• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.8°C / 23.0°C
  1 BF
  53%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.9°C / 21.6°C
  0 BF
  68%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.0°C / 20.7°C
  1 BF
  50%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.9°C / 16.4°C
  0 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  0 BF
  77%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.2°C / 20.2°C
  1 BF
  58%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.0°C / 15.0°C
  2 BF
  47%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.6°C / 16.6°C
  1 BF
  46%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.8°C / 23.1°C
  0 BF
  75%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  3 BF
  56%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.1°C / 23.5°C
  3 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  21°C 17.6°C / 21.2°C
  2 BF
  55%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  2 BF
  68%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 14.5°C
  0 BF
  88%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  19°C 14.5°C / 19.0°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 14.8°C / 23.8°C
  2 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.0°C / 23.2°C
  2 BF
  44%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.5°C / 20.5°C
  1 BF
  61%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.7°C / 22.5°C
  1 BF
  97%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.8°C / 14.8°C
  1 BF
  34%

Ο Κώστας Ήσυχος

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Απάντηση Κ. Ήσυχου στα δημοσιεύματα για τον πρώην πρέσβη της Βενεζουέλας

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ανακοίνωση με την οποία απαντά σε δημοσιεύματα σχετικά με την υπόθεση σεξουαλικής παρενόχλησης Ελληνίδων, υπαλλήλων της πρεσβείας της Βενεζουέλας, από πρώην πρέσβη, εξέδωσε ο πρώην υπουργός, Κώστας Ήσυχος. Η υπόθεση έχει προκαλέσει εκ νέου πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη δικαίωση ενός εκ των θυμάτων.

Ο Κώστας Ήσυχος καταγγέλλει χυδαίο διασυρμό της κόρης του, η οποία υπήρξε επίσης θύμα του πρώην πρέσβη, που πλέον έχει αποταχθεί από το διπλωματικό σώμα της Βενεζουέλας, ενώ σημειώνει ότι η εμπλοκή του ονόματός της σε δημοσιεύματα είναι μέρος μια καμπάνιας μέσω της οποίας «ορισμένα συστημικά ΜΜΕ επιδιώκουν τη μεθοδική τους αναρρίχηση στην πολιτική και οικονομική πυραμίδα της χώρας μας χωρίς καμία ηθική αναστολή».

Και προσθέτει: «Ορισμένοι από τους δημοσιογράφους που έβαλαν πλάτη στην τότε καμπάνια και πλέον βρίσκονται σε υψηλόβαθμες θέσεις, σήμερα νομίζουν ότι μπορεί να επαναλαμβάνεται η ίδια ιστορία».

Επίσης, μιλά για πολιτικούς αντιπάλους «που αδυνατούν να αναμετρηθούν ιδεολογικά και επιλέγουν τον βούρκο και την λάσπη».

Η ανακοίνωση του Κώστα Ήσυχου

Επί οκτώ χρόνια επαναφέρεται περιοδικά στη δημοσιότητα από μερίδα συστημικών ΜΜΕ, η χυδαία συμπεριφορά ενός ατόμου που υπηρέτησε ως πρέσβης της Βενεζουέλας στην Ελλάδα από το 2012 έως το 2013, απέναντι σε πέντε υπαλλήλους της Πρεσβείας. Μια εκ των υπαλλήλων και η κόρη μου, που εργάζεται στην Πρεσβεία από το 2008, όπου προσλήφθηκε σαν γραμματέας- μεταφράστρια/διερμηνέας.

Ας πάρουμε τα γεγονότα με τη σειρά. Το 2013, όντας τότε υπεύθυνος εξωτερικής πολιτικής και άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ, πληροφορήθηκα από την κόρη μου τις σεξουαλικές παρενοχλήσεις που αντιμετώπιζε η ίδια και άλλες τέσσερις υπάλληλοι της πρεσβείας της Βενεζουέλας. Ανταποκρίθηκα άμεσα στο αίτημά τους να τις συναντήσω και να βοηθήσω στην οργάνωση της αντίδρασής τους. Είχαν ήδη ενημερώσει τον προηγούμενο πρέσβη που τότε υπηρετούσε σε άλλη Ευρωπαϊκή χώρα και είχαν στείλει επιστολή στο Υπουργείο Εξωτερικών. Λόγω όμως του ότι οι διπλωμάτες έχουν ασυλία στη χώρα που υπηρετούν (θέση που επιβεβαίωσε και μια εκ των δικηγόρων εργαζόμενης στην συνάντηση), το άτομο αυτό δεν μπορούσε να υποστεί εδώ καμία κύρωση για τη συμπεριφορά του, οπότε τους πρότεινα να απευθυνθούν και πάλι στο Υπουργείο Εξωτερικών της Βενεζουέλας, με κοινοποίηση στην Γενική εισαγγελέα της χώρας και να ζητήσουν την ανάκλησή του, όπως και έκαναν.

Επειδή αυτές οι διαδικασίες καθυστερούσαν και το πρόβλημα για τις εργαζόμενες παρέμενε, πρότεινα στον Πρόεδρο του τότε κόμματός μου να απευθυνθεί ως αρχηγός κόμματος στο δικό του επίπεδο, στον αρχηγό του κυβερνητικού κόμματος της Βενεζουέλας και Πρόεδρο του κράτους.

Πρέπει να αναγνωρίσω ότι στο συγκεκριμένο ζήτημα ο Προέδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδειξε προσωπική ευαισθησία. Αμέσως έστειλε επιστολή προς τον ομόλογό του Πρόεδρο του κυβερνώντος κόμματος της Βενεζουέλας, του PSUV, και Πρόεδρο της χώρας, για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος με απομάκρυνση του συγκεκριμένου διπλωμάτη.

Η συλλογική και ανυποχώρητη αντίδραση των εργαζομένων της Πρεσβείας, σε συνδυασμό με την όποια δική μου συνδρομή ως υπεύθυνου εξωτερικής πολιτικής και η αποτελεσματική παρέμβαση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στον Πρόεδρο του κυβέρνησης της Βενεζουέλας έφεραν αποτέλεσμα. Ο πρέσβης ανακλήθηκε και λίγο αργότερα απολύθηκε από το διπλωματικό σώμα.

Ο λόγος που επαναφέρεται το θέμα αυτό από ορισμένα ΜΜΕ, δεν είναι φυσικά η συμπάθεια για τις εργαζόμενες που αντιμετώπισαν με αξιοπρέπεια και μαχητική διάθεση τις σεξιστικές επιθέσεις αυτού του απαράδεκτου ανθρώπου, αποτελεί μέρος της εγχώριας πολιτικής σκακιέρας.

Μια από τις πιο γνωστές αρχές του marketing της προπαγάνδας είναι, όταν η ζωή φανερώνει την ανικανότητα και τις ευθύνες σου για τα προβλήματα της κοινωνίας, να υποστηρίζεις ότι ο αντίπαλός σου δεν είναι καλύτερος, δημιουργώντας αίσθηση αδιεξόδου, άρα και μη χρησιμότητας της πάλης για οποιαδήποτε αλλαγή και διαιωνίζοντας έτσι την εξουσία σου. Είναι μια τακτική που ειδικά ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός βλέπουμε να χρησιμοποιεί πολύ συχνά.

Έχω γεννηθεί και μεγαλώσει στη Λατινική Αμερική. Σαν απλός αγωνιστής της αριστεράς, παρακολουθώ από κοντά και συμμετέχω όσο μπορώ στους αγώνες των λαών της Λατινικής Αμερικής να αποτινάξουν την βορειοαμερικανική επικυριαρχία. Χαίρομαι που κάποιες χώρες ήδη το κατάφεραν. Για να πετύχουν και να διατηρήσουν την ανεξαρτησία τους, πλήρωσαν και πληρώνουν ακόμη πολύ μεγάλο τίμημα. Ένας από αυτούς τους λαούς είναι ο λαός της Βενεζουέλας που πληρώνει την επιλογή του να ζήσει ανεξάρτητος με ένα βάρβαρο πλαίσιο αμερικανικών και δυτικών κυρώσεων,  στρατιωτικές εισβολές, ανατινάξεις πετρελαιοπηγών και υδροηλεκτρικών σταθμών, σαμποτάζ στις υποδομές της χώρας, συνεχείς απόπειρες πραξικοπημάτων, ακόμα και απόπειρες δολοφονιών των ηγετών του.

Σαν πατέρας είμαι διπλά αγανακτισμένος από την περιπέτεια της κόρης μου, που υπήρξε αντικείμενο χυδαίων προσβολών από ένα άτομο που δεν έπρεπε ποτέ να έχει βρεθεί σε θέση Πρέσβη. Το 2017, ένα μόνο συγκεκριμένο έντυπο χρησιμοποίησε το όνομα της και τη φωτογραφία της σε πρωτοσέλιδο, τονίζοντας ότι ήταν κόρη πρώην υπουργού.

Αυτό το έντυπο μέσον που έπαιξε αυτόν τον επαίσχυντο ρόλο καταδικάστηκε τελεσίδικα και πλήρωσε αποζημίωση, αν μπορεί να υπάρξει αποζημίωση για τον δημόσιο διασυρμό μιας νέας εργαζόμενης που δεν τους έφταιξε σε τίποτα. Σήμερα η επαναφορά του θέματος γίνεται ακόμα πιο χυδαία. Είναι δυνατόν πατέρας να ανέχεται τέτοιες απάνθρωπες συμπεριφορές με στόχο νέες εργαζόμενες, μεταξύ των οποίων και την κόρη του; Είναι, όμως, γνωστό ότι ορισμένα συστημικά ΜΜΕ, επιδιώκουν την μεθοδική τους αναρρίχηση στην πολιτική και οικονομική πυραμίδα της χώρας μας χωρίς καμία ηθική αναστολή.

Ορισμένοι από τους δημοσιογράφους που έβαλαν πλάτη στην τότε καμπάνια και πλέον βρίσκονται σε υψηλόβαθμες θέσεις, σήμερα νομίζουν ότι μπορεί να επαναλαμβάνεται η ίδια ιστορία. Κάνουν λάθος.

Τέλος, απαντώντας στην επίθεση που μου γίνεται ότι «πόσο μπορεί να διαφθείρει η εξουσία...», απαντώ ότι όταν έγιναν τα γεγονότα δεν ήμουν σε καμία θέση εξουσίας, και όταν βρέθηκα στον υπουργικό θώκο, δεν δίστασα να παραιτηθώ από τα αξιώματά μου, μαζί με δεκάδες βουλευτές και υπουργούς, το καλοκαίρι του 2015, (πρωτόγνωρο για τη νεότερη Ελληνική ιστορία) βασισμένος απλά στην ιδεολογία μου, τις ιδέες μου, την ηθική μου υπόσταση και του χρέους μου έναντι των παιδιών μου και απέναντι στις νεότερες γενιές. Τόσο πολύ με είχε «διαφθείρει η εξουσία»... όπως μου απέδωσαν πολιτικοί αντίπαλοι που αδυνατούν να αναμετρηθούν ιδεολογικά και επιλέγουν τον βούρκο και την λάσπη.... Ας μείνουν μόνοι τους
στο γήπεδο που επέλεξαν...
 

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δικαίωση για θύμα του πρώην πρέσβη της Βενεζουέλας και νέα κόντρα Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ
Άδεια για κατασχέσεις από την πρεσβεία της Βενεζουέλας ως αποζημίωση έλαβε από το υπουργείο Δικαιοσύνης η Ξ. Μπουζαρανίδου. Ξανά στην καραμέλα της συγκάλυψης η Ν.Δ. και πληρωμένη απάντηση από ΣΥΡΙΖΑ.
Δικαίωση για θύμα του πρώην πρέσβη της Βενεζουέλας και νέα κόντρα Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΣΥΡΙΖΑ: «Αποδυνάμωση του ρόλου της Ελλάδας η αναγνώριση Γουαϊδό»
Την αντίδραση κομμάτων της αντιπολίτευσης προκάλεσε η απόφαση της κυβέρνησης να αναγνωρίσει ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας τον Χουάν Γουαϊδό, πρόεδρο του κοινοβουλίου της λατινοαμερικανικής χώρας.
ΣΥΡΙΖΑ: «Αποδυνάμωση του ρόλου της Ελλάδας η αναγνώριση Γουαϊδό»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΣΥΡΙΖΑ: Να διασφαλιστούν οι εργασιακές σχέσεις στα Ελληνικά Πετρέλαια
Επαφές με εκπροσώπους των εργαζομένων και με τη διοίκηση των ΕΛΠΕ είχε αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, με τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ζητούν διασφάλιση των εργασιακών σχέσεων στην εταιρεία.
ΣΥΡΙΖΑ: Να διασφαλιστούν οι εργασιακές σχέσεις στα Ελληνικά Πετρέλαια
ΒΟΥΛΗ
Νόμος, τάξη και αναστολή εργασίας
Ο εξαναγκασμός σε εμβολιασμό που φέρνει η κυβερνητική τροπολογία ανοίγει τον δρόμο για επέκταση του μέτρου και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων ● «Πυροδοτείτε τον διχασμό της κοινωνίας και οδηγείτε σε...
Νόμος, τάξη και αναστολή εργασίας
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΣΥΡΙΖΑ σε Χατζηδάκη: Μόνη της η ΝΔ κατέστρεψε τις ζωές των εργαζομένων
«Όσα ψέματα και να πει ο κ. Χατζηδάκης για να καλύψει αυτή την πραγματικότητα οι πολίτες τους έχουν πάρει χαμπάρι», τονίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, απαντώντας στον υπουργό Εργασίας.
ΣΥΡΙΖΑ σε Χατζηδάκη: Μόνη της η ΝΔ κατέστρεψε τις ζωές των εργαζομένων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας