• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.6°C / 18.5°C
  3 BF
  49%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 10.6°C
  7 BF
  41%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 9.8°C / 12.0°C
  5 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 8.9°C / 11.1°C
  2 BF
  68%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 14.6°C
  4 BF
  71%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.0°C / 10.4°C
  3 BF
  45%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 6.8°C
  4 BF
  45%
 • Αγρίνιο
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  4 BF
  68%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 19.7°C
  6 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 12.9°C / 16.9°C
  3 BF
  55%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 17.4°C
  6 BF
  51%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.7°C / 11.8°C
  4 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  4 BF
  76%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.4°C / 15.0°C
  3 BF
  44%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 16.6°C
  3 BF
  47%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 18.2°C / 18.8°C
  5 BF
  56%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.0°C / 17.8°C
  2 BF
  38%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 13.3°C / 13.3°C
  5 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 11.1°C
  4 BF
  50%
 • Καστοριά
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  3°C 3.1°C / 3.1°C
  2 BF
  79%
Dreamstime.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τα Ελληνικά Δημόσια Πανεπιστήμια και οι επικριτές τους

 • A-
 • A+
Ενα σοβαρό μειονέκτημα και πηγή πολλών προβλημάτων των Ελληνικών Πανεπιστημίων είναι η απουσία ακαδημαϊκής ζωής.

Τον περασμένο Νοέμβριο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» το άρθρο «Ιδιωτικά ΑΕΙ: Πώς κέρδισαν τα Κυπριακά Πανεπιστήμια», ενδεικτικό μιας συγκεκριμένης οπτικής υπονόμευσης του Ελληνικού Δημόσιου Πανεπιστημίου. Στο άρθρο περιλαμβάνονται αποσπάσματα τριών συνεντεύξεων Ελλήνων πανεπιστημιακών, στις οποίες «απαντούν» στο ερώτημα –και μάλλον και στη θέση της εφημερίδας– για το πόσο χρήσιμα ή απαραίτητα είναι τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια.

Στην πρώτη συνέντευξη, καθηγήτρια στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών συγκρίνει έναν φοιτητή της Σχολής της στην Αθήνα με εκείνον ενός Ιδιωτικού Πανεπιστημίου της Κύπρου:

«Σκεφθείτε δύο νέα παιδιά: Το ένα, με πολύ κόπο και διάβασμα και ίσως λίγη τύχη, δίνει Πανελλαδικές Εξετάσεις και περνάει στη Νομική Αθηνών… Επειτα από πολλαπλές περιόδους εξετάσεων, ενίοτε καταλήψεις και τριήμερες αργίες, κάποια στιγμή προς το τέλος του πέμπτου έτους θα πάρει το πτυχίο του… Στο μεταξύ, το άλλο παιδί, που ίσως δεν διάβασε τόσο και ίσως δεν ήταν τόσο τυχερό, παρακολουθεί πρόγραμμα Ελληνικού δικαίου σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο εκτός Ελλάδος, στο οποίο απλώς ενεγράφη. Σε τρία χρόνια, με την ίδια ύλη, τα ίδια βιβλία, ενίοτε και με τους ίδιους καθηγητές έχει ολοκληρώσει τις σπουδές του και όταν έρχεται το πρώτο να γραφτεί στον δικηγορικό σύλλογο ως ασκούμενος, εκείνο τελειώνει ήδη τις επαγγελματικές του εξετάσεις. Ποιο είναι άραγε το πιο τυχερό;…».

Ενα πρώτο σχόλιο είναι αναγκαίο, δηλωτικό της άγνοιας της καθηγήτριας για τις σπουδές Νομικής στα κυπριακά Πανεπιστήμια. Τα προγράμματα Ελληνικού Δικαίου εκεί είναι τουλάχιστον τετραετή, με δίδακτρα της τάξης των 10.000 ευρώ ετησίως!

Οντως, είναι τυχερά τα παιδιά που οι γονείς τους μπορούν να διαθέσουν τις κάποιες χιλιάδες ευρώ για να σπουδάσει το παιδί τους σε Ιδιωτικό Πανεπιστήμιο της Κύπρου.

Ακολουθούν οι αντιφάσεις ανάμεσα στην ιδεοληψία της καθηγήτριας και στην πραγματικότητα.

Αντίφαση πρώτη: «…το άλλο παιδί, που ίσως δεν διάβασε τόσο …». Ομως, η πρόσφατα νομοθετημένη, και υποστηριγμένη από πολλούς πανεπιστημιακούς, θέση για την «ελάχιστη βάση εισαγωγής» στο Πανεπιστήμιο υπονοεί ότι όσα παιδιά αποτυγχάνουν στις πανελλαδικές εξετάσεις δεν είναι ικανά ή κατάλληλα για ανώτατες σπουδές. Εκτός, βέβαια, αν έχουν οικονομική ευχέρεια να εγγραφούν σε ιδιωτικό Κυπριακό Πανεπιστήμιο, σε σχολές ιδιαίτερα ανταγωνιστικές όπως της Νομικής, και να ολοκληρώσουν τις σπουδές σε χρόνο-ρεκόρ [3 χρόνια (sic!)].

Αντίφαση δεύτερη: «…και ίσως δεν ήταν τόσο τυχερό…». Η έννοια του «τυχερού», μάλλον, αναφέρεται στην επιτυχία στις πανελλαδικές εξετάσεις, τα αποτελέσματα των οποίων είναι και θέμα τύχης κατά την καθηγήτρια. Οπότε; Μήπως να συνδυαστούν και με κάποια κλήρωση; Εκτός και αν «τυχερό» θεωρεί το παιδί που η οικογένειά του έχει τις οικονομικές δυνατότητες να το στείλει για σπουδές στην Κύπρο.

Επονται σε μια φράση οι γνωστοί μύθοι με τους οποίους επιχειρείται συστηματικά η απαξίωση των Ελληνικών Δημόσιων Πανεπιστημίων.

«Επειτα από πολλαπλές περιόδους εξετάσεων, ενίοτε καταλήψεις και τριήμερες αργίες, κάποια στιγμή προς το τέλος του πέμπτου έτους θα πάρει το πτυχίο του με δόξα και τιμή και θα ξεκινήσει τη μακρά επαγγελματική πορεία του νομικού...»

Μύθος πρώτος: οι πολλές περίοδοι εξετάσεων. Τα Ελληνικά Πανεπιστήμια έχουν τρεις εξεταστικές περιόδους (Ιούνιο, Σεπτέμβριο και Φεβρουάριο), οι οποίες ορίζονται από την ολοκλήρωση των δύο εξαμήνων σπουδών ανά έτος, όπως στα περισσότερα πανεπιστήμια στον κόσμο, τα οποία διενεργούν εξετάσεις όταν ολοκληρώνεται μια περίοδος σπουδών.

Μύθος δεύτερος: οι καταλήψεις και οι αργίες. Οι καταλήψεις των Πανεπιστημίων είναι μια μορφή «πολιτικού μύθου», ο οποίος αναπαράγεται συστηματικά, χωρίς να τεκμηριώνεται πραγματολογικά. Εμείς που διδάξαμε στα Ελληνικά Πανεπιστήμια περισσότερα από 30 χρόνια, από τα οποία τα μισά στο ΕΚΠΑ, στο οποίο διδάσκει και η καθηγήτρια της συνέντευξης, όλα αυτά τα χρόνια δεν έχουμε ζήσει παρά ελάχιστες μέρες καταλήψεων και δεν ξέρουμε παρά ελάχιστους φοιτητές και φοιτήτριες να έχουν καθυστερήσει τη λήψη του πτυχίου τους εξαιτίας καταλήψεων ή απεργιών. Οσο για τις αργίες, και μάλιστα «τριήμερες» των Ελληνικών Πανεπιστημίων, κάθε σχόλιο περιττεύει.

Την επιχειρηματολογία υπέρ των Ιδιωτικών Κυπριακών πανεπιστημίων συμπληρώνει πανεπιστημιακός, ο οποίος εργάστηκε στην Κύπρο ως πρύτανης, ο οποίος αφού επαναλάβει τις γνωστές κοινοτοπίες για τα Ελληνικά Πανεπιστήμια καταλήγει: «Τα ιδιωτικά κυπριακά ΑΕΙ πάσχουν στο κομμάτι της έρευνας». Η δήλωση αυτή για την έλλειψη ερευνητικών δραστηριοτήτων στα ιδιωτικά πανεπιστήμια ακυρώνει τη μία από τις δύο συστατικές διαστάσεις κάθε Πανεπιστημίου: σπουδές και έρευνα. Υπάρχει άραγε Πανεπιστήμιο χωρίς έρευνα; Η απάντηση είναι φυσικά αρνητική.

Η σύγχυση, όμως, που χαρακτηρίζει όλες τις δηλώσεις, και μάλλον και τις απόψεις, όσων απαξιώνουν το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο είναι η αδυναμία ή η άρνησή τους να δουν ένα πραγματικό μειονέκτημα του Ελληνικού Δημόσιου και την αιτία του.

Κατά την άποψη μας ένα σοβαρό μειονέκτημα και πηγή πολλών προβλημάτων των Ελληνικών Πανεπιστημίων είναι η απουσία ακαδημαϊκής ζωής. Αυτή η απουσία διαφοροποιεί τα Ελληνικά Πανεπιστήμια από τα Πανεπιστήμια του εξωτερικού και όχι το διδακτικό ή ερευνητικό τους έργο, το οποίο στις διεθνείς κατατάξεις κατακτά, σε σχέση με τη χρηματοδότησή του, σχετικά υψηλές θέσεις.

Η έλλειψη οργανωμένων πανεπιστημιουπόλεων, βιβλιοθηκών, χώρων συνάντησης και αναψυχής, εστιατορίων και χώρων φιλοξενίας και όλων των υποδομών και παροχών που δημιουργούν αυτό που ονομάζεται «ακαδημαϊκή ζωή» συντελεί καθοριστικά στην υποβάθμιση της συμμετοχής φοιτητών, διδασκόντων και ερευνητών στην καθημερινότητα του Πανεπιστημίου και επιτρέπει εκτροπές ή και παραβάσεις βασικών ακαδημαϊκών κανόνων. Σε αυτά πρέπει να προστεθεί και η δυσανάλογη αριθμητική σχέση ανάμεσα σε διδάσκοντες και φοιτητές, η οποία δεν επιτρέπει ουσιαστικές και παραγωγικές εκπαιδευτικές, ακαδημαϊκές κοινωνικές σχέσεις, επίσης συστατικές της «ακαδημαϊκής ζωής».

Στη αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών, όμως, το τελευταίο που συμβάλλει είναι η μεροληπτική και ιδεοληπτική απαξίωση των Ελληνικών Πανεπιστημίων. Θα ήταν θετικότερο εάν απαριθμούσαμε τα προβλήματα ξεκινώντας από την ελάχιστη χρηματοδότηση και την ανυπαρξία υποδομών. Οι οποίες δεν επιτρέπουν τη χορήγηση υποτροφιών, την οργάνωση συνεδρίων, τη συνεργασία με τη διεθνή επιστημονική κοινότητα και άλλα πολλά και πολύ γνωστά σε όσους και όσες εργάζονται στα Ελληνικά Πανεπιστήμια.

*Ομότιμοι καθηγητές ΕΚΠΑ

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΝΗΣΙΔΕΣ
Αστυνομία στα Πανεπιστήμια;
Οι ρυθμίσεις και οι θεσμοθετήσεις συστημάτων ελεγχόμενης πρόσβασης και Πανεπιστημιακής Αστυνομίας υποδήλωναν την αντιμετώπιση των ΑΕΙ ως «φυτώριων» παραβατικότητας.
Αστυνομία στα Πανεπιστήμια;
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα του Παντείου κατά του νόμου-πλαίσιο για τα ΑΕΙ
Καθηγητές, φοιτητές και εργαζόμενοι του Παντείου ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας και μας καλούν σήμερα σε μία εκδήλωση-απάντηση.
Σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα του Παντείου κατά του νόμου-πλαίσιο για τα ΑΕΙ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Νέοι ορίζοντες για την Ανώτατη Εκπαίδευση – Επιστροφή στο μέλλον
Είμαι και εγώ ένας από τους πολλούς εργαζόμενους στον χώρο των Πανεπιστημίων που αγκομαχά να διαβάσει τις 400 και πλέον σελίδες του και τα 340 άρθρα του για να αντιληφθεί τι αλλάζει στα Πανεπιστήμια με το νέο...
Νέοι ορίζοντες για την Ανώτατη Εκπαίδευση – Επιστροφή στο μέλλον
ΝΗΣΙΔΕΣ
Συγγράμματα με ηλεκτρονικά ράμματα…
Από τη μία η κρατική εξουσία δεν έχει οριοθετήσει επακριβώς ούτε έχει νομοθετήσει τα λειτουργικά όρια της «τηλεξουσίας» κι από την άλλη οι διαχειριστές της τελευταίας δεν χάνουν την ευκαιρία διεκδίκησης ενός...
Συγγράμματα με ηλεκτρονικά ράμματα…
ΝΗΣΙΔΕΣ
«Το Πανεπιστήμιο είναι στόχος ταξικής και χειραγωγικής πολιτικής»
Οι δυο αυτές διαστάσεις της δραστηριότητας του Πανεπιστημίου είναι στόχοι συρρίκνωσης από την πλευρά της σύγχρονης κυβερνητικής εξουσίας, κάτι που δεν θα έπρεπε να συγκαλύπτεται με την επίκληση της «αριστείας»...
«Το Πανεπιστήμιο είναι στόχος ταξικής και χειραγωγικής πολιτικής»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Η εκπαιδευτική διαδικασία αποκλειστικά διά ζώσης, αδιαφορώντας για την κορύφωση της πανδημίας
«Προειδοποιήσεις» και «απειλές» σε βάρος φοιτητών και φοιτητριών που δεν έχουν άλλη επιλογή πέραν του να στοιβάζονται σε ακατάλληλες αίθουσες και αμφιθέατρα, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τους
Η εκπαιδευτική διαδικασία αποκλειστικά διά ζώσης, αδιαφορώντας για την κορύφωση της πανδημίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας