• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.3°C / 20.0°C
  2 BF
  63%
 • Θεσσαλονίκη
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 16.7°C / 20.6°C
  2 BF
  56%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  15°C 12.2°C / 17.8°C
  1 BF
  94%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 10.6°C / 14.0°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.7°C / 16.7°C
  0 BF
  73%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 19.4°C
  2 BF
  59%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.0°C / 15.0°C
  2 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.0°C / 17.8°C
  2 BF
  94%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 17.0°C / 17.8°C
  2 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  1 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.0°C / 20.0°C
  1 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  1 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.3°C / 17.3°C
  2 BF
  80%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.0°C / 19.4°C
  1 BF
  59%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.0°C / 17.2°C
  2 BF
  72%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.4°C / 20.0°C
  4 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.3°C / 17.2°C
  2 BF
  77%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 13.9°C / 17.8°C
  2 BF
  82%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 19.4°C
  1 BF
  79%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.0°C / 15.0°C
  2 BF
  55%
Ελληνοπρίγκιπες
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ελληνοπρίγκιπες

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Επετειακό το έτος. Διακόσια χρόνια από την απόφαση να γίνει η επανάσταση του 1821. Πέρα από τη λογική γεγονός και τον συσχετισμό δυνάμεων, κατά μία σύγχρονη έκφραση. Στην επαναστατική πυρά αποκτούσαν σχήμα οι συνειδήσεις, η πράξη είναι εκείνη που θέτει τα διλήμματα αλλά και τις επιλογές.

Κάποιοι από εκείνους που ασχολήθηκαν με τον αγώνα έκαναν τις δικές τους επιλογές. Ο νους ήταν προσηλωμένος στην εξουσία. Στη διαμόρφωση των συνθηκών εκείνων που θα διευκόλυνε τα σχέδια. Να αποκτήσουν δύναμη και να αποτελέσουν τη διάδοχη λύση μετά την απελευθέρωση.

Πρόκειται για τους «Ελληνοπρίγκιπας», κατά τον χαρακτηρισμό του Κοραή. Είναι όλοι εκείνοι που θεωρούσαν τους εαυτούς τους διαφορετικούς από τους υπόλοιπους. Νόμιζαν πως τους είχε δοθεί η θεία χάρη να ασκούν εξουσία. Είναι οι ευνοημένοι από την κοινωνία και τη δοσμένη εξουσία να κυβερνούν. Θεωρούσαν πως γεννήθηκαν μ’ αυτή την εντολή.

Ο Κοραής ευφυώς χρησιμοποίησε τον χαρακτηρισμό, που προκάλεσε δυσλειτουργίες στην πολιτική και στρατιωτική οργάνωση του αγώνα. Την ώρα που οι κατσαπλιάδες της πρώτης γραμμής αγωνίζονταν να κερδίσουν θέσεις και να επιβάλουν την παρουσία τους, οι «ελληνοπρίγκιπες» νοιάζονταν για τον μικρόκοσμό τους. Εβλεπαν στο καθρεφτάκι μόνο τους εαυτούς τους. Να διαμορφώσουν συμμαχίες, να εξουδετερώσουν -ή και να εξοντώσουν- αντιπάλους, να διαχειριστούν τα δάνεια για τους δικούς τους σκοπούς. Να δημιουργήσουν μια πολυπληθή στρατιά ακολούθων, που θα ήταν πρόθυμοι να τους υπηρετήσουν.

Κανείς απ’ αυτούς, τονίζει ο Κοραής «δεν ήθελε τολμήσειν όσα ετόλμησεν ο Βότσαρης και οι παρόμοιοί του άλλοι στρατηγοί». Η ναπολεόντεια αντίληψη για τη διοίκηση εξωθεί στον εγωκεντρισμό και στην ανασφάλεια. Και επομένως στην καχυποψία απέναντι στους άλλους, ιδίως σε όσους βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα. Οποιουδήποτε πολέμου. Οι στρατηγοί έχουν αξία στον βαθμό που είναι ασπόνδυλοι. Χωρίς βούληση. Οταν μένουν στη σκιά αποδίδοντας την ύπαρξή τους στην μεγαλοψυχία των «πριγκίπων.

Αν οι επισημάνσεις του Κοραή περιορίζονταν στα όσα συνέβησαν τα επαναστατικά χρόνια θα αποτελούσε η επέτειος των διακοσίων χρόνων μια καλή αφετηρία να αναστοχαστούμε. Να ξαναδούμε το παρελθόν, όχι φορώντας φουστανέλες και χλαμύδες, κατά τον προσφυή τίτλο του βιβλίου της Κουλούρη. Χωρίς δηλαδή μεγαλοστομίες και ανούσιες εκδηλώσεις, οι οποίες δεν πρόκειται να προσφέρουν κάτι το ιδιαίτερο στην εθνική μας αυτογνωσία.

Οι «ελληνοπρίγκιπες» δημιούργησαν παράδοση στη χώρα. Είναι παρόντες και παρούσες σ’ όλες τις κρίσιμες εθνικές στιγμές. Είναι εκείνοι που θεωρούν τους εαυτούς τους διαφορετικούς. Γεννήθηκαν για να κυβερνούν και να ξεχωρίζουν. Να υμνολογούνται από τους υπόλοιπους. Κριτήριο του ορθού είναι η δική τους επιθυμία. Κι έτσι το δέον γενέσθαι δεν είναι κοινό για όλους. Διαφέρει ανάλογα με τις δικές τους επιθυμίες. Καιρός είναι να τιμήσουμε τους στρατηγούς.

ΑΠΟΨΕΙΣ
Τα 200 χρόνια αλλιώς
Η δεξιά αντίληψη θέλει την ιστορία των κοινωνιών ιστορία πολέμων, με πρωταγωνιστές μεγάλες προσωπικότητες και όχι τους απλούς ανθρώπους. Για μεγάλες μάχες ακούμε διαρκώς, που χρωματίζονται με πολύ...
Τα 200 χρόνια αλλιώς
ΑΠΟΨΕΙΣ
Είκοσι ένας αιώνες δουλεία
Μέσα στον ορυμαγδό πληροφοριών και απόψεων για την εξέγερση του 1821 υπάρχουν και κάποιες περίεργες που προέρχονται από διανοουμένους του εθνικιστικού, θρησκευτικού, νεο-ορθόδοξου και θεολογικού χώρου.
Είκοσι ένας αιώνες δουλεία
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Ελευθερία ή θάνατος!» Οι φιλοσοφικές συνιστώσες μιας εμβληματικής φράσης
Η εμβληματική φράση «ελευθερία ή θάνατος!», αναπόσπαστη μνήμη της επαναστατικής κληρονομιάς του 1821, έλκει την καταγωγή της από πολλές πιθανές πηγές.
«Ελευθερία ή θάνατος!» Οι φιλοσοφικές συνιστώσες μιας εμβληματικής φράσης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τα σκέλεθρα του «21»
Τα 100 χρόνια από την Επανάσταση εκείνη σκιάστηκαν, με τη χώρα να βρίσκεται στο μεταίχμιο της Μεγάλης Ιδέας και της αβέβαιης έκβασης μιας «αλυτρωτικής» Εκστρατείας.
Τα σκέλεθρα του «21»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Περί επετείων και εθνικού αφηγήματος
Ενα σύγχρονο εθνικό αφήγημα ασφαλώς απορρίπτει τα περί «ανάδελφου έθνους». Αναδεικνύει τα όσα πήραμε και δώσαμε σε Δύση, αλλά και Ανατολή [...] Ομως προβάλλει και την αξία της αντίστασης σε όλους όσοι...
Περί επετείων και εθνικού αφηγήματος
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η διαρκής Ελληνική Επανάσταση
Οι διεθνείς συνθήκες που επικρατούσαν, ιδιαίτερα μετά τους ναπολεόντειους πολέμους, δεν ευνοούσαν την επανάσταση για την ανεξαρτησία της Ελλάδας.
Η διαρκής Ελληνική Επανάσταση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας