Η αξία των 4,5 τόνων κοκαΐνης που κατασχέθηκαν πρόσφατα στο πλοίο «Blume», υπολογίζεται σε 180 εκατομμύρια ευρώ. Ο 22χρονος Ελληνας άνεργος που εμφανίζεται ως μοναδικός εταίρος της διαχειρίστριας εταιρείας Dignatio corp στον Πειραιά, είναι μάλλον απίθανο να είχε αγοράσει την κόκα από τις οικονομίες του ή το επίδομα ανεργίας, οπότε πιθανότατα δεν θα αποδειχτεί ποτέ ποιος είναι ο ναρκέμπορος, γιατί είναι πολλά τα λεφτά και κανείς δεν θέλει να βρεθεί στον πάτο του Σαρωνικού με τσιμεντένια παπούτσια, αν μ’ εννοείτε.
Ναι μεν η αξία των 4,5 τόνων υπολογίζεται σε 180 εκατομμύρια ευρώ, αλλά αυτή είναι μια μέση τιμή χονδρικής του προϊόντος, καθώς το κιλό της κοκαΐνης μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 60.000 ευρώ, κάτι που θα ανέβαζε την τιμή των 4,5 τόνων στα 270 εκατομμύρια. Ομως, η λιανική τιμή πώλησης σε ΗΠΑ και Ευρώπη μπορεί να αγγίξει και τα 110 ευρώ το γραμμάριο. Οπότε αυτή η τεράστια ποσότητα, αν πωλούνταν «λιανοτάρι», που έλεγε κι ο Νίκος Τσιφόρος, δηλαδή γραμμάριο-γραμμάριο, θα απέφερε το αστρονομικό ποσόν των 495 εκατομμυρίων: μιλάμε για μισό δισ...
Η κοκαΐνη (βενζοϋλομεθυλεκγονίνη) είναι ένα απαγορευμένο κρυσταλλικό τροπανιοειδές αλκαλοειδές, που λαμβάνεται από τα φύλλα του φυτού κόκα. Η λέξη «κόκα» προέρχεται από το «kuka», στη γλώσσα Κέτσουα των ιθαγενών της Νότιας Αμερικής – κέτσουα μιλούσαν οι Ινκας. Σημειωτέον πως η «πατρίδα» της κοκαΐνης, όπου ευδοκιμεί το φυτό ερυθρόξυλο κόκα, από τα φύλλα του οποίου εξάγεται η λευκή, πικρή σκόνη του ναρκωτικού, είναι η Βολιβία - παραδοσιακά οι ντόπιοι μασάνε τα φύλλα του φυτού, που τους δίνουν ενέργεια και δύναμη.
Η κοκαΐνη είναι ένα εξαιρετικά εθιστικό ισχυρό διεγερτικό του νευρικού συστήματος, αλλά χρησιμοποιείται και στην ιατρική ως τοπικό αναισθητικό. Προκαλεί, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των χρηστών, «αύξηση της εγρήγορσης, συναισθήματα ευεξίας και ευφορίας, αυξημένη ενέργεια και κινητική δραστηριότητα και αυξημένα συναισθήματα ικανότητας και σεξουαλικότητας».
Ομως οι παρενέργειές της είναι μεγάλες: «Με υπερβολική ή παρατεταμένη χρήση, η κοκαΐνη μπορεί να προκαλέσει κνησμό, γρήγορο καρδιακό ρυθμό και παρανοϊκές ψευδαισθήσεις, όπως η αίσθηση εντόμων να περπατούν στο δέρμα. Οι υπερβολικές δόσεις μπορεί να προκαλέσουν ασυνήθιστα υψηλή θερμοκρασία σώματος και σημαντική αύξηση της αρτηριακής πίεσης, η οποία μπορεί να επιφέρει ανώμαλο καρδιακό ρυθμό και θάνατο», λέει η Γουικιπίντια.
Ωστόσο, η κοκαΐνη είναι ευρύτατα διαδεδομένη σε όλο τον κόσμο: με στοιχεία του 2018, ένα ποσοστό μεγαλύτερο από το 5% των Ευρωπαίων πολιτών έχει κάνει χρήση του ναρκωτικού τουλάχιστον μία φορά, παρ’ όλο που η ουσία είναι δυο και τρεις φορές ακριβότερη από την κάνναβη – λέγεται και «ναρκωτικό των πλουσίων».
Είναι γνωστή με διάφορες ονομασίες: μυτιά, μπλάνκα, C, Big C, κοκ, σκόνη, νιφάδα, γλάσο, γραμμή, nose candy, μαργαριτάρι, χιόνι, ενώ παλιότερα τη λέγανε χαϊδευτικά «Κοκώ». Επίσης, ο Φρόιντ έκανε χρήση, όπως και ο Σέρλοκ Χολμς, ο ήρωας του Αρθουρ Κόναν Ντόιλ, ενώ στην Coca cola από το 1886 μέχρι το 1906 υπήρχε εκχύλισμα φύλλων κόκας...
Τραγούδια έχουν γραφτεί γι’ αυτήν, από τον Ερικ Κλάπτον (το θρυλικό «Cocaine» του 1977), μέχρι τον ρεμπέτη Παν. Τούντα, που έκλεισε στο τραγούδι «Γιατί φουμάρω κοκαΐνη» (του 1929) όλη την απόγνωση μιας γυναίκας που την έριξε στην κόκα ο εραστής της, ο «κοκαϊνοπότης». Αυτή ακριβώς η απόγνωση είναι το βούτυρο στο ψωμί των πραγματικών πλοιοκτητών του «Blume».
I’ve got cocaine running around my brain
Man oh man I’ ve gotta be on the run
Because I’ve got to meet the setting sun
I’ve got a whole, a whole lot of cocaine just running around my brain
I’ve got cocaine
«Cocaine In My Brain»
(Η κοκαΐνη κατακλύζει το μυαλό μου)
Dillinger
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας