• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.2°C / 15.3°C
  0 BF
  83%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.4°C / 15.2°C
  0 BF
  63%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  13°C 11.6°C / 14.8°C
  2 BF
  65%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.9°C
  1 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 12.4°C
  3 BF
  82%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 10.8°C / 14.6°C
  1 BF
  75%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 8.4°C / 9.5°C
  1 BF
  81%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.2°C / 14.6°C
  2 BF
  84%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.3°C / 18.7°C
  1 BF
  84%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 13.9°C / 15.9°C
  2 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Ασθενής ομίχλη
  13°C 12.4°C / 14.6°C
  4 BF
  94%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 13.6°C
  2 BF
  76%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 15.1°C / 15.1°C
  2 BF
  73%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 10.5°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 10.5°C / 12.8°C
  0 BF
  79%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 15.8°C / 18.2°C
  3 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.4°C / 15.5°C
  2 BF
  75%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 14.3°C
  0 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  14°C 11.5°C / 15.3°C
  1 BF
  77%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  0 BF
  72%
Dreamstime.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πρώτα βήματα στις σχέσεις

 • A-
 • A+
Οσο περνάει ο καιρός, μια υγιής σχέση απαιτεί καλή επικοινωνία και συνεργασία μεταξύ των συντρόφων.

Αντέξει-δεν αντέξει, εν έτει 2021 (!), η ειδική θεματική ενότητα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία (εμμείνει-δεν εμμείνει το αρμόδιο υπουργείο στην απόφασή του για το πλέον αναγκαίο μάθημα), η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών/εφήβων οφείλει να ξεκινά από το σπίτι και να συνεχίζεται στο σχολείο.

Πολλοί μαθητές συνάπτουν μια ρομαντική σχέση κατά τη διάρκεια του σχολείου ή στα φοιτητικά τους χρόνια. Η αρχή της σχέσης είναι συχνά συναρπαστική και εύκολη. Οσο περνάει ο καιρός, μια υγιής σχέση απαιτεί καλή επικοινωνία και συνεργασία μεταξύ των συντρόφων.

Η ποιότητα των σχέσεών μας επηρεάζει τη ζωή μας με πολλούς τρόπους, συμπεριλαμβανομένης της αυτοεκτίμησής μας, της ικανότητάς μας να αντιμετωπίζουμε το άγχος και της μαθητικής, φοιτητικής και μετέπειτα εργασιακής μας παραγωγικότητας.

Αν θέλετε να δημιουργήσετε και να διατηρήσετε μια καλή σχέση, ένα είναι βέβαιο: χρειάζεται δουλειά. Το πρώτο βήμα για να μάθετε πού χρειάζεται κάποια προσοχή η σχέση σας είναι να κάνετε μια απογραφή – ένα εξαιρετικό εργαλείο που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εσείς και ο σύντροφός σας.

Ποια είναι τα κλειδιά για την οικοδόμηση μιας υγιούς σχέσης;

● Γνωρίστε το άτομο: ίσως είναι στενός/ή φίλος/η ή φίλος/η φίλου/ης. Σε κάθε περίπτωση βεβαιωθείτε ότι είστε άνετοι με αυτό το άτομο.

Περάστε χρόνο με αυτό το άτομο σε μια ομάδα φίλων: Αυτό θα μπορούσε να σας βοηθήσει να αισθανθείτε πιο άνετα με αυτό το άτομο και να καταλάβετε περισσότερο πώς συμπεριφέρεται στους άλλους. Είναι εξουσιαστικό ή επικριτικό; Ή είναι φροντιστικό και θετικό;

● Προγραμματίστε δραστηριότητες που μπορείτε να απολαύσετε και οι δύο: Μην κάνετε κάθε φορά που συναντιέστε ό,τι θέλει ο άλλος. Με αυτόν τον τρόπο, δεν θα γνωρίσει ποτέ τον πραγματικό σας εαυτό. Ο συμβιβασμός είναι ο καλύτερος δρόμος. Μιλήστε για τα αγαπημένα σας μέρη όπου θα θέλατε να πάτε μαζί ή πράγματα που θα θέλατε να κάνετε μαζί.

● Να είστε ξεκάθαροι από την αρχή με το άλλο άτομο: Πείτε του/της τι αισθάνεστε άνετα να κάνετε και μέχρι ποια ώρα θέλετε να έχετε επιστρέψει. Πείτε τουλάχιστον σε ένα άτομο που εμπιστεύεστε –σε άτομο της οικογένειάς σας, φίλο, συγκάτοικο, γείτονα– πού πηγαίνετε, με ποιον και πώς μπορεί να επικοινωνήσει μαζί σας σε περίπτωση που συμβεί κάτι.

Πόσο υγιής είναι η σχέση μου;

Το παρακάτω ερωτηματολόγιο μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε πόσο υγιής είναι η σχέση που έχετε με τον/τη σύντροφό σας. Απαντήστε σε κάθε ερώτηση με ένα απλό «ναι» ή «όχι».

● Ο σύντροφός μου και εγώ έχουμε ξεκάθαρη επικοινωνία.

● Εχουμε εμπιστοσύνη ο ένας στον άλλον.

● Υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός μεταξύ μας.

● Εχουμε κοινά ενδιαφέροντα.

● Είμαστε σε θέση να αντιληφθούμε τα πράγματα διαφορετικά χωρίς να περιμένουμε ο ένας να δει τα πράγματα με τον τρόπο του άλλου.

● Αισθάνομαι ότι ο σύντροφός μου με εκτιμά πνευματικά, συναισθηματικά και αν είναι οικεία η σχέση, σωματικά.

● Είμαι σε θέση να αναπτυχθώ ανεξάρτητα και υποστηρίζω την ανάπτυξη του συντρόφου μου, έτσι η σχέση μας αναπτύσσεται και αυτή.

● Εχουμε δραστηριότητες και φίλους εκτός της σχέσης.

● Αποδεχόμαστε ο ένας τον άλλον και δεν προσπαθούμε να αλλάξουμε ο ένας τον άλλον.

● Η σχέση μας προσθέτει χαρά στη ζωή μου.

Εάν απαντήσατε «όχι» σε οποιαδήποτε από τις παραπάνω ερωτήσεις, ίσως θελήσετε να εξερευνήσετε την υγεία της σχέσης σας. Η συζήτηση με έναν ενήλικα που εμπιστεύεστε ή έναν ειδικό σύμβουλο μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη για να ξεκαθαρίσετε τυχόν αμφιβολίες ή ανησυχίες που έχετε.

ΠΗΓΗ: CDC, NIOSH

Λέμε «όχι» στην πίεση των συνομηλίκων μας

Η πίεση από τους συνομήλικους είναι κάτι που πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν. Ειδικά όταν οι εικόνες σεξ είναι μέρος της κουλτούρας μας, δηλαδή παντού: σε ταινίες, τηλεοπτικά προγράμματα, περιοδικά κ.λπ. Το σεξ είναι απολύτως φυσιολογικό, αλλά επειδή οι άλλοι άνθρωποι κάνουν σεξ, δεν σημαίνει ότι πρέπει να κάνετε και εσείς.

Οι έφηβοι συνήθως αισθάνονται πίεση από τους φίλους τους για να προχωρήσουν σε σεξουαλικές πράξεις. Φράσεις όπως «Το σεξ σε κάνει cool» είναι διαδεδομένες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι κάτι τέτοιο ισχύει. Το ότι βγήκαν ραντεβού δεν συνεπάγεται ότι θα πρέπει –νιώθουν υποχρεωμένοι– να κάνουν σεξ, όταν μάλιστα, πραγματικά δεν το θέλουν.

Υπάρχουν πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη πριν η πίεση των συνομηλίκων σας σας οδηγήσει σε λάθος απόφαση για τη διαχείριση και διάθεση του σώματός σας.

● Δεν κάνουν σεξ όλα τα άτομα της ηλικίας σας. Ακόμα κι αν κάποιος σας πει «Ολοι το κάνουν», δεν είναι αλήθεια. Υπάρχουν άτομα που δεν κάνουν σεξ.

● Υπάρχουν σκηνές σεξ σε ταινίες, τηλεοπτικά προγράμματα, ακόμη και περιοδικά. Θυμηθείτε, όλοι αυτοί οι άνθρωποι παίζουν έναν ρόλο – στις σκηνές αυτές σεξ δεν σημαίνει ότι γίνεται σεξ.

● Εάν αρχίσετε να κάνετε μη ασφαλές σεξ μόνο επειδή αισθάνεστε πιεσμένοι από τον κοινωνικό περίγυρο, μπορεί να ρισκάρετε να προσβληθείτε από ΣΜΝ (Σεξουαλικά Μεταδιδόμενο Νόσημα) ή να έχετε μια μη προγραμματισμένη εγκυμοσύνη.

Απλώς θυμηθείτε ότι το σώμα σας είναι μόνο δικό σας και είναι δική σας ευθύνη. Ναι, το σεξ μπορεί να είναι διασκεδαστικό, αλλά μην αφήνετε την πίεση των συνομηλίκων σας να πάρει την απόφαση για το πώς θα διαχειριστείτε το σώμα σας.

Για να αποφύγετε την πίεση των συνομηλίκων, να είστε προετοιμασμένοι ψυχικά αλλά και σε πρακτικό επίπεδο. Κάντε παρέα με φίλους που συμφωνούν με τις ιδέες σας για το σεξ.

Αν βγείτε ραντεβού, πάντα να έχετε μαζί σας κάποια επιπλέον χρήματα, ώστε, αν αισθανθείτε άβολα, να μπορείτε να πάρετε ταξί.

Να είστε σταθεροί όταν δεν θέλετε να κάνετε σεξ! ΟΧΙ σημαίνει ΟΧΙ!

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΝΗΣΙΔΕΣ
Η ισότητα των φύλων ξεκινά από το σπίτι
Τα παραδείγματα που δίνουν στο σπίτι οι γονείς, οι φροντιστές και η ευρύτερη οικογένεια διαμορφώνουν τον τρόπο που το παιδί σκέφτεται για τα φύλα και την ισότητα.
Η ισότητα των φύλων ξεκινά από το σπίτι
ΝΗΣΙΔΕΣ
Γη της Ισότητας: μόνο στα όνειρά μας!
Η Equiterra είναι μια ουτοπία που δημιούργησαν τα Ηνωμένα Εθνη - Ισότητα των Φύλων και Ενδυνάμωση των Γυναικών (UN Women), καθώς μέχρι σήμερα καμία χώρα στον κόσμο δεν έχει επιτύχει την ισότητα των φύλων.
Γη της Ισότητας: μόνο στα όνειρά μας!
ΝΗΣΙΔΕΣ
Τα απατηλά παιχνίδια της φύσης
Ο Τόμας Μαν βάζει το χέρι στη φωτιά για εκατομμύρια γυναίκες στον κόσμο και θίγει το κορυφαίο ζήτημα όλων των εποχών για άνδρες και γυναίκες: το δικαίωμα στον έρωτα όταν τα χρόνια περάσουν.
Τα απατηλά παιχνίδια της φύσης
ΝΗΣΙΔΕΣ
Δυνατοί έφηβοι
Η ψυχοθεραπεύτρια Αmy Morin επισημαίνει ότι το κλειδί για να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να φτάσουν τις μέγιστες δυνατότητές τους είναι να τα βοηθήσουμε να αναπτύξουν έναν ισχυρό ψυχικό μυ.
Δυνατοί έφηβοι
ΝΗΣΙΔΕΣ
Mιλάμε στα παιδιά για το σεξ
Τα παιδιά πρόκειται να συλλέξουν πληροφορίες σχετικά με το σεξ και είναι καλύτερο αυτές να είναι ακριβείς και να προέρχονται από τους γονείς.
Mιλάμε στα παιδιά για το σεξ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας