• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 27.7°C / 33.4°C
  2 BF
  34%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  29°C 25.2°C / 31.6°C
  1 BF
  47%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.0°C / 32.6°C
  2 BF
  59%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 32.0°C
  1 BF
  36%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.9°C / 27.9°C
  3 BF
  42%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  29°C 25.0°C / 31.0°C
  0 BF
  47%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.1°C / 27.4°C
  0 BF
  24%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.6°C / 27.9°C
  2 BF
  30%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 29.1°C
  4 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 26.9°C
  3 BF
  47%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 27.8°C
  3 BF
  44%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.6°C / 29.0°C
  1 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 27.9°C
  1 BF
  69%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.5°C / 28.9°C
  0 BF
  39%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.5°C / 26.5°C
  2 BF
  22%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 27.1°C / 29.8°C
  3 BF
  38%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.0°C / 33.6°C
  2 BF
  21%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.3°C / 26.0°C
  1 BF
  59%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  29°C 25.7°C / 31.7°C
  3 BF
  31%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 27.8°C / 27.8°C
  2 BF
  21%

Οι ΗΠΑ μπήκαν σε «εκστρατεία πολέμου»

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news
 • Οι ανταγωνιστές τους παίρνουν θέσεις- Οι Ευρωπαίοι αναζητούν διάταξη και ρόλο.

 • Οι λαοί καλούνται να συγκροτήσουν Μέτωπο αντιιμπεριαλιστικής-αντιπολεμικής πάλης!

«Οι δραματικές εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος στο παγκόσμιο ταμπλό των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών διαμορφώνουν τα πιο επικίνδυνα δεδομένα σε μια σειρά περιοχές του πλανήτη. Πρωταγωνιστής αυτών των εξελίξεων είναι οι ΗΠΑ που με ορολογία και διπλωματία πολέμου, με μέτρα και κυρώσεις ενάντια σε αντιπάλους, με κινητοποίηση στρατιωτικών δυνάμεων και ασκήσεων και με πολιτικές συγκρότησης μετώπων με περιφερειακές δυνάμεις και διαμόρφωσης αξόνων με εξαρτημένες σε αυτές χώρες, φέρνουν πιο κοντά τις απειλές ολέθρου για τους λαούς του κόσμου!

Κεντρικός στόχος αυτής της αμερικάνικης «εκστρατείας πολέμου» είναι ο επίσημα διακηρυγμένος στρατηγικός αντίπαλος τους, ο ρώσικος ιμπεριαλισμός. Οι κραυγές Μπάιντεν για το «δολοφόνο Πούτιν» μαζί με όλα τα μέτρα που τις συνοδεύουν είναι η εκδήλωση της κατεύθυνσης των ΗΠΑ να ανατρέψουν τις τακτικές επιτυχίες της Μόσχας όλων των προηγούμενων χρόνων, να μπλοκάρουν και να αντιστρέψουν τα βήματα στρατιωτικής , πολιτικής και ενεργειακής «εξάπλωσης» της.

Παράλληλα οι ΗΠΑ εντείνουν στο οικονομικό, πολιτικό ακόμα και στρατιωτικό επίπεδο την επιχείρηση «υποταγής» του στρατηγικού τους ανταγωνιστή, της Κίνας. Επιδιώκοντας να ανατρέψουν την επιδίωξη της να αναδειχθεί σε περιφερειακή ιμπεριαλιστική δύναμη στο πεδίο της ΝΑ Ασίας –Ειρηνικού. Επιχειρώντας να μπλοκάρουν την εξέλιξη του «νέου δρόμου του μεταξιού» και να αποτρέψουν τη διείσδυση της σε Ευρώπη και Λατινική Αμερική.

Αυτή η κλιμάκωση της επιθετικότητας των ΗΠΑ γίνεται στο φόντο των επίσημα εκδηλωμένων αναταραχών στο αμερικάνικο πολιτικό σύστημα. Αναταραχές που συνεχίζονται με διάφορες μορφές εκφράζοντας τη νευρικότητα της υπερδύναμης για τη σχετική της υποχώρηση. Αναταραχές που ταυτόχρονα σηματοδοτούν διεργασίες τυχοδιωκτισμών κλίμακας με τους οποίους οι ΗΠΑ αναζητούν απαντήσεις κυριαρχίας στον ολοένα και πιο σύνθετο «ανταγωνισμό των μεγάλων δυνάμεων».

Από την άλλη ωστόσο και η Ρωσία και η Κίνα επιμένουν στις δικές τους ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις και εκτιμώντας τα κενά και τις αδυναμίες του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού επιδιώκουν η κάθε μια τα δικά της βήματα και σφήνες στη Δύση, ενώ πάντα έχουν ως απειλή το ενδεχόμενο μιας δικιάς τους στρατηγικής συμμαχίας.

Βασικός αποδέκτης της κλιμάκωσης της επιθετικότητας των ΗΠΑ είναι οι Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές. Γαλλία και Γερμανία εκβιάζονται να συνταχθούν με και υπό την αμερικανική στρατηγική επιδίωξη για κυριαρχία, εγκαταλείποντας φιλοδοξίες αυτόνομων ρόλων και σχέσεις έξω από την Δύση. Σε αυτή τη βάση το εγχείρημα της ΕΕ αντιμετωπίζει νέες και πρόσθετες δοκιμασίες συνοχής και προοπτικής. Παράλληλα η Μ. Βρετανία «απελευθερωμένη» από την ΕΕ μπαίνει σε μια -καθόλου εύκολη-αναζήτηση «παγκόσμιου» ρόλου ανακοινώνοντας, αύξηση κατά 40% των πυρηνικών κεφαλών του οπλοστασίου της και υποβοηθώντας τουλάχιστον αντικειμενικά την όξυνση της αντιπαράθεσης των ΗΠΑ με τη Ρωσία.

Όλα αυτά εξελίσσονται ενώ ήδη ο πλανήτης είναι γεμάτος πληγές και συγκρούσεις που έχουν αγγίξει το «κόκκινο» των ορίων του ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού. «Μόνο» στην περιοχή της Ευρασίας, από τις Βαλτικές ως την Ουκρανία, από τα Βαλκάνια ως τη Ανατολική Μεσόγειο, τη Συρία και το Ιράν, έχουν συσσωρευτεί και εκκρεμούν παγωμένες και θερμές εστίες που βρίσκονται στη κόψη του ξυραφιού. Εστίες που μπορεί να πυροδοτήσουν ευρύτερες περιφερειακές ή ακόμα και συνολική πολεμική ανάφλεξη.

Οι ιμπεριαλιστές, «ιδιοκτήτες» του κόσμου, αναζητούν το ξεπέρασμα των ιστορικών αδιεξόδων του καπιταλιστικού-ιμπεριαλιστικού συστήματος, μέσα από το νέο μοίρασμα του κόσμου, μέσα από ποτάμια οδύνης και αίματος για την ανθρωπότητα.

Οι εργάτες και οι λαοί καλούνται να κάνουν τους δικούς τους λογαριασμούς. Να σταθούν απέναντι στο ζόφο που διαμορφώνουν κεφάλαιο και ιμπεριαλιστές. Να υπερασπιστούν τη ζωή τους. Να διεκδικήσουν το δικό τους λεύτερο μέλλον.

Άμεση και επείγουσα είναι η ανάγκη μαζικής αντιπολεμικής και αντιιμπεριαλιστικής πάλης, στην κρίσιμη και θερμή περιοχή της χώρας μας και παντού στον κόσμο. Άμεσο και επείγον είναι το καθήκον ξεδιπλώματος μαζικών αντιιμπεριαλιστικών πρωτοβουλιών και κινητοποιήσεων στη χώρα μας, η πάλη για τη συγκρότηση δεσμών αντιπολεμικού-αντιιμπεριαλιστικού αγώνα του λαού μας με όλους τους λαούς της περιοχής».

Το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ(μ-λ)

Αθήνα 24-3-2021

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Μ. Κριθαρίδης: Ο πόλεμος ποτέ λύση για τους λαούς, ούτε και το «ναι σε όλα»
«Ο πόλεμος δεν συνιστά ποτέ λύση για τους λαούς, ούτε όμως και το "ναι σε όλα" που υπονομεύει την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο», δηλώνει για το ΜέΡΑ25, το οποίο προτείνει διεθνή διάσκεψη για την οριοθέτηση...
Μ. Κριθαρίδης: Ο πόλεμος ποτέ λύση για τους λαούς, ούτε και το «ναι σε όλα»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Κατάρρευση της INF - νέα κούρσα πυρηνικών ανταγωνισμών»
Την κατάρρευση της συνθήκης για τις Πυρηνικές Δυνάμεις Μεσαίας Εμβέλειας (INF) και την άμεση και σφοδρή αντίδραση από τη Ρωσία και την Κίνα σχολιάζει το ΚΚΕ (μ-λ) εκτιμώντας πως «οι λαοί του κόσμου βρίσκονται...
«Κατάρρευση της INF - νέα κούρσα πυρηνικών ανταγωνισμών»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Μ-Λ ΚΚΕ: Τι σηματοδοτεί η αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν
Οι λόγοι που επικαλείται ο Μπάιντεν για την αποχώρηση των στρατευμάτων του αποτελούν ανοικτή ομολογία αδιεξόδου και ανοιχτής χρεωκοπίας της μακρόχρονης πολεμικής εκστρατείας των ΗΠΑ.
Μ-Λ ΚΚΕ: Τι σηματοδοτεί η αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΣΥΡΙΖΑ : Ανικανότητα πέρα από κάθε φαντασία, απανωτά χαστούκια στον τουρισμό
Πυρά κατά της κυβέρνησης εκτοξεύσει η Κ. Νοτοπούλου, μετά την ένταξη της Ελλάδας στη «μαύρη λίστα» του CDC εξαιτίας των κρουσμάτων κορονοϊού.
ΣΥΡΙΖΑ : Ανικανότητα πέρα από κάθε φαντασία, απανωτά χαστούκια στον τουρισμό
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΚΚΕ: Μάρτυρας των εξελίξεων η προώθηση νέων διχοτομικών σχεδίων για την Κύπρο
Περισσότερο από ποτέ αναγκαίο να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στα νέα διχοτομικά σχέδια στην Κύπρο τονίζει το Κομμουνιστικό Κόμμα με αφορμή τη συμπλήρωση 47 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.
ΚΚΕ: Μάρτυρας των εξελίξεων η προώθηση νέων διχοτομικών σχεδίων για την Κύπρο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας