• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  32°C 29.2°C / 33.0°C
  4 BF
  13%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.0°C / 33.8°C
  3 BF
  45%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  34°C 34.0°C / 36.5°C
  3 BF
  35%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  33°C 30.9°C / 32.9°C
  2 BF
  35%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  4 BF
  25%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.7°C / 36.2°C
  2 BF
  32%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 30.1°C / 32.6°C
  3 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.5°C / 33.5°C
  3 BF
  20%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 31.0°C
  4 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.5°C / 28.9°C
  4 BF
  45%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.1°C / 27.4°C
  5 BF
  47%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.7°C / 27.9°C
  2 BF
  54%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  3 BF
  49%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.3°C / 32.9°C
  4 BF
  31%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.1°C / 32.2°C
  3 BF
  23%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.8°C / 29.8°C
  4 BF
  54%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.1°C / 32.0°C
  4 BF
  10%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.3°C / 29.4°C
  3 BF
  55%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  34°C 27.8°C / 34.4°C
  4 BF
  37%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  1 BF
  44%
© Nadianb | Dreamstime.com

Κέρδη για τους δισεκατομμυριούχους γέννησε η πανδημία

 • A-
 • A+

Μπορεί η ο κορονοϊός να έχει ταλαιπωρήσει δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους και να έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από ένα εκατ., ωστόσο κάποιοι ωφελήθηκαν από την κρίση. Την ώρα που ΔΝΤ και άλλοι διεθνείς οργανισμοί προειδοποιούν για τις συνέπειες στους φτωχότερους ανθρώπους, αύξηση της τάξης του τουλάχιστον 25% κατέγραψε ο πλούτος των δισεκατομμυριούχων.

Σύμφωνα με έκθεση της τράπεζας UBS και της εταιρείας συμβούλων PwC, το ράλι στα χρηματιστήρια και η αύξηση του τζίρου εταιρειών των τομέων της πληροφορικής και της υγείας ώθησε την περιουσία των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου να σπάσει το φράγμα των 10 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Την ίδια ώρα εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χάσει τη δουλειά τους ή προσπαθούν να επιβιώσουν με τη βοήθεια των προγραμμάτων αρωγής που υλοποιούν -όταν υλοποιούν- οι κυβερνήσεις.

Η έκθεση, που καταπιάνεται με πάνω από 2.000 δισεκατομμυριούχους, στα χέρια των οποίων βρίσκεται περίπου το 98% του πλούτου αυτής της ομάδας του πληθυσμού, διαπιστώνει πως η περιουσία τους αυξήθηκε κατά ένα τέταρτο και πλέον (περίπου 27% κατά μέσο όρο) τους πρώτους μήνες της πανδημίας, φθάνοντας τα 10,2 τρισεκατομμύρια δολάρια τον Ιούλιο. Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν 8,9 τρισεκατομμύρια δολάρια και είχε καταγραφεί στα τέλη του 2019.

Όπως αναφέρει ο Τζόζεφ Στάντλερ, επικεφαλής της UBS, σημαντική συμβολή στην αύξηση αυτή του πλούτου είχε και το γεγονός ότι οι δισεκατομμυριούχοι είναι «εκ χαρακτήρος» επιρρεπείς στην ανάληψη ρίσκου και «έτσι δεν διστάζουν να “τζογάρουν” μέρος της ήδη μεγάλης περιουσίας τους».

Τα τελευταία 25 χρόνια διάστημα που η UBS και η PwC παρακολουθούν τα στοιχεία, ο αθροιστικός πλούτος των δισεκατομμυριούχων σχεδόν δεκαπλασιάστηκε τα τελευταία 25 χρόνια. Όταν άρχισαν να συγκεντρώνουν στοιχεία για αυτή την ομάδα, ο πλούτος της ανερχόταν αθροιστικά σε κάτι περισσότερο από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια.

Σύμφωνα με την έκθεση, από την 7η Απριλίου έως την 31η Ιουλίου του 2020, οι δισεκατομμυριούχοι σε όλους τους τομείς δραστηριότητας με τους οποίους καταπιάνεται η έκθεση είδαν τον πλούτο τους να αυξάνεται με διψήφιο ποσοστό. Ειδικά οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στους τομείς της τεχνολογίας, της υγείας και της βιομηχανίας είδαν την περιουσία τους να αυξάνεται με ρυθμό 36% ως 44%.

Από το 2018 ως τον Ιούλιο του 2020, οι δισεκατομμυριούχοι που δραστηριοποιούνται στον τομέα της τεχνολογίας είδαν τον πλούτο τους να αυξάνεται κατά 42,5% στα 1,8 τρισ. δολάρια, ενώ οι επιχειρηματίες που έχουν κάνει την περιουσία τους δραστηριοποιούμενοι στον τομέα της υγείας είδαν τον δικό τους πλούτο να αυξάνεται κατά 50,3% την ίδια περίοδο, στα 658,6 δισ. δολάρια.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας, ο Λιουκ Χίλιαρντ, διευθύνων σύμβουλος της «δεξαμενής σκέψης» High Pay Centre, που ασχολείται με τις συνέπειες του φαινομένου των «υπερβολικών πληρωμών από ηθικής πλευράς», ανέφερε ότι αυτές «είναι οικονομικά και κοινωνικά καταστροφικές».

«Η ευημερία των δισεκατομμυριούχων ισούται με έναν πλούτο που είναι σχεδόν αδύνατον να χρησιμοποιηθεί για να απολαύσουν κάθε είδος πολυτέλειας για πάρα πολλές ζωές. Όποια αύξηση και συγκέντρωση πλούτου θα έπρεπε να οδηγηθεί στη βελτίωση των αμοιβών των εργαζομένων που είναι αυτοί που παράγουν αυτόν το πλούτο, ή να οδηγείται σε αύξηση της φορολογίας ώστε να βελτιωθούν ουσιαστικά οι δημόσιες υπηρεσίες υγείας. Και δεν θα στερηθούν από την ανταμοιβή τους για ό,τι έχουν πετύχει».

Ο Λιουκ Χίλιαρντ τόνισε ότι τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι «οι υπερ-πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι, πράγμα που αποδεικνύει ότι καπιταλισμός δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε».

Βέβαια, από όλους αυτούς τους υπερ-πλούσιους, περίπου 200 έχουν υποσχεθεί να διαθέσουν ποσό ύψους περίπου 7,2 δισ. δολαρίων αθροιστικά για να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας, αναφέρει η έρευνα. Με δεδομένη την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο πλανήτης, η οποία αθροίζεται στα ήδη υπάρχοντα προβλήματα προ κορονοϊού, το ποσό είναι μάλλον αστείο.

Ωστόσο, η UBS και η PwC εκτιμούν πως η συνεισφορά των δισεκατομμυριούχων για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, καθώς και της κοινωνικής και οικονομικής αναταραχής που προκαλεί, είναι υψηλότερη στην πραγματικότητα, αλλά δεν διευκρινίζουν πόσο. 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Oxfam: Πρόκληση: Οι 10 πλουσιότεροι άνθρωποι διπλασίασαν την περιουσία τους στην πανδημία!
«Η ενίσχυση των οικονομικών ανισοτήτων, των φυλετικών ανισοτήτων, των ανισοτήτων μεταξύ των δύο φύλων και μεταξύ κρατών καταστρέφουν τον κόσμο μας».
Oxfam: Πρόκληση: Οι 10 πλουσιότεροι άνθρωποι διπλασίασαν την περιουσία τους στην πανδημία!
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Χωρίς εμβόλιο απολύεσαι»: Η Citigroup εφαρμόζει ακραία μέτρα
Τελεσίγραφο λίγων ημερών έδωσε η αμερικανική τράπεζα σε όσους εργαζομένους της δεν έχουν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού, μέχρι να θέσει σε εφαρμογή το πλάνο απολύσεων που έχει εξαγγείλει από τον Οκτώβριο.
«Χωρίς εμβόλιο απολύεσαι»: Η Citigroup εφαρμόζει ακραία μέτρα
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο ιός του χρήματος πριμοδοτήθηκε από τον ιό της πανδημίας
Ενώ οι λαοί του πλανήτη βρίσκονται αντιμέτωποι με τις βαριές επιπτώσεις της νέας οικονομικής κρίσης που επιταχύνθηκε από την πανδημία του κορονοϊού, θεαματική αύξηση σημείωσε το μερίδιο επί του παγκόσμιου...
Ο ιός του χρήματος πριμοδοτήθηκε από τον ιό της πανδημίας
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αμερικανική έρευνα σε θυγατρική της Deutsche Bank
Οι αρμόδιες αρχές εποπτείας της χρηματιστηριακής αγοράς διεξάγουν έρευνα για την DWS Group, θυγατρική εταιρία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων της γερμανικής τράπεζας
Αμερικανική έρευνα σε θυγατρική της Deutsche Bank

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας