• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.1°C / 19.0°C
  1 BF
  75%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.8°C / 13.6°C
  0 BF
  89%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 13.8°C / 17.6°C
  5 BF
  80%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.4°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Θύελλα με ασθενείς βροχοπτώσεις
  14°C 13.9°C / 14.6°C
  2 BF
  94%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 9.1°C / 12.6°C
  2 BF
  88%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.4°C / 8.4°C
  3 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 13.5°C / 15.6°C
  3 BF
  96%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.4°C / 18.8°C
  4 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  5 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.5°C / 20.2°C
  5 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  2 BF
  79%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.7°C / 16.7°C
  5 BF
  82%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  12°C 10.5°C / 11.9°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  12°C 10.5°C / 12.3°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 20.8°C
  0 BF
  77%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.3°C / 19.2°C
  2 BF
  97%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 13.2°C / 15.5°C
  2 BF
  95%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 9.8°C / 12.9°C
  2 BF
  88%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  1 BF
  89%
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι αποστάσεις και η εμπιστοσύνη

 • A-
 • A+

Nα λοιπόν, εκόντες άκοντες, επιδιδόμαστε στην επαναξιολόγηση της κοινότητας, της ζωής της ίδιας. Οταν αυτό γίνεται υπό συνθήκες φόβου ή και πανικού, είναι πολύ δύσκολο να προβλέψει κανείς το εγγύς μέλλον της ανθρωπότητας, την εν γένει συμπεριφορά δηλαδή όσων έρχονται σε επικοινωνία.

Νέες «αξίες» ξεπροβάλλουν στην καθημερινότητα υπό μορφή αξιωμάτων: «μακριά από τον πλησίον σου»· «κρατήστε τις αποστάσεις»· «να φοβάσαι -και όχι απλώς να προσέχεις- αυτόν που είναι δίπλα σου». Σμπαραλιάζονται ηθικές και θρησκευτικές, επίσης πολιτισμικές και πολιτικές βεβαιότητες ή παραινέσεις για βελτίωση τάχα της κοινής ομαδικής ζωής.

Δεν είναι ανάγκη να ανιχνεύσει κανείς πώς έφτασε σε τέτοια ταπείνωση η συνάφεια των ανθρώπινων ομάδων, πώς κατάντησε αφόρητη η συνύπαρξη - πολλά μπορεί κανείς να ανακαλύψει σε μια τέτοια ανίχνευση, αλλά δεν έχει πια σημασία. Προέχει να ορθωθούν όλοι εκείνοι οι αμυντικοί μηχανισμοί που θα μας προστατεύσουν από τον μεγάλο εχθρό του θανατηφόρου για πολλούς ανθρώπους ιού.

Σε αυτό το σημείο εμφανίζονται μερικοί διανοητές που εκφράζουν φόβους ότι η κατάσταση εξαίρεσης που επιβάλλουν οι κυβερνήσεις και η άκριτη αποδοχή εκ μέρους των πολιτών περιστέλλουν τις ελευθερίες και εθίζουν την κοινωνία στο να υπακούει άνευ όρων. Ισχυρίζονται ακόμη ότι τέτοιες κυβερνητικές πρακτικές επιβεβαιώνουν τη δυνατότητα των κυβερνήσεων να προβαίνουν σε ακραίες αποφάσεις που δεν έχουν σχέση με ελευθερίες και δικαιώματα κι έτσι καθιερώνονται συνειδήσεις που αγάλλονται σχεδόν [διότι νιώθουν ασφάλεια] με αυτού του είδους τα «εξαιρετικά» καθεστώτα.

Σεβαστές οι ενστάσεις, εκτός πραγματικότητας εντούτοις - τι διαφορετικό μπορεί να γίνει τη στιγμή που έχει χαθεί ο έλεγχος της αστραπιαίας μετάδοσης του ιού; Οταν ο καθένας παλεύει για τη ζωή του αδιαφορεί παγερά για τέτοιες ενστάσεις, που είναι βέβαια κοντά στην αλήθεια αλλά όχι τη συγκεκριμένη περίοδο - ακούγονται σαν ανοησίες διανοουμένων από τους περισσότερους, που ομιλούν προφανώς από την ασφάλεια των θωρακισμένων γραφείων τους.

Εξάλλου καταστάσεις εξαίρεσης έχουν επιβληθεί πριν από την εμφάνιση του ιού, όπως είναι τα μνημόνια λ.χ., που έχουν επικρατήσει ως ευρωπαϊκή «αμυντική» πολιτική και επιβάλλονται σε φτωχά κράτη, ή όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση στην ιδιοκτησία των μέσων επικοινωνίας, που ακόμη χειραγωγούν και χαλιναγωγούν, «γεννώντας» νέες, καθησυχασμένες, καταναλωτικές συνειδήσεις - αρρωστημένες συνειδήσεις για να συνεννογιόμαστε.

Το θέμα είναι να μη χαθεί η εμπιστοσύνη στον διπλανό, να μην εξαφανιστεί η αλληλεγγύη - και η σύνεση, να μην επιστρέψουμε σε πρωτόγονες καταστάσεις, όπως η παντί τρόπω απόκτηση τροφής. Για ποια κοινωνία θα μιλάμε τότε; Για κοινωνία αγρίων; Δεν είμαστε βέβαια και πολύ μακριά από μια τέτοια πιθανότητα έτσι που ξεσαλώνει ο ατομικισμός και θεριεύει το ένστικτο επιβίωσης.

Ας κρατηθούν λοιπόν οι αποστάσεις, ας μη χαθεί όμως η εμπιστοσύνη στην έννοια πλησίον [πλησίον: όχι μόνο ο συγγενής και ο φίλος]. Ας μην επεκταθεί η ερημία των πόλεων - θα ερημώσουν και οι ψυχές· και τότε...

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Για την απουσία πηγαίου χιούμορ
Εκτός από την ψυχική απορρύθμιση και αποδιοργάνωση που έχει επιφέρει ο εγκλεισμός, εκτός από τη νοητική αμηχανία, έλλειψη προσοχής λ.χ., μικρή απώλεια μνήμης, απαισιόδοξες σκέψεις, συμβαίνει να έχει χαθεί και...
Για την απουσία πηγαίου χιούμορ
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Περί αντιεμβολιαστών αιτιάσεις
Δεν χαρακτηρίστηκαν συλλήβδην οι αντιεμβολιαστές παλαβιάρηδες, παρά εκείνοι που διαδήλωναν με λάβαρα και σταυρούς και σημαίες, αυτοί που θεωρούν ότι σκοτεινές δυνάμεις προσπαθούν να αλλοιώσουν το dna μας [και...
Περί αντιεμβολιαστών αιτιάσεις
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Απορίες για τη μετά κόβιντ εποχή
Κομμάτι δύσκολο φαίνεται να ιχνηλατήσει κανείς τη μετακοβιντιανή εποχή. Πώς θα είναι οι άνθρωποι; Θα πενθήσουν τους εκλιπόντες και την παλιά τους «κανονικότητα»;
Απορίες για τη μετά κόβιντ εποχή
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Η αποδυνάμωση των πέντε αισθήσεων
Παρατηρείται μες στην πανδημία μια απίσχνανση των αισθήσεων -λίγες οι προσλαμβάνουσες έτσι κι αλλιώς. Βλέπουμε τους τέσσερις τοίχους του σπιτιού, τον φούρναρη και τους υπαλλήλους των σούπερ μάρκετ· το πολύ.
Η αποδυνάμωση των πέντε αισθήσεων
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Ψυχική πανδημία
Μέσα στο σπίτι σε πιάνει κατάθλιψη και είναι δύσκολο να ξεφύγει κανείς από ένα τόσο δυσάρεστο συναίσθημα [που γίνεται αρρώστια ζόρικη].
Ψυχική πανδημία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας