Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Σύγκρουση Τσακαλώτου-Σκυλακάκη για τα υπερπλεονάσματα

Θόδωρος Σκυλακάκης - Ευκλείδης Τσακαλώτος

EUROKINISSI

Σύγκρουση Τσακαλώτου-Σκυλακάκη για τα υπερπλεονάσματα

  • A-
  • A+
Τσακαλώτος: «Το ΔΝΤ τα είχε βρει με τον Σόιμπλε» • Σκυλακάκης: «Τα 4 δισ. πλεόνασμα είναι δύο φορές το mail Χαρδούβελλη»

Τα υπερπλεονάσματα των περασμένων ετών ήταν το αντικείμενο της σύγκρουσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στη Βουλή, όπου ψηφίζεται ο απολογισμός του 2017, με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να επιρρίπτει ευθύνες για αυτά στους θεσμούς, που συμβιβάστηκαν με το ΔΝΤ που πίεζε για περισσότερα μέτρα. Από την πλευρά του ο υφυπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ότι πέτυχε υπερπλεονάσματα γιατί λάμβανε περισσότερα μέτρα από όσα χρειάζονταν.

Κατά τη συζήτηση για τον απολογισμό του 2017 στην Ολομέλεια, ο Θόδωρος Σκυλακάκης είπε για τα υπερπλεονάσματα: «Θα μιλήσω κυρίως για τον ελέφαντα στο δωμάτιο του 2017, που είναι το περίφημο υπερπλεόνασμα που παρατηρήθηκε τη χρονιά εκείνη. Το 2017 η συμφωνία με τους δανειστές που υπέγραψε η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα, είχε 1,75% στόχο. Αυτό μπορούσε να συμφωνήσει και να εκτελέσει χωρίς να έχει κάποιο πρόβλημα σε ό,τι αφορά το μνημόνιο το οποίο είχε υπογράψει. Η τελική εκτέλεση με τα τελευταία στοιχεία δεν ήταν 3,9%, ήταν 4,18%. Πήγαμε σε πάνω από 4 δισεκατομμύρια περισσότερο πλεόνασμα απ' αυτό που ζητούσε ο κ. Σόιμπλε και 4 δισεκατομμύρια νομίζω ότι είναι δύο φορές το mail Χαρδούβελλη κι αυτά τα 4 δισεκατομμύρια ήταν επιπλέον αυτών που είχαμε συμφωνήσει».

Υποστήριξε δε ότι τα 4 δισεκατομμύρια περιοριστική πολιτική είχαν μια πολύ συγκεκριμένη συνέπεια, ότι αν και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην εισηγητική έκθεση για τον προϋπολογισμό του 2017, είχε προϋπολογίσει ανάπτυξη 2,7% και πέτυχε 1,5%, ενώ και σημείωσε ότι το 2,7% είναι πολύ κοντά στο 2,8% που προβλέπει η κυβέρνηση της ΝΔ τον επόμενο χρόνο. «Δεν είναι κανένα τεράστιο νούμερο. Μπορεί να επιτευχθεί φτάνει να μην ασκείς περιοριστική πολιτική χωρίς λόγο», υπογράμμισε.

Από την πλευρά του, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επισήμανε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ άργησε τη δεύτερη αξιολόγηση γιατί είχε το ΔΝΤ που πίεζε για τα μέτρα και τα αντίμετρα.

«Θυμάστε τα θετικά και τα αρνητικά μέτρα που αναγκαστήκαμε να πάρουμε και μας κόστισαν πάρα πολύ πολιτικά;» είπε απευθυνόμενος στον υφυπουργό Οικονομικών.

«Εκεί έχουν μεγάλη ευθύνη οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, γιατί η συζήτηση για τα μέτρα, αντίμετρα, όπως εσείς ομολογείτε, δεν είχε καμία σχέση με την πραγματικότητα. Γιατί έτσι, όπως μας έλεγε το ΔΝΤ, όχι υπερπλεόνασμα θα είχαμε, θα φτάναμε στο 1%. Ο Ντάισελμπλουμ, σε μια προσπάθεια να λύσει τις διαφορές, είπε να κάνουμε τα μέτρα-αντίμετρα και το επέβαλαν. Έχουν μεγάλη ευθύνη οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, γιατί αντί να υποστηρίξουν και να έχουν το θάρρος της γνώμης ότι λέει ανοησίες το ΔΝΤ ότι θα φτάσουμε σε 1% πλεόνασμα, γιατί είχαν σχεδόν τους ίδιους υπολογισμούς που είχαμε εμείς, είπαν ας γίνει ο συμβιβασμός, γιατί τα είχε βρει το ΔΝΤ με τον Σόιμπλε», συμπλήρωσε.

Αφήνοντας σαφείς αιχμές προς τους Ευρωπαίους εταίρους συμπλήρωσε: «Έτσι έγινε. Και αυτό είναι ένα θέμα ευρωπαϊκό και προβληματικό, ότι τρεις ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν είχαν το θάρρος της άποψής τους. Και το υπερπλεόνασμα είναι και αυτό μέρος αυτού. Θυμάμαι το 2017, όταν συζητούσαμε αντίστοιχη ανασκόπηση δαπανών σαν αυτό που κάνετε εσείς, κύριε Σκυλακάκη, εμείς λέγαμε ότι θα σώσουμε 700 εκατομμύρια, έλεγαν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί 500 εκατομμύρια και το ΔΝΤ έλεγε 20 εκατομμύρια. Και γι' αυτό παίρναμε περισσότερα μέτρα από ό,τι χρειαζόταν, γιατί πάντα οι ευρωπαϊκοί θεσμοί συμβιβάζονταν με το ΔΝΤ». 

«Γιατί το έκαναν αυτό; Γιατί στην ουσία η Γερμανία και η Ολλανδία έδωσαν δικαίωμα βέτο στο ΔΝΤ. Και έλεγαν: “Δεν μας νοιάζει”. Θυμάστε τα λόγια και του Ρούτε και της Μέρκελ: “Χωρίς ΔΝΤ, πρόγραμμα απλώς δεν υπάρχει”. Και μας ανάγκαζαν να πάρουμε περισσότερα μέτρα από ό,τι χρειαζόμασταν και μας ανάγκαζαν στο τέλος της χρονιάς να μη δώσουμε περισσότερο κοινωνικό μέρισμα, γιατί και τότε αμφισβητούσαν τους αριθμούς που είπε ο κ. Σκυλακάκης», κατέληξε.

ΒΟΥΛΗ
Σφοδρή αντιπαράθεση για τη δήλωση Μητσοτάκη περί ανταλλαγής συντάξεων
Στη Βουλή και τη δεύτερη ημέρα της συζήτησης του προϋπολογισμού συνεχίζεται η αντιπαράθεση για τη δήλωση του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η κατάργηση των μειώσεων στις συντάξεις έγινε στο...
Σφοδρή αντιπαράθεση για τη δήλωση Μητσοτάκη περί ανταλλαγής συντάξεων
ΒΟΥΛΗ
Ν.Δ. εναντίον ΣΥΡΙΖΑ... όπως αντιβενιζελικοί εναντίον Βενιζέλου
Την ώρα που ξεσπάθωνε κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την οποία κατηγόρησε ότι «σπεκουλάρει ένα μήνα με τις τράπεζες με μόνο στόχο την εξουσία και “ας πάει η χώρα εις τον διάβολον”», ο Ευκλείδης...
Ν.Δ. εναντίον ΣΥΡΙΖΑ... όπως αντιβενιζελικοί εναντίον Βενιζέλου
ΒΟΥΛΗ
«Μέτωπο αντι-ΣΥΡΙΖΑ με σαθρά υλικά»
Πρόβα αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης έγινε κατά τη χθεσινή συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή, που αναμένεται να «ζωηρέψει» το διήμερο πριν από την ψήφισή του, τα μεσάνυχτα δηλαδή της...
«Μέτωπο αντι-ΣΥΡΙΖΑ με σαθρά υλικά»
ΒΟΥΛΗ
Κορυφώνεται η αντιπαράθεση με φόντο τον προϋπολογισμό
Τα πυρά τους διασταύρωσαν κυβέρνηση και αντιπολίτευση μέσα στο κοινοβούλιο, στη σκιά των επεισοδίων του Σαββάτου και της αγωνίας για τη ζωή του απεργού πείνας Νίκου Ρωμανού. Ξεκίνησε η ψηφοφορία για τον...
Κορυφώνεται η αντιπαράθεση με φόντο τον προϋπολογισμό
ΒΟΥΛΗ
Κινδυνολογία και πυρά κατά ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή
«Η Ελλάδα δεν πρέπει να χάσει όσα πέτυχε τα τελευταία 2,5 χρόνια, εξαιτίας της ακραίας εκβιαστικής τακτικής της τρόικας και του ΣΥΡΙΖΑ» - η φράση του Κωστή Χατζηδάκη αποτυπώνει χαρακτηριστικά το κλίμα που...
Κινδυνολογία και πυρά κατά ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή
ΒΟΥΛΗ
Η Ν.Δ. βλέπει «κύκλωμα», ο ΣΥΡΙΖΑ αντιπερισπασμό
Εντονη πολιτική αντιπαράθεση για τις αποκαλύψεις σε βάρος του συζύγου της Ράικου και της υπόθεσης με τα 2,6 εκατ. στον Παπασταύρου ● Στον εισαγγελέα το ηχητικό Μιωνή και η κατάθεση Παππά με τη σύμφωνη γνώμη...
Η Ν.Δ. βλέπει «κύκλωμα», ο ΣΥΡΙΖΑ αντιπερισπασμό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας