• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.8°C / 30.2°C
  3 BF
  41%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.8°C / 28.5°C
  2 BF
  64%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.0°C / 28.8°C
  2 BF
  62%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  3 BF
  73%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 22.0°C / 24.8°C
  1 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.1°C / 21.2°C
  2 BF
  72%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.0°C / 27.0°C
  1 BF
  47%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 28.0°C
  5 BF
  58%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.1°C / 25.9°C
  3 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.8°C / 28.4°C
  2 BF
  47%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  3 BF
  80%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  0 BF
  78%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 22.3°C
  0 BF
  83%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 21.5°C / 25.6°C
  1 BF
  53%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.6°C / 26.8°C
  3 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.0°C / 30.4°C
  2 BF
  52%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.3°C / 27.1°C
  1 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 24.5°C / 25.5°C
  1 BF
  44%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  0 BF
  83%
AP Photo/Francisco Seco
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τότε και Τώρα

 • A-
 • A+
Η συστηματική απομυθοποίηση των πάντων έχει αφήσει τον πολύ κόσμο σε πλήρη αδράνεια ή και σε μαύρη απελπισία.

Δεν πρέπει να παραλληλίζουμε τα σημερινά γεγονότα με τα αντίστοιχα πριν από τη δικτατορία του Απρίλη του 1967. Τότε, υπήρχε ένα όραμα και μια πολιτική και πολιτιστική άνοιξη, που προκάλεσε φόβο όχι μόνο στην ντόπια αστική τάξη αλλά και στον ξένο παράγοντα.

Το συντηρούμενο φόβητρο κάποιου επερχόμενου κομμουνιστικού «κατακτητή» χρησιμοποιήθηκε ως το καλύτερο όπλο για την επιβολή της δικτατορίας. Αφού προηγήθηκε ο ευτελισμός της πολιτικής και των πολιτικών και η παθητική στάση ενός μεγάλου ποσοστού Ελλήνων πολιτών.

Τώρα ξαναέχουμε ευτελισμό πολιτικής και πολιτικών, αλλά δεν έχουμε καμιά άνοιξη, καμιά οργανωμένη αντίσταση, καμιά ελπίδα. Σήμερα, η συστηματική απομυθοποίηση των πάντων έχει αφήσει τον πολύ κόσμο σε πλήρη αδράνεια ή και σε μαύρη απελπισία.

Το 1967, είχαμε τις δικές μας τράπεζες να ρυθμίζουν τη ζωή μας. Σήμερα, έχουμε το καθεστώς των παντοδύναμων υπερεθνικών μονοπωλίων, που ουσιαστικά κυβερνούν τη χώρα μας και όλο τον κόσμο.

Τότε, οι στημένες προβοκάτσιες ήταν λίγες. Σήμερα, οι ξένες μυστικές υπηρεσίες ελέγχουν τα πάντα. Εχοντας δικούς τους ανθρώπους σε όλα τα ΜΜΕ και σε όλες τις κρατικές υπηρεσίες, μπορούν να κατευθύνουν πια όχι μόνο την παραπληροφόρηση αλλά και τις αντιδράσεις μας.

Τώρα, οι «βολεμένοι» μοιάζουν να είναι περισσότεροι από τους άνεργους και τους «αβόλευτους». Αυτοκίνητα, δάνεια, τζόγος, παραοικονομία, χωνευτικά θεάματα, σκέτη παρακμή...

Και το χειρότερο. Μετά τη δικτατορία ελπίζαμε ότι θα έχουμε μια καλύτερη Δημοκρατία. Τώρα, στα χρόνια αυτού του αθεράπευτου κορονοϊού και του «υποψήφιου» 3ου παγκόσμιου πολέμου, ελπίδα μηδέν... Οποιος κι αν νικήσει,

ο ένας θα είναι χειρότερος από τον άλλον.

Μας τα λέει όλα η ιλαροτραγική φράση του Ντάριο Φο, στο έργο «Δεν πληρώνω»: «Τι ωραία που ήταν πρώτα... Μας βάραγαν οι Ρώσοι; Ακουμπάγαμε στους Αμερικανούς. Μας βάραγαν οι Αμερικανοί; Ακουμπάγαμε στους Ρώσους. Τώρα μας βαράνε όλοι και δεν ακουμπάμε σε κανέναν. Ούτε στα... πόδια μας».

Και μια τραγική ειρωνεία. Ενας Διεθνής Φιλειρηνικός Σύλλογος ζητάει τις υπογραφές μας, για να πάμε τη Ρωσία σε μια νέα Δίκη Νυρεμβέργης. Οπως πήγανε και τους Γερμανούς ναζί. Και να τους πάνε ποιοι; Οι ΗΠΑ και η Ουκρανία. Οι δυο ΜΟΝΑΔΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ που καταψήφισαν την απόφαση του ΟΗΕ να καταδικάσει τα νεοναζιστικά μορφώματα!

Εμείς, λοιπόν, βάζουμε δυο υπογραφές. Μία για τη Ρωσία που αναγκάστηκε και έκανε το λάθος να επιτεθεί και μια για τις ΗΠΑ και την Ουκρανία, που την ανάγκασαν να το κάνει.

Τα λέει όλα η δήλωση του Μπάιντεν, το 2019 «...Μόνο με την ένταξη στο ΝΑΤΟ των γειτονικών χωρών στη Ρωσία θα αναγκάσουμε τον Πούτιν να επιτεθεί» (και η ένταξη έγινε). Και η μετατροπή της Ουκρανίας σε ένα πυρηνικό οπλοστάσιο (και έγινε). Και οι δύο μαζί επειδή αρνήθηκαν να υπογράψουν την καταδίκη των νεοναζιστών.

Ας ελπίσουμε ότι κάποτε θα συνειδητοποιήσουμε αυτή την παραφροσύνη της εποχής μας. Πριν να είναι πολύ αργά και ξεσηκωθούν ακόμη και οι πέτρες... Αρκεί αυτός ο ξεσηκωμός να μην είναι επί δικαίων και αδίκων...

Βοήθειά μας, ο λόγος του Νίκου Καζαντζάκη:

«...Ενας λαός που υποφέρει, θέλει να μας έχει δίπλα του. Η Ελλάδα υποφέρει. Και γι’ αυτό αναζητά ήρωες. Κι όταν τους βρίσκει, ταξιδεύει στα ουράνια. Οταν όμως δεν τους βρίσκει, δεν κατεβαίνει στα τάρταρα. Δεν κατεβαίνει, ακόμη κι όταν κάποιοι ήρωές της την προδίδουν. Ανεβαίνει μόνη της, κρατώντας στα χέρια της και στην καρδιά της μια σημαία που οι άλλοι την ονομάζουν τρέλα. Αυτή λοιπόν την τρέλα εμείς, αιώνες τώρα, την ονομάζουμε ελπίδα».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΝΗΣΙΔΕΣ
Προβοκάτσια
Είναι αδιαμφισβήτητο ιστορικό γεγονός πως οι δυνάμεις ασφαλείας και οι μυστικές υπηρεσίες χρησιμοποιούν αυτό το μέσο διαχρονικώς και παγκοσμίως.
Προβοκάτσια
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ποια Ενωμένη Ευρώπη;
Ενα κείμενο γραμμένο τον Μάιο του 1996. Με λίγες μικρές αλλαγές, μοιάζει σαν να γράφτηκε σήμερα...
Ποια Ενωμένη Ευρώπη;
ΝΗΣΙΔΕΣ
Το Ανατολικό Ζήτημα
Ο όρος αυτός καθιερώθηκε στη γλώσσα της διπλωματίας το 1822, σε σχέση με τα δυσεπίλυτα πολιτικά αλλά και οικονομικά προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί με πρωταγωνιστές κυρίως τις μεγάλες δυνάμεις της Ευρώπης.
Το Ανατολικό Ζήτημα
ΝΗΣΙΔΕΣ
Πόλεμος και ειρήνη
Αν όλα τα κράτη ήταν διατεθειμένα να αφοπλιστούν, το μοναδικό κράτος που θα αρνούνταν να το κάνει θα γινόταν ο κυρίαρχος του κόσμου.
Πόλεμος και ειρήνη
ΝΗΣΙΔΕΣ
Γινόμαστε όλα αυτά που πιστεύουμε
Αν οι πεποιθήσεις μας ευθυγραμμίζονται με την ηθική στάση που έχουμε απέναντι σε κάποια ζητήματα, τότε μάλλον δεν επιλέγουμε αυτό που πιστεύουμε.
Γινόμαστε όλα αυτά που πιστεύουμε
ΝΗΣΙΔΕΣ
Τα δίσεκτα χρόνια
Μελετώντας την Ιστορία έχουμε διαπιστώσει πια ότι οι μεγάλες αλλαγές έγιναν από αποφασισμένους λαούς και από ασυμβίβαστους ηγέτες, χωρίς καμιά εξουσία οι περισσότεροι.
Τα δίσεκτα χρόνια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας