• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 25.4°C / 29.7°C
  4 BF
  41%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.0°C / 28.0°C
  3 BF
  44%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.2°C / 25.0°C
  3 BF
  74%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  2 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.0°C / 23.9°C
  3 BF
  50%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  1 BF
  57%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 15.4°C
  2 BF
  88%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  3 BF
  54%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.1°C / 25.8°C
  3 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 23.5°C / 26.9°C
  1 BF
  54%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.8°C
  2 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.7°C / 24.0°C
  1 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  3 BF
  69%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  3 BF
  30%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 27.5°C / 29.4°C
  2 BF
  34%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 23.2°C
  5 BF
  78%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 25.8°C / 29.9°C
  2 BF
  20%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 22.1°C / 23.3°C
  4 BF
  76%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 27.7°C
  2 BF
  51%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 21.1°C / 21.1°C
  1 BF
  63%
ΦΩΤ.: ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι συντάκτες της σιωπής

 • A-
 • A+
Πόσο φονικό μπορεί να είναι το αποτύπωμα των διαστρεβλωτικών πρακτικών των μέσων μαζικής ενημέρωσης στη διάδοση της πληροφορίας; Εχετε αναλογιστεί πώς (ανα)γνωρίζουμε τον κόσμο μέσα από τις μιντιακές αφηγήσεις και τις μιντιακές αποσιωπήσεις;

Οι συντάκτες της σιωπής

Πόσο φονικό μπορεί να είναι το αποτύπωμα των διαστρεβλωτικών πρακτικών των μέσων μαζικής ενημέρωσης στη διάδοση της πληροφορίας; Εχετε αναλογιστεί πώς (ανα)γνωρίζουμε τον κόσμο μέσα από τις μιντιακές αφηγήσεις και τις μιντιακές αποσιωπήσεις;

Η πολιτική έχει δώσει τη θέση της στην επικοινωνία. Ποιος θυμάται το πρόστιμο από την Ευρωπαϊκή Ενωση για τη μη τήρηση των σιδηροδρομικών κανόνων; Μήπως πριν κηδεύσουμε ανθρώπους είχαμε κηδεύσει την ηθική μας; Κάποιοι δημοσιογράφοι είπαν πως οι τραγωδίες του παρελθόντος έχουν βελτιώσει τις υποδομές της χώρας. Ηταν επιλεκτικοί, ωστόσο, όσον αφορά τις τραγωδίες

Της Δήμητρας Αθανασοπούλου

Εχει χυθεί πολύ μελάνι αυτές τις ημέρες για την κακιά ώρα και την κακιά χώρα. Η πολιτική ηγεσία έχει βρεθεί δικαίως υπόλογη και θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της. Δεν είναι ωστόσο η μόνη. Τα Τέμπη είναι μια υπόθεση μιντιακής αιτιότητας.

Εδώ και πόσο καιρό η δημοκρατία υποχωρεί μπροστά στα συμφέροντα των μεγάλων συγκροτημάτων μέσων μαζικής ενημέρωσης; Πότε μιλήσαμε για τελευταία φορά στα συστημικά μέσα για την εντεινόμενη υποστελέχωση και τις αλλεπάλληλες καταγγελίες από τους ίδιους τους εργαζόμενους για εγκατάλειψη του συστήματος ασφάλειας στα δεδομένα του 2004;

Ας μιλήσουμε, λοιπόν, για το σύμπαν των ΜΜΕ. Κατακλυζόμαστε από πληροφορίες που αδυνατούμε να φιλτράρουμε, σπέρνουμε πανικό και δεν διασταυρώνουμε ειδήσεις. Υπηρετούμε μίντια που δεν μας επιτρέπουν να ερευνήσουμε, επειδή για να μπορεί να βιοποριστεί κανείς από τη δημοσιογραφία είναι αναγκασμένος είτε να γεμίζει βιαστικά σελίδες και να κάνει κλικ είτε να ξεχάσει όσα έμαθε και να συμμορφωθεί με τη «γραμμή» του μέσου.

Για να είναι, συνεπώς, κάποιος καλός δημοσιογράφος, που φιλτράρει και διασταυρώνει πληροφορίες, που δεν υπηρετεί εργοδότες αλλά την αλήθεια, που εξαντλεί τον χρόνο που πρέπει για ένα θέμα, δεν θα πρέπει να εξαρτά την επιβίωσή του από τη δημοσιογραφία.

Ναι, η πολιτική ευθύνη είναι περισσότερο από αυτονόητη στην περίπτωση των Τεμπών. Ποια είναι η δημοσιογραφική ευθύνη; Πόσο καιρό οι υπάλληλοι του ΟΣΕ βγάζουν ανακοινώσεις και καλούν σε απεργίες; Πόσο καιρό αποσιωπούμε τις ελλείψεις και τα προβλήματα στις υποδομές του κρατικού δικτύου μεταφορών; Πόσο καιρό χλευάζουμε τα αιτήματα των συνδικαλιστών, απλά και μόνο γιατί η λέξη «συνδικαλισμός» έχει χρωματιστεί πολιτικά; Είναι τεράστια τα συμφέροντα γύρω από τον έλεγχο των μεταφορών.

Οι δυσλειτουργίες αποσιωπώνται ή γράφονται σε μονόστηλα. Η ελληνική δημοσιογραφία είναι συνυπεύθυνη. Ας το παραδεχτούμε. Εχουμε συνηθίσει να συναινούμε στον θάνατο των Αλλων. Στον βιολογικό θάνατο, στους μικρούς καθημερινούς θανάτους. Η ελληνική δημοσιογραφία κάνει πρωταθλητισμό στη στείρα αναπαραγωγή. Στα σάιτ, στις τηλεοράσεις, ακόμα και στις εφημερίδες. Σπάνια γίνονται έρευνες. Συνήθως δεν υπάρχει χρόνος. Γιατί ζητούνται λέξεις, πολλές λέξεις. Γιατί δεν πρέπει να δυσαρεστήσουμε σημαντικούς «φίλους» των μίντια και κυβερνήσεις.

Η πολιτική έχει δώσει τη θέση της στην επικοινωνία. Ποιος θυμάται το πρόστιμο από την Ευρωπαϊκή Ενωση για τη μη τήρηση των σιδηροδρομικών κανόνων; Μήπως πριν κηδεύσουμε ανθρώπους είχαμε κηδεύσει την ηθική μας; Κάποιοι δημοσιογράφοι είπαν πως οι τραγωδίες του παρελθόντος έχουν βελτιώσει τις υποδομές της χώρας. Ηταν επιλεκτικοί, ωστόσο, όσον αφορά τις τραγωδίες. Και μάλιστα επέλεξαν συναισθηματικά προσδιορισμένες πληροφορίες.

Ο κριτικός λόγος διογκώνεται ή συρρικνώνεται ανάλογα με το αποτέλεσμα των εκλογών. Ελάχιστα μέσα αμφισβητούν και αρθρώνουν έναν εναλλακτικό λόγο.

Η ΕΣΗΕΑ έστειλε μια ανακοίνωση. Κρίνω σκόπιμο να την παραθέσω. «Η τραγωδία στα Τέμπη αναδεικνύει, με οδυνηρότατο τρόπο αυτή τη φορά, τα δομικά προβλήματα που μαστίζουν τα ελληνικά ΜΜΕ. Οι προειδοποιήσεις των εργαζομένων στους σιδηροδρόμους δεν είχαν την κάλυψη που αναλογούσε στη σοβαρότητα του ζητήματος και τα λίγα, αλλά υπαρκτά, ρεπορτάζ δημοσιογράφων, ΜΜΕ και ερευνητικών δημοσιογραφικών ομάδων δεν αναπαρήχθησαν.

Οσο τα ΜΜΕ απομακρύνονται από την αποστολή τους να ελέγχουν την εξουσία, όσο στην ιεράρχηση των ειδήσεων κυριαρχούν κριτήρια άσχετα με την υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος, όσο οι επιχειρήσεις ΜΜΕ περιορίζονται να λειτουργούν απλώς ως επιχειρήσεις και με όρους τηλεθέασης και επισκεψιμότητας, όσο οι δημοσιογράφοι υφίστανται περιορισμούς στο να ερευνούν, τόσο θα αποδυναμώνονται οι θεσμικές εγγυήσεις για τη λειτουργία του κράτους.

Η στείρα αναπαραγωγή non paper, ακόμη και αυτές τις τραγικές ώρες, από μερίδα ενημερωτικών σελίδων, είναι άλλο ένα δείγμα δημοσιογραφικής στρέβλωσης. Ο δημοσιογραφικός κλάδος αναλαμβάνει το μέρος της ευθύνης που του αναλογεί. Τα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΣΗΕΑ και της ΕΣΠΗΤ θεωρούν ότι διερμηνεύουν τη βούληση των δημοσιογράφων, αναλαμβάνοντας τη δέσμευση ότι τα αίτια και οι ευθύνες για αυτή την ανείπωτη φρίκη θα ερευνηθούν σε βάθος, με ψυχραιμία, επαγγελματισμό και τεκμηρίωση. Ακριβώς όπως συμβαίνει αυτές τις ώρες από την πλειονότητα των συναδέλφων, ιδιαίτερα όλων όσοι βρίσκονται στην “πρώτη γραμμή”, άυπνοι, υπό δραματικές συνθήκες».

Ναι, η Ενωσή μας ανέλαβε ένα μέρος της ευθύνης. Εκ των υστέρων... Θα αναλάβει άραγε την ευθύνη που της αναλογεί για τους «συντάκτες της σιωπής» για να γίνει η «δημοσίευση ψυχή της δημοκρατίας»… και όχι όχημα της συντριβής;

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ευθύνη
Η εκούσια ανάληψη ευθυνών για μια πράξη κακή, παράνομη, παράτυπη ή ανήθικη γενικώς σπανίζει, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο βίο.
Ευθύνη
ΑΝΟΧΥΡΩΤΗ ΠΟΛΗ
Νέκυια
Η οργή και η απαίτηση δικαιοσύνης, η απόδοση ευθυνών, η πολιτική διάσταση του συμβάντος στα Τέμπη είναι ζητήματα αναγκαία και επιτακτικά.
Νέκυια
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
NYT για Τέμπη: Η Ελληνική Κυβέρνηση αρνείται να δώσει απαντήσεις
Δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας εκθέτει εξόφθαλμα τη χώρα μας για την εγκληματική κυβερνητική αμέλεια και τη μετάθεση ευθύνης στο «ανθρώπινο λάθος».
NYT για Τέμπη: Η Ελληνική Κυβέρνηση αρνείται να δώσει απαντήσεις
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Εν αναμονή των στοιχείων από το «μαύρο κουτί» του τρένου στα Τέμπη
Οι Ιταλοί εμπειρογνώμονες δεν μπόρεσαν να διαφωτίσουν τον εφέτη ανακριτή λόγω τεχνικού προβλήματος στο καταγραφικό της μοιραίας αμαξοστοιχίας.
Εν αναμονή των στοιχείων από το «μαύρο κουτί» του τρένου στα Τέμπη
ΝΗΣΙΔΕΣ
«H τεράστια σημασία των βλακών εν τω συγχρόνω βίω»*
Με αφορμή την πρόσφατη ανείπωτη τραγωδία των Τεμπών δόθηκε η ιδέα για το παρόν δημοσίευμα ώστε να επιχειρηθεί μια ανάλυση της αντίδρασης του «πλήθους» και της ανάδρασης του «κράτους».
«H τεράστια σημασία των βλακών εν τω συγχρόνω βίω»*
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πόρισμα-εξπρές με μισόλογα για να προλάβουν τις κάλπες
Καταγράφεται πλήθος κενών και στοιχείων που λείπουν από το διερευνητικό-αποδεικτικό υλικό, ενώ το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα κείμενο «λίγο απ’ όλα» και «περίπου» διαχέοντας τις ευθύνες ώστε να μη μένει κανείς...
Πόρισμα-εξπρές με μισόλογα για να προλάβουν τις κάλπες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας