Εκτινάχτηκε η ενδοοικογενειακή βία το διάστημα της καραντίνας: οι καταγγελίες αυτών των περιστατικών σχεδόν τετραπλασιάστηκαν και έφτασαν τις 648 τον Απρίλιο, έναντι 166 καταγραφών τον προηγούμενο μήνα για παρόμοια περιστατικά. Επιπλέον παραπάνω από τριπλάσιες ήταν και συνολικά οι κλήσεις για περιστατικά βίας το διάστημα της υποχρεωτικής παραμονής στο σπίτι λόγω της πανδημίας αφού από 325 τον Μάρτιο έφτασαν τις 1070 τον Απρίλιο.
Ένα σημαντικό στοιχείο που προκύπτει από τις κλήσεις στη γραμμή βοήθειας της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας είναι ότι τα εννιά στα δέκα άτομα που απευθύνθηκαν για βοήθεια το τόλμησαν για πρώτη φορά. Ένα ακόμη εύρημα που προβληματίζει για τις συνθήκες που δημιουργήθηκαν στο σπίτι την περίοδο της αναγκαστικής παραμονής σε αυτό είναι ακόμη ότι το ένα στα δέκα περιστατικά βίας που καταγγέλθηκε αφορούσε σε παιδιά σε 77 περιπτώσεις.
Τα παραπάνω προκύπτουν από τα στοιχεία των κλήσεων που δημοσιοποίησε η ΓΓΟΠΙΦ για την περίοδο των περιοριστικών μέτρων.
Συγκεκριμένα, η τηλεφωνική γραμμή SOS 15900, δέχθηκε 1.769 κλήσεις τον τελευταίο μήνα. Στις επτά από τις δέκα περιπτώσεις ήταν το ίδιο το θύμα που προέβη στην καταγγελία του περιστατικού βίας ενώ στα τρία από τα δέκα τηλεφωνήματα το κατήγγειλαν συγγενείς, γείτονες και φίλοι.
Γυναίκες και νυν σύντροφοι, η πλειονότητα των κρουσμάτων
Σε ό,τι αφορά τα θύματα της βίας, τα περισσότερα ήταν σύζυγοι ή σύντροφοι, στο 61% των περιστατικών, αλλά η βία ακούμπησε ακόμη και πρώην συζύγους/συντρόφους στο 8% των περιστατικών, αλλά και συγγενείς, γονείς και αδέλφια στο 9% των περιπτώσεων.
Τα περισσότερα τηλεφωνήματα έγιναν από γυναίκες, ηλικίας 40-54 ετών (το 27%) ή 25-39 ετών (το 18%). Στην πλειονότητά τους ήταν έγγαμες (52%), με παιδιά (62%) και απασχολούμενες (21%).
Τα αιτήματά τους συνοψίζονται στην ψυχοκοινωνική στήριξη για το 40%, νομική συμβουλευτική και βοήθεια για το 36%, ωστόσο δεν έλειψαν και οι περιπτώσεις που οι κλήσεις είχαν ως αίτημα τη φιλοξενία σε ξενώνες (41 κλήσεις) ενώ σε 15 έκτακτα περιστατικά απομακρύνθηκαν άμεσα τα θύματα από το περιβάλλον τους και φιλοξενήθηκαν μαζί με τα παιδιά τους σε ειδικά καταλύματα.
Όπως σημειώνεται στην παρουσίαση των στοιχείων, μπορεί η τριβή να φέρνει στην επιφάνεια πιο εύκολα βίαιες συμπεριφορές αλλά αυτές αφορούν τα άτομα που ήδη εκδήλωναν επιθετική συμπεριφορά στη σχέση τους αφού, όπως παρατηρούν οι ειδικοί, «ένας άντρας που δεν είναι βίαιος, δεν θα γίνει ξαφνικά εξαιτίας μιας δύσκολης κατάστασης που μπορεί να αντιμετωπίζει».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας