• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.8°C / 12.4°C
  2 BF
  66%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 7.6°C / 11.6°C
  3 BF
  50%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 10.9°C
  2 BF
  86%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 2.9°C / 5.5°C
  1 BF
  63%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  0 BF
  66%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 5.1°C / 11.6°C
  1 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 4.0°C / 6.4°C
  0 BF
  53%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.1°C / 9.1°C
  1 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  2 BF
  54%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 8.5°C
  3 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.8°C / 13.4°C
  5 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 10.1°C
  3 BF
  55%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  4 BF
  62%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 7.9°C / 8.9°C
  2 BF
  57%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.5°C / 11.7°C
  2 BF
  63%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  3 BF
  37%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.0°C / 11.4°C
  1 BF
  60%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.3°C / 8.3°C
  3 BF
  56%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.8°C / 9.7°C
  3 BF
  59%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.2°C / 7.2°C
  2 BF
  67%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Safe sex

 • A-
 • A+

Αλματώδη αύξηση καταγράφουν τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ) σε παγκόσμιο επίπεδο, συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας, τα τελευταία χρόνια. Tα κρούσματα σύφιλης, γονόρροιας και χλαμυδίων -των τριών συχνότερα αναφερόμενων ΣΜΝ- αγγίζουν ρεκόρ διαγνώσεων στον γενικό πληθυσμό, δημιουργώντας την ανάγκη άμεσης παρέμβασης σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Το θέμα τέθηκε από τον ΠΟΥ ως μείζον στο πλαίσιο πρόσφατης συνάντησης, στην οποία δόθηκε έμφαση στη λήψη στρατηγικών προκειμένου να περιοριστεί η μετάδοσή τους τόσο μέσω της πρόληψης όσο και μέσω της έγκαιρης διάγνωσης και άμεσης λήψης θεραπείας.

Οι αριθμοί του ΠΟΥ είναι αμείλικτοι. Περισσότερα από 1 εκατομμύριο ΣΜΝ καταγράφονται παγκοσμίως καθημερινά. Κάθε χρόνο σημειώνονται 376 εκατομμύρια νέες λοιμώξεις στις ηλικίες από 15 έως 49 ετών. Μία στις τέσσερις είναι χλαμύδια, γονόρροια, σύφιλη και τριχομονίαση. Σοβαρή απειλή για τη μείωση του αντίκτυπου των ΣΜΝ παγκοσμίως αποτελεί η ανθεκτικότητα στα φάρμακα, ειδικά για τη γονόρροια.

Με τα παραπάνω ανησυχητικά δεδομένα και με αφορμή την πρόσφατη Παγκόσμια Ημέρα Προφυλακτικού (13 Φεβρουαρίου) ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θυμίζει την κρισιμότητα της χρήσης του ως μέσου ατομικής ευθύνης και κοινωνικής συμπεριφοράς για την πρόληψη της μετάδοσης των ΣΜΝ.

Περισσότερα από 30 διαφορετικά βακτήρια, ιοί και παράσιτα γνωρίζουμε ότι μεταδίδονται μέσω σεξουαλικής επαφής. Οχτώ από αυτά τα παθογόνα συνδέονται με τη μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης σεξουαλικώς μεταδιδόμενων ασθενειών. Από αυτές τις 8 λοιμώξεις, 4 είναι σήμερα θεραπεύσιμες: σύφιλη, γονόρροια, χλαμύδια και τριχομονίαση. Οι υπόλοιπες 4 είναι λοιμώξεις που δεν θεραπεύονται: ηπατίτιδα Β, έρπης (HSV), HIV και HPV. Τα συμπτώματα ή η ασθένεια που οφείλονται στις ανίατες αυτές λοιμώξεις ωστόσο μπορούν να μειωθούν ή να τροποποιηθούν μέσω της θεραπείας.

Από τα ΣΜΝ κάποια µπορεί να αποτελέσουν σηµαντικό κίνδυνο για τη ζωή αφού δεν θεραπεύονται (π.χ. HIV λοίµωξη/AIDS, ηπατίτιδα Β), άλλα είναι θεραπεύσιµα, αλλά είναι εξαιρετικά µεταδοτικά (π.χ. σύφιλη, γονόρροια) και άλλα µπορεί να προκαλέσουν µόνιµες επιπλοκές (π.χ. έρπης, χλαµύδια).

Τα ΣΜΝ κολλούν μέσω της σεξουαλικής επαφής -στοματικής, πρωκτικής, κολπικής ή επαφής με γεννητικά όργανα. Ετεροφυλόφιλος ή ομοφυλόφιλος, ελεύθερος ή παντρεμένος είμαστε όλοι ευάλωτοι στα ΣΜΝ και τα συμπτώματά τους. Η σκέψη ή η ελπίδα ότι ο σύντροφός μας δεν έχει ΣΜΝ δεν αποτελεί προστασία -πρέπει να είμαστε βέβαιοι. Και παρόλο που τα προφυλακτικά, όταν χρησιμοποιούνται σωστά, είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά για τη μείωση της μετάδοσης ορισμένων ΣΜΝ, καμία μέθοδος δεν είναι αλάθητη.

Ενα άτομο μπορεί να έχει ΣΜΝ χωρίς εμφανή συμπτώματα ασθένειας. Τα συνηθισμένα συμπτώματα των ΣΜΝ περιλαμβάνουν εκκρίσεις του κόλπου ή της ουρήθρας ή καύση στους άντρες, έλκη των γεννητικών οργάνων και κοιλιακό άλγος.

Αν δεν διαγνωστούν τα ΣΜΝ, μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο διάγνωσης με δεύτερο ΣΜΝ όπως ο ΗIV. Κι αυτό γιατί τα ΣΜΝ μπορεί να διεγείρουν μια ανοσοαπόκριση στην περιοχή των γεννητικών οργάνων ή να προκαλέσουν πληγές, οι οποίες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο μετάδοσης του HIV. Ορισμένοι ΣΜΝ που δεν υποβάλλονται σε θεραπεία μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε υπογονιμότητα, βλάβη οργάνων, ορισμένους τύπους καρκίνου ή θάνατο.

Μένω ασφαλής

Τι κάνω για την αποτελεσματική πρόληψη από τα ΣΜΝ;

● Συστηματική χρήση προφυλακτικού
● Χρησιμοποιώ καινούργιο προφυλακτικό σε κάθε σεξουαλική επαφή, καθόλη τη διάρκειά της και σε όλα τα είδη της (κολπική, πρωκτική, στοματική). Σε περίπτωση εναλλαγής συντρόφων κατά τη διάρκεια μιας σεξουαλικής συνεύρεσης χρησιμοποιώ διαφορετικό προφυλακτικό με κάθε σύντροφο.
● Χρησιμοποιώ υδατοδιαλυτά λιπαντικά τα οποία δεν καταστρέφουν το προφυλακτικό.
● Αποφεύγω τη χρήση διπλού προφυλακτικού, διότι λόγω τριβής αυξάνεται ο κίνδυνος ρήξης του.
● Αποφεύγω την αποθήκευση των προφυλακτικών σε σημεία με υψηλή θερμοκρασία και ηλιακή ακτινοβολία, διότι υπάρχει ο κίνδυνος να αλλοιωθούν.
● Δίνω προσοχή στις οδηγίες χρήσης των προφυλακτικών.
● Ελέγχω την ημερομηνία λήξης των προφυλακτικών.
● Χρησιμοποιώ το κατάλληλο προφυλακτικό ανάλογα με το είδος της σεξουαλικής επαφής. Στο εμπόριο είναι διαθέσιμα διαφορετικά είδη προφυλακτικών για τα διάφορα είδη σεξουαλικής επαφής (κολπική-πρωκτική-στοματογεννητική).

Μύθος ή αλήθεια;

1. Τα προφυλακτικά προστατεύουν έναντι όλων των ΣΜΝ.

Αλήθεια: Η συστηματική χρήση προφυλακτικού κατά τη διάρκεια της στοματικής, κολπικής και πρωκτικής επαφής προφυλάσσει έναντι των ουρηθριτίδων, της λοίμωξης από χλαμύδια, της συφιλίδος, της γονόρροιας καθώς και έναντι της μετάδοσης των ηπατιτίδων και του HIV. Δεν προστατεύει 100% από τη μετάδοση των κονδυλωμάτων όταν αυτά εντοπίζονται στην περιγεννητική περιοχή, αλλά η χρήση του παραμένει η καλύτερη επιλογή προστασίας.

Τα προφυλακτικά είναι ένας πολύ καλός τρόπος προφύλαξης από τα ΣΜΝ, αλλά δεν είναι ο μόνος. Σημαντική θέση στον τομέα της προστασίας κατέχουν οι εμβολιασμοί έναντι του ιού της ηπατίτιδας Β (HBV) και του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV).

2. Δεν μπορώ να χρησιμοποιήσω προφυλακτικό. Είμαι αλλεργικός / δεν βρίσκω το σωστό μέγεθος.

Μύθος: Υπάρχουν πολλά μεγέθη και είδη προφυλακτικών, ώστε να ικανοποιήσουν τις διαφορετικές προτιμήσεις και ανάγκες. Προφυλακτικά χωρίς latex είναι διαθέσιμα για άτομα αλλεργικά στο latex. H μη χρήση προφυλακτικού μπορεί να οδηγήσει στη μόλυνση από ΣΜΝ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΝΗΣΙΔΕΣ
Επιλέγω υγιεινό τρόπο ζωής
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει ότι η υποκινητικότητα και η παχυσαρκία ευθύνονται για 3-4 στους 10 καρκίνους του στήθους, του παχέος εντέρου, του ενδομητρίου, του οισοφάγου και του νεφρού.
Επιλέγω υγιεινό τρόπο ζωής
ΝΗΣΙΔΕΣ
Επιδημία οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά - Τι γνωρίζουμε;
Νέα έκθεση των βρετανικών υγειονομικών αρχών συμπεραίνει ότι οι ασθενείς είναι μεταξύ 3 και 5 ετών (65,4%), με διάμεση ηλικία τα 3 έτη, και το 54,3% κορίτσια.
Επιδημία οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά - Τι γνωρίζουμε;
ΝΗΣΙΔΕΣ
Mιλάμε στα παιδιά για το σεξ
Τα παιδιά πρόκειται να συλλέξουν πληροφορίες σχετικά με το σεξ και είναι καλύτερο αυτές να είναι ακριβείς και να προέρχονται από τους γονείς.
Mιλάμε στα παιδιά για το σεξ
ΝΗΣΙΔΕΣ
Πονοκέφαλος η τηλεργασία
Ολο και περισσότερα προβλήματα με τη μέση, τον αυχένα, τα πόδια και τους ώμους αναφέρονται παγκοσμίως από τηλεργαζόμενους την εποχή του κορονοϊού.
Πονοκέφαλος η τηλεργασία
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ασθμα: Μύθοι και αλήθειες
Στη χώρα μας το 8,6% του πληθυσμού έχει άσθμα, σύμφωνα με την πρώτη μελέτη επιδημιολογίας του άσθματος στη χώρα που ολοκλήρωσε πρόσφατη η Ομάδα Ασθματος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας.
Ασθμα: Μύθοι και αλήθειες
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ο πιο συχνός καρκίνος
Ο καρκίνος του δέρματος αποτελεί τον πιο συχνό τύπο καρκίνου ιδιαίτερα στις χώρες με αυξημένη ηλιακή ακτινοβολία.
Ο πιο συχνός καρκίνος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας