• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.1°C / 30.7°C
  1 BF
  31%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.1°C / 29.8°C
  1 BF
  33%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.5°C / 32.6°C
  1 BF
  50%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 30.9°C
  1 BF
  33%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  3 BF
  60%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.5°C / 30.3°C
  2 BF
  27%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.0°C / 26.7°C
  2 BF
  20%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.6°C / 25.6°C
  2 BF
  22%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.4°C / 25.8°C
  3 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 22.9°C
  2 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.5°C / 26.1°C
  2 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.6°C / 23.7°C
  2 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  3 BF
  53%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.5°C / 26.9°C
  0 BF
  28%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.5°C / 26.2°C
  2 BF
  19%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.3°C / 25.8°C
  3 BF
  41%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.4°C / 30.9°C
  2 BF
  20%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.3°C / 23.8°C
  1 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.2°C / 29.9°C
  3 BF
  50%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 24.8°C
  2 BF
  15%
EUROKINISSI / ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Υπό ασφυκτική πίεση οι «300» της Πειραιώς

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Προσχηματικές χαρακτηρίζονται οι περισσότερες από τις προτάσεις για μετακίνηση σε άλλη θέση που δέχονται οι 300 εργαζόμενοι της Πειραιώς οι οποίοι ανήκαν στο τμήμα RBU (διαχείριση «κόκκινων» δανείων) που ουσιαστικά δεν υφίσταται μετά τη σύσταση της κοινής εταιρείας με τη σουηδική Ιntrum, η οποία αναλαμβάνει τη διαχείριση του προβληματικού χαρτοφυλακίου της Πειραιώς.

Αποδεικνύεται στην πράξη ότι τα περί εθελοντικής μετακίνησης στη νέα εταιρεία και απορρόφησης των… μη εθελοντών εντός της τράπεζας έκρυβαν παγίδες.

 

Σήμερα λοιπόν 300 εργαζόμενοι, οι οποίοι διανύουν την 7η εβδομάδα αναγκαστικής άδειας μετ’ αποδοχών, μπορεί να μοιάζουν με «γαλατικό χωριό», ωστόσο έχουν χάσει τον ύπνο τους καθώς με τον έναν ή τον άλλο τρόπο η διοίκηση της τράπεζας τους προτείνει εναλλακτικές λύσεις που στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι εκβιαστικού χαρακτήρα και τους δείχνουν την… έξοδο από την τράπεζα.

Οι πληροφορίες –που φτάνουν στα δημοσιογραφικά γραφεία υπό καθεστώς φόβου και ανωνυμίας– αναφέρουν ότι σε εργαζόμενους οικογενειάρχες, με ανήλικα παιδιά, με στεγαστικά δάνεια που έχουν λάβει από την ίδια τράπεζα, προτείνεται να μετατεθούν από την Αθήνα στην περιφέρεια, πολλά χιλιόμετρα –ή ναυτικά μίλια– μακριά.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει μια ολόκληρη οικογένεια να μετακομίσει σε άλλη πόλη, τα παιδιά να αλλάξουν σχολείο, να φύγουν από ένα οικείο περιβάλλον (φίλοι, συγγενείς κ.λπ.). Και αυτό υπό την προϋπόθεση ότι ο έτερος γονέας δεν εργάζεται ή μπορεί να πάρει μετάθεση.

Εναλλακτικά, η οικογένεια πρέπει να χωριστεί: να μείνει στην Αθήνα η μαμά, που εργάζεται π.χ. στη ΔΟΥ, με τα παιδιά και ο μπαμπάς να μετακομίσει σε άλλη πόλη, που δεν είναι ούτε το Λουτράκι ούτε η Χαλκίδα. Και θα… τρέχουν το στεγαστικό δάνειο της Αθήνας και το ενοίκιο σε ένα νησί, σε μια κωμόπολη 200-300 χλμ. μακριά.

Το γεγονός εξάλλου ότι οι περισσότερες προς κάλυψη θέσεις είναι υποδεέστερες των προσόντων και της θέσης που κατείχαν στο RBU είναι μάλλον δευτερευούσης σημασίας.

Οι πρακτικές δυσκολίες είναι ανυπέρβλητες στις περισσότερες των περιπτώσεων, αν όχι σε όλες. Ετσι η μοναδική διέξοδος για τους 300 του RBU είναι η εθελουσία αποχώρηση (με αποζημίωση έως και 38 μισθούς βάσει προϋπηρεσίας) ή η απορρόφησή τους σε εισπρακτική εταιρεία, θυγατρική της Πειραιώς.

Σημειώνεται ότι η Πειραιώς ετοιμάζει και ένα ακόμα πρόγραμμα εθελουσίας που θα ανακοινωθεί τον επόμενο μήνα με στόχο τη μείωση του προσωπικού κατά 800 άτομα, τουλάχιστον.

Στο ερώτημα γιατί αυτοί οι 300 υπάλληλοι δεν δέχθηκαν να μετακινηθούν στη νέα εταιρεία, οι απαντήσεις (και οι εκτιμήσεις) ποικίλλουν. Για πολλούς το... προσδόκιμο επιβίωσης της νέας εταιρείας (10+2 έτη), όπως προβλέπεται από τη συμφωνία Πειραιώς-Ιntrum, δεν τους διασφαλίζει για το υπόλοιπο του εργασιακού τους βίου.

Για άλλους δεν αποτελεί εγγύηση για το μέλλον ούτε η δέσμευση της διοίκησης προς την ΟΤΟΕ για διασφάλιση ενιαίου εργασιακού καθεστώτος για τους εργαζομένους στη νέα εταιρεία αλλά και στην εισπρακτική (συμβάσεις αορίστου χρόνου, υπαγωγή όλων στις κλαδικές ΣΣΕ ΟΤΟΕ-τραπεζών).

Πάντως μόλις πριν από μία εβδομάδα στελέχη της Πειραιώς άφηναν να διαφανεί ότι η πόρτα της Ιntrum δεν έχει κλείσει οριστικά για τους 300 εργαζομένους.

Γεγονός είναι ότι οι τραπεζοϋπάλληλοι τα χρόνια της κρίσης είχαν τις μικρότερες απώλειες σε σχέση με άλλους εργαζομένους. Είναι επίσης γεγονός ότι η μείωση προσωπικού στις τράπεζες γίνεται μέσω προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου, αυτό ωστόσο δεν στερεί το δικαίωμά τους να διεκδικούν τη διατήρηση αξιοπρεπών θέσεων εργασίας.

Γεγονός όμως είναι και ότι τα μεγαλοστελέχη παρέμειναν μεγαλοστελέχη με παχυλές αμοιβές, όπως επίσης ότι η συνδικαλιστική ηγεσία των τραπεζοϋπαλλήλων σε πολλές περιπτώσεις στρουθοκαμήλιζε αρνούμενη να προετοιμαστεί για τις μεγάλες αλλαγές στον τραπεζικό χάρτη που αφορούν όχι μόνο τους τραπεζοϋπαλλήλους αλλά και τους συναλλασσομένους.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε δραστική συρρίκνωση η «Πειραιώς»
Το πρώτο, αλλά όχι και το τελευταίο καθώς φαίνεται, για φέτος πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου άνοιξε χθες η τράπεζα Πειραιώς, με στόχο την αποχώρηση 500 υπαλλήλων, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι, μέχρι το...
Σε δραστική συρρίκνωση η «Πειραιώς»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εκβιαστικές, αναγκαστικές άδειες σε 145 εργαζόμενους της Πειραιώς
Με την αποχώρηση 950 ατόμων, η Τράπεζα Πειραιώς πέτυχε τον στόχο της εθελουσίας εξόδου, η οποία, ωστόσο, θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου ώστε να... πειστούν να αποχωρήσουν ακόμα...
Εκβιαστικές, αναγκαστικές άδειες σε 145 εργαζόμενους της Πειραιώς
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέα δάνεια 2,5 δισ. έδωσε φέτος η Πειραιώς
Η ελληνική οικονομία θα δεχθεί όλο το βάρος των επιπτώσεων της κρίσης στο γ’ τρίμηνο του 2020, οπότε το ΑΕΠ αναμένεται να συρρικνωθεί, σε τριμηνιαία βάση, στα χειρότερα επίπεδα της πρόσφατης κρίσης.
Νέα δάνεια 2,5 δισ. έδωσε φέτος η Πειραιώς
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κλείσιμο υποκαταστημάτων σε νοσοκομεία ζητούν πάλι οι εργαζόμενοι της Πειραιώς
Το κλείσιμο των καταστημάτων που λειτουργούν εντός των νοσοκομείων -κάποια από αυτά είναι νοσοκομεία αναφοράς- ζητάει εκ νέου ο Σύλλογος Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς.
Κλείσιμο υποκαταστημάτων σε νοσοκομεία ζητούν πάλι οι εργαζόμενοι της Πειραιώς

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας