Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Για «κυνήγι μαγισσών» και κατασκευή «εσωτερικών εχθρών» από την κυβέρνηση έκαναν λόγο μετά τη συνάντησή τους με τον υπουργό Επικρατείας, αρμόδιο για θέματα ΜΜΕ, Νίκο Παππά, οι εκπρόσωποι της Ενωσης Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας με θέμα τις τέσσερις άδειες περιεχομένου. Για πλήρη διάσταση απόψεων των καναλαρχών με τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου έκανε λόγο ο υπουργός Επικρατείας.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε νωρίς χθες το πρωί, την ΕΙΤΗΣΕΕ εκπροσώπησαν οι Πάνος Κυριακόπουλος (πρόεδρος της Ενωσης, από το Star), Νικόλαος Πεφάνης (αντιπρόεδρος, από το Mega), Στρατής Λιαρέλλης (γενικός γραμματέας, από τον ANT1), Κώστας Κιμπουρόπουλος (ταμίας, από τον ΣΚΑΪ), Αννα Σούρπη (έφορος, από τον Alpha), Γεώργιος Ζώης (μέλος του Δ.Σ., από το Μακεδονία TV), ο γενικός διευθυντής Μανώλης Δραϊνάκης και ο νομικός σύμβουλος Κωστής Φιλιππόπουλος.

Οπως επισημαίνεται σε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα, με αυτή τη συνάντηση ολοκληρώθηκε ο κύκλος της διαβούλευσης του υπουργού Επικρατείας Ν. Παππά με τους εμπλεκόμενους φορείς στο πλαίσιο της υλοποίησης των προβλέψεων του νέου νόμου για τα media και εν όψει της διενέργειας του διαγωνισμού για την αδειοδότηση των ιδιωτικών καναλιών.

Συνολικά, ο υπουργός Επικρατείας πραγματοποίησε συναντήσεις με τις διοικήσεις «έντεκα φορέων, προκειμένου να καταγραφούν όλες οι απόψεις και οι προτάσεις ώστε η διαμόρφωση του νέου τηλεοπτικού τοπίου της χώρας, με τη χορήγηση αδειών πρώτη φορά έπειτα από 25 χρόνια, να συντελεστεί με όρους απόλυτης διαφάνειας και αντικειμενικότητας».

«Ειλημμένες αποφάσεις»

Σε ανακοίνωσή τους, οι εκπρόσωποι της ΕΙΤΗΣΕΕ σημειώνουν ότι η κυβέρνηση λειτουργεί με λογική «αποφασίζομεν και διαττάσσομεν», τονίζοντας ότι δεν επρόκειτο καν για προσχηματικό διάλογο αλλά για «ειλημμένες αποφάσεις», αφού η τροπολογία είχε κατατεθεί από προχθές το βράδυ πριν από τη συνάντησή τους.

Υποστηρίζουν ότι οι ενέργειες της κυβέρνησης αποδεικνύουν ξεκάθαρα ότι επιχειρείται η υποκατάσταση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης από τον υπουργό Επικρατείας, ο οποίος αναδεικνύεται σε «“υπέρτατο θεσμό” λειτουργίας του κράτους και “αποκλειστικό θεματοφύλακα” του πλουραλισμού!».

Οπως επισημαίνουν, η κυβέρνηση παραβιάζει τη «συνταγματική νομιμότητα, τις αρχές του πλουραλισμού και της πολυφωνίας», αλλά θέτει σε κίνδυνο και θέσεις εργασίας εξαιτίας της πρόθεσής της «να κλείσει υφιστάμενους τηλεοπτικούς σταθμούς. Στόχος της να ελέγξει με μη νόμιμο τρόπο τους φορείς της ενημέρωσης και ψυχαγωγίας».

Οι εκπρόσωποι των καναλιών προσθέτουν ότι τα οξυμένα προβλήματα της χώρας δεν αντιμετωπίζονται «με πυροτεχνήματα, ούτε με “κυνήγι μαγισσών” και κατασκευή “εσωτερικών εχθρών”, ούτε με το να επιχειρείται να ενοχοποιηθούν τα ΜΜΕ, επειδή παρουσιάζουν την αμείλικτη πραγματικότητα».

Για άλλη μια φορά, αφήνουν ξεκάθαρα να εννοηθεί ότι θα κινηθούν με προσφυγές εντός και εκτός συνόρων, τονίζοντας ότι ζούμε σε ευρωπαϊκή χώρα «όπου υπάρχει Σύνταγμα, Ευρωπαϊκό Δίκαιο, Ευρωπαϊκό Κεκτημένο και εμπειρία, ενώ λειτουργούμε σε μια ελεύθερη αγορά.

Το Σύνταγμα λειτουργεί και θα λειτουργεί, όσο υπάρχουν ελεύθερα Μέσα Ενημέρωσης». Γι’ αυτό και καλούν την κυβέρνηση να κάνει πράξη τις «διακηρύξεις της για “διαφάνεια και συνταγματική νομιμότητα” αποσύροντας τη νομοθετική διάταξη που κατέθεσε και να υπάρξει διάλογος, με στόχο να ρυθμιστεί το τηλεοπτικό τοπίο υγιώς, απρόσκοπτα και βιώσιμα».

Το υπουργείο Επικρατείας, πάντως, απάντησε διαψεύδοντας τα περί αριθμητικών λαθών ως προς τη χωρητικότητα των πολυπλεκτών σε κανάλια υψηλής ευκρίνειας που υποστήριξε η ΕΙΤΗΣΕΕ ότι υπάρχουν στη μελέτη της Σχολής της Φλωρεντίας που παρουσίασε η κυβέρνηση.

Υποστήριξε επίσης ότι στη μελέτη συγκρίνονται διαδικασίες για χορήγηση χρήσης φάσματος και όχι περιεχομένου, αλλά στελέχη του υπουργείου απαντούν ότι σε κανένα σημείο δεν αναφέρεται πως το τίμημα που προτείνεται αφορά διαγωνισμό για παραχώρηση χρήσης φάσματος. Οσο για το αν η Digea πλήρωσε ή όχι υπερβολικό τίμημα σε σύγκριση με όσα σημειώνονται στη μελέτη, τα στελέχη του υπουργείου τονίζουν ότι δεν υπάρχει σύγκριση μεταξύ των τιμημάτων παρόχου δικτύου και παρόχου περιεχομένου.

Επισημαίνουν, μάλιστα, ότι μέτοχοι της Digea είναι μέλη της ΕΙΤΗΣΕΕ, κάτι που θα μπορούσε να δημιουργήσει περαιτέρω ζητήματα. Η ΕΙΤΗΣΕΕ σημειώνει ότι δεν υπάρχει αξιολόγηση ή πρόταση για οικονομική βιωσιμότητα σταθμών και τα στελέχη του υπουργείου απαντούν πως η Σχολή της Φλωρεντίας απάντησε ότι «τα δημοσιευμένα οικονομικά στοιχεία των τηλεοπτικών επιχειρήσεων είναι παρωχημένα, ελλιπή και ελέγχονται για την αξιοπιστία τους».

Φέρνουν, μάλιστα, παράδειγμα καναλιού που «υποχρεώθηκε να επανασυντάξει τον ισολογισμό» του, όταν ορκωτοί ελεγκτές διαπίστωσαν εκτεταμένες ανακρίβειες.