• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 5.2°C / 9.8°C
  1 BF
  68%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  6°C 4.1°C / 9.0°C
  0 BF
  63%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  9°C 4.0°C / 10.5°C
  1 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C -4.1°C / 1.1°C
  1 BF
  72%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  0 BF
  81%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  7°C 5.0°C / 7.1°C
  2 BF
  52%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C 1.4°C / 1.4°C
  0 BF
  51%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  6°C 6.2°C / 6.2°C
  1 BF
  69%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 12.5°C
  3 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  2 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.4°C / 11.8°C
  3 BF
  50%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.0°C / 9.7°C
  2 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  0 BF
  87%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / 5.7°C
  0 BF
  93%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.5°C / 4.5°C
  1 BF
  74%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  3 BF
  40%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  8°C 6.0°C / 9.3°C
  1 BF
  61%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  8°C 3.3°C / 8.3°C
  3 BF
  50%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  6°C 1.7°C / 6.4°C
  1 BF
  59%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  2°C 2.3°C / 2.3°C
  2 BF
  58%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το κρυφό κόστος της παραγωγής πλαστικών

 • A-
 • A+
Η ανθρωπότητα παράγει παραπάνω από 200 εκατομμύρια τόνους πλαστικών σκουπιδιών κάθε χρόνο.

Το κόστος της παραγωγής πλαστικών για την κοινωνία, το περιβάλλον και την οικονομία αποκλειστικά και μόνο για το έτος 2019 ήταν 3,7 τρισεκατομμύρια -σε αμερικάνικα δολάρια-, ποσό μεγαλύτερο του ΑΕΠ της Ινδίας σύμφωνα με νέα έρευνα που διεξήγαγε η εταιρεία Dalberg για λογαριασμό της WWF. Το ποσό αυτό πρόκειται να διπλασιαστεί το έτος 2040, όπως επισημαίνεται στην έκθεση, αν δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα.

Μπορεί λοιπόν ο καθένας από εμάς ευλόγως να αρνείται τη συμμετοχή του στην πλαστική ρύπανση μόνο και μόνο γιατί παίρνει έναν καφέ πηγαίνοντας στη δουλειά ή γιατί δεν κάνει συστηματικά ανακύκλωση σε σχέση με τη ρύπανση που προκαλούν τα αυτοκίνητα ή η βαριά βιομηχανία, αλλά η σύγκριση αυτή δεν σημαίνει ότι ως μονάδες δεν έχουμε μερίδιο σε αυτό το πλαστικό σκουπιδαριό που πνίγει θάλασσες, εδάφη και βουνά και εν τέλει εμάς τους ίδιους.

Η ανθρωπότητα, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της έκθεσης, παράγει παραπάνω από 200 εκατομμύρια τόνους πλαστικών σκουπιδιών κάθε χρόνο. Και η εικόνα που δίνεται για να γίνει αντιληπτός ο όγκος των σκουπιδιών είναι ότι αυτή η ποσότητα πλαστικών αντιστοιχεί σε περίπου 523 τρισεκατομμύρια πλαστικά καλαμάκια, που αν τα τοποθετήσουμε το ένα δίπλα στο άλλο για να σχηματίσουν π.χ. ένα σχοινί, τότε θα μπορούσαμε να «τυλίξουμε» την υδρόγειο με αυτό περί τις 2,8 εκατομμύρια φορές.

Το 50% περίπου αυτών των πλαστικών απορριμμάτων δεν καταλήγει ποτέ στην ανακύκλωση, ούτε τα διαχειριζόμαστε με σωστό και βιώσιμο τρόπο, παρά καίγονται σε υπαίθριους χώρους, είτε πέφτουν σε χωματερές ή απλώς... καταλήγουν στο περιβάλλον, όπου περιβάλλον σημαίνει ποτάμια, θάλασσες, έδαφος. Και σε ό,τι αφορά τους ωκεανούς, στα νερά τους καταλήγουν 11 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών σκουπιδιών κάθε χρόνο.

Η έκθεση λοιπόν, με τίτλο «Plastics: The cost to society, environment and the economy» (Πλαστικά: Το κόστος τους για την κοινωνία, το περιβάλλον και την οικονομία), αποκαλύπτει ότι σε όλο τον κύκλο ζωής τους τα πλαστικά παράγουν 1,8 δισεκατομμύρια τόνους αέρια του θερμοκηπίου (GHG) κάθε χρόνο.

Αυτός ο αριθμός αντιστοιχεί στο άθροισμα των εκπομπών αερίων της αεροπλοΐας και ναυσιπλοΐας. Το δυστύχημα είναι ότι αυτές οι εκπομπές αερίων επιταχύνουν επί τα χείρω τα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής όπως ήδη γνωρίζουμε -λιώσιμο των πάγων, πλημμύρες, έντονη ξηρασία που οδηγεί σε καταστροφή των καλλιεργειών-, πραγματικότητες που έχουν τεράστια κόστη για τις κυβερνήσεις αλλά και τις κοινωνίες.

Η μη βιώσιμη διαχείριση των πλαστικών απορριμμάτων απειλεί ευθέως την ικανότητα των ωκεανών να λειτουργούν ως δεξαμενές αποθήκευσης άνθρακα κι αν εντέλει το καταφέρουμε και αυτό -πέρα από την ανελέητη αποψίλωση των δασών και τον αφανισμό της βιοποικιλότητας-, τότε η επιτάχυνση των φαινομένων που συστήνουν την κλιματική κρίση θα είναι ασφαλώς εξασφαλισμένη. Το αν θα είναι αναστρέψιμη, είναι κάτι που απαιτεί γρήγορα αντανακλαστικά, πολιτικές αποφάσεις με κόστος και συνειδητοποίηση, από πλευράς πολιτών, του άρρηκτου δεσμού όλων των μορφών ζωής.

Η πλαστική ρύπανση έχει οικονομικό αντίκτυπο σε όλους τους τομείς της ζωής:

● Αυξημένα κόστη για τη διαχείριση των αποβλήτων: κάθε χρονιά ξοδεύονται πάνω από 32 δισεκατομμύρια δολάρια για την αποκομιδή, διαλογή, διαχείριση και ανακύκλωση των τεράστιων ποσοτήτων πλαστικών απορριμμάτων.

● Κυβερνήσεις, ΜΚΟ και ευαισθητοποιημένοι πολίτες επιβαρύνονται με σημαντικά οικονομικά βάρη για τις εκστρατείες καθαρισμού που οργανώνουν, δράσεις που κοστίζουν περί τα 15 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

● Η πλαστική ρύπανση των θαλασσών μπορεί να δημιουργήσει τεράστια οικονομικά κόστη με τη μορφή μείωσης του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ), που εκτιμάται σε έως και 7 δισεκατομμύρια δολάρια μόνο για το 2018. Αυτό οφείλεται στην απώλεια εσόδων από τον τουρισμό, την αλιεία, την υδατοκαλλιέργεια κ.ά.

● Οι περιθωριοποιημένες κοινωνίες επιβαρύνονται δυσανάλογα με το κόστος του κύκλου ζωής των πλαστικών.

Οι μονάδες αποτέφρωσης, τα διυλιστήρια πετρελαίου και φυσικού αερίου εγκαθίστανται σε περιοχές όπου διαβιούν χαμηλού εισοδήματος και περιθωριοποιημένες κοινότητες, εκθέτοντάς τις έτσι σε κινδύνους για την υγεία και την οικονομία. Οι φτωχοί άνθρωποι που βγάζουν το καθημερινό τους φαγητό μαζεύοντας πλαστικά σκουπίδια εννοείται ότι εκτίθενται σε μεγάλους κινδύνους για την υγεία τους σε όλα τα στάδια διαχείρισης των απορριμμάτων.

Είναι σαφές ότι η κλιματική κρίση χτυπάει περισσότερο τους ανθρώπους που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΝΗΣΙΔΕΣ
Τι προτιμάμε; Αξιέπαινες προσπάθειες ή αποτρόπαια γεγονότα;
Η σκέψη του αποτρόπαιου μου γεννήθηκε ως χαρακτηρισμός για τις πράξεις ανθρώπων που βασανίζουν το ζωντανό «έδεσμα» που θα καταλήξει στον γκουρμέ οισοφάγο τους. Μου συνέβη όταν διάβασα το άρθρο με τίτλο...
Τι προτιμάμε; Αξιέπαινες προσπάθειες ή αποτρόπαια γεγονότα;
ΝΗΣΙΔΕΣ
Προστατέψτε τη φύση, προστατέψτε τον κόσμο!
Οι αυτόχθονες λαοί πληρώνουν βαρύ τίμημα για την προστασία των εδαφών τους, ενώ διαχειρίζονται με βιώσιμο τρόπο το 50% των παγκόσμιων εδαφών από τα οποία μόνο για το 10% έχουν έννομα δικαιώματα ιδιοκτησίας.
Προστατέψτε τη φύση, προστατέψτε τον κόσμο!
ΝΗΣΙΔΕΣ
Για ποια βιώσιμη ανάπτυξη μιλάμε;
Eνώ οι ωκεανοί παρέχουν θεμελιώδεις οικοσυστημικές υπηρεσίες μόνο το 1% της επιφάνειάς τους βρίσκεται υπό καθεστώς προστασίας.
Για ποια βιώσιμη ανάπτυξη μιλάμε;
ΝΗΣΙΔΕΣ
Να αλλάξουμε τρόπο ζωής!
Οι συνέπειες που έχουν τα πλαστικά στην υγεία μας από την αρχική διαδικασία της εξόρυξης ορυκτών καυσίμων μέχρι την παραγωγή τους, τη χρήση τους και, τέλος, την απόρριψή τους δεν είναι και τόσο γνωστές.
Να αλλάξουμε τρόπο ζωής!
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ηθική ευθύνη: Αναζητείται!
Οχι, το ελατόδασος του Μαινάλου, προστατευόμενη περιοχή ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000, δεν είναι ο σκουπιδοτενεκές του καθενός αήθους. Είναι πνεύμονας ζωής που χρήζει προστασίας και σεβασμού.
Ηθική ευθύνη: Αναζητείται!
ΝΗΣΙΔΕΣ
Στην εποχή των πλαστικών
Ηδη γνωρίζουμε ότι τα θηλαστικά, τα ψάρια, οι θαλάσσιοι οργανισμοί αλλά και τα πτηνά είναι τα πρώτα στη σειρά θύματα της πλαστικής μόλυνσης που μαστίζει τα οικοσυστήματα του πλανήτη μας.
Στην εποχή των πλαστικών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας