• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 5.8°C / 9.0°C
  2 BF
  48%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  6°C 4.3°C / 7.6°C
  4 BF
  43%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.0°C / 11.2°C
  3 BF
  56%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.9°C / 3.9°C
  2 BF
  35%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 3.9°C
  3 BF
  41%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  5°C 3.7°C / 7.0°C
  1 BF
  43%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  0°C 0.4°C / 1.3°C
  3 BF
  34%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  5°C 2.9°C / 10.6°C
  2 BF
  60%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.4°C / 11.8°C
  5 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  7°C 0.9°C / 6.9°C
  3 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 9.4°C / 10.7°C
  4 BF
  49%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.6°C / 8.6°C
  5 BF
  45%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  3 BF
  69%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  5°C 1.5°C / 6.6°C
  2 BF
  43%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 1.5°C / 6.7°C
  1 BF
  71%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 6.8°C / 9.9°C
  4 BF
  61%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.1°C / 9.2°C
  3 BF
  52%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 3.3°C / 7.1°C
  3 BF
  30%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  6°C 3.7°C / 7.7°C
  3 BF
  40%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  1°C 0.8°C / 0.8°C
  2 BF
  69%
© Maigi | Dreamstime.com

Το ΜΙΕΤ σε κίνδυνο

 • A-
 • A+

Το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ), ένα κοινωφελές ίδρυμα ανοικτό στην κοινωνία, με δύο πολιτιστικά κέντρα και βιβλιοπωλεία στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη και πολυάριθμες δραστηριότητές. Αποτελεί έναν ισχυρό πνευματικό θεσμό, που συμβάλλει αδιάλειπτα πάνω από πέντε δεκαετίες στην ανάπτυξη των γραμμάτων, των επιστημών και των καλών τεχνών στη χώρα μας. Το ΜΙΕΤ όμως, παρόλα αυτά, σήμερα κινδυνεύει να κλείσει, γιατί για την σημερινή διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας το έργο αυτό δεν είναι αρκετό, δεν παράγει κέρδος, μόνο πολιτισμό!

Η παρουσία του είναι κομβική και παράγει πολιτιστικό έργο μέσα από πολυάριθμες δραστηριότητες, επιμελείται και εκδίδει εξαιρετικά βιβλία, συλλέγει, ταξινομεί, συντηρεί και αναδεικνύει δεκάδες αρχεία ανεκτίμητης ιστορικής αξίας, διοργανώνει εκθέσεις τέχνης και διαλέξεις, προκηρύσσει υποτροφίες και εκπαιδεύει με εργαστήρια και σεμινάρια αφιλοκερδώς. Μέσα από αυτή την πολυσχιδή του δράση, προσφέρει εφόδια μόρφωσης και αισθητικής παιδείας στον μελετητή, επιστήμονα και σπουδαστή, όσο και στον φιλομαθή αναγνώστη κάθε ηλικίας και οιουδήποτε μορφωτικού επιπέδου, καταπολεμώντας την άγνοια και το σκοταδισμό.

Ως πρόσφατα θα μιλάγαμε γενικώς για την κρίσιμη και την παγκόσμια καμπή για τις ανθρωπιστικές σπουδές, τις τέχνες και τον πολιτισμό, που οι δημιουργοί και οι οργανισμοί προώθησης τους απαξιώνονται και οδηγούνται σε οικονομικό αδιέξοδο και ότι πρέπει να σταθούμε ακλόνητοι στην έμπρακτη στήριξη και αξιοποίηση τους και στο πρόβλημα της χρηματοδότησής τους. Σήμερα όμως ακόμα περισσότερο με την πανδημία και τις τραγικές επιπτώσεις που έχει στον πολιτισμό παγκοσμίως, η ανάγκη να στηριχθούν ιδρύματα όπως το ΜΙΕΤ γίνεται ακόμα πιο επιτακτική. Είναι θέμα αυτοσεβασμού της ίδιας της κοινωνίας μας.

Όσο κεφαλαιώδες ζήτημα είναι η διαφύλαξη και η ασφάλεια των συλλογών και των αρχείων του που αποτελούν ανεκτίμητο τμήμα του εθνικού μας θησαυρού, εξίσου κεφαλαιώδους σημασίας είναι η ανάδειξη, η μελέτη και η προβολή τους με την ενίσχυση των δραστηριοτήτων του ιδρύματος και τη διατήρηση του εξειδικευμένου προσωπικού που εργάζεται σε αυτό. Οι θέσεις εργασίας των εργαζομένων στο ΜΙΕΤ κινδυνεύουν γιατί η συντήρηση των αρχείων και των συλλογών, που αποτυπώνουν την ιστορία της Ελλάδας δεν είναι αρκετά επικερδής για την διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας. Τι συμβολικός εορτασμός για τα 200 χρόνια της Ανεξαρτησίας αλήθεια!

Ανακοινώθηκε στον Τύπο ότι η αδιαφορία και η καχυποψία της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας που χρηματοδοτεί το ΜΙΕΤ, οδήγησε σε ομαδική παραίτηση το Διοικητικό του Συμβούλιο, που αποτελούνταν από επιφανείς προσωπικότητες. Επίσης, με τις υπογραφές τους άνθρωποι των τεχνών και των επιστημών ζητούν να σταματήσει η δημόσια απαξίωση της προσφοράς του, μιας και το πνευματικό του κεφάλαιο αποτελεί δημόσιο αγαθό που το έχει απόλυτη ανάγκη το παρόν και το μέλλον αυτού του τόπου.

Βάζοντας και την δική μου υπογραφή σε αυτό το κείμενο στήριξης του ΜΙΕΤ, θα ήθελα να υπογραμμίσω την εθνική ανάγκη στήριξης τέτοιων ιδρυμάτων, των ανθρώπων που δουλεύουν σε αυτά και του πολιτισμού, που είναι ένας πραγματικός πλούτος, που είμαι σίγουρος ότι τελικώς θα αξιοποιήσει η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας.

* Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Σε περιπέτειες, πάλι, το Μορφωτικό Ιδρυμα της Εθνικής Τράπεζας
Η παραίτηση σύσσωμου του Διοικητικού Συμβουλίου του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τράπεζας (ΜΙΕΤ) ξάφνιασε με τους λόγους παραίτησης να μην έχουν δοθεί στη δημοσιότητα.
Σε περιπέτειες, πάλι, το Μορφωτικό Ιδρυμα της Εθνικής Τράπεζας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τι σημαίνει η απόφαση του Αρείου Πάγου για τον ΛΕΠΕΤΕ
Σε κάθε περίπτωση πρέπει να είναι καθαρό ότι οι συνταξιούχοι της ΕΤΕ συνεχίζουμε να πληρωνόμαστε χάρη στον νόμο Πετρόπουλου, αλλά αναμένουμε ένα νέο «κούρεμα» της εν λόγω επικούρησης, ένεκα του νόμου Βρούτση.
Τι σημαίνει η απόφαση του Αρείου Πάγου για τον ΛΕΠΕΤΕ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Με το γάντι, αλλά αιχμηρή, η αποχώρηση του Νίκου Μανωλόπουλου
Ο πρώην, πλέον, διευθύνων σύμβουλος του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος αποχαιρέτησε χθες τα μέλη του Δ.Σ. και τα εκατ. των επισκεπτών με έναν σύντομο απολογισμό του έργου του.
Με το γάντι, αλλά αιχμηρή, η αποχώρηση του Νίκου Μανωλόπουλου
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η επερχόμενη καταστροφή του Σικιαρίδειου Ιδρύματος
Το Σικιαρίδειο Ιδρυμα, το οποίο βρίσκεται στο Μαρούσι, είναι ένα από τα πιο ιστορικά και σημαντικά ιδρύματα για άτομα με αναπηρίες στην χώρα. Στο Σικιαρίδειο Ιδρυμα στεγάζεται επίσης το Ειδικό Νηπιαγωγείο και...
Η επερχόμενη καταστροφή του Σικιαρίδειου Ιδρύματος
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τρία κυβερνητικά ψεύδη για τους συνταξιούχους της Εθνικής Τράπεζας
Εν μέσω πανδημίας του κορονοϊού η κυβέρνηση της Ν.Δ. μειώνει συντάξεις, επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό και ελαττώνει τα αποθεματικά της δημόσιας ασφάλισης που τροφοδοτούν τις συντάξεις όλων των...
Τρία κυβερνητικά ψεύδη για τους συνταξιούχους της Εθνικής Τράπεζας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας