Να είσαι εφοριακός, να πιάνεσαι στα πράσα την ώρα που «λαδώνεσαι» και να ζητάς και τα ρέστα μετά; Oχι από αυτόν από τον οποίο τα άρπαξες (πάλι καλά), αλλά από το κανάλι που έδειξε το πρόσωπό σου στην τηλεόραση. Και να πηγαίνεις μετά εσύ, ο εφοριακός, στο ΕΣΡ και να κάνεις και έγγραφη καταγγελία. Τέτοιο θράσος. Και όμως, συμβαίνουν εν Ελλάδι.
Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), άτεγκτο όπως πάντα, εφάρμοσε τον νόμο. Το γράμμα του φυσικά, όχι το πνεύμα. Και καταλόγισε πρόστιμο 20 χιλιάδων ευρώ στο Extra Channel που έκανε το λάθος να παρουσιάσει το πρόσωπο και το όνομα του εφοριακού-μάλαμα. Ο νόμος, νόμος και το λάδωμα, λάδωμα.
Το πρόστιμο ήταν για δύο λόγους. Πρώτον, επειδή είχαμε προσβολή του τεκμηρίου της αθωότητας του κατηγορουμένου και, δεύτερον, επειδή απαιτείται άδεια εισαγγελέα προκειμένου να παρουσιάσει ένας τηλεοπτικός σταθμός το πρόσωπο κάποιου που κατηγορείται.
Η διοίκηση του Extra Channel διευκρινίζει, ότι η υπόθεση δεν αφορά «προσβολή προσωπικότητας εφοριακού» ή οποιουδήποτε άλλου προσώπου. Σε μας πάντως άλλα είπε ο πρόεδρος του ΕΣΡ Ιωάννης Λασκαρίδης
Τουλάχιστον ο Alpha τιμωρήθηκε με πρόστιμο 15 χιλιάδες ευρώ για πιο… πεζά πράγματα. Επειδή, όπως υποστηρίζει το ΕΣΡ, δεν πρόβαλε αρκετά μέσα από τη συχνότητά του το ΚΚΕ και το Ποτάμι.
Κανονικά κάθε κανάλι πρέπει να αφιερώνει χρόνο στα κόμματα ανάλογα με το εκλογικό τους ποσοστό. Στο περίπου φυσικά, όχι επακριβώς. Θα έπρεπε ο Alpha λοιπόν να τους πρόβαλλε σε ποσοστό γύρω στο 5-6%.
Δεν τους αφιέρωσε περισσότερο από 1-2% όμως, τόσο στο ΚΚΕ όσο και στο Ποτάμι. Εξ ου και η καμπάνα από το ΕΣΡ.
Τα υπόλοιπα πρόστιμα του Συμβουλίου είχαν να κάνουν με τις διαφημίσεις. Υπέρβαση διαφημιστικού χρόνου από το Epsilon TV; Πρόστιμο 15 χιλιάδων ευρώ από το ΕΣΡ. Συγκεκαλυμμένες διαφημίσεις ο «Kiss 92,9» και ο «Σπορ FM 94,6»; Από τρεις χιλιάδες ευρώ πρόστιμο, έκαστος.
