• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 19.1°C
  3 BF
  86%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 12.5°C / 17.7°C
  2 BF
  86%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 18.0°C
  1 BF
  89%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 12.9°C
  3 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.3°C / 16.9°C
  5 BF
  88%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.3°C / 15.0°C
  1 BF
  89%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.6°C / 11.4°C
  2 BF
  76%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  2 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 17.7°C / 20.2°C
  4 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 18.5°C
  5 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.8°C
  1 BF
  71%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  3 BF
  83%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 17.8°C
  5 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 16.2°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 14.5°C / 17.8°C
  1 BF
  66%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.8°C / 19.9°C
  3 BF
  78%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.0°C / 19.3°C
  2 BF
  57%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 13.3°C / 16.0°C
  1 BF
  93%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.1°C / 16.2°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.6°C / 10.6°C
  2 BF
  94%

Γιάννης Παναγόπουλος, πρόεδρος της ΓΣΕΕ EUROKINISSI

Για τις προκλητικές δηλώσεις Παναγόπουλου σχετικά με τον κορονοϊό

 • A-
 • A+

Κουνώντας το δάχτυλο ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ προχώρησε σε προκλητική δήλωση με αφορμή την εξάπλωση του κορονοϊού λέγοντας πως “μία επιδημία σαν τον κορoνοϊό, πολλώ δε μάλλον μια ενδεχόμενη πανδημία, δεν έχει ταξικά χαρακτηριστικά, θα μας πλήξει όλους”. Στην ίδια δήλωση με απειλητικό ύφος ξεκαθάρισε “να μην επιχειρήσουν κάποιοι να δώσουν ταξική διάσταση”, ενώ έσπευσε να προκαταλάβει τη θέση της ανώτερης συνομοσπονδίας των εργαζομένων της χώρας, σύμφωνα με την οποία “είμαστε υποχρεωμένοι να υποστηρίξουμε κάθε μέτρο που μπορεί να περιορίσει την μετάδοση του ιού”.

Δεν είναι πρώτη φορά που ξεστομίζονται τέτοια λόγια και που αντίστοιχα γεγονότα επιχειρούνται να παρουσιαστούν ως φυσικά φαινόμενα που δεν έχουν τάχα καμία ταξική διάσταση και περιεχόμενο. Πώς συμβαίνει όμως άραγε και με την πρώτη μπόρα η Μάνδρα, η Μαγούλα, τα υποβαθμισμένα δυτικά προάστια, οι φτωχογειτονιές και οι λαϊκές συνοικίες να μετρούν διαρκώς τις πληγές τους κάτω από τη λάσπη; Πώς γίνεται κάθε «φυσική καταστροφή» να την πληρώνει πάντα ο κόσμος της φτώχειας και της ανέχειας;

Ο κορονοϊός δεν εξετάζει την ταξική καταγωγή κανενός και, σύμφωνα πάντα με τη δήλωση του Παναγόπουλου, όλοι μπορούν να πληγούν και να νοσήσουν απ’ αυτόν, ανεξάρτητα από την κοινωνική και οικονομική θέση τους. Μόνο που ο κόσμος της πλουτοκρατίας, δεν θα περιμένει στην ουρά του παραπαίοντος δημόσιου συστήματος υγείας για εξέταση και νοσηλεία. Τα δημόσια νοσοκομεία, οι πρωτοβάθμιες μονάδες υγείας (όσες ακόμα λειτουργούν στοιχειωδώς) αφορούν τους φτωχούς, τους ανθρώπους του μεροκάματου, τους μισθωτούς, τους μικρομεσαίους αυτοαπασχολούμενους, τα πλατιά λαϊκά στρώματα, την τάξη των “από κάτω” που μαζί με τη φτώχεια και τη στέρηση υποχρεώνονται τώρα με τον πιο τραγικό τρόπο να βιώνουν τις εγκληματικές συνέπειες της εγκατάλειψης και της κατεδάφισης της Δημόσιας Υγείας, ως αποτέλεσμα της βάρβαρης, πρωτίστως ταξικής πολιτικής των μνημονίων που επέβαλαν όλες ανεξαιρέτως οι κυβερνήσεις της ντόπιας πλουτοκρατικής ολιγαρχίας στο λαό και τη χώρα μας.

Τρίβουν τα χέρια τους οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ και των εργοδοτών με το κλίμα του κοινωνικού τρόμου και το καθεστώς έκτακτης ανάγκης που στήνει η κυβέρνηση με επιταχυνόμενο ρυθμό. Αμέσως μετά τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για τα μέτρα που αφορούν στους εργαζόμενους, μεγαλοβιομήχανοι και εργοδότες έσπευσαν να υπογραμμίσουν πως είναι μια χρυσή ευκαιρία να δοκιμαστούν νέες ακόμα πιο ευέλικτες μορφές εργασίας και απασχόλησης. Πάνω στο έδαφος αυτού του αντιδραστικού καθεστώτος η ντόπια μεγαλοαστική τάξη και η κυβέρνηση της ΝΔ έχει φαίνεται μια πρώτης τάξης ευκαιρία να χρησιμοποιήσει τους εργαζόμενους ως ένα ιδιότυπο “πειραματόζωο” δοκιμάζοντας νέες ευέλικτες μορφές εργασίας για να τις μονιμοποιήσει την επόμενη μέρα, ανατρέποντας όσα εργατικά δικαιώματα και κατακτήσεις απέμειναν όρθια από την τελευταία δεκαετία.

Για όλα αυτά που μεθοδεύονται σε κυβερνητικό επίπεδο ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, ο – κατά τα άλλα – εκπρόσωπος των εργαζομένων δεν βρήκε να πει ούτε μια λέξη. Ούτε βέβαια μπήκε στον κόπο να ψελλίσει έστω δύο κουβέντες για την άθλια κατάσταση του δημόσιου συστήματος υγείας. Αντίθετα έδειξε το δρόμο για την ταξική συναίνεση, την υποταγή και την παράδοση των εργαζομένων άνευ όρων στις απαιτήσεις της μεγαλοεργοδοσίας και τα μέτρα επιβολής της κυβέρνησης.

Για μια ακόμα φορά η συνδικαλιστική ηγεσία της ΓΣΕΕ απέδειξε τον άθλιο και προδοτικό της ρόλο και τάσσεται ανοιχτά και απροκάλυπτα ενάντια στους εργαζόμενους σ’ αυτή τη δυσμενή συγκυρία. Ας μην υπάρχει καμία ψευδαίσθηση. Η πολιτική που συνοδεύει τον κορονοϊό και οι συνέπειές της έχουν ταξική διάσταση και αντιμετωπίζουν απειλητικά και εχθρικά τα λαϊκά στρώματα και τους εργαζόμενους.

*Ο Χρίστος Σόφης είναι στέλεχος του Μ-Λ ΚΚΕ και Γραμματέας της ΕΛΜΕ Νότιας Αθήνας 
Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τι είν’ η πατρίδα μας
Στην Ελλάδα των Μνημονίων αυτός ο εργοδοτικός δεσποτισμός έχει επεκταθεί στο σύνολο της κοινωνικής πραγματικότητας. Ολα καθορίζονται απροκάλυπτα από τις επιθυμίες των αφεντικών, των «επενδυτών», των «ανθρώπων...
Τι είν’ η πατρίδα μας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι άνθρωποι της εργασίας οφείλουν να μπουν μπροστά
Τα συνδικάτα χάραξαν μια στρατηγική που στόχο είχε να διατηρηθεί το εργασιακό καθεστώς για τους παλιούς εργαζόμενους, αδιαφορώντας προκλητικά για τα σύγχρονα κολαστήρια των συνεργείων καθαρισμού, των εταιρειών...
Οι άνθρωποι της εργασίας οφείλουν να μπουν μπροστά
ΑΠΟΨΕΙΣ
Παγωμένες επί 10 χρόνια οι ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις στην Ελλάδα
Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να βρίσκονται αντιμέτωποι με τις συνέπειες μιας διαρκώς επιδεινούμενης κρίσης αμοιβών, δικαιωμάτων και εργασιακών κινήτρων. Η εργασία τους δεν αναγνωρίζεται, δεν αμείβεται και δεν...
Παγωμένες επί 10 χρόνια οι ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις στην Ελλάδα
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Τα συνδικάτα είναι ανθεκτικοί οργανισμοί διότι μπορούν και μετασχηματίζονται»
Το ελληνικό συνδικαλιστικό κίνημα καλείται μέσα σε ένα ασφυκτικό-εχθρικό περιβάλλον να υπερασπιστεί τα εργασιακά δικαιώματα και τους ίδιους τους ανθρώπους της μισθωτής εργασίας.
«Τα συνδικάτα είναι ανθεκτικοί οργανισμοί διότι μπορούν και μετασχηματίζονται»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι ελπιδοφόρες νίκες των εργαζομένων και η απουσία της ΓΣΕΕ
Μετά την εντυπωσιακή κινητοποίηση των εργαζομένων της e-Food, η δικαίωση της απεργίας στην Cosco έρχεται να καταφέρει ακόμη ένα πλήγμα στην εργοδοτική αυθαιρεσία που προωθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Οι ελπιδοφόρες νίκες των εργαζομένων και η απουσία της ΓΣΕΕ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εκπαίδευση… με τιμονιέρη τον ΣΕΒ!
Με τις προτάσεις του το υπουργείο Παιδείας επιχειρεί να ολοκληρώσει τον καμβά ενός φτηνού σχολείου, προσανατολισμένου στην αγορά και τις δεξιότητες, τεχνοκρατικού, απογυμνωμένου από κάθε ευρύτερο μορφωτικό...
Εκπαίδευση… με τιμονιέρη τον ΣΕΒ!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας