▶ «Αρκουδοράχη»... Μα είναι τίτλος αυτός τώρα;
Προφανώς ο τίτλος του παρόντος κειμένου είναι σατιρικός και εντελώς προβοκατόρικος, υπέρ της παράστασης όμως. Γιατί η λέξη που επέλεξε ο Αργύρης Ξάφης (πρωταγωνιστεί, αλλά έχει μεταφράσει και το έργο) είναι καταπληκτική: «Αρκουδοράχη» - υπέροχη! Δεν το άφησε «Στην αρκουδοράχη» ή «Πάνω στη ράχη της αρκούδας» που ήταν η κατά λέξη μετάφραση του αρχικού κειμένου του Ουαλού συγγραφέα (θεάτρου και κινηματογράφου) Εντ Τόμας. Εμείς οι γραφιάδες (κάποιοι έστω από εμάς) ξέρουμε πολύ καλά πόση σημασία έχει η μία παραπάνω λέξη ή η μία λιγότερη. Και ναι, μόνο και μόνο η επιλογή του συγκεκριμένου τίτλου φανερώνει ότι πρόκειται για μία, αν μη τι άλλο, προσεγμένη παράσταση.
Η ομάδα Πυρ συστήνει το εν λόγω θεατρικό έργο για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό: η «Αρκουδοράχη» είναι μια περιοχή. Εκεί μένουν πλέον μόνο τρεις άνθρωποι (Δέσποινα Κούρτη, Αργύρη Ξάφης, Δημήτρης Γεωργιάδης). Οι πρώτοι δύο είναι ζευγάρι. Εχουν χάσει τον γιο του και μαζί τους αποφάσισε να μείνει ο καρδιακός του φίλος. Ολη η περιοχή έχει νεκρωθεί - μόνο αυτοί μένουν ακόμη, μέσα στο χασάπικο που είχαν ως μαγαζί, περιμένοντας... κανείς δεν ξέρει τι. Ισως και να μην περιμένουν - ίσως απλώς να μη θέλουν να φύγουν. Γιατί εκεί είναι οι μνήμες τους. Και χωρίς τις μνήμες τους, δεν μπορούν να ορίσουν την ύπαρξή τους. Ηδη φαίνεται να έχουν χάσει την ισορροπία τους (υπέροχο το εύρημα της ομάδας να κινούνται συνεχώς και επιτόπια στις θέσεις τους οι ηθοποιοί, φανερώνοντας πως είναι και μέσα και έξω τους σε κατάσταση απορύθμισης).
Ωστόσο μένουν - δεν φεύγουν. Ενας φαντάρος (Ιωσήφ Ιωσηφίδης) έρχεται ξαφνικά στην Αρκουδοράχη και το τραύμα μεγεθύνεται. Είναι ξεκάθαρα θέατρο αποστασιοποίησης, με τους ήρωες να προσπαθούν να πιαστούν από τις αρχές και τις αναμνήσεις τους. Ισως το ίδιο το έργο να μη μας μάγευε τόσο, αν δεν ήταν τόσο καλές οι ερμηνείες. Πρόκειται εξάλλου για σπουδαίους ηθοποιούς. Ωστόσο, όπως λέμε πάντα, αυτό είναι και θέμα σκηνοθέτη - σκηνοθέτιδας στο συγκεκριμένο: η Ιω Βουλγαράκη είναι η «μαέστρος» της παράστασης, που μας ξυπνά ευγενικά από τον καθημερινό εφιάλτη που ζούμε.
📌 Στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, Σκηνή Ωμέγα (Λεωφ. Ηρ. Πολυτεχνείου 32, τηλ. 210 4143310), κάθε Τετ. 20.00, Πέμ., Παρ. 20.30, Σάββ., Κυρ. 20.00. Εως 9/4. Προπώληση και στο viva.gr (μετά την έναρξη της παράστασης, δεν επιτρέπεται η είσοδος)
▶ Σινεμά
Σινεμά με τον Φρόιντ
Η Ελληνική Ψυχαναλυτική Εταιρεία διοργανώνει, για έβδομη χρονιά, σειρά κινηματογραφικών προβολών με τίτλο «Σινεμά με τον Φρόιντ». Αύριο προβάλλεται ο «Πολίτης Κέιν» του Ορσον Γουέλς (1941). Θα ακολουθήσει συζήτηση με τους Φώτη Μπόμπο (ψυχαναλυτή) και Αννα Πούπου (επίκ. καθηγήτρια Ιστορίας του Κινηματογράφου, ΕΚΠΑ).
📌 Κυριακή 19/3, στις 17.00, στον κινηματογράφο Τριανόν (Κοδριγκτώνος 21 & Πατησίων 101, τηλ. 210 8215469)
▶ Ποίηση
Η ποίηση μάς βρίσκει
Ο Κύκλος Ποιητών γιορτάζει φέτος την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης στο Ιδρυμα Θεοχαράκη με προβολή βιντεοσκοπημένων ποιημάτων Ελλήνων ποιητών με θέμα: «Η ποίηση μάς βρίσκει». Υπεύθυνος είναι ο Θοδωρής Γκόνης σε συνεργασία με τον Τάσο Παλαιορούτα.
📌 Τρίτη, 21/3, στις 20.30, στο Ιδρυμα Θεοχαράκη (Βασιλίσσης Σοφίας 9 και Μέρλιν 1).
▶ Δωρεάν προβολή
Τίνα
Οι υπέροχες, δωρεάν, προβολές στο Exile Room συνεχίζονται κάθε Πέμπτη (αναλυτικά το πρόγραμμα στο www.exile.gr). Αυτή την εβδομάδα θα προβληθεί η ταινία «Τίνα» για την ανεπανάληπτη Τίνα Τέρνερ, η οποία στα 79 της πλέον χρόνια διηγείται σε αυτό το ντοκιμαντέρ την ιστορία της.
📌 Πέμπτη 23/3, στις 21.00, στο Exile Room (Αθηνάς 12, Μοναστηράκι, τηλ. 210 3223395-6)
▶ Θέατρο
Τάο
Η Δανάη Σπηλιώτη σκηνοθετεί το πρώτο θεατρικό έργο του Γιώργου Καφετζόπουλου, γιου του Αντώνη. Το «Τάο» είναι μία σύγχρονη τραγωδία, με αρκετά σεξπιρικά στοιχεία (κι ας μην το είχε σκοπό ο Γιώργος). Και οι δύο πρωταγωνιστούν, μαζί με τον σπουδαίο Θοδωρή Σκυφτούλη.
📌 Η παράσταση πήρε παράταση λόγω επιτυχίας, αλλά οι ώρες έχουν αλλάξει. Πλέον είναι κάθε Δευτ., Τρ. στις 21.00, πάντα στο θέατρο «Επί Κολωνώ» (Ναυπλίου 12 & Λένορμαν 94, τηλ. 210 513806, προπώληση: viva.gr)
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας