• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 8.2°C / 11.8°C
  3 BF
  37%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.0°C / 12.2°C
  5 BF
  38%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  12°C 8.2°C / 12.0°C
  2 BF
  41%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  2 BF
  32%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.1°C / 9.9°C
  3 BF
  37%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.0°C / 11.2°C
  1 BF
  44%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  6°C 6.4°C / 6.4°C
  3 BF
  29%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  1 BF
  55%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 8.3°C / 10.8°C
  4 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 9.0°C
  2 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 9.4°C / 9.8°C
  3 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  3 BF
  44%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  2 BF
  49%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 8.9°C / 10.1°C
  3 BF
  40%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.7°C / 10.5°C
  1 BF
  65%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  5 BF
  40%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 8.4°C / 11.5°C
  3 BF
  31%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 9.3°C / 9.4°C
  2 BF
  51%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  12°C 10.7°C / 12.0°C
  2 BF
  40%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  5°C 5.3°C / 5.3°C
  1 BF
  51%

Το μαρτύριο της σταγόνας για τις μικρές επιχειρήσεις συνεχίζεται...

 • A-
 • A+

Η σπουδή του πρωθυπουργού και του οικονομικού επιτελείου να ανακοινώσουν ένα «πακέτο» οικονομικών μέτρων στήριξης, που αποσπασματικά είχαν προαναγγελθεί εδώ και μήνες, εξυπηρετεί δύο βασικούς σκοπούς: πρώτον να αλλάξει την πολιτική ατζέντα – και δεύτερον να κρύψει τις ευθύνες για την απουσία ολιστικού σχεδίου αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης.
 
Όσο και αν προσπαθεί η κυβέρνηση να εμφανίσει, με όρους επικοινωνιακούς, ότι το σχέδιο της έχει συνοχή, γεγονός είναι ότι επιχειρεί να «καρπωθεί» πολιτικά ακόμα και ευρωπαϊκές πολιτικές, τις οποίες όμως εφαρμόζει κατά το δοκούν.

Μην ξεχνάμε κάτι, που ίσως εντέχνως, έχει αποσιωπηθεί: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δώσει τη δυνατότητα στα κράτη μέλη να μετατρέπουν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022 επιστρεπτέα μέσα (π.χ. εγγυήσεις, δάνεια, επιστρεπτέες προκαταβολές) που χορηγούνται βάσει του προσωρινού πλαισίου, σε άλλες μορφές ενίσχυσης, όπως άμεσες επιχορηγήσεις.
 
Αρκεί να μην αποδειχθεί πως είναι μια δυνατότητα που δεν «χρησιμοποιεί» σήμερα η κυβέρνηση στο έπακρο, έχοντας ως στόχο να την παρουσιάσει προεκλογικά για να καρπωθεί τα όποια οφέλη, αδιαφορώντας για τις άμεσες ανάγκες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που καθημερινά εξαθλιώνονται όλο και περισσότερο. 

Βρισκόμαστε ένα χρόνο μέσα στην πανδημία. Ένα ολόκληρο χρόνο που έχουν ξεδιπλωθεί μπροστά μας, τόσο οι αρνητικές οικονομικές συνέπειες της πανδημίας, ανά κλάδο δραστηριοποίησης, όσο και η ανικανότητα, τελικά, της σημερινής κυβέρνησης να προχωρήσει σε ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό σχέδιο στήριξης της οικονομίας. 
 
Οι πολιτικές που εφαρμόζονται μέχρι σήμερα βασίζονται στη λογική όχι μόνο «βλέποντας και κάνοντας», αλλά και στη λογική παρουσίασης μέτρων όταν εξυπηρετείται αλλαγή της τρέχουσας ατζέντας των εξελίξεων. 

Δεν εξηγείται αλλιώς η σημερινή ανακοίνωση των πρόσθετων μέτρων από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

Οι ανάγκες για την επιβίωση των επιχειρήσεων γνωστές και σε μεγάλο βαθμό προβλέψιμες εδώ και καιρό. 

Είναι οι ίδιες με αυτές άλλων χωρών, όπου λαμβάνονται μέτρα ουσιαστικής στήριξης τόσο των επιχειρήσεων όσο και των εργαζομένων. 

Από την αρχή τέθηκε τόσο από τον ίδιο τον επιχειρηματικό κόσμο, όσο και από την αξιωματική αντιπολίτευση, τεκμηριωμένα και κοστολογημένα, η ανάγκη για μη επιστρεπτέα ενίσχυση. 

Δυστυχώς ένα χρόνο μετά, με πολύτιμο χρόνο ήδη χαμένο, έρχεται η ανακοίνωση του Πρωθυπουργού για απαλλαγή από 30% μέχρι και 50% της αποπληρωμής της Επιστρεπτέας Προκαταβολής που θα ισχύσει για όσους είχαν ενταχθεί στους τρεις πρώτους κύκλους. 

Μη ξεχνάμε ότι…στους τρεις πρώτους κύκλους εντάχθηκαν και επιχειρήσεις που ίσως δεν την είχαν και τόσο ανάγκη, ενώ άλλες δεν υπέβαλλαν καν αίτηση υπό το φόβο να βάλουν ακόμη ένα χρέος στο κεφάλι τους (έστω και πληρωτέο με ευνοϊκούς όρους). 

Οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις παίρνουν μεν αναστολή, αλλά όχι κούρεμα… άρα σύντομα θα βρεθούν οι επιχειρήσεις με διογκωμένες υποχρεώσεις. Ένα μαύρο σύννεφο αρχίζει να συγκεντρώνεται πάνω από το επιχειρείν της Ελλάδας, αυτό του ιδιωτικού χρέους που διογκώνεται διαρκώς μέσα στην κρίση, και για αυτό ένα χρόνο τώρα καμία ανάληψη πρωτοβουλίας αντιμετώπισης του.

*Οικονομολόγος – Σύμβουλος Επιχειρήσεων, Μέλος ΚΕΑ ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η πανδημία, πρόσχημα της κυβέρνησης για νέα, μόνιμα μέτρα
Η κυβέρνηση, για την αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις, αποφάσισε δέσμες μέτρων με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. Ισχυρίζεται ότι επιμερίζει το βάρος και με αυτά στηρίζει επιχειρήσεις και εργαζόμενους.
Η πανδημία, πρόσχημα της κυβέρνησης για νέα, μόνιμα μέτρα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Καλό και μάχιμο 2022!
Λύση δεν μπορεί να υπάρξει από κάποιον από μηχανής θεό και οι τύχες μας βρίσκονται κυριολεκτικά στα χέρια μας. 
Καλό και μάχιμο 2022!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Να μην γίνει η απανθρωπιά συνήθειά μας!
Το μηνιαίο χαράτσι των 100 ευρώ δεν εξυπηρετεί κανέναν σκοπό δημόσιας υγείας. Στην επικείμενη ψηφοφορία στη Βουλή, οφείλουν όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Να μην γίνει η απανθρωπιά συνήθειά μας!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι μικρομεσαίοι απειλούνται με αφανισμό
Ο κίνδυνος το φθινόπωρο που έρχεται να μας βρει με εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις λιγότερες, είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτός.
Οι μικρομεσαίοι απειλούνται με αφανισμό
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Η πολιτική Μητσοτάκη και η πρακτική Νίκα αφήνουν εκτός ενίσχυσης 80% των μικρομεσαίων της Πελοποννήσου»
H κυβέρνηση διέθεσε για την ενίσχυση επιχειρήσεων και εργαζομένων λόγω κορονοϊού ελάχιστα κονδύλια σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ε.Ε. H συντριπτική πλειοψηφία των χρημάτων πήγε στους μεγάλους...
«Η πολιτική Μητσοτάκη και η πρακτική Νίκα αφήνουν εκτός ενίσχυσης 80% των μικρομεσαίων της Πελοποννήσου»
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΙΝΕ-ΓΣΕΕ: Μια εναλλακτική πρόταση για την ανάκαμψη της οικονομίας
Σύμφωνα με το ΙΝΕ, αποτελεσματική αντικυκλική δημοσιονομική πολιτική πρέπει να θεωρείται όχι αυτή που ενισχύει τη συνολική δαπάνη όταν καταρρέει η ζήτηση του ιδιωτικού τομέα, αλλά αυτή που στοχεύει στη...
ΙΝΕ-ΓΣΕΕ: Μια εναλλακτική πρόταση για την ανάκαμψη της οικονομίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας