Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Από το εισαγγελικό «μικροσκόπιο» θα περάσουν οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί για τον πρωτοφανή τρόπο κάλυψης του δημοψηφίσματος, τη μεροληπτική συμπεριφορά που έδειξαν υπέρ του «ναι» ξεδιπλώνοντας… επιχείρηση εκφοβισμού των πολιτών, φτάνοντας στο σημείο σε μερικές περιπτώσεις να μην υπάρχει τηλεοπτικός χώρος για την αντίθετη άποψη.

Το προπαγανδιστικό ξεσάλωμα των καναλιών προκάλεσε χθες την παρέμβαση του προϊστάμενου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ηλία Ζαγοραίου, ο οποίος διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης με επίκεντρο τις καταγγελίες για παραβίαση της εκλογικής νομοθεσίας από τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ την παραμονή του δημοψηφίσματος (Σάββατο 4 Ιουλίου).

Εισαγγελικές πηγές διευκρίνιζαν ότι ο λόγος που δεν υπήρχε παρέμβαση νωρίτερα ήταν για να μη θεωρηθεί η ενέργεια αυτή ως απόπειρα φίμωσης των μέσων ενημέρωσης. Η εισαγγελική έρευνα δεν θα περιοριστεί στο συγκεκριμένο ιδιωτικό κανάλι, αλλά θα επεκταθεί και σε άλλους τηλεοπτικούς σταθμούς για τον τρόπο που διαχειρίστηκαν την ειδησιογραφία το διάστημα που μεσολάβησε από την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος μέχρι την ημέρα διεξαγωγής του.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σε περίπτωση που διαπιστωθούν παραβάσεις δεν αποκλείεται η έρευνα να επεκταθεί και στην αναζήτηση ενδεχόμενων ευθυνών μελών του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, που είναι το αρμόδιο εποπτικό όργανο.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε δημόσια συνέντευξή του πριν από το δημοψήφισμα είχε παρουσιάσει επίσημα στοιχεία του ΕΣΡ από τα οποία προέκυπτε ότι στη συγκέντρωση του «ναι» τα ιδιωτικά κανάλια αφιέρωσαν πολλαπλάσιο χρόνο από τη συγκέντρωση του «όχι». Μάλιστα είχε ζητήσει να αφεθούν οι πολίτες ελεύθεροι να αποφασίσουν.

Ωστόσο και ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει την άμεση παρέμβαση εισαγγελέα για τον ΣΚΑΪ, ενώ επέβαλε εμπάργκο στις εμφανίσεις στελεχών του στον τηλεοπτικό σταθμό. Οπως αναφερόταν σε ανακοίνωση που εκδόθηκε το Σάββατο 4 Ιουλίου από την Κουμουνδούρου, «παρά τη σχετική απαγόρευση του νόμου ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ σήμερα Σάββατο, μία μέρα πριν το δημοψήφισμα, συνεχίζει τις εκπομπές πολιτικού περιεχομένου, με καλεσμένους εκπροσώπους του ΝΑΙ.

Η παραβίαση αυτή της εκλογικής νομοθεσίας εντάσσεται σε μια πρωτοφανή προσπάθεια επηρεασμού του εκλογικού σώματος και απαιτεί την άμεση παρέμβαση των αρμόδιων Αρχών». Την έρευνα θα διενεργήσει ο έμπειρος εισαγγελικός λειτουργός Δημήτρης Γκύζης.