Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Πτυσσόμενες» ανεμογεννήτριες
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Πτυσσόμενες» ανεμογεννήτριες

  • A-
  • A+

Συνιστά παγκόσμια πρώτη και αναμένεται να αλλάξει άρδην το τοπίο στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών, ειδικά όσον αφορά το κόστος. Ο λόγος για την «πτυσσόμενη» ανεμογεννήτρια που εγκαταστάθηκε στις ισπανικές Κανάριους Νήσους και η οποία μπορεί να συναρμολογηθεί στην ξηρά και στη συνέχεια να ρυμουλκηθεί στην υπεράκτια θέση της.

Οι υπεράκτιες ανεμογεννήτριες έχουν πολλά από τα πλεονεκτήματα που έχουν όσες εδράζονται σε σταθερό έδαφος, καθώς παρέχουν ανανεώσιμη ενέργεια, δημιουργούν θέσεις εργασίας, δεν καταναλώνουν νερό και δεν παράγουν αέρια θερμοκηπίου.

Πλεονεκτήματα

Εχουν δε πρόσθετα οφέλη, αφού οι υπεράκτιες ταχύτητες ανέμου είναι μεγαλύτερες και πιο σταθερές συγκριτικά με την ξηρά, γεγονός που μεταφράζεται σε υψηλότερη και πιο αξιόπιστη παραγωγή ενέργειας. Ωστόσο, έχουν και ορισμένα σημαντικά μειονεκτήματα, καθώς, με δεδομένο ότι είναι πολύ μακριά από την ακτή, είναι πιο δύσκολα προσβάσιμες και συνεπώς πιο δαπανηρές στην εγκατάσταση και τη συντήρηση.

Αυτές οι αδυναμίες φαίνεται να εξαλείφθηκαν σε μεγάλο βαθμό μέσω της πρωτοποριακής εργασίας που πραγματοποιήθηκε από το χρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε. σχέδιο ELICAN. Ξεκίνησε το 2016 για να αναπτύξει περαιτέρω την υφιστάμενη υποδομή υψηλής παραγωγικής δυναμικότητας και χαμηλού κόστους αιολικών υπεράκτιων ανεμογεννητριών, οι οποίες παρήχθησαν από την προγενέστερη πρωτοβουλία της Ε.Ε. με την επωνυμία ELISA. Ετσι, ενάμιση χρόνο αργότερα οι εταίροι του έργου κατάφεραν να εγκαταστήσουν την πρωτοποριακή αυτή αιολική ανεμογεννήτρια με τηλεσκοπικό πύργο στις Κανάριους Νήσους.

Μοναδική

Τι καθιστά όμως την ανεμογεννήτρια αυτή μοναδική στο είδος της, διερωτάται το περιοδικό υψηλής τεχνολογίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Cordis».

Ο στρόβιλός της, ο οποίος παράγει ισχύ 5 MW, είναι ο πρώτος που βρίσκεται στη βάση του θαλάσσιου πυθμένα στη Νότια Ευρώπη και είναι επίσης ο πρώτος στον κόσμο που εγκαθίσταται χωρίς τη χρήση βαρέων φορτηγών ή μεγάλων γερανών. Είναι εφοδιασμένη με μία αυτοεπιπεδούμενη δομή με βάση τη βαρύτητα και έναν «τηλεσκοπικό πύργο» ο οποίος ξεδιπλώνεται μόνος του. Και τα δύο εξαρτήματα είναι κατασκευασμένα από σκυρόδεμα, ένα ανθεκτικό υλικό στο θαλάσσιο περιβάλλον, το οποίο αποτελεί μόνο ένα από τα στοιχεία που μειώνουν το κόστος σ' αυτήν την καινοτόμο δημιουργία.

Σύμφωνα με όσα γράφει το τεχνολογικό περιοδικό βασιζόμενο στην αναλυτική παρουσίαση της πρωτοποριακής ανεμογεννήτριας, η οποία δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της βιομηχανίας προστατευτικών και θαλάσσιων επιστρώσεων PaintSquare, ένα σημαντικό πλεονέκτημα του αυτόματου τηλεσκοπικού πύργου είναι ότι κρατά χαμηλά το κέντρο βάρους κατά τη διάρκεια των σταδίων εγκατάστασης.

Χάρη σ' αυτήν την προηγμένη τεχνολογία, η πλατφόρμα χρησίμευε ως μια σταθερή πλωτή φορτηγίδα, επιτρέποντας σε κάθε μία από τις μονάδες ανεμογεννητριών να συναρμολογηθεί στην ξηρά. Αυτό εξάλειψε την ανάγκη για μεγάλα σκάφη ή γερανούς κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης, μειώνοντας δραστικά όχι μόνο το κόστος, αλλά και τους κινδύνους που συνδέονται με τη συναρμολόγηση στη θάλασσα.

Η εγκατάσταση

Μετά τη συναρμολόγηση, ο στρόβιλος οδηγήθηκε στη θέση του έξω από τις ακτές τού Γκραν Κανάρια, του μεγαλύτερου νησιωτικού αυτού συμπλέγματος. Ειδικά πλωτά ρυμουλκά χρησιμοποιήθηκαν για να σύρουν την όλη δομή στη θέση της, αποφεύγοντας τις δύσκολες και κοστοβόρες βαριές ανυψώσεις. Στη συνέχεια, η πλατφόρμα ερματίστηκε στον θαλάσσιο πυθμένα και ο τηλεσκοπικός πύργος της «ξεδιπλώθηκε» αποκτώντας την τελική του μορφή με τη χρήση ισχυρών συρματόσχοινων και αλυσίδων βαρέος τύπου.

Οπως εξηγεί το περιοδικό, από την πρωτοποριακή αυτή τεχνολογία αναμένεται να μειωθεί όχι μόνο το αποτύπωμα άνθρακα κατά την εγκατάσταση σε ποσοστό 30%, αλλά και κατά 35% το κόστος εγκατάστασης σε σχέση με τις συμβατικές ανεμογεννήτριες.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις που έκανε στο περιοδικό ο μηχανικός Σεσίλιο Μπαραχόνα, ο οποίος είπε ότι «είναι υπέροχο να εμπλέκεσαι σ' ένα τόσο μοναδικό, όσο και περίπλοκο εγχείρημα, καθώς καταφέραμε να αναπτύξουμε πολύ συγκεκριμένες λύσεις απέναντι σε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε και να δημιουργήσουμε κάτι πραγματικά πρωτοποριακό»!

ΝΗΣΙΔΕΣ
Απορρύθμιση του χρόνου λόγω της πανδημίας
Η καραντίνα λόγω της πανδημίας έχει επηρεάσει την ψυχολογία μας. Σε σημείο που οι ειδικοί επιστήμονες να ισχυρίζονται ότι διαταράσσει πλέον την ικανότητά μας να σκεφτόμαστε, να μαθαίνουμε και να θυμόμαστε.
Απορρύθμιση του χρόνου λόγω της πανδημίας
ΝΗΣΙΔΕΣ
Η τεχνολογική επανάσταση των δορυφόρων
«Σπαρμένη» από δορυφόρους είναι η τροχιά της Γης, καθώς αρχές του 2019 περίπου 5.000 δορυφόροι περιστρέφονταν γύρω της, σημειώνοντας αύξηση 2,68% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Η τεχνολογική επανάσταση των δορυφόρων
ΝΗΣΙΔΕΣ
Αντιμετωπίζοντας τον χρόνιο πόνο
Περισσότεροι από 100 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη, δηλαδή ένας στους πέντε ενήλικες, αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον χρόνιο πόνο, γεγονός που έχει καταστροφικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής.
Αντιμετωπίζοντας τον χρόνιο πόνο
ΝΗΣΙΔΕΣ
Οι φτερωτοί γίγαντες με τα τσιμεντένια πόδια
Συζητάμε με τον καθ. του Παν. Αιγαίου Γ. Σπιλάνη για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και δη για τις ανεμογεννήτριες, υπό ποιες προϋποθέσεις μπορούν να οδηγήσουν τις κοινωνίες στη βιώσιμη ανάπτυξη.
Οι φτερωτοί γίγαντες με τα τσιμεντένια πόδια
ΝΗΣΙΔΕΣ
Φορητή συσκευή κατά του Αλτσχάιμερ
ένα ιατρικό εγχείρημα έχει ξεκινήσει στη Βρετανία. Πρόκειται για τη δημιουργία μιας πρωτοποριακής φορητής συσκευής, η οποία θα έχει τη δυνατότητα να εντοπίζει την ανάπτυξη του Αλτσχάιμερ.
Φορητή συσκευή κατά του Αλτσχάιμερ
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ο μεγάλος άγνωστος
Αρθρο αφιερωμένο στην 7η Σύνοδο για το «Σχέδιο του Ανθρώπινου Εγκεφάλου», φιλοξενεί το περιοδικό τεχνολογίας της Ε.Ε. «Cordis», συντάκτες του οποίου παρακολούθησαν την ενδιαφέρουσα σύνοδο.
Ο μεγάλος άγνωστος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας