Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αγνωστης διαμονής 1.178 προσφυγόπουλα
EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αγνωστης διαμονής 1.178 προσφυγόπουλα

  • A-
  • A+
«Η κυβέρνηση έκανε μια ντροπιαστική αλχημεία για τους ανήλικους πρόσφυγες», κατήγγειλε η πρώην αν. υπουργός Εργασίας Θ. Φωτίου. «Εντάσσει τους άνω των 15 ετών, που αποτελούν και την πλειονότητα των ανηλίκων, στις ρυθμίσεις ενηλίκων για να χαρακτηριστούν κι αυτοί μετανάστες από ασφαλείς χώρες και να επιστραφούν».

Υπάρχουν ιδρύματα τα οποία φιλοξενούν παιδιά, λειτουργούν ως ΝΠΙΔ, αλλά αρνούνται να δώσουν αναλυτικά στοιχεία στις επίσημες αρχές, εμποδίζοντας ουσιαστικά την αναδοχή των παιδιών. Στην πράξη, πρόκειται για φορείς που παρανομούν, όπως παραδέχτηκε χθες και η υφυπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, αρμόδια για θέματα πρόνοιας, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που είχε θέμα τις δράσεις για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα.

Ωστόσο, παρότι ανακοίνωσε ότι υπάρχουν φορείς που μπλοκάρουν ουσιαστικά τη δημιουργία της απαραίτητης ηλεκτρονικής πλατφόρμας την οποία προβλέπει ο νόμος Φωτίου, με την άρνηση υποβολής στοιχείων, επέρριψε την ευθύνη για τα προβλήματα στην προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου, ενώ αρνήθηκε να δώσει ονόματα και διευθύνσεις των ιδρυμάτων που παρανομούν. Ομως, ποια είναι αυτά τα ΝΠΙΔ; «Με εξαίρεση τα ιδρύματα της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, τα υπόλοιπα ιδρύματα που παρανομούν και δεν δίδουν στοιχεία είναι τα θρησκευτικά ιδρύματα», δήλωσε στην «Εφ.Συν.» η πρώην αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Θ. Φωτίου, η οποία, αντικρούοντας την κριτική της κ. Μιχαηλίδου περί προβλημάτων στον νέο νόμο για την αναδοχή, σημείωσε ότι η προηγούμενη ηγεσία είχε προωθήσει όλο το δευτερογενές δίκαιο, με εξαίρεση μόνο μία ΚΥΑ η οποία αφορά την αμοιβή για την επαγγελματική αναδοχή (αναδοχή παιδιών με βαριές αναπηρίες).

Αλλαγές

Η προώθηση «εναλλακτικών μορφών παιδικής προστασίας», όπως η αναδοχή, σχεδιάζεται από το υπουργείο Εργασίας και για ασυνόδευτα προσφυγόπουλα. «Η δράση αυτή αποτελεί μια μακροχρόνια λύση στο πρόβλημα στέγασης ασυνόδευτων παιδιών», ανέφερε η κ. Μιχαηλίδου, επιβεβαιώνοντας ότι θα κάνει αλλαγές στον νόμο Φωτίου.

Τα στοιχεία που παρουσίασε η υφυπουργός μαρτυρούν αύξηση και στις ροές των ασυνόδευτων παιδιών: συνολικά ανέρχονται σε 4.700, εμφανίζοντας αύξηση 1.000 ατόμων μέσα σε τέσσερις μήνες. Από τα 4.700 παιδιά, τα 1.178 παραμένουν «σε άτυπες και επισφαλείς συνθήκες» και ουδείς γνωρίζει πού βρίσκονται. Επίσης, το 94% είναι αγόρια και το 93% άνω των 14 ετών.

Ευθύνες στην προηγούμενη ηγεσία επέρριψε η κ. Μιχαηλίδου και για τις καθυστερήσεις που υπάρχουν ως προς τη στέγαση των ασυνόδευτων παιδιών, κάνοντας λόγο για ένα «πρόχειρα μελετημένο πλάνο σταδιακής παύσης λειτουργίας των ξενοδοχείων», το οποίο, σε συνδυασμό με τις αυξημένες ροές, είχε αποτέλεσμα να μείνουν κενές περίπου 180 θέσεις σε διάφορες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας. Ωστόσο, με αίτημα που υπεβλήθη στην αρμόδια Γενική Διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το υπουργείο εξασφάλισε τη συνέχιση της χρηματοδότησης και του προγράμματος μέχρι τον Μάρτιο του 2020 και την αντικατάσταση των ξενοδοχείων με ξενώνες. «Η μετακίνηση των ανηλίκων έχει ήδη προχωρήσει και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός δύο εβδομάδων, ενώ από τις 180 θέσεις έχουν ήδη καλυφθεί οι 57», δήλωσε η υφυπουργός. Οπως είπε, ο αρχικός στόχος της χρηματοδότησης ήταν η δημιουργία 2.000 θέσεων μακροχρόνιας φιλοξενίας σε ξενώνες. «Παρ’ όλα αυτά, μέχρι σήμερα έχουν δημιουργηθεί περίπου 1.200 θέσεις, ως αποτέλεσμα της αναποτελεσματικής υλοποίησης του προγράμματος από την προηγούμενη κυβέρνηση», υποστήριξε η κ. Μιχαηλίδου.

Απολογισμός

Επιχειρώντας έναν απολογισμό των δράσεων που είχε ανακοινώσει με την ανάληψη των καθηκόντων της, η Δ. Μιχαηλίδου προέταξε τις εξής συνεργασίες:

● Με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και όχι μόνο με τις ΜΚΟ. Ηδη έχει συμφωνηθεί η δημιουργία 400 νέων θέσεων με την Περιφερειακή Ενωση Δήμων στην Κρήτη.

● Με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας για την αξιοποίηση τεσσάρων μικρών κτιρίων τα οποία θα αποτελέσουν ξενώνες για τα ασυνόδευτα παιδιά. Τα τρία από τα τέσσερα κτίρια θα είναι έτοιμα προς χρήση μέχρι το τέλος του έτους και θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ασύλου και Μετανάστευσης της Ε.Ε.

«Η κυβέρνηση έκανε μια ντροπιαστική αλχημεία για τους ανήλικους πρόσφυγες», κατήγγειλε η πρώην αν. υπουργός Θ. Φωτίου. «Εντάσσει τους άνω των 15 ετών, που αποτελούν και την πλειονότητα των ανηλίκων, στις ρυθμίσεις ενηλίκων για να χαρακτηριστούν κι αυτοί μετανάστες από ασφαλείς χώρες και να επιστραφούν», δήλωσε η κ. Φωτίου αναφερόμενη στο νομοσχέδιο για το σύστημα απονομής ασύλου.

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Συνάντηση εργασίας για τους ασυνόδευτους ανήλικους
Η συνάντηση αυτή έρχεται με νωπή τη σχετική πρωτοβουλία που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και με φόντο την επικείμενη άφιξη της επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον στην Αθήνα.
Συνάντηση εργασίας για τους ασυνόδευτους ανήλικους
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Λύση μέσω ΔΟΜ για τις δομές ασυνόδευτων ανηλίκων της PRAKSIS
Ο ΔΟΜ αναλαμβάνει από την 1η Ιανουαρίου τη λειτουργία των δομών ασυνόδευτων ανηλίκων τις οποίες λειτουργεί σήμερα η PRAKSIS, διπλασιάζοντας τις θέσεις φιλοξενίας και δεσμευόμενος, από κοινού με το υπ. Κοιν....
Λύση μέσω ΔΟΜ για τις δομές ασυνόδευτων ανηλίκων της PRAKSIS
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ενα φιλόξενο σπίτι για τους πρόσφυγες
Τα παιδιά έχουν απλωθεί στην άκρη ενός λιβαδιού και παίζουν με τους εκπαιδευτές τους. Μια έκτακτη εικόνα, που σε λίγες ώρες θα γίνει παρελθόν και τα παιδιά θα επιστρέψουν στη ζωή τους, ελπίζοντας να βρουν την...
Ενα φιλόξενο σπίτι για τους πρόσφυγες
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Δώστε πλέον τέλος στην κράτηση
Με εξαιρετικά μελανά χρώματα περιγράφει τις συνθήκες κράτησης των ασυνόδευτων ανηλίκων στη χώρα μας έκθεση της οργάνωσης Human Rights Watch, που προχωρά σε νέες συστάσεις προς την Ελλάδα και την Ε.Ε. Η έκθεση...
Δώστε πλέον τέλος στην κράτηση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καμπανάκι για τη μοίρα των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων
Τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στους ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες η μετατροπή του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ) επισήμανε, προχθές, στη Βουλή η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Φωτίου.
Καμπανάκι για τη μοίρα των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ερώτηση Ιταλού ευρωβουλευτή για την επαναπροώθηση προσφύγων από τη Χίο
«Φαίνεται ότι η κυβέρνηση θα αναγκαστεί σύντομα να δώσει πειστικότερες απαντήσεις σε όσα καταγγέλλονται και τα οποία συνεχίζει να αρνείται, χωρίς ταυτόχρονα να παρέχει στοιχειωδώς επαρκείς και υπεύθυνες...
Ερώτηση Ιταλού ευρωβουλευτή για την επαναπροώθηση προσφύγων από τη Χίο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας