Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
 • Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.2°C / 20.0°C
  3 BF
  42%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 15.6°C
  5 BF
  51%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 10.6°C / 16.1°C
  2 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 6.1°C / 12.0°C
  2 BF
  66%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  3 BF
  63%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.4°C / 15.0°C
  1 BF
  50%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  5 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 2.2°C / 16.0°C
  2 BF
  67%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.9°C / 22.0°C
  2 BF
  43%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  4 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.0°C / 17.8°C
  4 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.6°C / 16.0°C
  4 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.0°C / 16.0°C
  2 BF
  77%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  1 BF
  42%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.2°C / 18.3°C
  2 BF
  34%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 18.0°C
  2 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 13.9°C / 19.0°C
  2 BF
  32%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.4°C / 16.0°C
  2 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.4°C / 15.0°C
  3 BF
  58%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  5 BF
  50%
Πανδημία και Περιβάλλον

Πανδημία και Περιβάλλον

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

«Είμαστε εις το ΕΜΕΙΣ κι όχι εις το ΕΓΩ» έλεγε ο αείμνηστος Μακρυγιάννης. Κάποιοι εκπρόσωποι της οικολογικής συνείδησης στην Ελλάδα, διακρίνουμε πολλές από τις αξίες μας στα λόγια του αυτά. Γιατί περιβάλλον και οικολογική συνείδηση σημαίνει να βλέπω τον κόσμο και από τη θέση του «Εμείς». Να καταλαβαίνω ότι δεν ζω ανεξάρτητος από τις ομάδες, από τις κοινωνικές και τοπικές συλλογικότητες αλλά και από όλους τους οργανισμούς γύρω μου, φυσικούς, κοινωνικούς, πολιτικούς οι οποίοι με περιβάλλουν αλλά και με περιλαμβάνουν. Και κυρίως να συνειδητοποιήσω πως η πραγματικότητα του πλησίον μου, ανεξάρτητα αν είναι άνθρωπος, ζώο, φυτό, ομάδα, συλλογικότητα, σχετίζεται ΑΜΕΣΑ με τη δική μου…

Περίπου 200 χρόνια μετά, ξυπνήσαμε από ένα δυνατό “σκούντημα”. Τρίψαμε τα μάτια μας και είδαμε ένα τυχαίο εξελικτικό φαινόμενο σε επίπεδο μικροοργανισμών,  να τινάζει τα «χάρτινα» σχέδια διαχείρισης του “οίκου” μας στον αέρα. Να καταστρέφει όχι μόνο τον πλούτο αλλά δυστυχώς  τις στοιχειώδεις ανάγκες και συνήθειές μας. Ο κορονοϊός είναι ένα κλασικό παράδειγμα ότι μια μικρή μεταβολή της φυσικής ισορροπίας μπορεί να συντρίψει τη «χάρτινη» μεταπολεμική ευημερία μας.

Σε ποιον ανήκει το περιβάλλον; Ποιος θα την πληρώσει αν δεν διαφυλάξουμε την κοινή μας περιουσία; Κατά προέκταση, κι εδώ ισχύει κάτι που ίσως γίνεται πιο άμεσα αντιληπτό, ποιος θα την πληρώσει αν δεν βάλουμε μάσκα και δεν τηρήσουμε τις αποστάσεις για να εμποδίσουμε τη μετάδοση του ιού; Εγώ, οι απέναντι, οι ηλικιωμένοι που ζουν κοντά μου, η οικονομία και η σταθερότητα της κοινωνίας, η γειτονιά μου, η πόλη μου, ποιος; Και όπως βρεθήκαμε απροετοίμαστοι και πέσαμε από τα σύννεφα μπροστά σ' αυτή τη δεινή εξέλιξη της Δημόσιας Υγείας, μήπως θα έπρεπε αυτή τη φορά, να δώσουμε  σημασία και στο “καμπανάκι” που ηχεί για την  Περιβαλλοντική Ισορροπία;

Υπάρχει λύση; Ναι. Είναι πολιτική. Είναι η φροντίδα του κοινωνικού και ανεκτίμητου αγαθού, που λέγεται “περιβάλλον” με συλλογικό τρόπο και ευθύνη. Όπως πρόσφατα κληθήκαμε όλοι να διαφυλάξουμε τη Δημόσια Υγεία στην Πανδημία. Και είναι κι αυτό, το “περιβάλλον” μας, η κοινή μας αυτή περιουσία, ευάλωτο σε κάποιον άλλο ιό. Στον ιό της παρανομίας των εχόντων και κατεχόντων. Έναν ιό που ευδοκιμεί στον Νεποτισμό, τη Διαπλοκή και την αγιοποίηση του Κέρδους. Και θα πρέπει κι αυτόν τον ιό, με πολιτικό και ακτιβιστικό αγώνα να τον πολεμήσουμε.

Στην Πανδημία κάποιοι υπερτόνισαν, για λόγους προσωπικού συμφέροντος ίσως, την ατομική ευθύνη. Δεν αρκεί.  Με το “φόρα τη μάσκα σου και μη σε νοιάζει τι κάνουν οι άλλοι γύρω σου” δε λύνεται το πρόβλημα.  Έτσι και στο περιβάλλον, πέρα από την αυτονόητη προστασία του σε ατομικό επίπεδο, το μεγάλο στοίχημα είναι στη συλλογική ευθύνη και δράση. Φροντίστε τον απέναντί σας, φροντίστε το γύρω σας, το περιβάλλον σας, υπερασπιστείτε με σθένος τα σύννομα δικαιώματά του.

Ο περιβαλλοντικός ακτιβισμός μας δείχνει έναν δρόμο. Οι προσφυγές ανθρώπων και οργανώσεων στη Δικαιοσύνη, οι εκδηλώσεις Περιβαλλοντικής Διαμαρτυρίας είναι πολύ σημαντικές πράξεις. Κάποιοι άνθρωποι θυσιάζουν προσωπικό χρόνο, διαθέτουν πόρους και διακινδυνεύουν για το “ΕΜΕΙΣ”. Ας τους προσφέρουμε λίγο χρόνο και αλληλεγγύη. Ας ακούσουμε τους κατοίκους του Πόρου που διαμαρτύρονται για την δημιουργία ιχθυοτροφείων με “συνοπτικές διαδικασίες” σε μια οικονομία που όλη είναι διαμορφωμένη γύρω από τη θάλασσα και το τοπίο. Ας ακούσουμε τις επιτροπές των κατοίκων της Ίου που αντιστέκονται σε μια “έτσι θέλω” μετατροπή, από λίγους, του γραφικού αυτού νησιού, σε σούπερ μάρκετ “φθηνών” διακοπών.

Ας  ακούσουμε αυτούς που διαμαρτύρονται για τα φαραωνικά έργα στα ρέματα της Αττικής, έργα με αμφίβολη μέριμνα για περιβαλλοντικές επιπτώσεις αλλά με τεράστιους προϋπολογισμούς στις πλάτες των φορολογούμενων. Κι αν δεν μπορέσουμε να συμμετέχουμε προσφέροντας έργο, πλαισιώνοντας τις καταγγελίες τους, τις δράσεις, τις προσφυγές στη Δικαιοσύνη, ας διαδώσουμε τουλάχιστον επικοινωνιακά το έργο τους.

Ο χρόνος πιέζει.  Ένας απειροελάχιστος μικροοργανισμός μας χτύπησε εκκωφαντικά την καμπάνα,  μας χαστούκισε δυνατά για να ξυπνήσουμε.

Δεν νομίζω ότι θα υπάρξουν πολλά άλλα περιθώρια αντίδρασης στο μέλλον.

* Οικονομολόγος, μέλος των “Οικολόγων Πράσινων” και της  “Οικολογικής Συμμαχίας για την Αττική”

ΑΠΟΨΕΙΣ
Τι πρέπει να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε την επόμενη πανδημία
Γράφει ο Ηλίας Μόσιαλος - Η διαχείριση της πανδημίας μάς δίδαξε πολλά. Αλλά κυρίως πως για την επιτυχημένη αντιμετώπιση χρειαζόμαστε διαφάνεια, αποφασιστική ηγεσία και αποτελεσματική επικοινωνία στα υψηλότερα...
Τι πρέπει να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε την επόμενη πανδημία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ανοσία πολλών ταχυτήτων;
O κίνδυνος διεύρυνσης των περιφερειακών ανισοτήτων του πλανήτη δεν εντοπίζεται ως αποσταθεροποιητική παρενέργεια που θα καταγραφεί την επομένη της πανδημίας, αλλά ως σημερινή σκληρή πραγματικότητα.
Ανοσία πολλών ταχυτήτων;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τρεις τρομερές χρονιές;
Δίπλα στις δύο τρομερές χρονιές, το 2020 και το 2021, μπορεί να προστεθεί μια κακή χρονιά, το 2022, με ένα τραμπικό Κογκρέσο, για να καταλήξουμε με έναν τραμπικό Λευκό Οίκο το 2024, την τρίτη τρομερή χρονιά…
Τρεις τρομερές χρονιές;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τι θα γινόταν αν οι κυβερνήσεις αντιμετώπιζαν το κλίμα όπως την πανδημία
Οι κυβερνήσεις αντιμετώπισαν ανεπαρκώς την πανδημία. Έχει έρθει όμως η ώρα να αρχίσουν να παίρνουν στα σοβαρά τις δεσμεύσεις τους για το κλίμα... σε παγκόσμια κλίμακα
Τι θα γινόταν αν οι κυβερνήσεις αντιμετώπιζαν το κλίμα όπως την πανδημία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η γλώσσα δεν υπέκυψε στον… εγκλεισμό
Η πανδημία ανέδειξε ανάμεσα σε άλλα και σημαντικά ζητήματα γλωσσικής αλλαγής, γλωσσικής προσαρμογής, επανασημασιολογήσεων των λέξεων, αλλά και σχετικά με την ιδεολογική λειτουργία του λόγου.
Η γλώσσα δεν υπέκυψε στον… εγκλεισμό
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η Zero Covid δεν είναι ακατόρθωτη ως στρατηγική
Η αλλαγή στρατηγικής που μπορεί να ακολουθήσει η χώρα, είναι κάτι που πρέπει να συζητηθεί και να αποφασιστεί από κοινού με ολόκληρη την αντιπολίτευση.
Η Zero Covid δεν είναι ακατόρθωτη ως στρατηγική

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας