράζουν και πωλούν προϊόντα. Οι πάροχοι ηλεκτρονικών αγγελιών διαφημίζουν τις υπηρεσίες τους στο κοινωνικό δίκτυο του Facebook. Ταυτόχρονα, ανταγωνίζονται με τη δική τους υπηρεσία online αγγελιών του Facebook, το «Facebook Marketplace».

Μετά από προκαταρκτική έρευνα, η Επιτροπή εκφράζει ανησυχίες ότι το Facebook μπορεί να στρεβλώσει τον ανταγωνισμό για τις υπηρεσίες διαδικτυακών αγγελιών. Ειδικότερα, το Facebook ενδέχεται να χρησιμοποιήσει τα δεδομένα που λαμβάνει από ανταγωνιστικούς παρόχους στο πλαίσιο της διαφήμισής τους στο κοινωνικό δίκτυο του Facebook, για να βοηθήσει το Facebook Marketplace να τους ξεπεράσει σε ανταγωνισμό. Το Facebook θα μπορούσε, για παράδειγμα, να λάβει ακριβείς πληροφορίες σχετικά με τις προτιμήσεις των χρηστών από τις διαφημιστικές δραστηριότητες των ανταγωνιστών του και να χρησιμοποιήσει τα δεδομένα αυτά προκειμένου να προσαρμόσει το Facebook Marketplace.

Η Επιτροπή θα εξετάσει επίσης κατά πόσον ο τρόπος με τον οποίο το Facebook Marketplace ενσωματώνεται στο κοινωνικό δίκτυο συνιστά μορφή δέσμευσης που του δίνει πλεονέκτημα στην προσέγγιση πελατών και αποκλείει ανταγωνιστικές υπηρεσίες διαδικτυακών αγγελιών.

Εάν αποδειχθεί, οι υπό εξέταση πρακτικές ενδέχεται να παραβιάζουν τους κανόνες της ΕΕ για τον ανταγωνισμό σχετικά με τις αντιανταγωνιστικές συμφωνίες μεταξύ επιχειρήσεων (άρθρο 101 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ)) ή/και την κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης (άρθρα 102 ΣΛΕΕ).

Η Επιτροπή θα διεξάγει τώρα κατά προτεραιότητα την εμπεριστατωμένη έρευνά της. Η έναρξη επίσημης έρευνας δεν προδικάζει την έκβασή της.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ευρωπαϊκό «τείχος» στο βρόμικο χρήμα
Ενας νέος οργανισμός που θα εποπτεύει τις διασυνοριακές χρηματοπιστωτικές δραστηριότητες, με την εξουσία να επιβάλλει πρόστιμα, έλεγχοι στους παρόχους κρυπτονομισμάτων και όριο 10.000 ευρώ σε όλη την Ε.Ε. για...
Ευρωπαϊκό «τείχος» στο βρόμικο χρήμα
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Μπλόκο» Γέλεν σε νέα μνημόνια
Με τα μάτια στα επιδημιολογικά δεδομένα και ειδικότερα στη μετάλλαξη «Δέλτα» πραγματοποιήθηκε, χθες, η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.
«Μπλόκο» Γέλεν σε νέα μνημόνια
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πιέσεις αεροπορικών εταιρειών για πιο «χαλαρά» μέτρα για το κλίμα στην Ε.Ε.
Οι ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες και τα συνδικάτα φοβούνται ότι τα σχέδια της Επιτροπής για τη συμβολή του τομέα των αερομεταφορών στους κλιματικούς στόχους θα έχουν ως ακούσια παρενέργεια την ενίσχυση των...
Πιέσεις αεροπορικών εταιρειών για πιο «χαλαρά» μέτρα για το κλίμα στην Ε.Ε.
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Πελάτες» για το 4ο κύμα αναζητεί ο ESM
Οι… τσιγκούνηδες του Βορρά αναμένεται να θέσουν ζήτημα, αν μια χώρα χρειαστεί περαιτέρω δάνεια για την πανδημία, να τα πάρει μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, δηλαδή να υπογράψει μνημόνια!
«Πελάτες» για το 4ο κύμα αναζητεί ο ESM
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Στριμώχνουν» την Ουγγαρία και για το Σχέδιο Ανάκαμψης
Αλλαγές ζητούν από τη Βουδαπέστη οι Βρυξέλλες για τα 7,5 δισ. επιδοτήσεων που διεκδικεί, ώστε να «ενισχύεται το πλαίσιο καταπολέμησης της διαφθοράς και η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης».
«Στριμώχνουν» την Ουγγαρία και για το Σχέδιο Ανάκαμψης
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Καμπανάκι Λαγκάρντ για τους τομείς που κινδυνεύουν με πτώχευση, χωρίς κρατική στήριξη
Προειδοποίησε ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να επεκτείνουν και να προσαρμόσουν τα εθνικά μέτρα στήριξής τους για να αποφύγουν το περίφημο φαινόμενο του γκρεμού, δηλαδή την ταυτόχρονη κατάργηση των μέτρων πριν από...
Καμπανάκι Λαγκάρντ για τους τομείς που κινδυνεύουν με πτώχευση, χωρίς κρατική στήριξη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας