• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 0.6°C / 4.2°C
  2 BF
  73%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  2°C -1.9°C / 3.5°C
  1 BF
  42%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 4.0°C / 4.9°C
  5 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 0.9°C
  4 BF
  40%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / 0.7°C
  4 BF
  59%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  0°C -1.8°C / 0.7°C
  0 BF
  50%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -5°C -4.6°C / -3.2°C
  2 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  2 BF
  71%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 5.4°C / 7.8°C
  4 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 1.8°C / 2.9°C
  4 BF
  75%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.1°C / 5.5°C
  6 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 2.3°C / 2.3°C
  6 BF
  56%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.6°C / 6.6°C
  5 BF
  59%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / 1.2°C
  2 BF
  59%
 • Λαμία
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  1°C -0.5°C / 1.2°C
  1 BF
  87%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  3 BF
  42%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.8°C / 3.6°C
  0 BF
  93%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 3.3°C / 3.3°C
  1 BF
  45%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  1°C -2.3°C / 1.4°C
  2 BF
  56%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.3°C / -2.3°C
  1 BF
  64%

Irene Sola: «Τραγουδώ εγώ και το βουνό χορεύει», Μετάφραση: Μαρία Παλαιολόγου, Εκδόσεις Ικαρος

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η μοίρα και η φύση

 • A-
 • A+
Η Ιρένε Σόλα, χρησιμοποιώντας τις ιστορίες και τους μύθους των Πυρηναίων ως βάση, έγραψε ένα βαθύ και πρωτότυπο βιβλίο. Ενα μυθιστόρημα που ανοίγει έναν νέο τρόπο αφήγησης, ριζωμένο στη λαογραφία εκείνων των τόπων, αλλά που δεν μένει βυθισμένο σε αυτόν τον κόσμο.

«Η ποίηση τα έχει όλα. Η ποίηση έχει την ομορφιά, έχει την καθαρότητα, έχει τη μουσική, έχει τις εικόνες, έχει την ειπωμένη λέξη, έχει την ελευθερία κι έχει την ικανότητα να συγκινεί και να σ’ αφήνει να διακρίνεις το απέραντο. Το επέκεινα.

Το απέραντο που δεν βρίσκεται ούτε στη Γη ούτε στον Ουρανό. Το απέραντο μέσα στον καθέναν. Σαν παράθυρο ψηλά στο κεφάλι, που ούτε ξέραμε πως θα βρισκόταν εκεί και που η φωνή του ποιητή ανοίγει λίγο, ελάχιστα, κι εκεί πάνω, από κείνη τη χαραμάδα, ξεμυτίζει το απέραντο»

Η Καταλανή Ιρένε Σόλα, συγγραφέας του βιβλίου «Τραγουδώ εγώ και το βουνό χορεύει», έγραψε ένα καθηλωτικό, πρωτότυπο, ποιητικό μυθιστόρημα που είναι αδύνατον να αφήσει ασυγκίνητο τον αναγνώστη. Κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Ικαρος σε μετάφραση από τα καταλανικά της Μαρίας Παλαιολόγου.

Με σημείο εκκίνησης το τραγικό θανατηφόρο χτύπημα ενός κεραυνού στον αγρότη Ντομένεκ -που ελευθέρωνε εκείνη τη στιγμή ένα μοσχαράκι σε ένα χωριό των Καταλανικών Πυρηναίων- αρχίζει μια δυνατή αφήγηση με ατμόσφαιρα παλιών παραμυθιών σε συνδυασμό με δυνατή λογοτεχνία. Εκτοτε η μοίρα των απογόνων του Ντομένεκ και του τόπου του σημαδεύεται από τη «βία».

Η αρχέγονη καταγωγή των πραγμάτων και των ανθρώπων, η δύναμη της ρίζας, η μυστηριακή σύνδεση με τη φύση περιπλέκονται αριστουργηματικά με τον τόπο των διωγμών και των αιματηρών εμφυλίων που κατακερμάτισαν τα χωριά της ενδοχώρας της Καταλονίας. Και ανάμεσα σε όλα αυτά η μοιραία δύναμη του έρωτα μοιάζει σαν καρμικός προορισμός.

Η αφήγηση διακόπτεται από το κεφάλαιο «Η έκρηξη» όπου η γη αρχίζει τον δικό της μονόλογο-προφητεία που συνοδεύεται από σκίτσα όπου αλλάζει, μεταμορφώνεται, εκρήγνυται και έπειτα ηρεμεί, αλλά προειδοποιεί:

«Μη με αναγκάσετε να σας πω ότι ύστερα, όταν θα μου έχετε καρφώσει τις ρίζες σας πολύ βαθιά, όταν το λαγούμι θα σας φαίνεται πολύ θαλπερό, πιστό και καλό, όταν θα έχετε πιει το δροσερό νερό μου, όταν θα έχετε κλείσει τα μάτια σας και θα έχετε δώσει όνομα στα παιδιά σας, ύστερα θα ξαναχτυπήσει η τυφλή βία, που είναι πολύ πιο γριά από μένα, πολύ πιο ανυπολόγιστη από μένα, πολύ λιγότερο σπλαχνική από μένα. Με νέα ισχύ».

Δικαίως το «Τραγουδώ εγώ και το βουνό χορεύει» κέρδισε τέσσερα λογοτεχνικά βραβεία, συμπεριλαμβανομένου και του Ευρωπαϊκού Βραβείου Λογοτεχνίας 2020.

Η Ιρένε Σόλα, χρησιμοποιώντας τις ιστορίες και τους μύθους των Πυρηναίων ως βάση, έγραψε ένα βαθύ και πρωτότυπο βιβλίο. Ενα μυθιστόρημα που ανοίγει έναν νέο τρόπο αφήγησης, ριζωμένο στη λαογραφία εκείνων των τόπων, αλλά που δεν μένει βυθισμένο σε αυτόν τον κόσμο. Αντίθετα απευθύνεται σε οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη, επιτρέποντας στον αναγνώστη κάθε τόπου να απολαύσει αυτή τη μαγική ιστορία στην οποία μιλούν όλοι: τα σύννεφα, τα μανιτάρια, οι αρκούδες, τα σκυλιά, τα βουνά, τα φαντάσματα, τα ζαρκάδια, οι άντρες και φυσικά οι μάγισσες και οι γυναίκες του νερού.

Μα πάνω από όλα μιλούν από τα έγκατα της ψυχής τους οι γυναίκες, ανοίγοντας τους δρόμους της ιστορίας της Σόλα. Γυναίκες που δεν θα τις ξεχάσετε εύκολα, όπως η Σιό: «Μερικές φορές θες να πάψεις να ζεις. Οταν χωρίζει στα δυο τον άντρα σου ο κεραυνός σαν να ήταν κουνέλι. Οταν σου τρυπάνε την καρδιά μ’ ένα κλαρί, αλλά δεν σε σκοτώνουν. Τότε θες να πάψεις να ζεις. Αλλά τότε σε υποχρεώνουν να ζήσεις. Τα παιδιά φωνάζουν και σε υποχρεώνουν να ζήσεις.

Ο γέρος πεινάει και ζητάει. Οι συγχωριανοί σού φέρνουν φασόλια και κολοκύθια μόνο και μόνο για να σε υποχρεώσουν να ζήσεις. Και παύεις να είσαι γυναίκα και γίνεσαι χήρα, μάνα. Παύεις να είσαι το κέντρο της ζωής σου, να κυλούν οι χυμοί και το αίμα σου, γιατί σε υποχρέωσαν να απαρνηθείς όσα αγαπούσες. Εδώ, πέτα τα όλα, όλα όσα επιθυμούσες, στα μισά του δρόμου, σε τούτο τ’ αυλάκι, όλα όσα σκεφτόσουνα. Τα πράγματα που αγαπούσες. Και ήταν ελάχιστα, ένα τίποτα».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΝΗΣΙΔΕΣ
Βαδίζοντας με τον Μπέρνχαρντ
To «Βαδίζοντας» είναι μια δυνατή, συμπαγής νουβέλα για όποιον θέλει να δοκιμάσει να μπει στον παράλογο, σκοτεινό και ασυνήθιστα κωμικό κόσμο του Μπέρνχαρντ.
Βαδίζοντας με τον Μπέρνχαρντ
ΝΗΣΙΔΕΣ
Το νορβηγικό φως
Το νέο βιβλίο του Νορβηγού συγγραφέα Γιον Φόσε με τίτλο «Το άλλο όνομα» μας εισάγει σε έναν άλλο ολοκαίνουργιο λογοτεχνικό κόσμο.
Το νορβηγικό φως
ΝΗΣΙΔΕΣ
Η απάντηση είναι στον άνεμο
Ο τρόπος με τον οποίο ο συγγραφέας μάς μεταφέρει το τραύμα της εξορίας είναι τόσο πολύπλευρος και διαφορετικός όσο και οι καταστάσεις που βιώνουν οι «εξόριστοι» χαρακτήρες του.
Η απάντηση είναι στον άνεμο
ΝΗΣΙΔΕΣ
Αγαπημένο Βρωμοδουβλίνο του…
Το νέο βιβλίο του Μαραγκόπουλου «Αγαπημένο Βρωμοδουβλίνο, τόποι και γλώσσες στο Ulysses του Τζέιμς Τζόις» είναι άλλη μια βαθιά βουτιά, από αυτές που συνηθίζει ο Μαραγκόπουλος, στα έγκατα της τζοϊσικής γραφής.
Αγαπημένο Βρωμοδουβλίνο του…
ΝΗΣΙΔΕΣ
«Εγραψα για την οικογένειά μου με θάρρος, ενσυναίσθηση και νηφαλιότητα»
Με αφορμή το νέο της μυθιστόρημα, η Ρέα Γαλανάκη μας μιλά για το έργο αλλά και για τόπους και πρόσωπα που έπρεπε να προσκαλέσει η μνήμη στο συγγραφικό εργαστήρι.
«Εγραψα για την οικογένειά μου με θάρρος, ενσυναίσθηση και νηφαλιότητα»
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ενα θαύμα από λέξεις
Η συγγραφέας Ιρένε Βαγέχο χρησιμοποιεί επιτυχημένα μια λογοτεχνική αφήγηση με προσωπικές της σκέψεις για να εξιστορήσει την καταγωγή του βιβλίου.
Ενα θαύμα από λέξεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας