Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
 Η Greenpeace ζητά μέτρα για ανθεκτικό και βιώσιμο μοντέλο παραγωγής τροφίμων

Η Greenpeace ζητά μέτρα για ανθεκτικό και βιώσιμο μοντέλο παραγωγής τροφίμων

  • A-
  • A+

Την άμεση ανακοίνωση μέτρων στήριξης της τοπικής παραγωγής τροφίμων, με έμφαση στους μικρούς παραγωγούς και τη βιωσιμότητα, καθώς και τη διασφάλιση ότι η παραγωγή δεν θα καταλήγει στα σκουπίδια - όπως συμβαίνει τώρα - με αφορμή τον Covid-19, αλλά σε δομές και κοινωνικές ομάδες που έχουν ανάγκη, ζητά με επιστολή της προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, η Greenpeace.

Όπως αναφέρει η περιβαλλοντική οργάνωση, την ίδια στιγμή που η Διεθνής Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας προειδοποιεί για επερχόμενη επισιτιστική κρίση και ελλείψεις τροφίμων, στην Ελλάδα παραγωγοί αναγκάζονται να πετούν τρόφιμα, επειδή δεν μπορούν να τα διοχετεύσουν στην αγορά! 

Για το παράδοξο αυτό δεν ευθύνονται μόνο τα μέτρα που επιβλήθηκαν για τον περιορισμό της πανδημίας (κλείσιμο συνόρων, περιορισμός των αγορών, απαγορεύσεις μετακινήσεων), αλλά και η έλλειψη υποστήριξης της ελληνικής πολιτείας στους μικρούς παραγωγούς, ιδίως σε όσους ακολουθούν μεθόδους βιώσιμης γεωργίας, που δυσκολεύονται, με τις σημερινές συνθήκες, να διαθέσουν τα προϊόντα τους απευθείας στους καταναλωτές.

Ως αποτέλεσμα, οι καταναλωτές συσσωρεύονται στα σουπερμάρκετ, των οποίων οι πωλήσεις τροφίμων αυξάνονται σημαντικά, ενώ οι παραγωγοί μικρής κλίμακας, που ακολουθούν μεθόδους βιώσιμης γεωργίας, αναγκάζονται να πετάξουν τρόφιμα ή να καταφύγουν σε χονδρέμπορους ή υπεραγορές, πουλώντας συχνά κάτω του κόστους, τη μικρή συνήθως παραγωγή τους  και ζημιώνονται οικονομικά. 
Επιπλέον, η τοπική παραγωγή υπονομεύεται, όταν η εγχώρια κατανάλωση εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από εισαγωγές προϊόντων που έχουν παραχθεί χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, ενώ τα προϊόντα των εγχώριων παραγωγών πετάγονται αντί να διατίθενται στην ελληνική αγορά.

Η Greenpeace τονίζει ότι η πανδημία Covid-19 υπενθυμίζει με τον πιο άμεσο και σκληρό τρόπο ότι η γεωργία και η κτηνοτροφία, όπως ασκούνται σήμερα, μας εκθέτουν στην εμφάνιση ζωονόσων. Τα αίτια πρόκλησης του κορονοϊού είναι ακόμη αντικείμενο μελέτης και οι γνώσεις για τον ιό εξακολουθούν να διαμορφώνονται.

Όμως, έχει ήδη αναγνωριστεί ότι οι βιομηχανικές εντατικοποιημένες γεωργικές μέθοδοι μπορούν να συσχετιστούν με την εμφάνιση και ενίσχυση ασθενειών και ότι η καταστροφή οικοτόπων, όπως τα δάση, που αποδασώνονται για βοσκοτόπια και καλλιέργεια σόγιας για ζωοτροφή, ευνοεί την εμφάνιση ζωονόσων. 

Σύμφωνα με τον οργανισμό United States Agency for International Development, το 75% όλων των νέων αναδυόμενων, αλλά και επανα-αναδυόμενων λοιμωδών νόσων (SARS, H5N1, νόσος πουλερικών, Η1Ν1) προέρχονται από τα ζώα. Η βιομηχανική κτηνοτροφία, σε συνδυασμό με τη μετανάστευση ζώων, λόγω κλιματικής αλλαγής, αυξάνουν τις πιθανότητες να έρθουν σε επαφή οι άνθρωποι με ζώα φορείς και έτσι να μολυνθούν.

Η Greenpeace ζητά από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μάκη Βορίδη:

  • Μέτρα στήριξης της εγχώριας παραγωγής, με έμφαση στους μικρούς παραγωγούς που έχουν επιλέξει βιώσιμες γεωργικές πρακτικές, όπως βιολογική γεωργία, βιοδυναμική, ντόπιες ποικιλίες, ελληνικά κτηνοτροφικά φυτά για ζωοτροφή και εξασφάλιση της πρόσβασής τους στην αγορά.
  • Διασφάλιση ότι η υπάρχουσα αγροτική παραγωγή δεν θα καταλήγει στα σκουπίδια, αλλά θα διοχετεύεται στις αγορές, όχι μόνο, μέσω κεντρικών σημείων διανομής, αλλά και μέσω δικτύων διανομής στα οποία συμμετέχουν οι μικροί παραγωγοί.
  • Εφαρμογή εναλλακτικών λύσεων για τις περιπτώσεις που η διοχέτευση της αγροτικής παραγωγής στις αγορές κρίνεται αδύνατη, με έμφαση στην προσφορά των τροφίμων σε δομές που έχουν ανάγκη (γηροκομεία, δομές αστέγων και προσφύγων κλπ) ή τη μεταποίησή τους στον τόπο παραγωγής, τομέας στον οποίο η χώρα μας υστερεί σημαντικά και, συνεπώς, υπάρχουν σημαντικά.
     
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Μήλο μου κόκκινο και... τοξικό
Κοκτέιλ υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων υψηλής τοξικότητας, μεταξύ των οποίων και απαγορευμένα επί σειρά δεκαετιών, αποκάλυψε έρευνα της Greenpeace που τιτλοφορείται «Η πικρή γεύση της παραγωγής μήλων στην Ευρώπη...
Μήλο μου κόκκινο και... τοξικό
ΥΓΕΙΑ
Διψήφιο αριθμό κρουσμάτων «έδειξαν» τα τεστ από τους ταξιδιώτες πτήσεων της 1/7
Σε εξέλιξη η διαδικασία ιχνηλάτισης των επαφών των 11 κρουσμάτων που καταγράφηκαν κατά τα τεστ σε ταξιδιώτες που ήρθαν στην Ελλάδα με πτήσεις στη 1/7.
Διψήφιο αριθμό κρουσμάτων «έδειξαν» τα τεστ από τους ταξιδιώτες πτήσεων της 1/7
ΥΓΕΙΑ
Παράταση περιοριστικών μέτρων σε τέσσερις δήμους της περιφέρειας Ξάνθης
Τουλάχιστον μέχρι τις 10 Ιουλίου θα ισχύσουν τα οριζόντια περιοριστικά μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς και των επιπτώσεων της πανδημίας του νέου κορονοϊού σε τέσσερις δήμους της ΠΕ Ξάνθης.
Παράταση περιοριστικών μέτρων σε τέσσερις δήμους της περιφέρειας Ξάνθης
ΥΓΕΙΑ
Αρνητικά τα πρώτα τεστ σε τουρίστες στο αεροδρόμιο Ηρακλείου
Καθ'όλη τη διάρκεια της ημέρας ανακοινώνονται αποτελέσματα από τους δειγματοληπτικούς ελέγχους που έγιναν σε χιλιάδες επισκέπτες που έφτασαν την Τετάρτη αεροπορικώς στη χώρα μας.
Αρνητικά τα πρώτα τεστ σε τουρίστες στο αεροδρόμιο Ηρακλείου
ΥΓΕΙΑ
Ξεπέρασαν τα 20 τα ημερήσια κρούσματα του νέου κορονοϊού στην Ελλάδα
Άλλα 23 κρούσματα Covid-19 ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ, με τον συνολικό αριθμό των περιστατικών να έχει φτάσει πλέον στη χώρα μας τα 3.432. Το τελευταίο 24ωρο δεν καταγράφηκε κανένας νεκρός από τη νόσο.
Ξεπέρασαν τα 20 τα ημερήσια κρούσματα του νέου κορονοϊού στην Ελλάδα
ΥΓΕΙΑ
Στους 192 οι νεκροί του κορονοϊού στην Ελλάδα
Ένας 79χρονος είναι το τελευταίο θύμα του Covid-19 στη χώρα μας. Μερική άρση καραντίνας στον Εχίνο Ξάνθης και νέο κρούσμα στη Ζάκυνθο καθώς η χώρα ανοίγει τις πύλες της σε τουρίστες.
Στους 192 οι νεκροί του κορονοϊού στην Ελλάδα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας