• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  14°C 10.3°C / 15.7°C
  0 BF
  73%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 9.7°C / 14.5°C
  2 BF
  84%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.0°C / 16.2°C
  0 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.9°C / 9.7°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  1 BF
  87%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.0°C / 13.9°C
  2 BF
  84%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.4°C / 7.9°C
  2 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.6°C / 13.6°C
  1 BF
  87%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.8°C / 17.5°C
  2 BF
  76%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  2 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.4°C / 17.9°C
  2 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.3°C / 12.3°C
  1 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  2 BF
  67%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.5°C / 8.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  11°C 8.5°C / 11.2°C
  0 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 14.8°C / 18.8°C
  2 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  13°C 10.5°C / 15.9°C
  1 BF
  90%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  14°C 9.3°C / 14.4°C
  1 BF
  76%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  12°C 10.7°C / 14.6°C
  2 BF
  79%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  1 BF
  93%
ΑΠΕ - ΜΠΕ / ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Αποκάλυψη: τι σχεδιάζει το υπουργείο Μετανάστευσης για τη διαδικασία ασύλου

 • A-
 • A+
Νέο νομοσχέδιο στα σκαριά με διατάξεις προβληματικές ως προς τη σκοπιμότητα, την αποτελεσματικότητα και τη νομιμότητα.

Απόρριψη των αιτήσεων ασύλου όσων έχουν ζήσει σε τρίτη χώρα για περισσότερο από δύο μήνες χωρίς να έχουν υποστεί δίωξη, κατάργηση της προσωπικής συνέντευξης λόγω έλλειψης διερμηνείας σε μη επίσημη γλώσσα της χώρας καταγωγής,  συρρίκνωση της νομικής βοήθειας στο δεύτερο βαθμό εξέτασης και παράταση της κράτησης σχεδιάζει το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Εφ.Συν.».

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το νομοσχέδιο που έχουν εξαγγείλει επανειλημμένα ο υπουργός Νότης Μηταράκης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο οποίος είχε μάλιστα ανακοινώσει συγκεκριμένη ημερομηνία συζήτησης στη Βουλή που δεν πραγματοποιήθηκε, βρίσκεται πια σε τελικό στάδιο επεξεργασίας και αναμένεται να κατατεθεί σύντομα προς ψήφιση.

Στη σημερινή μορφή του, το νομοσχέδιο αφαιρεί μερικά επιπλέον λεπτά στρώματα μάλλον προσχηματικής συμμόρφωσης της ελληνικής νομοθεσίας με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τη διαδικασία ασύλου και με το διεθνές δίκαιο. Με προφανή στόχο την διευκόλυνση και τον πολλαπλασιασμό των απελάσεων με κάθε κόστος, η κυβέρνηση επιχειρεί νέα επίθεση στα δικαιώματα όσων ζητούν άσυλο και στις εγγυήσεις της διαδικασίας και απομακρύνεται περαιτέρω από το πνεύμα και το γράμμα των σχετικών ευρωπαϊκών οδηγιών.

Το νομοσχέδιο έρχεται μόλις πέντε μήνες μετά το σαρωτικό νόμο του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για τη διεθνή προστασία, ο οποίος ψηφίστηκε το Νοέμβριο και ισχύει από την αρχή του έτους , χωρίς όμως να εφαρμοστεί πλήρως στην πράξη. Έχουν μάλιστα μεσολαβήσει επείγουσες, υποτίθεται, τροπολογίες, που κι αυτές δεν έχουν εφαρμοστεί.

Στο σχεδιασμό του υπουργείου βρίσκονται μεταξύ άλλων τα εξής προβληματικά ως προς τη σκοπιμότητα, την αποτελεσματικότητα και τη νομιμότητα: 

 • δίνεται η δυνατότητα παράλειψης της προσωπικής συνέντευξης, ακρογωνιαίου λίθου της διαδικασίας ασύλου, σε περίπτωση που αποδειχτεί αδύνατη η διερμηνεία στη γλώσσα που επιλέγει ο εξεταζόμενος, αν είναι διαφορετική από την επίσημη γλώσσα της χώρας καταγωγής ή μια από τις επίσημες
 • η νομική βοήθεια στο δεύτερο βαθμό εξέτασης των αιτημάτων ασύλου παρέχεται ύστερα από αίτηση του ενδιαφερόμενου μέσα σε δύο ημέρες μετά την επίδοση της πρωτοβάθμιας απόφασης. Η αίτηση εξετάζεται από τον πρόεδρο της δευτεροβάθμιας Επιτροπής και γίνεται δεκτή μόνο εφόσον θεωρηθεί πιθανό ότι θα έχει θετικό αποτέλεσμα για τον ενδιαφερόμενο η προσφυγή. Η έλλειψη νομικής βοήθειας δεν συνιστά λόγο αναβολής της εξέτασης του αιτήματος ασύλου, παρά μόνο αν κρίνει η δευτεροβάθμια Επιτροπή ότι προκαλείται ανεπανόρθωτη βλάβη σ'αυτόν που ζητά άσυλο και ότι είναι πιθανό το θετικό αποτέλεσμα της προσφυγής.
 • αν αυτός που ζητά άσυλο έχει παραμείνει προηγουμένως για περισσότερο από δύο μήνες σε άλλη χώρα χωρίς να απειλείται με ατομική δίωξη λόγω φυλής, θρησκείας, εθνικότητας, συμμετοχής σε ιδιαίτερη κοινωνική ομάδα ή πολιτικών πεποιθήσεων, τότε θεωρείται ότι η χώρα αυτή παρέχει επαρκή προστασία και το αίτημά του για άσυλο κρίνεται απαράδεκτο
 • σε περίπτωση απόρριψης σε δεύτερο βαθμό του αιτήματος για άσυλο, ο εξεταζόμενος κρατείται σε κέντρο κράτησης μέχρι να απελαθεί ή μέχρι να ολοκληρωθεί τελεσίδικα η διαδικασία, χωρίς τη δυνατότητα να αφεθεί ελεύθερος αν καταθέσει αίτηση ακύρωσης της απορριπτικής απόφασης ή και αίτηση αναστολής της απέλασής του

Οι νέοι σχεδιασμοί υποβάθμισης, αν όχι ευτελισμού, των εγγυήσεων της διαδικασίας ασύλου έρχεται λίγες μέρες μετά τη λήξη της ισχύος της πρωτοφανούς Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που ανέστειλε για ένα μήνα την κατάθεση νέων αιτημάτων ασύλου και προέβλεπε άμεση απέλαση στις χώρες προέλευσης όσων έφταναν στην Ελλάδα. Επρόκειτο για αναστολή της Σύμβασης της Γενεύης, η οποία όμως δεν προβλέπει ούτε σε καιρό πολέμου την αναστολή της, με επίκληση στην υποτιθέμενη απειλή της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας λόγω της απαράδεκτης ενέργειας της τουρκικής κυβέρνησης να υποδαυλίζει την κίνηση προσφύγων και μεταναστών προς τα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Σ'αυτές τις πρωτοφανείς αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης έβαλε μερικώς φρένο με προσωρινή διαταγή το Συμβούλιο της Επικρατείας, που διέταξε τη μη απέλαση δύο ευάλωτων γυναικών Αφγανικής καταγωγής. Οι ενέργειες της Ελλάδας προκάλεσαν διεθνώς θύελλα αντιδράσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από φορείς του ΟΗΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης, από περισσότερους από 120 Ευρωβουλευτές από ευρύ πολιτικό φάσμα, από εθνικούς φορείς και από περισσότερες από 250 οργανώσεις σε όλη την Ευρώπη. 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Πολιτική επιλογή του Υπ. Μετανάστευσης η ασιτία χιλιάδων στις δομές
Την έντονη αντίδρασή τους εξέφρασαν 28 οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τη μη σίτιση χιλιάδων ανθρώπων που ζουν σε εγκαταστάσεις για πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο.
Πολιτική επιλογή του Υπ. Μετανάστευσης η ασιτία χιλιάδων στις δομές
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Η κυβέρνηση διέλυσε το όνειρο των ξεριζωμένων
Ακυρώθηκε η οικογενειακή επανένωση προσφύγων με τους οικείους τους στη Γερμανία με ευθύνη του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου που δεν υπέγραψε στην ώρα της τη σύμβαση με το ταξιδιωτικό πρακτορείο.
Η κυβέρνηση διέλυσε το όνειρο των ξεριζωμένων
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Παρατάσεις για αιτήσεις και άδειες διαμονής ανακοίνωσε το υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου
Παράταση ισχύος οριστικών τίτλων διαμονής και βεβαιώσεων κατάθεσης - Αποκλειστικά ψηφιακές οι αιτήσεις από 15.04.2021 για χορήγηση αδειών διαμονής για εξαιρετικούς λόγους
Παρατάσεις για αιτήσεις και άδειες διαμονής ανακοίνωσε το υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Σε ισχύ η πλατφόρμα για ανανέωση αιτήσεων ασύλου
Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ανακοίνωσε ότι σε λειτουργία τέθηκε η ψηφιακή πύλη, μέσω της οποίας οι αιτούντες άσυλο θα ενημερώνονται για τον προγραμματισμό ραντεβού τους για την ανανέωση των Δελτίων...
Σε ισχύ η πλατφόρμα για ανανέωση αιτήσεων ασύλου
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Επαναπροωθούν και αντιφάσκουν
Υποστηρίζοντας ταυτοχρόνως δύο άκρως αντίθετα πράγματα, κυβερνητικά στελέχη χαρακτηρίζουν ψεύδη τις καταγγελίες για παράνομες επιστροφές προσφύγων στην Τουρκία και την ίδια στιγμή τις δικαιολογούν.
Επαναπροωθούν και αντιφάσκουν

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας