Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Στου Ιονίου την άκρη

Η παραλία των Νιφορέικων, πριν από την επέλαση των μυρίων του καλοκαιριού

Φωτογραφία: Θοδωρής Αθανασιάδης, viewsofgreece.gr
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στου Ιονίου την άκρη

  • A-
  • A+
Θα τολμήσουμε τις πρώτες βουτιές σε απάτητες ακόμη παραλίες της δυτικής Αχαίας, θα περιπλανηθούμε σε τόπους μαγικούς και δάση σκιερά, θα δούμε σμήνη πουλιών και αρχαία έργα ανθρώπων σ’ έναν τόπο ονειρεμένο, που δυστυχώς εξακολουθούμε να πληγώνουμε.

«Αυτά που κάνουμε στα δάση μας, είναι μια αντανάκλαση αυτών που κάνουμε στον εαυτό μας, αλλά και αυτών που κάνουμε στους άλλους» (ένα από τα αποφθέγματα που αποδίδονται στον Μαχάτμα Γκάντι).

Πράγματι, δεν έχει καμιά λογική αυτό που συμβαίνει τα τελευταία 10 χρόνια στο παραλιακό δάσος κουκουναριάς Στροφυλιάς-Κοτυχίου, σε αυτήν την παραδεισένια γωνιά του Μοριά. Δεν έφταναν το παράνομο κυνήγι, οι καταπατήσεις, τα μπάζα και τα σκουπίδια που αφήνει στο πέρασμά του από εδώ ο κάθε ανεγκέφαλος. Είναι κι αυτός ο πύρινος εφιάλτης που έρχεται κάθε χρόνο να μετατρέψει ακόμα ένα κομμάτι του σπάνιου αυτού οικοσυστήματος σε αποκαΐδια.

Την τελευταία πενταετία ο απολογισμός των καμένων δασικών εκτάσεων είναι αποκαρδιωτικός. Υστατο πλήγμα ήταν η μεγάλη πυρκαγιά του φετινού Απρίλη, που έκαψε 1.500 στρέμματα δάσους χαλεπίου πεύκης και κουκουναριάς και μάλιστα πριν καν αρχίσει η αντιπυρική περίοδος.

Ολοι γνωρίζουμε πως πρόκειται για έναν τόπο-φιλέτο, που συνδυάζει με τις αρμονικότερες αναλογίες τα παράκτια δάση με τις ζαχαρένιες παραλίες, τους αμμόλοφους με τα υγρά λιβάδια και τους γεμάτους ζωή υγροτόπους.

Το αποκαρδιωτικό είναι πως η Πολιτεία έχει θεσπίσει ήδη από το 2009 το Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς με σκοπό φυσικά να διαφυλάξει για τις μελλοντικές γενιές αυτήν τη σπάνια φυσική κληρονομιά.

Δυστυχώς από τη θέσπιση του Εθνικού Πάρκου μέχρι και σήμερα περισσότερες από δέκα μικρές και μεγαλύτερες πυρκαγιές έχουν απειλήσει το θαυμαστό αυτό οικοσύστημα αποδεικνύοντας στην πράξη, για ακόμη μία φορά, πως δεν αρκεί το νομοθετικό πλαίσιο για να προστατευτούν τα Εθνικά Πάρκα αν δεν υπάρξει και η ανάλογη χρηματοδότηση.

Γεωγραφικοί προσανατολισμοί

Στο βορειοδυτικό ακρώμιο της Πελοποννήσου, μόλις 22 χιλιόμετρα δυτικά της Πάτρας βρίσκεται η Κάτω Αχαΐα, μια γεωργική πόλη 8.000 κατοίκων που ήταν ανέκαθεν το εμπορικό και διοικητικό κέντρο της περιοχής.

Εφορμώντας από εδώ και ακολουθώντας ασφάλτινους δρόμους θα προσεγγίσετε τις φημισμένες ακτές του Ιονίου, όπως είναι αυτές της Αλισσού, των Νιφορέικων, της Λακκόπετρας και της Καλογριάς.

Στην έξοδό σας προς τη θάλασσα, στα όρια των Νομών Ηλείας και Αχαΐας θα συναντήσετε το Κάστρο της Καλογριάς ή Κάστρο Δυμαίων και το εκτεταμένο υγροτοπικό σύστημα Κοτυχίου-Στροφυλιάς.

Γενικά πρόκειται για έναν κατάφυτο, ήπιο και φιλικό προορισμό, με ενδιαφέρουσα τοπιογραφία που προσφέρει ευκαιρίες για πολυποίκιλες υπαίθριες δραστηριότητες.

Το καλοκαίρι η περιοχή δέχεται εντυπωσιακό όγκο επισκεπτών. Ωστόσο, η μεταβατική αυτή ήσυχη εποχή είναι η ιδανική για εκδρομές με το αυτοκίνητο, πεζοπορικές διαδρομές, βόλτες με το ποδήλατο και, γιατί όχι, για τις πρώτες βουτιές στις απάτητες ακόμη παραλίες.

Θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο πριν από οποιαδήποτε δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή, να επισκεφθείτε το Κέντρο Πληροφόρησης και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο χωριό Λάππα, όπου θα ενημερωθείτε υπεύθυνα για τη χλωρίδα, την πανίδα και την Ιστορία της περιοχής, αλλά και τους κινδύνους που απειλούν το περιβάλλον από την ανεύθυνη συμπεριφορά πολλών επισκεπτών (πληροφορίες στο τηλέφωνο 26930-31651).

Ο χρόνος πίσω

Στους αρχαίους χρόνους την περιοχή διαφέντευε η πόλη Δύμη. Το 209 π.Χ. κατέφθασαν εδώ οι λεγεώνες του Ρωμαίου ναυάρχου Σουλπίκιου Γκάλμπα, καθυπόταξαν και γκρέμισαν την πόλη και πούλησαν τους κατοίκους σαν σκλάβους.

Στα βραχώδη αντερείσματα των Μαύρων Βουνών που ορθώνονται ανάμεσα στις λιμνοθάλασσες Παπάς και Πρόκοπος, στην αγκαλιά μιας τοπιογραφίας που μαγεύει και σήμερα με την άγρια ομορφιά της, συναντάμε το εντυπωσιακό Κάστρο των Δυμαίων ή Κάστρο Καλογριάς με τα ογκώδη κυκλώπεια τείχη.

Η μυθολογία θέλει το τείχος να το έχει χτίσει ο Ηρακλής για τις επιχειρήσεις του εναντίον των Ηλείων του Αυγεία. Η ιστορία της ακρόπολης ξεκινά από τη μυκηναϊκή εποχή (γύρω στο 1300 π.Χ.) και είναι σήμερα ένα από τα σπάνια δείγματα. Ηταν τόσο στιβαρή η κατασκευή του τείχους, που διασώθηκε σχεδόν ανέπαφο μέχρι την ενετοκρατία.

Το 1943 οι «πολιτισμένοι» φασίστες του Μουσολίνι έριξαν μέρος του κυκλώπειου τείχους για να βολέψουν τα πυροβόλα με τα οποία θα μπορούσαν να εποπτεύουν τα θαλάσσια περάσματα του Ιονίου.

Το Κάστρο της Καλογριάς και ο επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος απέχουν 35 χιλιόμετρα από την Πάτρα και βρίσκονται στα διοικητικά όρια του σημερινού Δήμου Κάτω Αχαΐας.

Βουτιές, πεζοπορία και παρατήρηση πουλιών

Αφού ξεπεράσετε το σοκ της άναρχης αστικής και αγροτικής δόμησης στην ευρύτερη περιοχή της Κάτω Αχαΐας, το βλέμμα χαλαρώνει ευχάριστα στις παραλίες της Λακκόπετρας, των Νιφορέικων και των Αλυκών, που εκτείνονται αλλεπάλληλα η μία μετά την άλλη σε μήκος πολλών χιλιομέτρων.

Στην περιοχή υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία, συγκροτήματα ενοικιαζόμενων δωματίων και ταβέρνες που εξυπηρετούν τους καλοκαιρινούς επισκέπτες. Για πολλούς η καλύτερη παραλία της περιοχής με τροπικά χρώματα είναι το Γιαννισκάρι που προσεγγίζεται από τον Αραξο.

Ακολουθώντας τον ασφάλτινο δρόμο που τρέχει στα ριζά του Μαύρου Βουνού και πάνω στις όχθες της λιμνοθάλασσας Προκόπου, θα απολαύσετε την ομορφότερη οδική διαδρομή στην περιοχή που διατρέχει πευκώνες και τα υγρά λιβάδια της Στροφυλιάς πριν καταλήξετε στη λευκή αμμουδιά της Καλογριάς με τις αμμοθίνες και το πευκοδάσος που θεωρείται το διαμάντι της Αχαΐας.

Καθώς το πεδίο είναι ιδανικό για εναλλακτικές δραστηριότητες, να αναφέρουμε ενδεικτικά κάποιες αξιόλογες διαδρομές που μπορούν να πραγματοποιηθούν με τα πόδια ή με ποδήλατο. Αξίζει λοιπόν να ακολουθήσετε τον δασικό δρόμο από Καλογριά προς ακρωτήρι Κουνουπέλλι.

Η πορεία ξεδιπλώνεται κυρίως σε χωματόδρομο που διασχίζει τον παραλιακό πευκώνα. Την εποχή αυτή που τα πουλιά έχουν ήδη δημιουργήσει φωλιές στους πυκνούς καλαμιώνες, θα τα δείτε συχνά να αναζητούν την τροφή τους. Ενα ζευγάρι κιάλια και η φωτογραφική μηχανή σε ετοιμότητα θα σας χαρίσουν μερικές υπέροχες εικόνες.

Δυστυχώς όπου φτάνουν τα αυτοκίνητα, τα σκουπίδια περισσεύουν και μαζί με τα αποκαΐδια από τις πρόσφατες πυρκαγιές δημιουργούν μια αποκαρδιωτική εικόνα για το μέλλον αυτού του ονειρικού τόπου.

Εκδρομές στα μεσόγεια

Ανάμεσα στις ακτές του Ιονίου και τα αλλεπάλληλα σκαλοπάτια που συνθέτουν την ορεινή ζώνη στα δυτικά του νομού, απλώνεται η περιοχή της Μόρβας, γνωστή για την παραγωγή άριστης ποιότητας παρθένου ελαιόλαδου, αλλά και για τους φημισμένους αμπελώνες της.

Αφήνοντας για λίγο τις δαντελωτές αμμουδιές του Ιονίου, θα προτείνουμε για μια πρώτη επαφή με την ενδοχώρα τη διαδρομή από Κάτω Αχαΐα προς Αρλα (15 χλμ.) όπου θα δείτε το μεσαιωνικό Γυφτοκάστρο.

Θα συνεχίσετε για το κεφαλοχώρι Σαντομέρι που αραδιάζει τα πετρόκτιστα σπίτια του στα ριζά του βουνού Σκόλλις, στη ράχη του οποίου υπάρχουν κάποια απομεινάρια κάστρου της φραγκοκρατίας που έχτισε το 1273 η φλαμανδική οικογένεια του Νικόλαου Γ' Σεντ-Ομέρ (Nicolas de Saint-Omer), εξ ου και το όνομα του σημερινού χωριού.

Οι Βυζαντινοί άρχοντες του Δεσποτάτου της Ηπείρου προσπάθησαν πολλές φορές να πάρουν στην κυριαρχία τους το κάστρο και την εύφορη περιοχή αλλά δεν τα κατάφεραν. Ομως ό,τι δεν κατάφεραν οι μάχες το πέτυχε ένας γάμος! Ετσι, το 1429 το κάστρο δόθηκε ως προίκα -μαζί με αυτό του Χλεμουτσίου- στον μετέπειτα αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Παλαιολόγο όταν παντρεύτηκε τη Θεοδώρα.

Από το Σαντομέρι ακολουθώντας για 7 χιλιόμετρα τον ασφάλτινο δρόμο, θα πάτε στο χωριό Πόρτες, όπου στην τοποθεσία Κεφαλόβρυσο υπάρχει ο αρχαιολογικός χώρος με ευρήματα μυκηναϊκής εποχής (17ος-11ος αι. π.Χ). Το σημαντικό νεκροταφείο του οικισμού εντοπίστηκε το 1993 και ανασκάφτηκε έως το 2003. Ανάμεσα στα μοναδικά ευρήματα είναι και ο ασύλητος θαλαμωτός τάφος αξιωματούχου πολεμιστή.

Αν και ο χώρος έχει διαμορφωθεί, δυστυχώς ακόμη δεν είναι επισκέψιμος και συνήθως τα Σαββατοκύριακα είναι κλειστός. Ετσι, καλό θα ήταν να έρθετε σε επαφή με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας πριν ξεκινήσετε (τηλ. 2610-275070).

Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου–Στροφυλιάς

Με συνολική έκταση που φτάνει τα 19.000 στρέμματα, το μικτό δάσος της Στροφυλιάς -απαρτίζεται κυρίως από τα είδη κουκουναριά, χαλέπιος πεύκη, βελανιδιά, αγριόκεδρος- αποτελεί το μεγαλύτερο παραθαλάσσιο δάσος της χώρας και ένα από τα σημαντικότερα της ευρωπαϊκής ηπείρου.

Η ευρύτερη περιοχή ενδιαφέροντος απλώνεται σε έκταση 143.000 στρεμμάτων περίπου.

Αυτό το διεθνούς σημασίας σύμπλεγμα οικοτόπων περιλαμβάνεται στους 11 υγροτόπους «Ramsar» που βρίσκονται στην Ελλάδα, ενώ έχει ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000 ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας και Τόπος Κοινοτικού Ενδιαφέροντος.

Η Α' Ζώνη Προστασίας, που καταλαμβάνει έκταση περίπου 60.000 στρεμμάτων, έχει χαρακτηριστεί από το 2009 Εθνικό Πάρκο.

Το ευρύτερο οικοσύστημα αναπτύσσεται πάνω στον αεροδιάδρομο που χρησιμοποιούν τα πουλιά κατά τη μετανάστευσή τους. Ετσι, από τα 442 είδη πτηνών που υπάρχουν στην Ελλάδα, τα 261 έχουν παρατηρηθεί στην περιοχή και από αυτά τα 79 αποτελούν είδη προτεραιότητας για την Ευρωπαϊκή Ενωση!

Ομως δεν είναι μόνο η φτερωτή πανίδα που έχει ενδιαφέρον. Ο τόπος αποτελεί «καταφύγιο» για αλεπούδες, βίδρες, κουνάβια, τσακάλια, νυφίτσες, πολλά είδη ερπετών, ενώ απερίγραπτη είναι και η φυσική του ομορφιά. 

? Διαμονή

Από τα πάρα πολλά καταλύματα της περιοχής ενδεικτικά αναφέρουμε τα:

⦁ «Verde al Mare», τηλ. 26930-31111 
⦁ «Αίθριο», τηλ. 26930-24880 
⦁ «Pavlina Beach», τηλ. 26930 24040-22993 
⦁ «Niforeika Beach», τηλ. 26930-22539
⦁ «Castella Beach», τηλ. 26930-71209 
⦁ «Kalogria Beach», τηλ. 26930-31380 
⦁ «Lakopetra Βeach Grekotel», τηλ. 26930-51713 
⦁ «Ionian Beach», τηλ. 26930-51300

Κείμενο - φωτογραφίες: Θοδωρής Αθανασιάδης www.viewsofgreece.gr

ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ
Εξι πελαγίσιες παραλίες
Προτάσεις διαφυγής για τους δραπέτες της τελευταίας στιγμής, σε ακρογιάλια της Εύβοιας, που κρύβονται πίσω από άγρια βουνά, αγκαλιάζουν θαλερά πευκοδάση και βρέχονται από τα βαθυγάλαζα νερά του Αιγαίου.
Εξι πελαγίσιες παραλίες
ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ
Νοσταλγική πολιτεία
Η Βόνιτσα έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που μπορούν να την κατατάξουν ανάμεσα στους πλέον συναρπαστικούς προορισμούς της δυτικής Ελλάδας. Ομως την πολίχνη αυτή του Αμβρακικού κόλπου θαρρείς και την ξέχασε...
Νοσταλγική πολιτεία
ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ
Από το Βαθύ στο Πυθαγόρειο, ένα «θεώρημα» δρόμος…
Είτε σου αρέσουν οι εξερευνήσεις είτε θέλεις να ξεκουραστείς μπροστά σε κρυστάλλινες παραλίες περιορίζοντας στο ελάχιστο τις μετακινήσεις σου, η Σάμος θα ανταποκριθεί στις απαιτήσεις σου.
Από το Βαθύ στο Πυθαγόρειο, ένα «θεώρημα» δρόμος…
ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ
12 παραλίες που θα λατρέψετε
Στις ανατολικές πλαγιές του Πηλίου, εκεί όπου το βουνό των Κενταύρων γέρνει και υποκλίνεται στο γαλάζιο του Αιγαίου, γεννιούνται μερικές από τις ομορφότερες παραλίες της Ελλάδας ● Κρυστάλλινα νερά και φυσικό...
12 παραλίες που θα λατρέψετε
ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ
Οι παραλίες του ονείρου με τροπικό χρώμα
Από την πάλλευκη αμμουδιά στο Καραβοστάσι έως τους αλλεπάλληλους βράχινους ορμίσκους των Συβότων που κρύβουν στον κόρφο τους μικρο σκοπικές παραλίες και γαλάζιες θαλασσοσπηλιές, η ακτή της Θεσπρωτίας δεν σε...
Οι παραλίες του ονείρου με τροπικό χρώμα
ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ
Η χερσόνησος που ξεγελάει
Καμωμένη από τα αρχέγονα υλικά της γης, η ηφαιστειογενής χερσόνησος της Τροιζηνίας προτείνεται για ήσυχες διακοπές με βουτιές σε καθαρές θάλασσες, περιπάτους σε σκιερά πευκοδάση και χαλαρές βραδιές με...
Η χερσόνησος που ξεγελάει

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας