• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.3°C / 16.2°C
  3 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.8°C / 14.7°C
  2 BF
  49%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 12.6°C / 14.9°C
  3 BF
  48%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  1 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  3 BF
  54%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 11.0°C
  1 BF
  52%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 7.4°C / 7.4°C
  2 BF
  49%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.0°C / 13.0°C
  1 BF
  51%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 17.1°C
  3 BF
  55%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 12.9°C
  2 BF
  66%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.1°C / 16.8°C
  3 BF
  48%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  3 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  4 BF
  58%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.1°C / 11.1°C
  0 BF
  58%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 13.5°C / 16.0°C
  1 BF
  40%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 17.7°C
  3 BF
  56%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.2°C / 16.0°C
  2 BF
  43%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 11.6°C
  2 BF
  57%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 12.7°C
  2 BF
  64%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.6°C / 7.6°C
  1 BF
  50%
Dreamstime.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ρομπότ για όλες τις δουλειές

 • A-
 • A+
Τα ρομπότ-μάγειρες μπορούν να ζυμώσουν ζύμη, να απλώσουν σάλτσα, να προσθέσουν γαρνιτούρες και να βγάλουν την πίτσα από τον φούρνο.

Τα ρομπότ γίνονται όλο και πιο λειτουργικά και έξυπνα, με αποτέλεσμα να διεκπεραιώνουν πέραν των επιστημονικών πράξεων όπως η ρομποτική χειρουργική και άλλες εργασίες που αφορούν την καθημερινότητα και την κοινωνία, απειλώντας, σε έναν μικρό βαθμό προς το παρόν, να αφήσουν στην… ανεργία πολλούς ανθρώπους. Υπάρχουν ωστόσο έξι σχεδόν άγνωστοι τομείς στους οποίους επίσης διαπρέπουν, όπως εξηγεί σε επιστημονικό άρθρο του το γνωστό περιοδικό «Technology and Innovation Magazine».

Φτιάχνοντας πίτσες, μπιφτέκια και άλλα

Τα ρομπότ φέρνουν επανάσταση στα εστιατόρια. Περισσότερα εστιατόρια, ειδικά επιχειρήσεις φαστ φουντ, αντιμετωπίζουν δυσκολίες με το προσωπικό σήμερα. Ετσι οι προγραμματιστές επινόησαν καινοτόμες λύσεις και μοναδικούς νέους τύπους ρομποτικής. Πλέον τα ρομπότ μπορούν να φτιάξουν αυτόνομα ολόκληρες πίτσες. Χρειάζονται λίγη βοήθεια από τους ανθρώπους για διαδικασίες όπως το κόψιμο ορισμένων υλικών, αλλά όλα τα υπόλοιπα είναι πλήρως αυτοματοποιημένα. Τα ρομπότ-μάγειρες μπορούν να ζυμώσουν, να απλώσουν σάλτσα, να προσθέσουν γαρνιτούρες και να βάλουν και να βγάλουν την πίτσα από τον φούρνο. Ηδη η αμερικανική αλυσίδα μπέργκερ White Castle «προσέλαβε» φέτος 100 ρομπότ που ψήνουν το παραδοσιακό δημοφιλές ιταλικό έδεσμα.

Βοηθώντας τα ΑμεΑ να βρουν δουλειά

Το DAWN Cafe στο Τόκιο αποτελεί το μοναδικό στο είδος του εστιατόριο καθώς στελεχώνεται από avatar ρομπότ που ελέγχονται εξ αποστάσεως από άτομα με αναπηρία αφού οι ανάπηροι λόγω διαφόρων προβλημάτων δυσκολεύονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους ή να εκτελέσουν πολλές συνηθισμένες εργασίες. Τα avatars των ρομπότ μπορούν να ελεγχθούν με ποντίκι, iPad ή ακόμα και με ειδικό τηλεχειριστήριο που ελέγχεται με το βλέμμα για άτομα με σοβαρά περιορισμένη κινητικότητα. Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο για το μέλλον της απασχόλησης, όταν οι αναπηρίες δεν θα χρειάζεται πλέον να σημαίνουν απομόνωση.

Εξερεύνηση σωλήνων και υδάτινων οδών

Οι σωλήνες πόσιμου νερού και οι υδάτινες οδοί είναι ζωτικής σημασίας για την παροχή καθαρού νερού σε δισεκατομμύρια ανθρώπους. Ωστόσο, η διατήρησή τους δεν είναι εύκολη υπόθεση. Γι’ αυτό έχουν αναπτυχθεί ρομπότ με κάμερα που είναι αδιάβροχα και κατασκευασμένα για κίνηση σε ανώμαλο έδαφος, ιδανικά για την απομακρυσμένη παρακολούθηση όλων των ειδών των σωλήνων και των συστημάτων διαχείρισης νερού.

Φροντίδα για ηλικιωμένους

Θα τραγουδούσατε καραόκε με ένα ρομπότ; Αυτό πάντως κάνουν οι κάτοικοι μιας κοινότητας απόστρατων συνταξιούχων (Knollwood) στην Ουάσινγκτον, χάρη στον φίλο ρομπότ τους, τον «Stevie». Διαθέτει τεχνητή νοημοσύνη και έχει κατασκευαστεί για κοινωνικοποίηση και φροντίδα. Ο Stevie είναι και προστάτης των ηλικιωμένων καθώς μπορεί να καλέσει σε βοήθεια εάν χρειαστεί. Μπορεί να συνομιλεί με ανθρώπους, να παίζει παιχνίδια και πολλά άλλα. Τέτοια ρομπότ θα μπορούσαν να είναι ζωτικής σημασίας μελλοντικά, καλύπτοντας μια αυξανόμενη έλλειψη νοσοκόμων.

Χαρτογράφηση σπηλαίων στον Αρη

Σκύλοι-ρομπότ μπορεί σύντομα να περιπλανηθούν σε συστήματα υπόγειων σπηλαίων στον Αρη. Μία από τις πιο γνωστές χρήσεις των ρομπότ είναι η εξερεύνηση, αλλά τα Rovers με ρόδες δεν είναι ιδανικά για το απρόβλεπτο έδαφος που μπορεί να συναντήσει κανείς σε υπόγειες σπηλιές. Η NASA χρειαζόταν έναν νέο τύπο ρομπότ. Μηχανικοί από τη NASA, το CalTech και το MIT συνεργάστηκαν για να αναπτύξουν έναν αλγόριθμο AI και ένα σύνολο αισθητήρων για το ρομπότ τους με τη μορφή σκύλου, που μπορεί να διαβεί επιδέξια όλα τα είδη εδάφους για να χαρτογραφήσει συστήματα σπηλαίων, να τραβήξει φωτογραφίες και να συλλέξει δείγματα.

Μαζεύοντας μήλα

Τέλος, αν και η σημερινή εικόνα είναι οι αγρότες με φόρμες και φαρδύ καπέλο να περιφέρονται στους μηλεώνες τους συλλέγοντας τα μήλα, μελλοντικά οι αγρότες μπορεί να παρακολουθούν από μακριά τα ρομπότ να αντικαθιστούν τα ανθρώπινα χέρια αφού ομάδα ερευνητών στο Πανεπιστήμιο Monash στην Αυστραλία αναπτύσσουν ένα ρομπότ με τεχνητή νοημοσύνη που όχι μόνο συλλέγει τα μήλα από τα δέντρα αλλά και αναγνωρίζει τα ώριμα από τα άγουρα!


Ψυγειοκαταψύκτης Bosch KGV36VLEAS

Μια εξαιρετική πρόταση συνιστά (και με το bonus της ανακύκλωσης των παλιών οικιακών συσκευών) ο συγκεκριμένος ψυγειοκαταψύκτης της Bosch με τη γνωστή κορυφαία ποιότητα της γερμανικής εταιρείας. Ο KGV36VLEAS Serie 4 έχει συνολική καθαρή χωρητικότητα 308 Lt, με την καθαρή χωρητικότητα κατάψυξης να βρίσκεται στα 94 Lt. Το σύστημα ψύξης είναι Full No Frost και η αυτονομία ψύξης σε περίπτωση διακοπής ρεύματος ξεπερνά τις 17 ώρες.

Διαθέτει 3+1 κρυστάλλινα ράφια συντήρησης, ένα ειδικό μεταλλικό ράφι για φιάλες, ένα μεγάλο συρτάρι Vita Fresh για αποθήκευση λαχανικών και 3 θήκες στην πόρτα.

Η κατάψυξη έχει 2 μεγάλα διάφανα συρτάρια για άριστη ορατότητα και εύκολη διαχείριση του περιεχομένου τους. Ο δε LED φωτισμός του βοηθά να βλέπεις ξεκάθαρα το περιεχόμενο, ενώ oι λυχνίες LED έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής σε σχέση με τις συμβατικές και φωτίζουν πολύ καλύτερα με λευκό φως. Κοστίζει 529 ευρώ και διαθέτει διετή εγγύηση.

Καγιάκ Bestway Hydro-force Ventura 280 X

Για ανέμελες μικρές και μεγαλύτερες βόλτες στη θάλασσα είναι κατασκευασμένο το συγκεκριμένο μονοθέσιο μοντέλο της Bestway. Διακρίνεται για την υψηλής ποιότητας νάιλον επικάλυψη που το καθιστά ανθεκτικότατο, ενώ το ύφασμα είναι αδιάβροχο και έχει υψηλή αντίσταση στην υπεριώδη ακτινοβολία. Επιπλέον διαθέτει ρυθμιζόμενη πλάτη που παρέχει άνεση και σωστή στήριξη, ενώ στα εύκολα προσβάσιμα τμήματα αποθήκευσης μπορείτε να διατηρήσετε απαραίτητα αντικείμενα και τροφή, όπως σάντουιτς, πρωτεΐνες και νερό.

Το μήκους 2,8 μέτρων καγιάκ φουσκώνει εύκολα με μια απλή τρόμπα χειρός και μπορεί να μεταφέρει έως 100 κιλά. Επιπροσθέτως, οι στιβαρές λαβές από καμβά σε κάθε πλευρά το καθιστούν εύκολο στη μετακίνηση, ενώ τα αφαιρούμενα πτερύγιά του βοηθούν στο ομαλό στρίψιμο και την επίτευξη υψηλής ταχύτητας. Παραδίδεται με εγγύηση 12 μηνών και η τιμή κτήσης του είναι 277,99 ευρώ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΝΗΣΙΔΕΣ
Εμπνέοντας τη νέα γενιά ρομπότ
Το ευρωπαϊκό έργο STEP2DYNA εκμεταλλεύτηκε τα οπτικά όργανα των εντόμων για να δημιουργήσει καινοτόμο τεχνολογία αισθητήρων κατά της σύγκρουσης.
Εμπνέοντας τη νέα γενιά ρομπότ
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ρομπότ θα καθαρίζουν τον θαλάσσιο βυθό
Το σύστημα επικεντρώνεται στην αυτοματοποίηση της διαδικασίας αναζήτησης, εντοπισμού και συλλογής θαλάσσιων απορριμμάτων, χρησιμοποιώντας αυτόνομα ρομπότ που λειτουργούν συνεργατικά.
Ρομπότ θα καθαρίζουν τον θαλάσσιο βυθό
ΝΗΣΙΔΕΣ
Αντιγράφοντας τον ανθρώπινο εγκέφαλο
Κατά την έρευνα οι λειτουργίες μνήμης και υπολογισμού συνδυάστηκαν με τη σύνδεση δικτύων ταλαντωτών και Memristor, τα δύο κύρια εργαλεία που απαιτούνται για την εκτέλεση προηγμένων υπολογισμών.
Αντιγράφοντας τον ανθρώπινο εγκέφαλο
ΝΗΣΙΔΕΣ
Τεχνολογία vs τρομοκρατία
«Σε ποιο βαθμό η τεχνολογία αιχμής μπορεί να αποβεί αποτελεσματική για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας;», διερωτάται σε επιστημονικό του άρθρο το περιοδικό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Cordis».
Τεχνολογία vs τρομοκρατία
ΝΗΣΙΔΕΣ
Πόλεμος για την «κβαντική» κυριαρχία
Ενας ιδιότυπος πόλεμος έχει ξεσπάσει μεταξύ της Google και της IBM με αφορμή την ανακοίνωση της πρώτης ότι ένας προηγμένος κβαντικός υπολογιστής της πέτυχε την «κβαντική υπεροχή» για πρώτη φορά, ξεπερνώντας...
Πόλεμος για την «κβαντική» κυριαρχία
ΝΗΣΙΔΕΣ
Να έχουν τα ρομπότ ανθρώπινη μορφή;
Πόσο ρεαλιστική -και επιθυμητή- είναι τελικώς, διερωτάται η τεχνολογική στήλη του BBC, η προοπτική των ρομπότ που σχεδόν δεν ξεχωρίζουν εμφανισιακά από τους αληθινούς ανθρώπους;
Να έχουν τα ρομπότ ανθρώπινη μορφή;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας