• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.1°C / 13.4°C
  2 BF
  56%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  8°C 4.6°C / 9.9°C
  1 BF
  54%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.3°C / 14.3°C
  3 BF
  64%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  1 BF
  60%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.6°C / 10.9°C
  4 BF
  54%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  8°C 4.0°C / 10.5°C
  1 BF
  45%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  6°C 4.5°C / 6.8°C
  0 BF
  29%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  13°C 9.6°C / 13.6°C
  1 BF
  53%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 14.1°C
  1 BF
  57%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 6.9°C / 7.9°C
  4 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 11.9°C / 14.9°C
  4 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  2 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  2 BF
  66%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  7°C 7.1°C / 11.5°C
  1 BF
  54%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.5°C / 12.2°C
  1 BF
  66%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  10°C 8.8°C / 9.8°C
  3 BF
  34%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  13°C 11.0°C / 13.6°C
  1 BF
  52%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.7°C / 10.3°C
  1 BF
  52%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  6°C 4.7°C / 10.7°C
  2 BF
  61%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  2 BF
  34%

Σαρλ Μισέλ

John Thys, Pool Photo via AP

«Να μη μας τυφλώνει η ανυπομονησία» λέει ο Σαρλ Μισέλ για τα εμβόλια

 • A-
 • A+

«Να μη μας τυφλώνει η ανυπομονησία» καλεί ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όλους τους Ευρωπαίους. Σε σημερινό κείμενό του, ο Σαρλ Μισέλ παραδέχεται ότι «οι δυσκολίες στην έναρξη της μαζικής επιχείρησης παραγωγής εμβολίων προκάλεσαν απογοήτευση και ακόμη και θυμό μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτών», αλλά εξηγεί ότι «ο συντονισμένος εμβολιασμός 450 εκατομμυρίων Ευρωπαίων σε 27 κράτη μέλη, χρησιμοποιώντας εμβόλια που μόλις εφευρέθηκαν και των οποίων η παραγωγή μόλις ξεκίνησε, είναι μια πρωτοφανώς περίπλοκη επιχείρηση».

Στο κείμενό του δε χάνει την ευκαιρία να μιλήσει εμμέσως για τις χώρες που έχουν συνάψει συμφωνίες για το ρωσικό και το κινεζικό εμβόλιο. «Δεν πρέπει να αφήσουμε τους εαυτούς μας να παραπλανηθούν από την Κίνα και τη Ρωσία, και τα δύο καθεστώτα με λιγότερο επιθυμητές αξίες από τις δικές μας, καθώς οργανώνουν πολύ περιορισμένες αλλά ευρέως δημοσιευμένες επιχειρήσεις για την παροχή εμβολίων σε άλλους», λέει. «Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, αυτές οι χώρες έχουν χορηγήσει μισές δόσεις ανά 100 κατοίκους από ό,τι η Ευρωπαϊκή Ένωση. Και η Ευρώπη δεν θα χρησιμοποιήσει εμβόλια για προπαγάνδα. Προωθούμε τις αξίες μας».

«Καταλαβαίνω ότι μετά από ένα χρόνο πανδημίας - και όλων των περιορισμών της - όλοι θέλουμε να ανακτήσουμε την ελευθερία μας και να επιστρέψουμε στην κανονική ζωή το συντομότερο δυνατό. Οι πολίτες εξέφρασαν έντονη κριτική στις εθνικές τους αρχές και στην ΕΕ για τις καθυστερήσεις στην παραγωγή, τη διανομή και τη χορήγηση των εμβολίων. Σίγουρα θα υπάρξουν διδάγματα που πρέπει να αντληθούν, ιδίως όσον αφορά την εκτέλεση συμβάσεων που έχουν υπογραφεί με φαρμακευτικές εταιρείες», αναφέρει.

«Όμως, οι τρέχουσες δυσκολίες, όσο ενοχλητικές και αν είναι, δεν πρέπει να μας κάνουν να ξεχάσουμε τη μεγαλύτερη εικόνα και όλα όσα έχουν επιτευχθεί και είναι επί του παρόντος. Η ανυπομονησία είναι νόμιμη, αλλά δεν πρέπει να μας τυφλώνει στην ευρύτερη προοπτική», τονίζει ο Πρόεδρος.

Ο Πρόεδρος εξηγεί ότι «χωρίς την Ευρώπη, δεν θα ήταν δυνατόν να αναπτυχθούν και να παραχθούν διάφοροι τύποι εμβολίων σε λιγότερο από ένα έτος, όταν συνήθως χρειάζονται τουλάχιστον τέσσερα ή πέντε χρόνια. Εμβόλια των οποίων οι ιδιότητες και τα αποτελέσματα υπόκεινται σε δημόσια, επιστημονική αξιολόγηση».

«Η ΕΕ ήταν η κινητήρια δύναμη και ο κορυφαίος δωρητής στη διεθνή συγκέντρωση χρημάτων που επέτρεψε τη χρηματοδότηση της έρευνας για εμβόλια, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που βασίζονται στην καινοτόμο τεχνική RNA (mRNA), που ανακαλύφθηκε από Ευρωπαίους ερευνητές. Και πολλά από αυτά τα εμβόλια έχουν αναπτυχθεί ή βρίσκονται στη διαδικασία ανάπτυξης από ευρωπαϊκές εταιρείες», θυμίζει ο Σ.Μισέλ.

Ξεκαθαρίζει δε ότι χωρίς την Ευρώπη, πολλές χώρες δεν θα είχαν λάβει τις πρώτες δόσεις τους.

«Τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ αποφάσισαν να αναθέσουν στην Κομισιόν την ομαδική αγορά εμβολίων από φαρμακευτικές εταιρείες. Ο στόχος ήταν να αποφευχθεί ο ανταγωνισμός και η υποβολή προσφορών μεταξύ χωρών και να επιτραπεί σε όλες τις χώρες να λάβουν τις δόσεις ταυτόχρονα. Διαφορετικά, τα μεγαλύτερα ή πλουσιότερα κράτη μέλη θα ήταν τα πρώτα στην ουρά και θα εξυπηρετούσαν καλύτερα, ενώ τα άλλα δεν θα είχαν λάβει ακόμη ουτε μία δόση. Αυτό θα δημιουργούσε Ευρωπαίους πολίτες πρώτης και δεύτερης κατηγορίας, κάτι που είναι απαράδεκτο», ξεκαθαρίζει.

«Συγκλονίζομαι όταν ακούω την Ευρώπη να κατηγορείται ότι δεν ενεργεί αλληλεγγύη», αναφέρει ο Πρόεδρος.

«Από την αρχή, η Ευρώπη υπήρξε ο πιο ένθερμος υποστηρικτής μιας διεθνούς αντίδρασης και της αρχής ότι τα εμβόλια πρέπει να είναι καθολικά προσβάσιμα και προσιτά. Για λόγους αναγκαιότητας και αλληλεγγύης. Αντιμέτωποι με μια πανδημία σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο, είναι λογικό οι χώρες που αναπτύσσουν τα εμβόλια να αρχίσουν γρήγορα να εμβολιάζουν τους δικούς τους ανθρώπους. Αλλά καμία περιοχή του κόσμου δεν θα προστατευθεί εάν όλες οι περιοχές δεν προστατεύονται εξίσου. Η εμφάνιση πιο μεταδοτικών παραλλαγών φέρνει ακριβώς αυτό στο επίκεντρο: ενώ η πανδημία εξακολουθεί να είναι έντονη, υπάρχει ο κίνδυνος μεταλλάξεων που είναι ανθεκτικές στα υπάρχοντα εμβόλια που υπονομεύουν την πρόοδο που έχει ήδη σημειωθεί».

Όπως σημειώνει «γι' αυτό η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησε τη διεθνή πρωτοβουλία COVAX για την παροχή εμβολίων στις χώρες με χαμηλότερο εισόδημα στον κόσμο. Η ΕΕ, μαζί με τα κράτη μέλη της, έχει δεσμεύσει 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ για την πρωτοβουλία, η οποία σήμερα αντιπροσωπεύει το 25% της χρηματοδότησής της».

Επιπλέον, θυμίζει ότι «η ΕΕ έχει προ-παραγγείλει πάνω από δύο δισεκατομμύρια δόσεις, υπερδιπλάσιες από ό, τι χρειάζεται για τον εμβολιασμό του πληθυσμού της. Το πλεόνασμα που θα δώσουμε στις χώρες εταίρους μας και σε περιοχές του κόσμου, θα επιτρέψει τον εμβολιασμό εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων».

«Η Ευρώπη θα προωθήσει ενεργά τις αξίες της μέσω συγκεκριμένων και ισχυρών δράσεων, ειδικά σε περιοχές όπου έχουμε στρατηγικούς δεσμούς, όπως οι χώρες της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης, συμπεριλαμβανομένης της Γεωργίας, της Μολδαβίας και της Ουκρανίας όπου ήμουν την περασμένη εβδομάδα. Ή όπως η Λατινική Αμερική ή η Αφρική, όπου επισκέφθηκα τη Ρουάντα και την Κένυα τις τελευταίες ημέρες και όπου η COVAX έχει παραδώσει ή θα παραδώσει σύντομα τις πρώτες αποστολές δόσεων», υπογραμμίζει.

«Είμαι επίσης σοκαρισμένος όταν ακούω τις κατηγορίες για «εθνικισμό εμβολίων» κατά της ΕΕ. Και εδώ πάλι, τα γεγονότα δεν ψεύδονται. Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιβάλει πλήρη απαγόρευση της εξαγωγής εμβολίων ή συστατικών εμβολίων που παράγονται στην επικράτειά τους. Aλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση, η περιοχή με τη μεγαλύτερη παραγωγική ικανότητα εμβολίων στον κόσμο, απλώς θέσπισε ένα σύστημα ελέγχου των εξαγωγών δόσεων που παράγονται στην ΕΕ. Στόχος μας: να αποτρέψουμε τις εταιρείες από τις οποίες έχουμε παραγγείλει και προχρηματοδοτήσει δόσεις να τις εξάγουν σε άλλες προηγμένες χώρες, όταν δεν μας έχουν παραδώσει αυτό που υποσχέθηκε. Η ΕΕ δεν σταμάτησε ποτέ τις εξαγωγές», επιμένει.

«Για παράδειγμα, η επιχείρηση εμβολιασμού στο Ισραήλ, με πληθυσμό 9 εκατομμυρίων, ήταν επιτυχής. Το Ισραήλ έχει αναμφισβήτητες επιστημονικές ικανότητες. Αλλά δεν έχει αναπτύξει ούτε παράγει εμβόλια. Οι περισσότερες τεχνολογίες εμβολιασμού έχουν ξεκινήσει ή αναπτυχθεί στην Ευρώπη. Οι περισσότερες από τις δόσεις με τις οποίες ξεκίνησε το Ισραήλ το πρόγραμμα μαζικού εμβολιασμού στάλθηκαν από το Βέλγιο», ξεκαθαρίζει ο Πρόεδρος.

«Η παραγωγή εμβολίων είναι μια πολύπλοκη βιομηχανική διαδικασία. Απαιτεί ένα ελάχιστο χρονικό διάστημα - δεν υπάρχουν συντομεύσεις. Δεν είναι μια γραμμή παραγωγής όπου τα εξαρτήματα πηγαίνουν στο ένα άκρο και τα τελικά προϊόντα βγαίνουν το άλλο τέλος δεκαπέντε λεπτά αργότερα. Η ταχεία επίτευξη μαζικής παραγωγής εμβολίων απαιτεί άψογη βιομηχανική στρατηγική και οργάνωση. Και χάρη στην ειδική ομάδα με επικεφαλής τον Επίτροπο Thierry Breton, η ΕΕ λαμβάνει τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα. Θα γίνουμε ο κορυφαίος παραγωγός εμβολίων στον κόσμο τους επόμενους μήνες. Η Ευρώπη είναι επίσης η καλύτερη εξοπλισμένη για γρήγορη προσαρμογή της παραγωγής εμβολίων στις μεταλλάξεις ιών», εξηγεί.

«Μαζί με τις ΗΠΑ, αναμφίβολα θα είμαστε ο μεγαλύτερος παραγωγός εμβολίων για τον κόσμο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η στρατηγική μας συνεργασία με τις ΗΠΑ, την οποία ξαναρχίζουμε με τη νέα τους διοίκηση, είναι επίσης κρίσιμη για την καταπολέμηση της πανδημίας. Τους χρειαζόμαστε όσο μας χρειάζονται. Με την ένωση δυνάμεων, θα δείξουμε ότι οι φιλελεύθερες δημοκρατίες, που υποστηρίζονται από την επιστήμη, τη συλλογική νοημοσύνη και τη διεθνή συνεργασία που βασίζεται στην αξία, είναι πιο αποτελεσματικές στην αντιμετώπιση μιας τεράστιας κρίσης όπως η τρέχουσα πανδημία», καταλήγει.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Νεα «ανατροπή» στα σχέδια της Κομισιόν για τα εμβόλια
Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του Reuters, η Johnson&Johnson ενημέρωσε τις Βρυξέλλες για πιθανή αδυναμία να παραδώσει τα 55 κατομμύρια εμβόλια που είχαν συμφωνηθεί μέχρι τα τέλη Ιουνίου.
Νεα «ανατροπή» στα σχέδια της Κομισιόν για τα εμβόλια
ΕΥΡΩΠΗ
Υπέρ του ιταλικού μπλόκου στα εμβόλια της AstraZeneca o Μάνφρεντ Βέμπερ
Αιχμές από τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΕΛΚ προς την Ε.Ε. για την καθυστέρηση τόσο στη θέσπιση διαβατηρίου εμβολιασμού όσο και στην αντιμετώπιση του οικονομικού αντίκτυπου της πανδημίας.
Υπέρ του ιταλικού μπλόκου στα εμβόλια της AstraZeneca o Μάνφρεντ Βέμπερ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χορός δισεκατομμυρίων γύρω από τα εμβόλια
Covid-19: Οι φαρμακευτικές, οι χρηματοδότες τους, το κόστος των εμβολίων και τα πιθανά κέρδη των μετόχων, ορισμένοι εκ των οποίων έχουν ήδη αυξήσει σημαντικά τις περιουσίες τους.
Χορός δισεκατομμυρίων γύρω από τα εμβόλια
ΕΥΡΩΠΗ
Η αλληλεγγύη στην Ε.Ε. πάει περίπατο για τα εμβόλια-Η Κομισιόν δεν έχει απαντήσεις
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ελλείψεις στα εμβόλια, όμως η Κομισιόν αντιμετωπίζει σημαντική έλλειψη και σε… απαντήσεις για τα αυξανόμενα παράπονα από τα κράτη μέλη, που έχουν αρχίσει να λοξοκοιτούν για τους...
Η αλληλεγγύη στην Ε.Ε. πάει περίπατο για τα εμβόλια-Η Κομισιόν δεν έχει απαντήσεις
ΒΟΥΛΗ
Μ. Σχοινάς: «Η Κομισιόν θα εξετάσει το ζήτημα των πιστοποιητικών εμβολιασμού»
Η διαχείριση της πανδημίας και το προσφυγικό/μεταναστευτικό ήταν τα δύο ζητήματα στα οποία επικέντρωσε την ομιλία του στο ελληνικό κοινοβούλιο ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.
Μ. Σχοινάς: «Η Κομισιόν θα εξετάσει το ζήτημα των πιστοποιητικών εμβολιασμού»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Θέλουμε 3-4 μήνες μέχρι το πιστοποιητικό εμβολίου»
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν μιλά στην «Εφ.Συν» για τα θέματα της πανδημίας και την πορεία του εμβολιασμού στην Ευρώπη.
«Θέλουμε 3-4 μήνες μέχρι το πιστοποιητικό εμβολίου»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας