Ανακοίνωση για τις ψευδείς και κατασκευασμένες ειδήσεις εξέδωσε η Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών με αφορμή την χωρίς διασταύρωση μετάδοση της «είδησης» για «θάνατο» του μεγάλου σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά από ελληνικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ υπενθυμίζει ότι «ο δημοσιογράφος οφείλει, όπως αναφέρουν οι Αρχές Δεοντολογίας του Δημοσιογραφικού Επαγγέλματος στο Άρθρο 1, εδάφιο ε’: “Να ερευνά προκαταβολικά, με αίσθημα ευθύνης και με επίγνωση των συνεπειών, την ακρίβεια της πληροφορίας ή της είδησης που πρόκειται να μεταδώσει” και στο ίδιο άρθρο, στο εδάφιο στ’: “Να επανορθώνει χωρίς χρονοτριβή, με ανάλογη παρουσίαση και ενδεδειγμένο τονισμό ανακριβείς πληροφορίες και ψευδείς ισχυρισμούς”».
Η Ένωση υπογραμμίζει πως «στην εποχή του Διαδικτύου, των κοινωνικών δικτύων αλλά και των κατασκευασμένων ψευδών ειδήσεων, οι ευθύνες μας είναι πολύ μεγαλύτερες. Οφείλουμε όλοι μας να μην μας απασχολεί αποκλειστικά και μόνο η ταχύτητα της μετάδοσης της είδησης αλλά ο συστηματικός έλεγχος των δημοσιογραφικών πηγών».
Τέλος, το Δ.Σ. σημειώνει πως «τη χθεσινή “είδηση” αναπαρήγαγαν, εκτός από ελληνικά, και μεγάλα ειδησεογραφικά δίκτυα του εξωτερικού αλλά και καθόλα αξιόπιστοι δημοσιογραφικοί οργανισμοί, αποδεικνύοντας ότι το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό αλλά παγκόσμιο».
