Γράμμα σ’ έναν (λογοτεχνικό) ήρωα
Ανθρωποι της γραφής (ποιητές, πεζογράφοι, κριτικοί, πανεπιστημιακοί) στέλνουν γράμμα στον αγαπημένο τους λογοτεχνικό ήρωα. Σύντομα επιστολικά κείμενα, διακειμενικά παίγνια, μεταιχμιακές αφηγήσεις στην κόψη επινοημένης πραγματικότητας και μυθοπλαστικής οικειότητας. Επιστολογράφος μας ο Χρήστος Χαρτοματσίδης
Επιμέλεια: Μισέλ Φάις
Προς τον αξιότιμο κ. Woland, σύμβουλο εξ αλλοδαπής και καθηγητή μαύρης μαγείας
Κύριε Καθηγητά,
Πρόσφατα θυμήθηκα τη λαμπρή παράστασή σας στο θέατρο «Βαριετέ» της Μόσχας, τη δεκαετία του ’30. Τότε όλοι θαυμάσανε τις απίστευτες ικανότητές σας. Με μαεστρία μετατρέπατε τραπουλόχαρτα σε ρούβλια. Από τον θόλο του θεάτρου πέφτανε βροχή τα χαρτονομίσματα. Οι ενθουσιασμένοι θεατές σπρώχνονταν ποιος να τα πάρει και μετά τρέχανε στο κυλικείο για να κεραστούν. Πολύ ευγενικά φροντίσατε και τις κυρίες.
Αντικαταστήσατε τη σεμνή σοβιετική τους γκαρνταρόμπα με εντυπωσιακές παριζιάνικες τουαλέτες. Την άλλη μέρα βέβαια η Μόσχα είχε πλημμυρίσει από τα άχρηστα λεφτά του θεάτρου «Βαριετέ» και πολλές κυρίες βρέθηκαν εκτεθειμένες μόνο με τα κομπινεζόν και τα εσώρουχα, αφού οι λαμπρές τουαλέτες είχαν εξαφανιστεί.
Μόνο που… εσείς μοιράζατε λεφτά δωρεάν. Ενώ σε μας τα δανείζουν. Τα εικονικά λεφτά που παίρνουμε τα πληρώνουμε με πραγματικές αυτοκτονίες, με τα σπίτια μας και τις θυσίες των συνανθρώπων μας.
Κύριε Καθηγητά!
Μόνο εσείς μπορείτε πια να μας βοηθήσετε! Παραχωρήστε, σας παρακαλώ, κάποια από τα αμύθητα αποθέματά σας στους Δανειστές. Μπουκώστε τους με χρήμα και ίσως μας αφήσουν επιτέλους ήσυχους! Χαρίστε στις ωραίες τους κυρίες εντυπωσιακές τουαλέτες.
Δεν θα σας κοστίσει τίποτα και θα ήταν ιδιαίτερα διασκεδαστικό όταν την άλλη μέρα όλο αυτό το χρήμα μετατραπεί σε άχρηστα χαρτάκια και οι κυρίες βρεθούν στα διάφορα γκαλά με τα κομπινεζόν.
Η φάρσα πρέπει να τελειώσει με φάρσα! Αλλιώς δεν γίνεται!
Η στιγμή είναι κρίσιμη!
Ξέρω, έχετε προετοιμάσει πια τις σατανικές σας συμπτώσεις:
Το μπουκάλι έχει πέσει από τα χέρια της Ανιούσας.
Στις ράγες γυαλίζει το λάδι.
Το τραμ μοιραία πλησιάζει.
Και στην πορεία του αναπόφευκτα κάποιος πρέπει να βρεθεί!
Σε εκείνο το σημείο. Εκείνη ακριβώς τη στιγμή.
Ή εμείς ή αυτοί!
Με τιμή
Αναφέρεται στο μυθιστόρημα του Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ «Ο Μετρ και η Μαργαρίτα».
Τελευταίο βιβλίο του Χρήστου Χαρτοματσίδη είναι η συλλογή διηγημάτων «Μπαρ “Οι νεράιδες”» (Μανδραγόρας, 2016)
