Η βρετανοσουηδική φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca δεν αναμένει να παραδώσει στην ΕΕ το 1ο τρίμηνο του 2021 παρά μόλις 30 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της για τον νέο κορονοϊό, έναντι των 90 εκατ. που είχε δεσμευθεί με τις συμφωνίες που υπέγραψε με τις Βρυξέλλες.
Αυτό συμβαίνει την ώρα που πολλές χώρες σταματούν τους εμβολιασμούς με συγκεκριμένη παρτίδα του εμβολίου αυτού, λόγω φόβων ότι συνδέεται με θρομβώσεις στο αίμα.
Η νέα καθυστέρηση στην παράδοση εμβολίου συνιστά νέο πλήγμα στην εκστρατεία εμβολιασμού και ανοσοποίησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία ήδη αντιμετωπίζει μεγάλες καθυστερήσεις λόγω αδυναμίας και των άλλων φαρμακοβιομηχανιών να παραδώσουν τις αρχικά υπεσχημένες ποσότητες.
Αυτό αναφέρεται σε επίσημο έγγραφο της εταιρείας προς τις ευρωπαϊκές αρχές, που ήρθε σε γνώση του πρακτορείου Reuters, λίγες ώρες αφού το ίδιο ειδησεογραφικό πρακτορείο αποκάλυψε ότι και οι ΗΠΑ θέτουν εμπόδια στις εξαγωγές εμβολίων της εταιρείας προς την Ε.Ε.
Σύμφωνα με το έγγραφο, η AstraZeneca μείωσε περαιτέρω την πρόβλεψή της για την ποσότητα των δόσεων εμβολίων που θα προμηθεύσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα στο πρώτο τρίμηνο στα 30 εκατομμύρια. Η ποσότητα αυτή αποτελεί το ένα τρίτο των συμβατικών της υποχρεώσεων, αλλά σηματοδοτεί επίσης τη μείωση κατά 25% της ποσότητας που δεσμευόταν να παραδώσει τον περασμένο μήνα.
Το έγγραφο κοινοποιήθηκε σε Ευρωπαίους αξιωματούχους και φέρει ημερομηνία 10η Μαρτίου (προχθές Πέμπτη) και αναφέρει ότι η AstraZeneca προβλέπει πλέον ότι θα έχει παραδώσει 30,1 εκατ. δόσεις στην Ευρώπη περί τα τέλη Μαρτίου και άλλα 20 εκατ. δόσεις τον Απρίλιο. Δεν υπάρχει καμία αναφορά για το τι πρόκειται να γίνει τον Μάιο και τον Ιούνιο. Ωστόσο, στις 25 Φεβρουαρίου, ο Πασκάλ Σοριό, διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca, δεσμευόταν ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πως η εταιρεία θα παρέδιδε 40 εκατ. δόσεις μέχρι τα τέλη Μαρτίου.
Ωστόσο το έγγραφο αποκαλύπτει ότι μία μέρα πριν, δηλαδή στις 24 Φεβρουαρίου, η φαρμακοβιομηχανία ήδη εκτιμούσε πως θα παρέδιδε 34 εκατ. δόσεις στην Ε.Ε. την περίοδο από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο, ποσότητα πολύ μικρότερη από τις 90 εκατ. δόσεις που είχαν συμφωνηθεί.
Βάσει του συμβολαίου που έχει συναφθεί, η AstraZeneca θα προμήθευε τις 27 χώρες μέλη με 180 εκατ. δόσεις το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου, με το σύνολο της ποσότητας από τον Δεκέμβριο να φθάνει τα 300 εκατ. δόσεις.
Εκπρόσωπος της AstraZeneca απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για το ρεπορτάζ του Reuters, ενώ πρόσωπο που έχει γνώση της κατάστασης απέδωσε τις καθυστερήσεις στο γεγονός ότι η αύξηση της παραγωγής που περίμενε η διοίκηση της εταιρείας δεν έγινε λόγω των δυσκολιών στη μεταφορά των εμβολίων μέσω των παγκόσμιων αλυσίδων εμβολιασμού.
Στο σημείο αυτό ίσως η εξέλιξη αυτή να συνδέεται και με το γεγονός ότι οι ΗΠΑ, από όπου η AstraZeneca σκόπευε να στείλει δόσεις στην ευρωπαϊκή αγορά, διεμήνυσαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση να μην αναμένει ότι θα παραλάβει σύντομα ποσότητες εμβολίων παρασκευασμένων στην αμερικανική επικράτεια.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, που επικαλείται δύο ευρωπαϊκές πηγές, η εταιρεία είχε πει πως οι αρχικές μειώσεις των ποσοτήτων που επρόκειτο να παραδώσει στην Ε.Ε. οφείλονταν σε προβλήματα στην παραγωγή στην Ευρώπη.
Η αντίδραση της Ε.Ε.
«Βλέπω προσπάθειες, αλλά όχι “τις καλύτερες δυνατές προσπάθειες”. Δεν αρκούν προκειμένου η AstraZeneca να εκπληρώσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις για το πρώτο τρίμηνο», τόνισε ο Ευρωπαίος επίτροπος Βιομηχανίας Τιερί Μπρετόν μέσω Twitter χθες Πέμπτη, προσθέτοντας πως είναι «ώρα» το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας να φροντίσει να «εκπληρωθούν» οι υποχρεώσεις αυτές.
