Η εξτρεμιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος «μπορεί να έχει κατασκευάσει μόνη της» το αέριο μουστάρδας το οποίο χρησιμοποίησε σε επιθέσεις με χημικά όπλα στο έδαφος του Ιράκ και της Συρίας, σύμφωνα με εκτιμήσεις του γενικού διευθυντή του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ), Αχμέτ Ουζουμτζού.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο Αχμέτ Ουζουμτζού υποστήριξε ότι είναι «εξαιρετικά ανήσυχος» για το ενδεχόμενο αυτό.
Όπως εξήγησε, «το αέριο ήταν κακής ποιότητας, αλλά μολαταύτα βλαπτικό» για τα θύματα των επιθέσεων, και «αυτό είναι εξαιρετικά ανησυχητικό, με δεδομένο πάνω απ’ όλα ότι σε αυτές τις χώρες (σ.σ. στο Ιράκ και στη Συρία) δρουν ξένοι μαχητές οι οποίοι μπορεί μια μέρα να επιστρέψουν στις χώρες προέλευσής τους».
Σύμφωνα με τον Αχμέτ Ουζουμτζού, ο ΟΑΧΟ, που είναι αρμόδιος για την καταστροφή όλων των αποθεμάτων χημικών όπλων σε διεθνές επίπεδο, μελετά «πάνω από 20» καταγγελίες περί επιθέσεων με τέτοια όπλα στη Συρία από τον Αύγουστο και μετά.
«Προσπαθούμε να συγκεντρώσουμε περισσότερες πληροφορίες για αυτές τις καταγγελίες για να μπορέσουμε να προσδιορίσουμε εάν είναι αξιόπιστες ή όχι, ώστε να βαθύνουμε την έρευνα», είπε ο Αχμέτ Ουζουμτζού.
Και τόνισε: «Θεωρώ ότι ο αριθμός τους είναι αρκετά αυξημένος, έχω μετρήσει πάνω από 20».
Λίγες ώρες πριν μιλήσει ο γενικός διευθυντής του ΟΑΧΟ, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε απόφαση για την παράταση για έναν χρόνο της εντολής μιας ειδικής ομάδας ερευνητών (JIM), η οποία έχει αναλάβει να διαλευκάνει ποιος ευθύνεται για τις επιθέσεις με χημικά όπλα στη Συρία.
Από τις αρχές Αυγούστου υπάρχουν πολλές καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων, τόσο από την κυβέρνηση της Συρίας όσο και από τους αντάρτες, και αφορούν αέριο χλωρίου και άλλων απροσδιόριστων χημικών παραγόντων στο Χαλέπι και στη βόρεια Συρία.
Όπως τόνισε ο Αχμέτ Ουζουμτζού, οι ειδικοί του ΟΑΧΟ «συγκεντρώνουν πληροφορίες και τις αναλύουν» προκειμένου να καθορίσουν «εάν είναι αξιόπιστες ή όχι» ώστε να κρίνουν εάν πρέπει να διεξαχθούν βαθύτερες έρευνες ή όχι.
Πάντως, έπειτα από έρευνες, που κράτησαν έναν χρόνο και πλέον, ερευνητές του JIM κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τόσο ο συριακός στρατός όσο και το Ισλαμικό Κράτος έχουν κάνει χρήση αέριου χλωρίου και αερίου μουστάρδας, αντίστοιχα, σε επιθέσεις το 2014 και το 2015.
Ωστόσο ο Αχμέτ Ουζουμτζού στη συνέντευξή του επισήμανε τη τη δυσκολία που έχει η διεξαγωγή ερευνών σε μια εμπόλεμη χώρα όπως η Συρία.
Επίσης, την περασμένη εβδομάδα το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΟΑΧΟ, καταδίκασε για πρώτη φορά τη χρήση χημικών όπλων τόσο από την κυβέρνηση της Συρίας όσο και από τους τζιχαντιστές του Ι.Κ. και απαίτησε να γίνουν νέες επιθεωρήσεις.
