• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 15.3°C / 17.9°C
  1 BF
  86%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.9°C / 14.5°C
  1 BF
  86%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  16°C 12.7°C / 16.6°C
  2 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.1°C
  2 BF
  86%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.5°C / 14.9°C
  3 BF
  82%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.0°C / 11.6°C
  1 BF
  87%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 6.8°C
  2 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 11.3°C / 11.3°C
  1 BF
  94%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 14.3°C / 18.8°C
  3 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.7°C
  1 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.5°C / 17.4°C
  2 BF
  81%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  1 BF
  79%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  3 BF
  80%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 13.4°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.5°C / 15.1°C
  1 BF
  89%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 18.8°C
  2 BF
  74%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 17.7°C
  0 BF
  88%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.3°C / 13.8°C
  1 BF
  88%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.1°C / 13.4°C
  0 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.3°C / 8.3°C
  1 BF
  92%

«Ο βιώσιμος τουρισμός αποτελεί έναν από τους κεντρικούς στόχους του γεωπάρκου από τη στιγμή που πρωτοϋπήρξε ως ιδέα», λέει ο Engi

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Γεωπάρκο Σύρου: Ένα μονοπάτι προς τον βιώσιμο τουρισμό

 • A-
 • A+
Η UNESCO ορίζει ως γεωπάρκα περιοχές ιδιαίτερης γεωλογικής σημασίας ή κάλλους. Ένας από τους στόχους που έχουν τεθεί είναι να μπει το γεωπάρκο της Σύρου στον Παγκόσμιο Χάρτη αναγνωρισμένων γεωπάρκων. Ήδη αυτό έχει συμβεί στην Τήνο και στη Μήλο

Όταν ακούει κανείς τη λέξη «Συριανός» τα πρώτα που φέρνει στο μυαλό του είναι «νησί», «Κυκλάδες», «καλοκαίρι», «παραλίες», «διακοπές», «διασκέδαση». Ο μέσος ταξιδιώτης δε γνωρίζει πως η Σύρος, πέρα από τις όμορφες παραλίες και την επιβλητική Ερμούπολη, διαθέτει μοναδικές γεωλογικές ιδιομορφίες. Τα τελευταία χρόνια γίνεται προσπάθεια να αναδειχτεί αυτή η σχεδόν άγνωστη διάσταση του νησιού με τη δημιουργία γεωπάρκου, πόλου έλξης για τουρίστες που θέλουν να εξερευνήσουν το ιδιόμορφο τοπίο της ενδοχώρας του. Το δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» στις 23/12/2021, «Μια γεω-ουτοπία στην Απάνω Μεριά της Σύρου», έγινε αφορμή να μιλήσουμε για το γεωπάρκο με ακόμη δύο ανθρώπους που προωθούν με ζήλο τη δημιουργία του.

Τι είναι ένα γεωπάρκο; Ο Martin Engi, καθηγητής στο Ινστιτούτο Γεωλογικών Επιστημών της Πανεπιστημίου της Βέρνης και επιστημονικός συντονιστής του γεωπάρκου της Σύρου, μας δίνει τον ακριβή ορισμό: «Πρόκειται για ειδικά οριοθετημένες περιοχές, επιλεγμένες για να επιτρέπουν στους επισκέπτες να εξερευνήσουν μια σειρά σημαντικών γεωλογικών φαινομένων που μας δίνουν μια εικόνα για τις διαδικασίες που λειτουργούν στη Γη». Ο Martin Engi αγάπησε τη Σύρο μέσα από τα ταξίδια του για τη μοναδικότητά της. Γοητευμένος, όχι μόνο από την ομορφιά, αλλά και από το γεωλογικό ενδιαφέρον της Σύρου, σταδιακά ενεπλάκη όλο και περισσότερο, καταλήγοντας να γίνει ο βασικός επιστημονικός συντονιστής του γεωπάρκου της Σύρου. «Σε αυτό το στάδιο σχεδιάζουμε γεωκέντρα και γεωδιαδρομές, τόσο στην Ερμούπολη όσο και στην Απάνω Μεριά της Σύρου», μας λέει. «Με το γεωκέντρο στην Ερμούπολη στόχος είναι να κάνουμε τους επισκέπτες να περιεργαστούν τους πολλούς γεωλογικούς θησαυρούς της Σύρου, να δείξουμε την ιστορία των βράχων και των τοπίων της... Τα εκθέματα και οι διαδραστικές εκθέσεις θα παρακινούν τους επισκέπτες να εξερευνήσουν το νησί. Το γεωκέντρο θα ενημερώνει για τις γεωδιαδρομές και στην Απάνω Μεριά».

Ο Martin Engi, μέσα από κοινούς γνωστούς, ήρθε σε επαφή και με τον Ανδρέα Γιαλόγλου, δημοτικό σύμβουλο και έναν από τους επικεφαλής του εγχειρήματος. «Ήρθαμε σε επαφή την περίοδο που είχε υποβληθεί προς έγκριση η αρχική πρόταση του έργου με τίτλο «Δράσεις αξιοποίησης της γεωλογικής ιστορίας με σκοπό την ανάπτυξη του γεωτουρισμού στη Σύρο», αναφέρει ο κ. Γιαλόγλου. «Με τη δική του συμβολή, η πρόταση αναμορφώθηκε σε ρεαλιστικότερη βάση και απέκτησε τον σαφή προσανατολισμό για τη δημιουργία του γεωλογικού εκθετηρίου και των διασυνδεδεμένων με αυτό γεωδιαδρομών».

Για να γίνει η ιδέα αυτή πραγματικότητα έχουν συμβάλει, εκτός από τον Δήμο της Σύρου, και άλλες δομές, όπως η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «Απάνω Μεριά» και το Cyclades Preservation Fund, μη κερδοσκοπικός οργανισμός που συγκεντρώνει πόρους από ανθρώπους και επιχειρήσεις που αγαπούν τις Κυκλάδες. Ο δήμος βρίσκεται σε συνεργασία και με το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, που εδρεύει στη Σύρο, και έχει αναλάβει το ερευνητικό έργο των ψηφιακών εφαρμογών που θα αναπτυχθούν για τις ανάγκες τόσο γεωλογικού εκθετηρίου και των γεωδιαδρομών.

Φυσικά, τίποτα δεν θα είχε συμβεί χωρίς τη συμμετοχή και στήριξη των κατοίκων της Σύρου. Άλλωστε, η δημιουργία του γεωπάρκου ήταν η έκφραση μιας «κοινωνικής επιθυμίας», όπως αποκαλεί ο κ. Γιαλόγλου τον τρόπο που οι ντόπιοι αγκάλιασαν την ιδέα, από τη σύλληψη ως την πράξη.

Ένας από τους στόχους που έχουν τεθεί είναι να μπει το γεωπάρκο της Σύρου στον Παγκόσμιο Χάρτη αναγνωρισμένων γεωπάρκων. Ήδη αυτό έχει συμβεί στην Τήνο και στη Μήλο. Μακροπρόθεσμα, το γεωπάρκο της Σύρου θα μπορούσε να ενταχθεί στο δίκτυο της UNESCO. Στη συνέχεια, εάν όλοι οι φορείς συνεργαστούν επαρκώς, η Σύρος θα αποτελέσει έναν από τους σημαντικούς παράγοντες υλοποίησης της ατζέντας βιώσιμης ανάπτυξης της UNESCO έως το 2030.

Ένα γεωπάρκο πρώτα απ’ όλα αναδεικνύει τη γεωμορφολογική μοναδικότητα ενός τόπου. Κάθε τόπος έχει τη δική του ιστορία και τα εδάφη του τη διηγούνται σε όποιον έχει τη διάθεση να τα εξερευνήσει. Άνθρωποι από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο περπατώντας μέσα από τις γεωδιαδρομές και τα μονοπάτια, έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν μια άλλη πλευρά του νησιού. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, ακόμη ένας σκοπός επιτυγχάνεται, ο οποίος αφορά την επαφή των επισκεπτών με μια άλλη μορφή τουρισμού.

Και εδώ ερχόμαστε στο κομμάτι της βιωσιμότητας του τουρισμού. Ο βιώσιμος τουρισμός «αποτελεί έναν από τους κεντρικούς στόχους του γεωπάρκου από τη στιγμή που πρωτοϋπήρξε ως ιδέα», λέει ο Martin Engi. Το μοντέλο τουρισμού που επικρατεί στην Ελλάδα -και στη Σύρο- περιορίζεται στο μοτίβο συνωστισμός τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, διασκέδαση στο νυχτερινό, ξέφρενο lifestyle ενός κλασικού «ελληνικού καλοκαιριού». Όσο διασκεδαστικό κι αν είναι για τους τουρίστες, προκαλεί αρκετή περιβαλλοντική επιβάρυνση. Μια εναλλακτική και φιλική προς το περιβάλλον μορφή τουρισμού θα έφερνε τους ανθρώπους, όχι μόνο πιο κοντά στη φύση, αλλά θα τους έκανε τρόπον τινά κομμάτι της. Μιλάμε για τουρισμό προσιτό σε όλα τα κοινωνικά στάτους και ηλικίες και για οποιαδήποτε εποχή του χρόνου, καθώς η ομορφιά ενός φυσικού τοπίου είναι διαχρονική.

* Τελειόφοιτη Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ ΕΚΠΑ

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΝΗΣΙΔΕΣ
Επενδυτές φεουδάρχες
Μια σειρά τουριστικών επενδύσεων αποκαλύπτουν τον προκλητικό τρόπο που κινούνται οι επενδυτές καθώς και τον προνομιακό τρόπο που αυτοί αντιμετωπίζονται.
Επενδυτές φεουδάρχες
ΝΗΣΙΔΕΣ
Στα βήματα του Μπουνιουέλ
O Φερμίν Σολίς μίλησε στην «Εφ.Συν.» για το γκράφικ νόβελ και την ταινία «Ο Μπουνιουέλ στον λαβύρινθο με τις χελώνες» που βασίστηκε στην ταινία του μεγάλου σκηνοθέτη «Γη χωρίς ψωμί».
Στα βήματα του Μπουνιουέλ
ΝΗΣΙΔΕΣ
«Πάντα η εξέλιξη κερδίζει»
Ο πρόεδρος του Animasyros Βασίλης Καραμητσάνης μιλά στην «Εφ.Συν.» για την πορεία του και τη φετινή διοργάνωση που συμπληρώνει τα 15 χρόνια.
«Πάντα η εξέλιξη κερδίζει»
ΝΗΣΙΔΕΣ
Το διεθνές φεστιβάλ animation δονεί τη Σύρο
Η επίσκεψη στη Σύρο τον Σεπτέμβριο είναι μαγική και το φεστιβάλ ένας επιπλέον λόγος. Είναι εξαιρετικό να βλέπετε αυτές τις σπουδαίες πολύχρωμες, ταξιδιάρικες, ενίοτε και σπαρακτικές, κινηματογραφικές...
Το διεθνές φεστιβάλ animation δονεί τη Σύρο
ΝΗΣΙΔΕΣ
Άξιον εστί το Αιγαίο
Σε ολόκληρο το «Άξιον Εστί» διάχυτη είναι η ποιητική αναφορά στο Αιγαίο, με την έννοια ολόκληρου του ελλαδικού χώρου, και στη δημιουργία του.
Άξιον εστί το Αιγαίο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας