• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.5°C / 33.9°C
  3 BF
  41%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  30°C 26.9°C / 32.7°C
  3 BF
  51%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 34.3°C
  3 BF
  62%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  3 BF
  35%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 28.0°C
  3 BF
  44%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  30°C 26.2°C / 37.3°C
  1 BF
  64%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  34°C 26.2°C / 33.7°C
  2 BF
  79%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  2 BF
  37%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.8°C / 29.3°C
  3 BF
  55%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.5°C / 28.9°C
  1 BF
  45%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.2°C / 29.4°C
  2 BF
  37%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.7°C / 30.7°C
  1 BF
  54%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  2 BF
  79%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  2 BF
  40%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  33°C 29.5°C / 33.4°C
  2 BF
  41%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 29.8°C
  3 BF
  35%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  33°C 28.2°C / 34.2°C
  2 BF
  23%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.3°C / 27.1°C
  2 BF
  68%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.0°C / 30.5°C
  3 BF
  75%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  31°C 31.3°C / 31.3°C
  2 BF
  41%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μαθητικό «δώρο» για όσους σηκώνουν βάρη…

 • A-
 • A+
Οι δύο κατασκευές που έγιναν προειδοποιούν τον εργαζόμενο που χειρωνακτικά μετακινεί κάποιο φορτίο για τις δύο πιο συχνές και επικίνδυνες στάσεις του σώματος.

«Οσο περισσότερο αναπτύσσεται η τεχνολογία, τόσο περισσότερο αυξάνεται η χειρωνακτική εργασία», μου λέει ο Χαράλαμπος Παμπουκίδης, διευθυντής του 8ου Γυμνασίου Καλαμαριάς και προπονητής της μαθητικής ομάδας ρομποτικής που πρόσφατα παρουσίασε την εργασία της με θέμα «Ασφαλής χειρωνακτική διακίνηση φορτίων».

Η ομάδα ρομποτικής του 8ου Γυμνασίου Καλαμαριάς «C’ Est La Vie»* δημιούργησε μια καινοτομία για να διευκολύνει όσους σηκώνουν φορτία καθημερινά, κυρίως όσους κάνουν χειρωνακτική εργασία.

Οπως διαπίστωσαν, «η χειρωνακτική διακίνηση φορτίων όχι μόνο παραμένει σύνηθες φαινόμενο στους εργασιακούς χώρους της Ευρώπης, αλλά και το ποσοστό των εργαζομένων που εκτίθενται σ’ αυτήν έχει ελαφρώς αυξηθεί σε σχέση με τις προηγούμενες έρευνες. Το 2000 ήταν 37%, το 1995 33% και το 1990 31% (Ευρωπαϊκή Ερευνα για τις Συνθήκες Εργασίας 2000, Μαρμαράς, 2007).

Εντυπωσιακά ήταν και τα στατιστικά στοιχεία που άντλησαν οι μαθητές της ομάδας από το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας της Κύπρου και αφορούν την Ευρώπη:

● Το 25% των εργαζομένων υποφέρει από πόνους στη ράχη και το 23% από μυϊκούς πόνους.
● Το 68% των εργαζομένων εκτελεί επαναλαμβανόμενες κινήσεις των χεριών.
● Το 46% εργάζεται σε επικίνδυνες και κουραστικές στάσεις.
● Το 35% μεταφέρει και μετακινεί βαριά φορτία.

Η ομάδα ρομποτικής «C’ Εst La Vie» του 8ου Γυμνασίου Καλαμαριάς στη συνέχεια κατασκεύασε δύο εφαρμογές ανίχνευσης της λάθος στάσης του σώματος κατά τη διάρκεια μιας χειρωνακτικής εργασίας, όπως για παράδειγμα η μεταφορά ενός φορτίου.

Οι εφαρμογές που λειτουργούν με αισθητήρες, μπορούν να ενσωματωθούν σε e-textiles. Οι φορέσιμοι (wearables) αισθητήρες θα προειδοποιούν τον εργαζόμενο για μια επικίνδυνη για το σώμα του κίνηση, η οποία προοδευτικά μπορεί να προκαλέσει μυοσκελετικές παθήσεις.

«Η εργασία αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του διαγωνισμού FLL με φετινό θέμα “Cargo Connect”και στη συνέχεια παρουσιάστηκε στο 14ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής στο ΝΟΗΣΙΣ. Στην πρώτη φάση χρησιμοποιήσαμε σετ ΕV3 Lego, αλλά η προοπτική είναι να χρησιμοποιηθούν εξελιγμένοι αισθητήρες κίνησης (kinetic sensors) και ηλεκτρονικά κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα (e-textiles).

Οι δύο κατασκευές που έγιναν προειδοποιούν τον εργαζόμενο που χειρωνακτικά μετακινεί κάποιο φορτίο για τις δύο πιο συχνές και επικίνδυνες στάσεις του σώματος: τη λάθος στάση κατά την ανύψωση του φορτίου και την περιστροφή του κορμού του σώματος κρατώντας το φορτίο. Για την ανίχνευση των λάθος στάσεων χρησιμοποιούνται αισθητήρες απόστασης και γυροσκόπια. Αυτοί με τη σειρά τους ενεργοποιούν ηχητικά και εικονικά μηνύματα στο τουβλάκι EV3», εξηγεί ο Χαράλαμπος Παμπουκίδης.

Οι οκτώ μαθητές της ομάδας παρακολούθησαν σεμινάριο σχετικό με θέματα ανθρώπινης ανατομίας και προβλημάτων υγείας που δημιουργούνται κατά τη διάρκεια της χειρωνακτικής διακίνησης φορτίων και μελέτησαν την ελληνική νομοθεσία.

Διαπίστωσαν ότι η χειρωνακτική διακίνηση φορτίων μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς, αλλά και σοβαρές μυοσκελετικές παθήσεις κυρίως στην οσφυϊκή χώρα.

Επιπλέον, οι μαθητές κατέγραψαν μια σειρά παραγόντων που αυξάνουν την επικινδυνότητα της χειρωνακτικής διακίνησης φορτίων, όπως:

● Το περιβάλλον (ανεπαρκής χώρος διακίνησης, ζέστη, ανεπαρκής φωτισμός, ολισθηρό έδαφος κ.λπ.).

● Το φορτίο (πολύ βαρύ, πολύ ογκώδες, δύσκολο στο πιάσιμο, ανόμοια κατανεμημένο, σχήματος που εμποδίζει το οπτικό πεδίο του εργαζομένου κ.λπ.).

● Το άτομο (έλλειψη εμπειρίας και εκπαίδευσης, ηλικία, σωματική διάπλαση, φύλο, ιστορικό παθήσεων της ράχης κ.λπ.).

● Η εργασία (συνεχής με έντονους ρυθμούς, επαναλαμβανόμενες κινήσεις, απαιτεί επίπονες στάσεις του σώματος ή κινήσεις).

Η ομάδα «C’ Est La Vie» εστίασε την προσοχή της στις επίπονες στάσεις του σώματος και τις επίπονες κινήσεις που γίνονται κατά τη διάρκεια ανύψωσης ενός φορτίου. Κατασκεύασαν αισθητήρες κίνησης που προειδοποιούν κάθε φορά που κάνουμε μια λάθος κίνηση την ώρα που στρίβουμε τον κορμό μας ή όταν σκύβουμε για να σηκώσουμε ένα βάρος.

Το επόμενο βήμα

Μια μικρότερη σε όγκο πλατφόρμα, ένας επεξεργαστής, αισθητήρες και καλωδιώσεις μπορούν να ενσωματωθούν σε «έξυπνα» κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα (smart textiles), ώστε το project να γίνει φορέσιμο. Με άλλα λόγια, μια «έξυπνη» φόρμα ή μπλούζα μπορεί να αποτρέψει μια λάθος κίνηση που θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στο μυοσκελετικό μας σύστημα. Ηδη οι μαθητές έχουν επικοινωνήσει με εταιρεία που εξειδικεύεται στις τεχνολογίες αυτές κι έχουν λάβει ενθαρρυντικό μήνυμα, καθώς η ιδέα τους είναι χρήσιμη και άμεσα εφαρμόσιμη…

Στην ομάδα μαθητών του 8ου Γυμνασίου Καλαμαριάς συμμετέχουν οι: Αλέξανδρος Αναστασίου, (Γ’ Γυμνασίου), Δανάη Γεωργοπούλου (Α’ Γυμνασίου), Παναγιώτης Κανέλλης (Γ’ Γυμνασίου), Ευστάθιος Καρακόλης (Α’ Γυμνασίου), Αναστάσιος Κωνσταντινίδης (Γ΄ Γυμνασίου), Ηλέκτρα Ταβατίδου (Β’ Γυμνασίου ), Μαρία Χατζηδημητρίου (Γ’ Γυμνασίου) και από το 7ο ΓΕΛ Καλαμαριάς οι Χρήστος Καρακόλης (Β’ Τάξη) και Δώρα Παζολίδου (Β’ Τάξη).

*Η ομάδα πήρε το όνομά της από τον ήρωά της, τον Δημήτρη Αντωνίου, ο οποίος πριν από χρόνια έπεσε θύμα τροχαίου έξω από το 7ο Λύκειο Καλαμαριάς. Ο Δημήτρης Αντωνίου σύστησε τη δική του ομάδα «C’ Est La Vie» και μεταξύ άλλων δημιουργούν graffiti στα σχολεία, δίνοντας χρώμα στην καθημερινότητα των μαθητών.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΝΗΣΙΔΕΣ
Οδηγός αντιμετώπισης του άγχους
Το μυστικό είναι να μαθαίνουμε να διαχειριζόμαστε το άγχος και το στρες, χωρίς να υιοθετούμε ανθυγιεινούς (ή και επικίνδυνους) μηχανισμούς αντιμετώπισης.
Οδηγός αντιμετώπισης του άγχους
ΝΗΣΙΔΕΣ
Επίλεξε τον σεβασμό
Ο εκφοβισμός μπορεί να έχει πολλές και διαφορετικές μορφές. Είναι μια οδυνηρή, ανεπιθύμητη συμπεριφορά που γίνεται επανειλημμένα και σκόπιμα.
Επίλεξε τον σεβασμό
ΝΗΣΙΔΕΣ
Το δημοκρατικό σχολείο του βουνού
Στο Δίστομο ετοιμάζεται με όραμα ένα σχολείο που δεν θα περιορίζεται στους τέσσερις τοίχους, αλλά σ’ έναν ανοιχτό χώρο, με τις προσωπικές σχέσεις και την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση στο επίκεντρο.
Το δημοκρατικό σχολείο του βουνού
ΝΗΣΙΔΕΣ
«Εκεί που οι τίγρεις καπνίζουν»
Ο μαθητής Θωμάγγελος Πρασσάς μας μιλά για την ποιητική συλλογή του που κυκλοφορεί με τίτλο «Το δωμάτιο με τις μέλισσες».
«Εκεί που οι τίγρεις καπνίζουν»
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ας υποκύψει η λογική στην τήβεννο
Ανοίγουν τα σχολεία με μοναδικό «όπλο» ένα έξτρα σελφ τεστ για τους μαθητές, από τα ίδια σελφ τεστ που έκαναν και προηγουμένως και που κανείς δεν γνωρίζει κατά πόσο οι μαθητές τα διενεργούν.
Ας υποκύψει η λογική στην τήβεννο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας