Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Reuters: Πώς η Ευρώπη βούλιαξε με κλειστά μάτια στην κρίση του κορονοϊού
© Yauhen Akulich | Dreamstime.com

Reuters: Πώς η Ευρώπη βούλιαξε με κλειστά μάτια στην κρίση του κορονοϊού

  • A-
  • A+
Ένα αποκλειστικό ρεπορτάζ με ντοκουμέντα για τον ανεπαρκή τρόπο που προετοιμάστηκαν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μάχη με τον Covid-19 φιλοξενεί στις σελίδες του το πρακτορείο Reuters.

Το δημοσίευμα γυρνάει το χρόνο πίσω, ένα μήνα πριν, όταν η Ευρώπη άρχισε να ψάχνει εναγωνίως μάσκες, αναπνευστήρες και διαγνωστικά τεστ προκειμένου να αντιμετωπίσει την πανδημία και ενώ οι χώρες μέλη διαβεβαίωναν τις Βρυξέλλες ότι τα συστήματα υγείας τους ήταν πανέτοιμα και ότι δεν υπήρχε λόγος να παραγγείλουν άλλα αποθέματα!

Αυτή η υπεραισιόδοξη εκτίμηση ήρθε σε πλήρη αντίθεση με τις ελλείψεις που άρχισαν να παρατηρούνται μερικές εβδομάδες αργότερα, σημειώνει ο συντάκτης του άρθρου.

Το ρεπορτάζ βασίζεται σε εσωτερικά και δημόσια έγγραφα που έχει στην κατοχή του το Reuters και αποδεικνύουν πως οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ενδεχομένως επιδείνωσαν την κατάσταση υπερεκτιμώντας τι δυνατότητες που διαθέτουν οι χώρες τους.

«Όλα είναι υπό έλεγχο» φέρεται να είπε αξιωματούχος της Κομισιόν σε συνάντηση διπλωματών των χωρών μελών κεκλεισμένων των θυρών στις 5 Φεβρουαρίου, δηλαδή 2 εβδομάδες αφού η Κίνα επέβαλε αποκλεισμό 60 εκατ. ανθρώπων (σχεδόν τον πληθυσμό της Ιταλίας) στην επαρχία Χουμπέι. «Είναι πολύ υψηλό το επίπεδο ετοιμότητας των χωρών μελών, οι περισσότερες χώρες έχουν πάρει ήδη μέτρα για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση του Covid-19» είπε ο ίδιος αξιωματούχος επικαλούμενος την ενημέρωση από τους εκπροσώπους των χωρών.

Δύο εβδομάδες αργότερα, η Ιταλία θρηνούσε πολλά θύματα και σήμερα έχει καταγράψει τέσσερις φορές τον αριθμό των νεκρών της Κίνας.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, γράφει το Reuters, άρχισαν να καταλαβαίνουν τη σοβαρότητα της κατάστασης τον Μάρτιο αλλά αντί να επικεντρωθούν σε κοινές ενέργειες πολλές κατέφυγαν σε προστατευτικά μέτρα κλείνοντας τα σύνορα και απαγορεύοντας τις εισαγωγές ιατρικού υλικού.

Σε μια συνάντηση που έγινε στις 31 Ιανουαρίου αντιπροσωπείες των υπουργείων Υγείας των χωρών μελών είπαν στην Κομισιόν -σύμφωνα με τα εσωτερικά έγγραφα- ότι δεν χρειάζονται βοήθεια για να εξοπλιστούν με τον απαραίτητο εξοπλισμό. Στα πρακτικά καταγράφεται ότι καμία χώρα δε ζήτησε υποστήριξη και μόνο τέσσερις -χωρίς να κατονομάζονται- προειδοποίησαν ότι μπορεί να χρειαστούν αποθέματα προστατευτικού υλικού εάν η κατάσταση επιδεινωθεί.

Ένα μήνα αργότερα, στις 28 Φεβρουαρίου και μετά από παροτρύνσεις στις κυβερνήσεις της ΕΕ, η Κομισιόν προκήρυξε διαγωνισμό για προμήθεια μασκών και άλλων προστατευτικών ειδών.

Αυτός ο διαγωνισμός αρχικά δεν είχε καμία προσφορά και οι ευρωπαϊκές χώρες άρχισαν να εξετάζουν τις προσφορές που έγιναν σε ένα δεύτερο διαγωνισμό χωρίς όμως να υπογράψουν συμβόλαια και να έχουν γίνει παραδόσεις υλικού.

Πολλές στιγμές αυτό το διάστημα οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις φέρεται να έδωσαν διαβεβαιώσεις στις Βρυξέλλες πως το νοσηλευτικό προσωπικό είναι καλά ενημερωμένο και εξοπλισμένο. Και έτσι κύλησαν οι τραγικές μέρες μέχρι την 18η Μαρτίου που οι χώρες μέλη της ΕΕ -αντιμέτωπες με τεράστιες ελλείψεις- προκήρυξαν νέο κοινό διαγωνισμό.

Είναι χαρακτηριστικό, γράφει το ρεπορτάζ, η ανάγκη για αναπνευστήρες αναφέρθηκε για πρώτη φορά σε συνάντηση ειδικών της ΕΕ στις 13 Μαρτίου! Τέσσερις μέρες αργότερα η Κομισιόν προκήρυξε νέο διαγωνισμό.

Στα μέσα Φεβρουαρίου, καταλήγει το Reuters, οι κίνδυνοι ότι μπορεί να καταρρεύσουν τα συστήματα υγείας ήταν από χαμηλοί ως μέτριοι. Ωστόσο, ένα μήνα αργότερα οι ίδιοι ειδικοί άλλαξαν τις εκτιμήσεις τους αναφέροντας πως καμιά χώρα δεν θα διαθέτει κρεβάτια εντατικής μέχρι τα μέσα Απριλίου.

ΕΥΡΩΠΗ
Ιταλία- Covid-19: Μια ελπιδοφόρα είδηση ασθενούς που θεραπεύτηκε
Ο Μάουρο επέστρεψε πριν από δύο ημέρες στην οικία του και είναι καλά στην υγεία του. Πριν από περίπου ένα μήνα διαγνώσθηκε θετικός στον κορονοϊό (χωρίς να αντιμετωπίζει κάποιο υποκείμενο νόσημα) και επί μέρες...
Ιταλία- Covid-19: Μια ελπιδοφόρα είδηση ασθενούς που θεραπεύτηκε
ΕΥΡΩΠΗ
Αντιμέτωπες με το «δεύτερο κύμα» της πανδημίας Γερμανία και Γαλλία
Μόλις μία μέρα μετά την έκκληση του ΠΟΥ οι χώρες να κάνουν «τα πάντα για να αντιμετωπιστεί» ο κορονοϊός, αρμόδιοι φορείς στις δύο χώρες προειδοποιούν για τους νέους κινδύνους που εγκυμονεί η Covid-19.
Αντιμέτωπες με το «δεύτερο κύμα» της πανδημίας Γερμανία και Γαλλία
ΕΥΡΩΠΗ
Η Ευρώπη φοβάται και προετοιμάζεται για το δεύτερο κύμα πανδημίας
Προσλήψεις ιατρικού προσωπικού, μετακινήσεις και εντατική εκπαίδευση άλλων ειδικοτήτων προκειμένου να μπορούν να αντιμετωπίσουν σοβαρά περιστατικά με Covid-19.
Η Ευρώπη φοβάται και προετοιμάζεται για το δεύτερο κύμα πανδημίας
ΕΥΡΩΠΗ
Με κρατική εντολή αρνούνταν νοσοκομεία της Μαδρίτης τη νοσηλεία ηλικιωμένων
Τα νοσοκομεία της Μαδρίτης «διάλεγαν» τους ηλικιωμένους ασθενείς που θα έβαζαν στις εντατικές και τα κρεβάτια τους στη διάρκεια της πανδημίας βάσει των πιθανοτήτων να επιβιώσουν ή όχι. Αυτό αποκαλύπτει βίντεο...
Με κρατική εντολή αρνούνταν νοσοκομεία της Μαδρίτης τη νοσηλεία ηλικιωμένων
ΕΥΡΩΠΗ
«Όχι άλλα μπράβο, τηρήστε τις υποσχέσεις τώρα» φώναξαν οι Γάλλοι γιατροί
Οι Γάλλοι γιατροί και νοσηλευτές και το υπόλοιπο υγειονομικό προσωπικό, οι άνθρωποι δηλαδή που βρέθηκαν -και βρίσκονται- στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά της πανδημίας, βγήκαν στους δρόμους των γαλλικών πόλεων...
«Όχι άλλα μπράβο, τηρήστε τις υποσχέσεις τώρα» φώναξαν οι Γάλλοι γιατροί
ΕΥΡΩΠΗ
Covid-19: Πάνω από 9.000 οι μη καταγεγραμμένοι θάνατοι στο σπίτι λένε γιατροί
Εκτόξευση των θανάτων από κορονοϊό αναμένουν οι αρχές της Γαλλίας, καθώς ακόμη δεν έχουν καταγραφεί και προστεθεί στο σύνολο της χώρας τα περιστατικά θανάτων στο σπίτι τόσο από Covid-19.
Covid-19: Πάνω από 9.000 οι μη καταγεγραμμένοι θάνατοι στο σπίτι λένε γιατροί

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας