• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.2°C / 29.0°C
  3 BF
  38%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.0°C / 26.6°C
  3 BF
  46%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 28.7°C
  1 BF
  62%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 24.4°C
  2 BF
  36%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  38%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.3°C / 26.6°C
  2 BF
  34%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.4°C / 23.1°C
  0 BF
  37%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.5°C / 28.5°C
  2 BF
  36%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 28.2°C
  4 BF
  53%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.0°C / 24.9°C
  3 BF
  41%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.4°C / 26.8°C
  4 BF
  41%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.9°C / 24.7°C
  3 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  3 BF
  65%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.2°C / 26.9°C
  2 BF
  29%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  29°C 24.5°C / 29.4°C
  2 BF
  30%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.1°C / 27.8°C
  4 BF
  30%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.2°C / 28.6°C
  3 BF
  22%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.1°C / 23.3°C
  3 BF
  65%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.1°C / 23.9°C
  3 BF
  52%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.5°C / 23.5°C
  2 BF
  44%
© Sunju1004 | Dreamstime.com

Ε.Ε. και Βρετανία ερευνούν το Facebook για μονοπωλιακές πρακτικές στη διαφήμιση

 • A-
 • A+

Επίσημη αντιμονοπωλιακή έρευνα ξεκινάει η Κομισιόν για να εκτιμήσει κατά πόσον το Facebook παραβίασε τους κανόνες ανταγωνισμού της Ε.Ε. χρησιμοποιώντας διαφημιστικά δεδομένα που συλλέγονται ιδίως από διαφημιζόμενους, προκειμένου να τους ανταγωνιστεί σε αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται το Facebook, όπως οι μικρές αγγελίες.
 
Η επίσημη έρευνα θα αξιολογήσει επίσης κατά πόσον το Facebook συνδέει την υπηρεσία online αγγελιών «Facebook Marketplace» με το κοινωνικό του δίκτυο, κατά παράβαση των κανόνων ανταγωνισμού της Ε.Ε. Την ίδια στιγμή, και η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών του Ηνωμένου Βασιλείου (CMA) ξεκίνησε σήμερα τη δική της έρευνα σχετικά με τη χρήση δεδομένων από το Facebook. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επιδιώξει να συνεργαστεί στενά με την CMA καθώς εξελίσσονται οι ανεξάρτητες έρευνες.

«Το Facebook χρησιμοποιείται από σχεδόν 3 δισεκατομμύρια ανθρώπους σε μηνιαία βάση και σχεδόν 7 εκατομμύρια επιχειρήσεις διαφημίζονται στο Facebook συνολικά. Το Facebook συλλέγει τεράστιους όγκους δεδομένων σχετικά με τις δραστηριότητες των χρηστών του κοινωνικού του δικτύου και όχι μόνο, επιτρέποντάς του να στοχεύει σε συγκεκριμένες ομάδες πελατών. Θα εξετάσουμε λεπτομερώς κατά πόσον τα δεδομένα αυτά παρέχουν στο Facebook αδικαιολόγητο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα ιδίως στον τομέα των διαδικτυακών αγγελιών, όπου οι άνθρωποι αγοράζουν και πωλούν αγαθά καθημερινά και όπου το Facebook ανταγωνίζεται επίσης εταιρείες από τις οποίες συλλέγει δεδομένα. Στη σημερινή ψηφιακή οικονομία, τα δεδομένα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται με τρόπους που στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό», εξήγησε η εκτελεστική αντιπρόεδρος της Κομισιόν και υπεύθυνη της πολιτικής ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

Στο πλαίσιο της εμπεριστατωμένης έρευνάς της, η Επιτροπή θα εξετάσει λεπτομερώς κατά πόσον η θέση του Facebook στα κοινωνικά δίκτυα και στην ηλεκτρονική διαφήμισή του επιτρέπει να βλάψει τον ανταγωνισμό σε γειτονικές αγορές, όπου το Facebook δραστηριοποιείται επίσης χάρη στο κοινωνικό του δίκτυο, και ιδίως στις ηλεκτρονικές αγγελίες.

Όταν διαφημίζουν τις υπηρεσίες τους στο Facebook, οι εταιρείες, οι οποίες επίσης ανταγωνίζονται άμεσα το Facebook, ενδέχεται να του παρέχουν εμπορικά πολύτιμα δεδομένα. Το Facebook μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιήσει τα δεδομένα αυτά για να ανταγωνιστεί τις εταιρείες που τα παρείχαν.

Αυτό ισχύει ιδίως για τους παρόχους ηλεκτρονικών αγγελιών, τις πλατφόρμες στις οποίες πολλοί Ευρωπαίοι καταναλωτές αγοράζουν και πωλούν προϊόντα. Οι πάροχοι ηλεκτρονικών αγγελιών διαφημίζουν τις υπηρεσίες τους στο κοινωνικό δίκτυο του Facebook. Ταυτόχρονα, ανταγωνίζονται με τη δική τους υπηρεσία online αγγελιών του Facebook, το «Facebook Marketplace».

Μετά από προκαταρκτική έρευνα, η Επιτροπή εκφράζει ανησυχίες ότι το Facebook μπορεί να στρεβλώσει τον ανταγωνισμό για τις υπηρεσίες διαδικτυακών αγγελιών. Ειδικότερα, το Facebook ενδέχεται να χρησιμοποιήσει τα δεδομένα που λαμβάνει από ανταγωνιστικούς παρόχους στο πλαίσιο της διαφήμισής τους στο κοινωνικό δίκτυο του Facebook, για να βοηθήσει το Facebook Marketplace να τους ξεπεράσει σε ανταγωνισμό. Το Facebook θα μπορούσε, για παράδειγμα, να λάβει ακριβείς πληροφορίες σχετικά με τις προτιμήσεις των χρηστών από τις διαφημιστικές δραστηριότητες των ανταγωνιστών του και να χρησιμοποιήσει τα δεδομένα αυτά προκειμένου να προσαρμόσει το Facebook Marketplace.

Η Επιτροπή θα εξετάσει επίσης κατά πόσον ο τρόπος με τον οποίο το Facebook Marketplace ενσωματώνεται στο κοινωνικό δίκτυο συνιστά μορφή δέσμευσης που του δίνει πλεονέκτημα στην προσέγγιση πελατών και αποκλείει ανταγωνιστικές υπηρεσίες διαδικτυακών αγγελιών.

Εάν αποδειχθεί, οι υπό εξέταση πρακτικές ενδέχεται να παραβιάζουν τους κανόνες της ΕΕ για τον ανταγωνισμό σχετικά με τις αντιανταγωνιστικές συμφωνίες μεταξύ επιχειρήσεων (άρθρο 101 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ)) ή/και την κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης (άρθρα 102 ΣΛΕΕ).

Η Επιτροπή θα διεξάγει τώρα κατά προτεραιότητα την εμπεριστατωμένη έρευνά της. Η έναρξη επίσημης έρευνας δεν προδικάζει την έκβασή της.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στο τραπέζι το γενικό πλαφόν στο αέριο
Συμφωνία υπουργών Ενέργειας για πλαφόν στα υπερέσοδα, εξοικονόμηση και φορολόγηση υπερκερδών εταιρειών ορυκτών καυσίμων, αλλά με «παράθυρα» για χρονική μετάθεση ή «ισοδύναμα» μέτρα • Στη σύνοδο κορυφής την...
Στο τραπέζι το γενικό πλαφόν στο αέριο
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Δυναμικό πλαφόν» στο αέριο προτείνει η Κομισιόν
Ο στόχος ενός τέτοιου πλαφόν είναι να ηρεμήσουν οι αγορές, οι οποίες επιτάσσουν παράλογα υψηλές τιμές -έως και 10πλάσιες της τιμής στις ΗΠΑ και υπερδιπλάσιες της τιμής στην Ασία.
«Δυναμικό πλαφόν» στο αέριο προτείνει η Κομισιόν
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πάνω από 11 χώρες υπέρ του πλαφόν στο αέριο
Μια επιστολή για το πλαφόν στο φυσικό αέριο πρόκειται να σταλεί στην Κομισιόν και στο Συμβούλιο ενόψει του έκτακτου συμβουλίου των Υπουργών Ενέργειας την Παρασκευή.
Πάνω από 11 χώρες υπέρ του πλαφόν στο αέριο
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι νομοθετικές παρεμβάσεις της Κομισιόν για την ενέργεια
Με τη Ρωσία να συνεχίζει να απειλεί τον ενεργειακό εφοδιασμό της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέταξε νομοθεσία που περιγράφει λεπτομερώς τρεις από τις πέντε ιδέες που είχε προηγουμένως προτείνει η...
Οι νομοθετικές παρεμβάσεις της Κομισιόν για την ενέργεια
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επιστρέφεται το σχέδιο Κομισιόν για το αέριο
Πλαφόν στο συνολικό φυσικό αέριο που εισάγεται στην Ε.Ε. ζήτησαν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Ενέργειας, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέμεινε στο πλαφόν μόνο στο ρωσικό αέριο.
Επιστρέφεται το σχέδιο Κομισιόν για το αέριο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας