Αθήνα, 23°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
23°C
24.0° 21.3°
1 BF
69%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
22°C
23.4° 19.7°
3 BF
61%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
27.6° 22.0°
3 BF
72%
Ιωάννινα
Ψιχάλες μικρής έντασης
23°C
22.9° 22.9°
3 BF
60%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
24°C
24.1° 23.9°
2 BF
46%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
24°C
25.0° 19.0°
2 BF
65%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.4° 20.6°
1 BF
73%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
25°C
24.8° 24.8°
2 BF
62%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
25°C
28.2° 24.8°
1 BF
65%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
24°C
24.9° 21.8°
1 BF
54%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
20.8° 19.9°
2 BF
77%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.7° 18.5°
2 BF
68%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
23°C
25.9° 22.9°
3 BF
68%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
21.9° 21.3°
4 BF
60%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
24.5° 20.2°
1 BF
67%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
25°C
25.4° 23.8°
4 BF
47%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
23°C
24.9° 21.0°
3 BF
54%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
20°C
20.5° 20.3°
2 BF
75%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
25.0° 19.7°
2 BF
82%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
22.0° 22.0°
1 BF
78%
ΜΕΝΟΥ
Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024
Γρηγόρης Δημητριάδης
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
ΕΝΝΕΑ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΥΠΟΥ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.» ΚΑΙ ΤΟΥ REPORTERS UNITED

Δεν θα περάσει ούτε αυτή η απόπειρα φίμωσής μας!

Το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IPI) και άλλες οχτώ οργανώσεις για την ελευθερία των ΜΜΕ αποδοκιμάζουν την αγωγή Δημητριάδη για τα αποκαλυπτικά ρεπορτάζ που αφορούν την εμπλοκή του στο σκάνδαλο των υποκλοπών ● Τι ζητούν εν όψει της εκδίκασης της αγωγής την προσεχή Πέμπτη 25 Ιανουαρίου

Eννέα διεθνείς οργανώσεις υπεράσπισης της ελευθερίας του Τύπου, με επικεφαλής το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IPI), συνυπογράφουν ανακοίνωση αποδοκιμασίας της αγωγής που έχει καταθέσει ο Γρηγόρης Δημητριάδης, ανιψιός και τέως γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού, εναντίον της «Εφημερίδας των Συντακτών» και του Reporters United για τις αποκαλύψεις στην υπόθεση των υποκλοπών. Με την ευκαιρία της εκδίκασης της υπόθεσης την ερχόμενη Πέμπτη 25 Ιανουαρίου, το IPI και οι άλλες οργανώσεις ζητούν την απόσυρση της αγωγής Δημητριάδη, την οποία χαρακτηρίζουν «στρατηγική» (SLAPP) με στόχο τη φίμωση της δημοσιογραφικής έρευνας για τη διασύνδεση Δημητριάδη με το σκάνδαλο των υποκλοπών και την οικονομική εξόντωση των μέσων και των δημοσιογράφων που προέβησαν στις αποκαλύψεις.

«Αντί να στοχοποιούνται με αγωγές που κοστίζουν οικονομικά και ψυχολογικά, η "Εφ.Συν." και οι Reporters United αξίζουν εύσημα για τα ρεπορτάζ τους» αναφέρει η ανακοίνωση την οποία υπογράφουν οι οργανώσεις: International Press Institute (IPI), ARTICLE 19 Europe (A19), Committee to Protect Journalists (CPJ), European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF), European Federation of Journalists (EFJ), Free Press Unlimited (FPU), OBC Transeuropa (OBCT) και Reporters Without Borders (RSF).

Η ανακοίνωση αναφέρει μεταξύ άλλων για το χρονικό των στρατηγικών αγωγών κατά της «Εφ.Συν.», του Reporters United και άλλων δημοσιογράφων και μέσων:

 Η αγωγή του κ. Δημητριάδη -που ανήκει στην ισχυρή οικογένεια Μητσοτάκη- κατατέθηκε στις 5 Αυγούστου 2022 κατά της «Εφ.Συν.», του Reporters United και των Νικόλα Λεοντόπουλου και Θοδωρή Χονδρογιάννου. Απαιτεί αποζημίωση 250.000 ευρώ από την «Εφ.Συν.», 150.000 ευρώ από το Reporters United. Ο κ. Δημητριάδης αξιώνει επίσης από τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη, θύμα παρακολούθησης, να κατεβάσει την κοινοποίηση της έρευνας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να καταβάλει αποζημίωση 150.000 ευρώ. Το συνολικό ποσό που ζητεί από τους εναγόμενους δημοσιογράφους είναι 550.000 ευρώ.

 Η αγωγή για συκοφαντική δυσφήμηση κατατέθηκε την ημέρα που παραιτήθηκε ο Δημητριάδης από τη θέση του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού. Την προηγούμενη μέρα η «Εφ.Συν.» και το Reporters United είχαν προβεί σε αποκαλύψεις για τη σύνδεση του Δημητριάδη με το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων σε μια περίοδο που επέβλεπε την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.

 Στις 3 Ιουνίου άλλο ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» και του RU είχε αναδείξει ότι ο Δημητριάδης ήταν συνδεδεμένος με ένα δίκτυο επιχειρηματιών και εταιρειών που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τον επιχειρηματία Φελίξ Μπίτζιο, πρώην μέτοχο της εταιρείας Intellexa η οποία τότε πουλούσε το Predator.

 Η αγωγή αυτή χαρακτηρίστηκε ως κορυφαίο παράδειγμα SLAPP και απόπειρα φίμωσης του ερευνητικού ρεπορτάζ για θέμα μεγάλου δημόσιου ενδιαφέροντος. Αυτή η αξιολόγηση υποστηρίχτηκε από το Coalition Against SLAPPs in Europe (CASE).

 Στις 24 Νοεμβρίου 2023 ο Δημητριάδης κατέθεσε δεύτερη αγωγή εναντίον της «Εφ.Συν.», τριών στελεχών της εφημερίδας, τριών δημοσιογράφων του Reporters United και του Θανάση Κουκάκη. Αυτή η δεύτερη αγωγή -συνολικού ύψους 3,3 εκατομμυρίων ευρώ για όλους τους κατηγορούμενους- αφορά επίσης ρεπορτάζ για τους πιθανούς δεσμούς Δημητριάδη με το σκάνδαλο των υποκλοπών.

 «Ζητάμε από τον δικαστή να αξιολογήσει προσεκτικά τα διεθνή πρότυπα ελευθερίας της έκφρασης όταν λάβει οποιαδήποτε απόφαση» αναφέρει η ανακοίνωση, που καταλήγει: «Καθώς τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα φτάνουν στην επίσημη έγκριση της Οδηγίας της Ε.Ε. κατά του SLAPP και της σύστασης του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά του SLAPP, οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να λάβουν όλα τα μέτρα που θα εξασφαλίσουν ότι οι δημοσιογράφοι δεν θα φιμωθούν από τις εκφοβιστικές αγωγές, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Οι οργανώσεις μας παραμένουν προσηλωμένες στην υπεράσπιση της ελεύθερης και ανεξάρτητης δημοσιογραφίας στην Ελλάδα και ελπίζουν σε ένα θετικό αποτέλεσμα σε αυτή την υπόθεση».

Το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο στόχαστρο της διεθνούς κοινότητας για την κατάσταση της ελευθερίας του Τύπου υπογραμμίζεται όχι μόνο από την ειδική συζήτηση που έγινε την Τετάρτη στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, την οποία θα ακολουθήσει και ψήφισμα στην πρώτη Ολομέλεια του Φεβρουαρίου, αλλά και από τη νέα έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου που δημοσιοποιήθηκε χθες, στην οποία εκφράζονται ανησυχίες για την ελευθερία των ΜΜΕ, τη διαφθορά και τις ατομικές ελευθερίες σε Ουγγαρία, Πολωνία, Ελλάδα, Κύπρο και Ισπανία, με αιχμή το λογισμικό παρακολουθήσεων.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Δεν θα περάσει ούτε αυτή η απόπειρα φίμωσής μας!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας