• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  30°C 26.4°C / 31.3°C
  2 BF
  27%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.7°C / 30.5°C
  1 BF
  53%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.0°C / 29.8°C
  3 BF
  43%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 25.9°C
  0 BF
  49%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.6°C / 26.6°C
  2 BF
  50%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 25.7°C / 28.5°C
  1 BF
  38%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.4°C / 26.2°C
  3 BF
  41%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.6°C / 30.8°C
  2 BF
  30%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 28.6°C
  3 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  3 BF
  49%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.7°C / 27.9°C
  4 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  2 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.1°C / 29.1°C
  2 BF
  46%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  28°C 23.9°C / 27.7°C
  0 BF
  38%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  30°C 25.6°C / 30.7°C
  2 BF
  33%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 22.8°C / 28.2°C
  2 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.6°C / 31.5°C
  2 BF
  30%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.4°C / 28.8°C
  2 BF
  56%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.4°C / 30.5°C
  1 BF
  77%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  1 BF
  35%
Υπαινιγμοί και παρεκβάσεις

Παναγιώτης Κωνσταντόπουλος

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Υπαινιγμοί και παρεκβάσεις

 • A-
 • A+
Τα κίνητρα, τα πάθη, οι φιλοδοξίες, η απληστία, το κέρδος, το μίσος, η αντίδραση, η τιμωρία, ανοίγονται στις συνειδήσεις των προσώπων του μυθιστορήματος και ξεδιπλώνονται ως πεδίο διερεύνησης της ανθρώπινης φύσης.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ενας ιδιωτικός ντετέκτιβ, ο Πάνος Κουτσόπουλος ή Κουτσός, είναι ο πρωταγωνιστής του μυθιστορήματος. Αναλαμβάνει να εξιχνιάσει μια μπερδεμένη ιστορία εκβιασμού η οποία καταλήγει σε φόνο. Η ιστορία εκτυλίσσεται στην επαρχία της Μεσσηνίας, περίοδο Χριστουγέννων. Το σκηνικό της δράσης ένα χωριό, μια πανσιόν, μια αρχαία πόλη και ο θρυλούμενος θησαυρός της.

Πολλά πρόσωπα συνθέτουν τις ψηφίδες ενός χρονικού με αναγωγές στο παρελθόν, μπλέκοντας τα χρονικά διανύσματα από την αρχαία εποχή έως τις μέρες μας. Ως τεκμήρια έρευνας επιστρατεύονται εφημερίδες, εγκυκλοπαίδειες, αρχαία κείμενα, μαρτυρίες, ανασκαφές, σχέδια και φήμες αρχαιολογικών θησαυρών, αναγνώσεις, ερμηνείες, συζητήσεις, μυστικά, στοιχεία τα οποία συνθέτουν ζωές και ιστορίες ανθρώπων.

Γραμμένο με χιούμορ και τεχνικές επιβράδυνσης-επιτάχυνσης, παρεμβολές ιστοριών, εξομολογήσεων και υπαινιγμών, το βιβλίο αποτυπώνει «την ατμόσφαιρα αγωνίας των αστυνομικών» στο χειμωνιάτικο σκηνικό του καιρού και στον νωθρό ρυθμό ζωής της επαρχίας.

Τα σχόλια και η κριτική, διακριτά πίσω από την -προς αφήγηση- ιστορία, διαπλέκονται με στίχους ρεμπέτικων τραγουδιών, με αποσπάσματα από μυθιστορήματα, ποιήματα, αναφορές σε τραγωδίες καθώς συναρτώνται με διάφορες πληροφορίες, ετυμολογίες, θεματικές.

Πρωτοπρόσωπη αφήγηση, χωρισμένη σε κεφάλαια με τίτλους, αυτοτελείς σχεδόν ιστορίες, δομή κυκλική, ερωτήσεις και αλλόκοτες απαντήσεις, υπαινιγμοί και παρεκβάσεις, αποκαλύπτουν σταδιακά τα νήματα σύνδεσης όλων των γεγονότων, που γίνονται επικαιρότητα και καταγράφονται σε εφημερίδες και χρονικά, σε μια καίρια υπενθύμιση της αλληλουχίας των καιρών του παρελθόντος ως «μελλούμενου» παρόντος.

Στην ιστορία υπάρχει και το άλλο πρόσωπο-εαυτός του πρωταγωνιστή, καταγεγραμμένο με μια δόση σατιρικής ελαφράδας. Οι αναφορές σε προπολεμικές ηχογραφήσεις αγαπημένων μοτίβων και φωνών των ρεμπέτικων τραγουδιών από την προσωπική συλλογή του συγγραφέα δίνουν μια ιδιαίτερη ανάσα στις ρωγμές της αστυνομικής ιστορίας.

Ο πρωταγωνιστής παρουσιάζεται τρωτός και ευάλωτος στην ομορφιά, επιρρεπής στην παρόρμηση και στη δαιδαλώδη πορεία παρατήρησης, έρευνας και εξέτασης των δεδομένων του μυστηρίου με συνειρμικούς χειρισμούς, που οδηγούν σταδιακά στο σωστό συμπέρασμα την κρίσιμη στιγμή. Τα κίνητρα, τα πάθη, οι φιλοδοξίες, η απληστία, το κέρδος, το μίσος, η αντίδραση, η τιμωρία, ανοίγονται στις συνειδήσεις των προσώπων του μυθιστορήματος και ξεδιπλώνονται ως πεδίο διερεύνησης της ανθρώπινης φύσης.

Το φυσικό τοπίο, οι πόλεις, οι συνήθειες, οι γιορτές, οι έρωτες, οι γυναίκες, οι νόμοι, η εργασία, τα βιβλία, οι αξίες και τα όνειρα, η μοίρα, οι ανθρώπινες σχέσεις, φωτίζονται από τον συγγραφέα λοξά και διεισδυτικά, στο πρίσμα της τεχνολογίας του αστυνομικού -και- με τα σχήματα και τις αρχές της λογοτεχνίας.

«Ανέκαθεν με γοήτευε να διαβάζω παλιές εφημερίδες. Κι όταν λέω παλιές εφημερίδες, εννοώ αυτές πριν από εκατό και βάλε χρόνια. Γυρνάω έτσι τον χρόνο πίσω, με την ασφάλεια και τη σιγουριά της ανυπαρξίας μου».

*Ποιήτρια, φιλόλογος


Τη σελίδα αυτήν δεν τη φτιάχνουν επαγγελματίες κριτικοί βιβλίου. Οι παρουσιάσεις είναι των ίδιων των αναγνωστών, εκείνων ακριβώς για τους οποίους γράφτηκε το βιβλίο. Είναι γραμμένες από αναγνώστες και απευθύνονται σε αναγνώστες. Και αυτό τις κάνει πιο προσωπικές, πιο προσιτές και πιο ανθρώπινες. Αν θέλετε να μοιραστείτε όσα νιώσατε διαβάζοντας ένα βιβλίο, στείλτε το κείμενό σας στο [email protected]

ΝΗΣΙΔΕΣ
Ποτέ δεν είχαμε τον χρόνο
Σε αυτό το ιστορικό μυθιστόρημα προτάσσεται όχι μόνο ο έρωτας αλλά και το καθήκον και η λαχτάρα για ελευθερία με φόντο μια εποχή με πολλές αντιφάσεις, προδοσίες και εμφύλιο.
Ποτέ δεν είχαμε τον χρόνο
ΝΗΣΙΔΕΣ
«Δεν ρουφιανεύουμε κανέναν»
Με αφορμή τον Απρίλιο του 1990, όπου η Ανατολική Γερμανία ετοιμάζεται να προσχωρήσει στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, ο συγγραφέας στήνει ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα.
«Δεν ρουφιανεύουμε κανέναν»
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ελπίδες της νιότης που έμειναν στη μέση του δρόμου
Στο νέο του μυθιστόρημα «1983» ένας εικοσάχρονος φοιτητής, μετέχει ενεργά στην κατάληψη της σχολής του, είναι πολιτικοποιημένος, έχει εκδιωχθεί από το σπίτι του και προσπαθεί να βρει δουλειά για να ζήσει
Ελπίδες της νιότης που έμειναν στη μέση του δρόμου
ΝΗΣΙΔΕΣ
«Αίτνα» – Ενα μυθιστόρημα
Είναι το δεύτερο μυθιστόρημά του και είναι ένα εντελώς διαφορετικό μυθιστόρημα. Μετά την «Ανατομία του κύματος», ο συγγραφέας και γιατρός Φώτης Βλαστός εξέδωσε –και πάλι από τις εκδόσεις Μικρή Αρκτος– την...
«Αίτνα» – Ενα μυθιστόρημα
ΝΗΣΙΔΕΣ
Τα «Ελαφρά Ελληνικά Τραγούδια» του Αλέξη Πανσέληνου...
Στην αρχή της δεκαετίας του ’50 τίποτα δεν ήταν «ελαφρύ». Η Ελλάδα ζούσε ένα από τα μεγαλύτερα δράματα της νεότερης Ιστορίας της. Οι νεκροί του Εμφυλίου, και από τις δυο πλευρές, στοίχειωναν τα σπίτια και τα...
Τα «Ελαφρά Ελληνικά Τραγούδια» του Αλέξη Πανσέληνου...
ΝΗΣΙΔΕΣ
Με όνομα βαρύ σαν Ιστορία...
Ο Νίκος Κυριαζής πήρε τον μίτο από εκεί που τον άφησε ο πατέρας του, δημοσιογράφος και συγγραφέας Κώστας Κυριαζής. Το 1994 κυκλοφόρησε το πρώτο του ιστορικό μυθιστόρημα και στο τελευταίο του βιβλίο «Τα...
Με όνομα βαρύ σαν Ιστορία...

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας